Канадско образование---работа?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Абе това чудо канадският опит си е нещо реално,а не някакво абстрактно понятие,поне в много от професионалните сфери.Ще ви дам един пример от моята област.Работя в една фирма и шефа казва трябва ми шофьор,ама добър ,тогава му водя един познат с 10 години стаж в Бг.Европа и Азия,така да се каже цар на геврека ,току що беше дошъл човека в Канада и беше взел книжка.Шефа му прави роуд тест и нашия му скрива топките ,оня вика много си добър личи си че имаш много опит,дай сега обаче да те тествам и малко теоретически и му хвърля 20 фактури според адресите на клиентите да си направи пътя.Обаче моя е от няколко месеца тук ,даже и кола все още няма и знае само пътя от тях до Макси.Досещате се ,че неможа да се справи.Шефа вика ,бе той тоя твоя наистина е много добър шоф. ,но не познава града ,а аз не мога да го чакам да го учи и да му плащам и да си губя клиентите заради грешките му.
После водя друг общ познат ,току що взел книжка ,едвам подкарва камиона ,личи си ,че е новобранец ,но е от няколко години в Ка. и е работил пица делив.,куриер и др. подобни,познава града от до и шефа вика ще взема тоя ,има канадски експирианс,т.е. познава града и естеството на работата ,а не само да върти геврека.Първия като разбра ми се разсърди ,обвини ме ,че съм лансирал другия,обеснявам му ;канадски експирианс; ,как стоят нещата ,а оня аз съм по добър и ти го знаеш,обаче другият ти е влязъл под кожата заради това оправи него.Е кво да му обеснявам,че е гола вода и само ми опъва нервите ,теглих му една майна и се зарекох всеки да се оправя кой както може,да си изяде кофата с лайната както мен и много други и сериозно се замислих дали си заслужава да ставам циркаджия заради разни циркаджии.Тва е.
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Мнение от ZanzibarHero »

becks написа:
troll написа: щото ако си истински строителен инженер, почваш да чукаш камъни и после ги редиш и т.н. - те туй е краткия път.
Кво му е краткото на този път? Чиракуваш години наред за жълти стотинки. Ама те тва искат, нали? ...
И кои са тези "лошите ТЕ". Всеки си гледа интереса. Ако има 20 кандидати за една позиция, всеки работодател ще гледа да ги намали на 5, за да може на интервюто да избере 2-ма (в случай, че първият откаже). Щом някой не получава покана за интервю, не е задължително резюмето му да е лошо, а най-вероятно има много хора преди него с по-добре изглеждащи резюмета...

Много Българи идват тук с идеята, че живота в Канада е продължение на живота в България. Особено пък с тази заблуда са landed имигрантите. Имам висше образование - 10 опит - и малка заплата в БГ. Идвам в Канада - висше образование - 10 опит - и голяма заплата.
Дори да имаш голям опит в България за Канадският работодател той е 0. Той не знае къде се намира тази страна, дори да е прочел резюмето докрая, където обикновено "виси" името на висшето учебно заведение и някакви странни названия на компании.

А дискусията за референциите е безмислена в този случай, защото за да ти поискат списък с референти, трябва вече да си в "късият списък". Т.е. не се започва от референциите, а се свършва с тях (по правило - всички референции са положителни. Винаги, обаче, се проверяват по телефон или се иска е-поща за документация).

Аз от строителство не разбирам, но мисля, че дългият път може да е по-кратък (Може и да не е. Може изобщо да няма и път.). Закачаш се за някоя позиция. Опознаваш супервайзорите. Разбираш организацията на компанията. Когато се отвори следващата позиция (тук винаги някой си намира по-добре платена работа и напуска) кандидатствай отвътре. Нямаш нужда от референти, хората ще те познават. Нямаш нужда от стаж - вече го имаш Няма да гледат и резюмето ти - ще те поставят на изпитателен срок (3-6 месеца), ако се справиш - добре, ако не - лошо.

Вариантът с доучването, също работи, но зависи от финансовите възможности. Някой трябва да те издържа. Това също е най-ниското мислимо ниво, защото няма приходи, а само разходи.

Днес слушах по радиото за патилата на една Румънка с PhD по психология и 10 години стаж в Румъния (социален работник). След две години(?) в Канада една добронамерена Канадка от същият бранш решава(?) да и помогне. Първо и поправя резюмето (в Румъния нямало изобщо такива институции и организации, които да се занимават с бездомните и малтретирани жени, така както тук в Канада. Хората просто си живеели на улицата, а тя им помагала(?)). Второ, дава и референция, когато се наложило. И румънката започва работа като "personal support worker". Това е най-ниската мислима позиция в този бранш. От тук започват 90% от канадците (след колеж). След два месеца Румънката си намира работа в дом за бездомни, наркомани и малтретирани в семейството жени. Отново ниска позиция, но вече по-нагоре в професията и най-важното в правилна посока ...
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Lub0 написа:
filipne написа: Значи аз работя за фирма Х и давам препоръка на Иван за работа във фирма У.
Това ми е много интересно как ще го направиш?
Ми така. Кандидатсваш за работа и ти искат списък с референции. В този списък може да има човек работещ за същата компания а може и да няма. Съвсем не е задължително да има такъв. Референцията со е препоръка от къдато и да го погледнеш.
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

filipne, надали някой ще ги вземе много на сериозно тези препоръки особенно ако и двамата не сте работили за една и съща компания в миналото...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
troll
Мнения: 2056
Регистриран на: Вто Яну 30, 2007 10:26 pm
Местоположение: MTL, QC, CA

Мнение от troll »

Това е една толкова дебела и благодатна тема , а тука някой се заяждат!
Затуй нема управия! И затуй нема работа! И затуй нема препоръки!
Да не говорим, че туй дето го пишем тия дето сме изяли ... по неколко банички с боза и паста е безценно.Ама кой да ти фаща вяра! Всички си мислят , че ние сме мързеливи, тъпи и без убразувание и Кънъдски упит. Или както се казва ти работа ми намери, не ми давай акъл! :lol:
Тука хората демонстрират пълно отсъствие на социялно чувство, а искат да идат да работят в един колектив, в които човешките отношения са всичко.
После не бил нужен канадски опит. :lol:
Тука някой някога на работноте си място да е чул вик от типа:
"Ей, младеж гърбав! Ако ми преместиш още един път чантата, ще ти откъсна ръчичките! Тъй да знаеш! .... и т.н."?
Изобщо да е чул някой да вика и да крещи?
Да е чул Биг Боса да крещи?
(Ако работите шофьор на автобус пътниците не се броят :lol: )
А работата в колектива е следната: всички се опитват да те накарат да вършиш и тяхната работа.Ако ти не правиш същото си загубен. Но трябва да знаеш докъде.За което се изграждат отношения и това взима време.На тях много повече отколкото на тебе.

Дайте да не пишем дивотии от типа :
"Хайде българите да си даваме препоръки"
Значи препоръки можем да си раздаваме до утре! Въпроса е колко тежът те. Аз като ви напиша красиви препоръки от типа:"Познавам Гошо от пионерче -той е брилянтен професионалист." И кво - нищо и половина.
Какво е препоръка: Да гарантираш за някой! Ако въпросния някой се издъни ти плащаш.Така е в финансиите. Като си туриш парафа под нечии друг и той изгърми - ти си насреща. :lol:
Аз тука воплите ги разбирам като хайде да уреждаме българите на работа.
Не се измъквам , но вервайте ми това една главоболна работа.Щото ако човека е в час той сам си намира работа, ако не е в час ти трябва да му береш гайлето и като имаш двама такива живота ти се превръща в ад!
Затова аз наскоро направих едно споразумение с всички по-големи агенции, като Кели,Адеко,Дракар,Манпауер и още две ма не се сещам имената сега. :lol:
Те не пишат в БГКанада, а аз не намирам работа.
Земете се стегнете бе!
Тук дойдохме щото това е едно от най-добре организираните общества! Не е измислено по-добро!
И тука всеки се оправя сам. Това не значи, никой да не му помага!
Значи, че той си е отговорен сам , как да си осигури тази помощ!
Харесвам постовете на bateto и ZanzibarHero!
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Занзибарето е много прав,само с едно не съм съгласен.Понякога ,има и такива които не се чудят на имената на някакви странни фирми и университети.Случката е от Форт Мак,понеже всичко там си беше на ташак написах в резюмето си -работил от -до във фирма с международно участие ;Мангал Констракшън; -2 години Калкута ,Индия в изграждането на газопровод/то дали до там някога е стигал газ е друга работа/.И Мистър Адъмс дето ми чете резюмето ми вика -Ей ти знаеш ли ,че работих на един обект дето имаше момчета командировани от Индия и фирмата им беше с подобно име ,нещо такова Мангал... звучеше,ти случайно да не би да ги познаваш.Та тва е ,по някой път се намират и хора дето са чували и за нашите фирми :D ,сигурно има и такива и за нашите университети. :D
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Сега и аз веднъж да го дам малко по сериозно.Не ,че толкоз съм тръгнал да ви помагам ,щото ми дреме за вас ,но да споделя малко опит пък който има уши да чува.Както и по горе в темата писах всичко става със връзки.Но като новодошли и с малко контакти нямаме много такива ,тогава на помощ ни се явяват агенциите,т.е. агентите които искат да ни притикат някъде за да могат и те да лапат.По принцип те имат авторитет пред работодателите и нещо като неписано пправило м/у тях -ще ти пратя един да го пробваш и ,ако се окаже ,че си разбираш от работата ,агента веднага те набелязва и му печелиш симпатиите и започва да те притиква на по отговорни места щото знае ,че няма да се изложе пред тоя който поръчва музиката ,един вид Той става твоята Връзка.Ако става нещо от теб е добре Връзката ти няма да те изостави щото лапа от теб ,кофти е ,ако се изложиш и се окажеш само с големи претенции.Пред Връзката има опашка от мераклии почти колкото целия китайски народ.
Мама си джейс е тука ,или си постоянно на педали или издухваш супата,дето му викат конкуренция,гладни колкото искаш. :lol:
Аватар
Specialka
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 12:55 pm
Местоположение: Мисисага

Мнение от Specialka »

Добрите търговци лесно си намират работа. Може да идваш от Занзибар, да си учил в тамошното лесо /с цялото ми уважение към Лесотехническия/ и да си работил 5 години в ЕТ Светлина - 98, примерно. Няма значение! Тук си просто човекът с умения да прави това, това и това. Работодателите се интересуват повече ще им вършиш ли работа, отколкото от коя компания ти е стажа. Всичко, което трябва да направиш е така да си предложиш уменията, че някой да поиска да ги купи. Писането на резюме не се различава много от писането на каквато и да е оферта.
Ще споделя моя опит в търсенето на работа, въпреки че не знам дали ще ти е много полезен. Всеки тук има своя история. Аз намерих работа на втората седмица, а започнах да търся от четвъртия ден. Отпечатах си красиво оформените CV-та, европейски формат, и подавах в различни компании на място. CV-тата ми бяха толкова истински, честни и откровени, че за нищо не ставаха. И както сам се досещаш - абсолютно еднакви. В тях споменавах стаж, образование, езици, шофьорска книжка и.....нито едно умение. Резултатът: от 20 подадени резюмета се обадиха само от две места за интервю.
На следващата седмица вече имах план. Преработих си резюмето - направих го канадски стандарт със списъче с умения, положителни качества и така нататък, похвалих се както си му е редът. Отворих monster.ca и кандидатсвах на няколко обяви, на които отговарях на всички изисквания. Първо търсех ключовите думи в изискванията към кандидатите - да владее определен продукт, език, да е организиран или мултифункционален и си преправях списъчетата според тях. Тоест каквито умения изискват в обявата, такива споменавам в резюмето. Понякога режех от образованието, ако не се изисква висше, пиша че съм със средно. След това преглеждам стажа - пиша три предишни позиции, от които едната задължително е идентична с позицията, за която кандидатствам. Следва Cover letter. В него обяснявам колко работа мога свърша на компанията, защото мога да правя това, онова, трето, пето. Да не говорим пък компанията колко е готина и каква чест ще бъде за мен да работя за тях и т.н. Общо взето за една обява отделях около час да си оформя application-a. И като взе да звъни оня телефон, не мога да смогна :) /щегувам се/. Резултатът - от десет резюмета, осем покани за интервю, от тях пет покани за работа. Бях си написала дори референция от България, на повечето места питах дали искат, те не се сещаха. Та така, може и без връзки, познати, канадски опит и образование. Вземи се в ръце и си продай труда сам, никой не знае повече от теб какво можеш или какво искаш. Забравих да спомена, че преди да отида на интервю проучвах фирмата доколкото интернет позволява. Прави прекрасно впечатление ако познаваш дейността й, мястото й на пазара, продуктите. Трябва да си наясно и какво прави човек на длъжността за която кандидатстваш. Да се подготвиш да отговаряш понякога на безумни въпроси от рода : Имаш ли си любима сентенция?
И пак да кажа, че моят опит е скромен, тук хората сигурно са по-наясно от мен.
Имам най-прости вкусове. Задоволявам се само с най-доброто.
Godis
Мнения: 1661
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 2:22 am
Местоположение: Montreal, Pointe Claire

Мнение от Godis »

Зорина и Жени ,
Виждам, че не можете да продължите смислено спор чието начало сложихте. Не се и учудвам много, то беше ясно че си разтягате локуми.

Темата беше за CV-тата, а не за препоръките, ако ти е кофти CV-то, до искане на препоръки не се стига.

Та да се върнем към извора щот Любослав се покри и така и не отреагира вече 5 страници.

А към него имаше доста зададени въпроси, на които той така и не сметна за добре да отговори.
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Ей ти пък колко си груб с дамите.Навсичко отгоре съм им и симпатизант.Внимавай. :twisted:
zorina
Мнения: 420
Регистриран на: Сря Авг 17, 2005 2:40 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от zorina »

Godis написа:Зорина и Жени ,
Виждам, че не можете да продължите смислено спор чието начало сложихте. Не се и учудвам много, то беше ясно че си разтягате локуми.

Темата беше за CV-тата, а не за препоръките, ако ти е кофти CV-то, до искане на препоръки не се стига.

Та да се върнем към извора щот Любослав се покри и така и не отреагира вече 5 страници.

А към него имаше доста зададени въпроси, на които той така и не сметна за добре да отговори.
da Godis, да, ние като повечето жени надали нещо смислено изобщо можем да кажем :P

ама може пък и това да е ключа към "канадския успех" :wink:
Жени
Мнения: 1120
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 5:11 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от Жени »

Godis написа:Зорина и Жени ,
Виждам, че не можете да продължите смислено спор чието начало сложихте. Не се и учудвам много, то беше ясно че си разтягате локуми.

Темата беше за CV-тата, а не за препоръките, ако ти е кофти CV-то, до искане на препоръки не се стига.
Ами аз не претендирам, че нещо смислено мога предложа! :wink: Тя, Зорина точно за това ви попита тия дето се вземате на сериозно и само смислени съвети давате Защо не му дадете препоръки на човека, ами го залъгвате с описания на прекрасни сценарии за неговото бъдеще.

Пък и темата е Канадско образование и Работата. Ама ти нали си по-разбрал!
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

браво момичета за разлика от многото мъже сте доста по умни и много бързо сте уцелили ваксата защо Батето се ебава тук най вече с тея дето се вземат на Сериозно,т.е. ще ти избълват куп бълвочи и най накрая нищо смисленно и конструктивно няма да кажат или да направят за да са полезни на питащия и искащ реална помощ ,а ще те затрупат с куп теории за Как се разчепква вълната. :D
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

Жени написа: Ами аз не претендирам, че нещо смислено мога предложа! :wink: Тя, Зорина точно за това ви попита тия дето се вземате на сериозно и само смислени съвети давате Защо не му дадете препоръки на човека, ами го залъгвате с описания на прекрасни сценарии за неговото бъдеще.

Пък и темата е Канадско образование и Работата. Ама ти нали си по-разбрал!
Препоръките се дават на човек, който познаваш. Защо ви е толкова трудно да го разберете не знам.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
zorina
Мнения: 420
Регистриран на: Сря Авг 17, 2005 2:40 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от zorina »

Да, Ирче, всеки от нас има различни способности за да опознае човека стоящ срещу него.
Има хора, на които им трябва много време.
А има и хора, които така и не разбират какъв човек стои срещу тях.
Заключено