кой квартал да изберем в Монреал?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
.com

Мнение от .com »

Аз мисля че новодошлите трябва да минат от всякъде за да могат по-добре да оценят ситуацията сами.
Оценките на предубедени и успели българи могат да бъдат подвеждащи.
Платото има и супер приятни и удобни места за живеене, Коте де неж също.

Не бих казал че има гадни квартали (вероятно и в хошлагата и вердън има качествени и безопасни места за новодошли).

Късмет и вяра в светлото бъдеще мога да пожелая на новодошлите (това малко не ми харесва как звучи, но това искам да им пожелая :lol: )
survivor

Мнение от survivor »

.com написа: Мислех че говорим за "улегнали хора със семейство",
Апартаментите не ми се връзват за "улегнали хора" в Канада.
Защо? За българските имигранти е ясно че успехът се равнява на къща в предградие, но по принцип много улегнали семейства от средната класа сега предпочитат кондота, които между другото ако се сравнява жилищната площ, често излизат по-скъпо от къщите. И в големите градове в Щатите тенденцията е да растат цените на кондотата в централните райони, а да падат на къщите в предградията. Трудно могат да се сравнят забавленията, които предлага центърът на града с ресторантите и магазините в едно предградие. И ми е ясно че не на всеки му трябват тези забавления. Просто искам да кажа че вкусове всякакви и ми се струва много рисковано да се определя какво подхожда за улегнали семейства. Едни улегнали семейства могат да предпочитат всяка вечер да си правят барбекю в дворчето, пък други да не ги свърта на едно място и да търсят разнообразие. Тия вторите едва ли са по-малко улегнали заради тези им предпочитания.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Така си е, вкусове разни, както и на тия, дето вече са дошли, така и на тия дето ще дойдат.
Затова и е хубаво че има различни мнения, така всеки може да прочете и да си прецени кое е за него.
Има го и момента с цените. Уестмаунт изобщо не се сетих да го спомена, щото някак не изглежда реално емигрант да иде там да живее.
Платото много хора го споменаха включително и аз, но там цените са от 1000$ нагоре за средно голям апартамент. В супер центъра са от 800 нагоре. След това цените са доста сходни - Вердън, Ласал, Лашин, НДЖ, Жан Талон, Парка Жари са все от 500 нагоре, най-често 600-800 за необзаведен.
Както и да го мериш разликата между платото и останалите отива към 500-600$, т.е. точно двойно. За 1 година това са си 6000$ чисто след данъците.
Ако си сам и живееш сам, това са си бая пари. Ако работиш за 12000 на година, ще ти е трудно да даваш точно толкова за наем само.
В суперцентъра и платото е лесно да се плаща наема, ако си със съквартиранти, или в гарсониера. Така правят повечето хора. Печелиш едно предимство, и губиш друго.
Има и места, като лашин например, където никакви предимства няма, само недостатъци. Наемите са почти колкото в останалите квартали, а пътуваш по час и половина с метро+автобус за да се прибереш. А автобусите занатам минават на всеки половин час ...
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Tanita

Мнение от Tanita »

Относно Лашин не е точно така.... След 32 авен. квартала е много хубав. Наемите са между 500-650$. Има 3 автобуса, единия 173 метро-бус (през 15 мин)с който стигам за 20 мин. до Лионел Гру. И оттам за 10 мин до центъра където работя. Избрах този квартал заради спокойствието и чистотата и не съжалявам,защото съм спокойна за детето си, за разлика от 1-та година когато живеех в центъра!
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

тоя същия автобус ли е, дето последния за деня е в 14.30 следобяд .... ?
а в другата посока в 18.30?

Ами ако закъснееш на работа, или решиш да поостанеш 1 час по магазините?
Случвало ли ти се е да отидеш някога на бар или дискотека или при приятели и да останеш след 1 сутринта?

Колко често се случва да отидеш до центъра без да е по задължение?
pumpy написа:

Powered by bateto
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Kan_Tangra написа:Ако работиш за 12000 на година, ще ти е трудно да даваш точно толкова за наем само.
Извинявам се за любопитството, но немога да се сетя за каква работа става дума - 12000$ годишно :?: :?: :?: :roll: :roll: :roll:
Би ли ми обяснил как се живее с такъв годишен бюджет?
Повечето от Вас идват тук като високо квалифицирани специалисти, а получавате 12000$ годишно :shock: Аз на ваше място бих се върнал в България :idea: :metro:
Tanita

Мнение от Tanita »

Автобуса вече се движи цял ден :P
Всичко зависи ,кой какво търси,семеен ли си,сам ли си... Първата година ,когато учехме и имахме повече време,живеехме в центъра и излизахме много. Сега просто нямам това време, а и оценявам спокоиствието от това да не усещаш миризмата на разни екзотични кухни и когато заспиваш наоколо да е тихо и най-вече детето ти да ходи с желание на училище. Някой беше писал,че Западната част на Монреал е като санаториум и наистина е така! А може би просто остарявам :D
Според мен всеки трябва да опита сам ,за да избере своето място!
Godis

Мнение от Godis »

Kan_Tangra написа:Случвало ли ти се е да отидеш някога на бар или дискотека или при приятели и да останеш след 1 сутринта?
Хаха, до 1 ? и на другия ден на работа ? Не мерси... ако трябва и до 5 сутринта мога да осъмна в центъра но петък или събота вечер.

Ти кола нямаш ли че смяташ всичко в рейсове и влакове ?
.com

Мнение от .com »

По едно време тук стана дума за Уест Айлънд. Вчера по СиТиВи даваха как кметовете на Уест кварталчетата (селцата) харчат до към 23 000 $ от парите на данъкоплатците си за обяд (голямо нагрухтяване е това).

Първенец беше този на Поинт Клер. Гошо-гошо-гошо ...

Да им сложат по една допълнителна такса на данъкоплатците там, че да изхранят кметовете си :lol:
.com

Мнение от .com »

survivor написа:
.com написа: Мислех че говорим за "улегнали хора със семейство",
Апартаментите не ми се връзват за "улегнали хора" в Канада.
Защо? За българските имигранти е ясно че успехът се равнява на къща в предградие...

Едни улегнали семейства могат да предпочитат всяка вечер да си правят барбекю в дворчето, пък други да не ги свърта на едно място и да търсят разнообразие. Тия вторите едва ли са по-малко улегнали заради тези им предпочитания.
Абсолютно си права, просто моето разбиране за улегнало семейство е различно от твоето. За мен улегнало е семейство не е това което не го свърта на едно място и обича да живее "във вихъра на танца". :lol:
.com

Мнение от .com »

analgin написа:
Kan_Tangra написа:Ако работиш за 12000 на година, ще ти е трудно да даваш точно толкова за наем само.
Извинявам се за любопитството, но немога да се сетя за каква работа става дума - 12000$ годишно :?: :?: :?: :roll: :roll: :roll:
Би ли ми обяснил как се живее с такъв годишен бюджет?
Повечето от Вас идват тук като високо квалифицирани специалисти, а получавате 12000$ годишно :shock: Аз на ваше място бих се върнал в България :idea: :metro:
ти откакто летиш в облаците да отидеш на работа си забравил че има хора които ходят по земята явно. Някои работят на минимална заплата в тази държава.

Я си погледни девиза !
analgin написа: Преди да пишеш ... помисли какво искаш да кажеш
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Tanita написа:Автобуса вече се движи цял ден :P
Всичко зависи ,кой какво търси,семеен ли си,сам ли си... Първата година ,когато учехме и имахме повече време,живеехме в центъра и излизахме много. Сега просто нямам това време, а и оценявам спокоиствието от това да не усещаш миризмата на разни екзотични кухни и когато заспиваш наоколо да е тихо и най-вече детето ти да ходи с желание на училище. Някой беше писал,че Западната част на Монреал е като санаториум и наистина е така! А може би просто остарявам :D
Според мен всеки трябва да опита сам ,за да избере своето място!
Таните, сайта на СТМ се ъпдейтва доста бързо с разписанията.
Нали не мислиш, че знам наизуст всеки автобус и графика му. Просто проверих по номера, който ти даде. Никога реалното разписание не се различава от това в интернет. А там е отбелязано до 2.40 и съответно до 18.40.

Казваш, че нямаш свободно време ...
Като си живеела в центъра си имала, а после си нямала свободно време ... и обяснението е ученето ...
може да си сметнеш на един лист колко от свободното ти време отива в път, и да си помислиш дали точно работата е причина да нямаш свободно време.

Да, наистина, хората имат различни приоритети, но някак ежедневието на човек да е само от работа - в къщи - от работа - в къщи - от работа - в къщи,
като тиренцето тук се равнява на някъде към час, час и половина ... и то в едната посока ...
някак това ежедневие не ми се нрави.
(вземете един лист и си сметнете времето - 8часа сън, 8 часа работа, 2.5-3 часа път, 3часа къпане,ядене, готвене, миене на зъби и тн, 1час пазарене - храна, дрехи и тн, 1 час ТВ или филми - ето ти 24 часа)
Е, сега сметнете същото, но ако пътувате 10-20 минути на ден, вместо 3часа ...
Разликата в придобитото свободно време е огромна !!!
С това пътуване си унищожаваш последните 2-3 часа време, които би имал иначе за себе си.

Годис,
за колата - дали имам или нямам конкретно в случая няма значение. Беше ми отговорено с примери с автобуси и влакове.
Приех тези примери без да ги обсъждам, защото с автобус е по-бързо от кола ....
Явно не си от Канада, нито си живял наскоро там, но да те светна, че за автобусите има отделена скоростна лента по магистралата.
Ако автобуса го прави за 20 мин, с кола ще изминеш същото разстояние сутрин за работа някъде за около 2 часа.
Хайде да стъпим малко по реално на земята и да казваме това, което сме видели, а не това, което си мислим че би трябвало да е.
pumpy написа: