Здравейте

Бързам да споделя, че ние със съпруга ми взехме успешно сертификатите си днес към 11,15

Като за начало имаше един момент който леко ме озадачи - минаваше вече 10,00 (когато трябваше да влезем), вратата се отвори и излезе една двойка - приятни на вид, с добро настроение, мимиходом ни пожелаха успех и тръгнаха да излизат. В същия момент от конферентната заличка тичешком излезе мадам Лорендо, и ги повика обратно. През матираното стъкло видяхме, че седнаха отново и вече бяхме в пълно недоумение какво се случва. Задържаха ги около 10-ина минути, след което двойката излезе с още-по широки усмивки, и ние бяхме повикани да влезем.
Мадам Корин Лорендо ни представи преводачката и ни разясни, че ще ни бъдат разгледани документите, доказващи образование, трудов опит и т.п.
В нашия случай аз съм водещият кандидат, с нива на френски 8/8, английски 5/5, висше хуманитарно образование.Моят съпруг - френски 4/4, английски 8/8, средно специално образование.
Последваха въпроси към мен - искаха за сравнение паспорти, актове за раждане, свидетелство за граждански брак и трудови книжки. В суматохата ми идваше да си изгриза ноктите от яд, че в молбата за селекция бях пропуснала да запиша първата си месторабота, обаче така или иначе беше си късно да се ядосвам
След тази процедура последваха въпроси към мен, на френски - защо решихте да имигрирате в Квебек, защо Квебек, какво искате да работите там, какво знаете за безработицата в Квебек, защо мислите,че ще си намерите работата, която искате. Какви са качествата, които трябва да притежавате, за да ви назначат. Какво работите в момента - наложи се да дам разяснения за спецификата на фирмата, която е консорциум и с какво се занимават отделните му подразделения - нормални неща... След това на английски - бихте ли ми описали сградата на хотел Радисън, как го намирате? Какво мислите за Интернет, какви са ползите и вредите от него? Датата 11 септември 2001 - какво беше тя за Америка и целия свят? Тук вече езика ми се заплете, защото освен клишетата по случая ми се искаше да кажа нещо по-смислено

Измъкнах се с извинението, че такива теми усилват още повече притеснението ми и се прие нормално
Мадам поиска трите екземпляра на договора за финансова независимост, прегледа ги и поиска подпис върху всеки, след което подхванаха мосю с въпроси: Казвате, че разбирате френски, поне малко, разкажете ми къде сте го учил? Винаги ли сте работил едно и също нещо? А защо в трудовата книжка пише нещо друго? В Квебек това ли искате да работите? Знаете ли, че може да се наложи да изкарате някой курс? Тук той се обърка леко и заяви, че има намерение да изкара допълнителен курс по френски, което се прие като отговор, макар според мен дамата да говореше за курс по валидизиране на познанията по професията му, но както и да е - мина и така

Един-единствен въпрос на английски - знаете ли английски - да, така мисля - беше отговорът и дотук с английския

И пак на френски, къде последно сте пътували в чужбина - посрещахме миналата нова година в Сърбия с нашия клуб по спелеология (тук последва показване на карта от съответния клуб) и мадам каза - я колко интересно, вие се интересувате от спелеология? Последва още ровене в хартиите, върнаха ми единия екземпляр от договора за финансова независимост, на мъжа ми - неговата трудова книжка и последва вълшебната фраза; Felicitations, vous etes acceptes! Последваха поздравления, мадам преводачката даде съвет ако искаме да подобрим френския си къде да си търсим материали в нета, даде ни и книжката Apprendre le Quebec и ни разясни в какви срокове трябва да попълним и изпратим документите за виза, мадам Лорендо ни връчи сертификатите за селекция и се заизпращахме с взаимните уверения колко ни е било приятно да се запознаем
Сега, ако сте прочели всичко дотук, остава да ви кажа, че служителката не може да бъде злонамерена към никого, тъй като не ви познава, нейната цел не е да ви тормози и обърква, а да получи яснота за състоянието на нещата при вас. След като получи от нас отговор на всички свои въпроси тя съвсем чистосърдечно ни напомни, че ако искаме успех и в Квебек, трябва наистина да сме сигурни в познанията си за да го постигнем.
Дотук във форума прочетох и някои мнения на хора, които не са успели да получат сертификати. На тях бих искала да пожелая да подобрят всичко, което не е било наред преди явяването им на интервю, без значение дали става дума за нивото на език, за неизрядна документация или за нерешително държание. Бъдете наясно, че никой не ви приема на интервю с единствената цел да ви отреже възможностите! Мислете за евентуалните си грешки, за да ги поправите в момента, когато сте готови да защитите още веднъж решението си да имигрирате - и успех!
Най-големите разочарования в живота са победите. От тях няма полза.