Към живеещите в град Квебек

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
kroassan

Към живеещите в град Квебек

Мнение от kroassan »

Благодаря на Анито !
Статията е страхотна! Заинтригува ме, пък и получих покана от кмета на Квебек за сбирка през месец септември в София. Предполагам, че всички , на които им предстои заминаване, са получили такава.
Доколкото разбирам стратегията на града е да привлече доста нови емигранти, така че в близките няколко години броят им да се удвои.
Получих някаква представа за града от сайта, който Ани е приложила. Впечатлен съм !
Искам да попитам нещо, което не ми стана ясно.
Какви са средните температури през лятото и зимата и ако е възможно с няколко думи ми опишете климата.
Ако пристигна със семейството си през месец май - 2004, доколко ще е възможно децата ( на 4 и 6 год.) веднага да започнат детска градина, респективно училище?Това е единствената възможност да започнем езиковия курс заедно с жена ми.
Колко често се сформират курсовете Cofi ( напр. 1 път месечно ... ) и каква е сумата, която получавам за изучаване на език?
Какъв е размерът на детските надбавки ?
Има ли големи търговски вериги в града ?
Е, всеки знае какво е объркването преди голямото събитие на заминаването. Продължавам да търся алтернативи за най - добрата възможност за установяване, но времето изтича. Все пак не рискувам само себе си...

:beer: До скоро и дано да пием по едно на място ( дата 24.05.2004 г.)
Cheers !
Аватар
anito
Мразим да мислим

Re: Към живеещите в град Квебек

Мнение от anito »

kroassan написа: Искам да попитам нещо, което не ми стана ясно.
Какви са средните температури през лятото и зимата и ако е възможно с няколко думи ми опишете климата.
Ако пристигна със семейството си през месец май - 2004, доколко ще е възможно децата ( на 4 и 6 год.) веднага да започнат детска градина, респективно училище?Това е единствената възможност да започнем езиковия курс заедно с жена ми.
Колко често се сформират курсовете Cofi ( напр. 1 път месечно ... ) и каква е сумата, която получавам за изучаване на език?
Какъв е размерът на детските надбавки ?
Има ли големи търговски вериги в града ?

:beer: До скоро и дано да пием по едно на място ( дата 24.05.2004 г.)
1. За температурите: трудно ми е да обобщя, но ако знаеш какво са в Монреал , извади по 2-3 градуса и получаваш тукашните. Можеш да следиш времето тук:
www.meteomedia.com/Meteo/Villes/Can/Pages/CAQCO441.htm
Имаш време да проследиш зимните температури.
Има и други БГ семейства с деца на подобна възраст. Преживяха зимата и са живи и здрави. Даже май боледуват по-рядко отколкото в БГ. Но това те могат да го кажат по-точно.

2.Специално заради Форума поразпитах как стои въпросът с детските градини (за училищата няма никакъв проблем - детето го записват в най-близкото у-ще и готово). Та излезе, че зависи от много неща: може в квартала, в който се установите, да има свободни места в градината и детето да почне веднага ( не е рядкост). Ако пък трябва да се изчака, от Мултиетническия център предлагали някаква градина до записването на детето в истинска такава. Тези също уж били истински, но реално не обучавали децата, а само колкото да са под наблюдение - гледали тв и др. такива занимания. Имало и вариант да бъде записано на частна градина примерно по за 15 $ на ден, а пък правителството ти връщало 10$. Изобщо разни варианти, но ми казаха,че винаги се намирало начин - и други семейства се нуждаеха от КОФИ и си учеха едновременно. (Всичко зависи от много фактори, защото напр. ние сме без дете, и пак не можахме да учим заедно, та сега се разминаваме във всичко -абе гледай ми девиза отдолу и го приеми за свой :lol: )
За децата над 12 год. има 2 у-ща с курсове по франсизасион за тях. След като го изкарат, ги записват в редовен сегондер по техен избор.

3. Детски надбавки: като в цял Квебек - по 250$ на детски калпак от Канада и по 250$ от Квебек. Докато сте на КОФИ, ви плащат и детската градина.

4. КОФИ почва горе-долу всеки 2 месеца. Ето датите за започване на следващите курсове:
16.12.2003
01.03.2003
Ако има някой в следващите нива на КОФИ, той ще получи календара със следващите дати и тогава някой може да продължи този списък.

5. Търговските вериги - същите като в Монреал (поне така си мисля след един разговор (повърхностен) по темата с познати, живеещи в Монреал). И да липсва тука някоя, ще е единичен случай. И не ни е залипсвала все още.

Дано да ти помогнах в ориентацията!

И пак да кажа: не можете да знаете всичко и да предвидите всичко! Това е друга страна все пак! И друг континент! Основните неща ( и даже много неосновни) вече ги има в този Форум, това е повече от достатъчно за пристигане тук. Според мене де.

Айде, чакаме ви!

И да кажете на кмето :twisted: кой му върши тук работата, и то като беневол :lol:
Обичам да преча
Rosi

Мнение от Rosi »

..
Последно промяна от Rosi на Пет Сеп 19, 2003 12:33 am, променено общо 4 пъти.
mariya

Мнение от mariya »

Na stranica 3 ima edna tema-'' Zashto izbrah tochno Kvebek citi?''-vapros ot intervuto.Tam sym napisala dosta neshta .Ima niakolko site-a za Quebec i v tiah ima mnogo informacia za klimat,geografsko razpologenie i t.n.Az moga da ti kaga samo za poslednata zima tuk.Obshto vzeto normalnata temperatura beshe okolo-25 C-tova otpred ne e tirence a minusche :lol: ,no niama strashno ,zashtoto navsiakyde e otopleno mnogo dobre.Samo dokato chakash na spirkata za avtobus e malko hladnichko :D ,no te sa prez 10 min.,a poniakoga sa i edin sled drug.Samo edna sedmica beshe -40 ,no s factora viatyr.Prez ostanaloto vreme -20 do -25 i razbira se vinagi ima i vetrec s malki izkluchenia.Poslednia sniag valia v kraia na april i posle za dve sedmici vsichko se beshe stopilo.Minaloto liato az ne biah tuk ,no mi kazaha che bilo mnogo goreshto i imalo mnogo visoka vlagnost.Tova za vlagnostta vagi prez cialata godina.Tova liato prez uli valia postoianno pochti vseki den .V momenta t e27 C ,no sutrinta kym 5-6 h se izsipa mnogo silen dygd i posle kym obiad beshe mnogo nepriatno i zadushno.No ot dve sedmici si imame slynce pocti vseki den .
Po vyprosa za gradinite ne sym mnogo naiasno ,zashtoto moite momcheta sa na 6 i 16 god.Znam ,che e po trudno da se nameri gradina ,no ne e nevyzmogno.Ako deteto vi -po-malkoto e na 5 moge da trygne na maternelle v école primaire -tova e neshto kato nashata preduchilishtna.Togava ne e nugno da tyrsite gradina.Uchilishteto tyk svyrshva v kraia na uni.
Za COFI-vsiako nivo e 2 meseca,koeto znachi ,che prez dva meseca se sformirat novi grupi.
V zakluchenie moga samo da kaga ,che az sym mnogo dovolna .che se ustanovih tuk,zashtoto e po-spokoino i mnogo haresvam grada.Ima oshte red drugi predimstva za koito i Anito i Toshko pisaha predi.Zasega tolkova!!! :D
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Rosi написа:
anito написа:
3. Детски надбавки: като в цял Квебек - по 250$ на детски калпак от Канада и по 250$ от Квебек. :

Pro6tavai anito, no sumite ne sa verni.Canada dava okolo 250$ max, no quebec dosta pod poso4enata suma(okolo 55$ na dete ako ne se luja).Tova sa detski za hora s niski dohodi- t.e takiva koito sa na sozial ili s min zaplati.Oba4e kogato semeinia dohod nadhvurli 25K tezi sumi4ki drasti4no namaliavat, a ako e nad 35K po4ti i niama detski :)

http://www.rrq.gouv.qc.ca/fr/famille/10_01_03.htm
Прощама, прощавам... :lol:
Всяка поправка и уточнение са добре дошли! Още повече, че вече няколко пъти пиша, че не съм сведуща по въпросите, свързани с деца. Но тъй като освен Мария другите не се включват с инфо, гледам да запълня колкото мога дупката. А пък тези суми мислех, че са сигурни. Ако се съмнявах, нямаше да го напиша.

Извинете, съфорумци, за заблудите, в които ви въвеждам. :oops: Не е нарочно!
Разчитам, че все някой ще ме поправи, когато греша. И досега така и става. Мерси, Роси и :beer:
Обичам да преча
mariya

Мнение от mariya »

Prava si Rosi-federalnite sa 220$ za vsiako dete,a provincialnite biaha predi po 52$ za dete ,no sega gi uvelichiha s 12$-ako ne se lyga(abe s okolo 10-ina $ na dete).Az zabravih da napisha za detskite-molia da me izvinite.A i drugo -ot ministerstvoto na imigraciata plashtat i service de garde-okolo 100 $ na mesec,zashtoto obiknovebo e 5 $ na den.Triabva da poiasnia zashto triabva da polzvate uslugite na tozi service de garde.Decata tuk sa na uchilishte ot 8:30 sutrinta i ako iskate da hodite i na COFI -to zapochva ot 8:30 syshto ,a tam moge da go ostavite ne po-rano ot 7:30-megdu drugoto ot lichen opit vi kazvam -cepiat sekundata.Posle chasovete sa do 11:15 i do 13 h ima obedna pochivka -pak se polzvat uslugite ne service de garde.Zaniatiata sledobed sa ot 13 do 15:15 i posle deteto moge pak da ostane tam do 17:45h maksimum.Service de garde ima kym vsiako uchilishte -école primaire.Taka che ako mislite da uchite triabva da polzvate uslugite mu.Tuk babi niama (t.e. ima ,no za kvebekarchetata) :D
mariya

Мнение от mariya »

Samo iskam da dobavia ,che tova sa neshta -imam predvid uchilishta i gradini,koito se ustanoviavat na miasto.Ot BG nishto ne moge da se napravi predvaritelno,taka che ne se pritesniavaite za tezi neshta.Kato doidete vsichko si idva na miasto.Spoko!!!
Гост

Мнение от Гост »

mariya написа:Prava si Rosi-federalnite sa 220$ za vsiako dete,a provincialnite biaha predi po 52$ za dete ,no sega gi uvelichiha s 12$-ako ne se lyga(abe s okolo 10-ina $ na dete).Az zabravih da napisha za detskite-molia da me izvinite.A i drugo -ot ministerstvoto na imigraciata plashtat i service de garde-okolo 100 $ na mesec,zashtoto obiknovebo e 5 $ na den.Triabva da poiasnia zashto triabva da polzvate uslugite na tozi service de garde.Decata tuk sa na uchilishte ot 8:30 sutrinta i ako iskate da hodite i na COFI -to zapochva ot 8:30 syshto ,a tam moge da go ostavite ne po-rano ot 7:30-megdu drugoto ot lichen opit vi kazvam -cepiat sekundata.Posle chasovete sa do 11:15 i do 13 h ima obedna pochivka -pak se polzvat uslugite ne service de garde.Zaniatiata sledobed sa ot 13 do 15:15 i posle deteto moge pak da ostane tam do 17:45h maksimum.Service de garde ima kym vsiako uchilishte -école primaire.Taka che ako mislite da uchite triabva da polzvate uslugite mu.Tuk babi niama (t.e. ima ,no za kvebekarchetata) :D
Какви са тия "баби кебекарки", които прибират децата на обед от училище или след него ? !!!! :shock: Няма такова нещо. Даже родителите плащат на бабите и дядовците, ако случайно искат да прибегнат до услугите им. Service de garde се използва от всички.

Внимание: може и да не плащате таксата за "пазене на обяд", ако училището е прекалено далеч от местожителството ви, т.е. училищния автобус не минава през вашата къща на обяд, за да остави детето да обядва в къщи. В такъв случай пращате детето си на училище с boîte à lunch :P :P :P /типично квебекска измишльотина/ и то бива пазено "безплатно". Разбира се, ако предлагат платен обяд можете да го пратите с парички и да рискувате да яде винаги спагети и китайски специалитети. А, за децата, които си забравят обяда винаги има спагети /гратюи, но без добавки/.
Гост

Мнение от Гост »

Една добавка: от тази година училищния автобус ще бъде платен /до сега беше безплатен/. Мисля, че ще е около 200 долара на година. Обикновено тази услуга се предлага за всички деца от основното училище /до 6 клас/. Различните училищни комисии предлагат различни маршрути към училищата си. Всеки автобус си има номер. Сутрин спира възможно най-близко до дома ви и събира всички деца по пътя за училището /училищата/. На обяд връща децата, които живеят по-наблизо ако искат да си обядват в къщи. Следобяд, когато свършат училище, обикновено в 3,00 - обратно. Ако искате да оставите детето на "сервиз дю гард" - до 6 или 7 часа /зависи от училището/, плащате 5 долара и после си го прибирате вие.

Бон вояж!
Последно промяна от Гост на Чет Авг 21, 2003 8:06 pm, променено общо 1 път.
Rosi

Мнение от Rosi »

..
Последно промяна от Rosi на Пет Сеп 19, 2003 12:34 am, променено общо 1 път.
Гост

Мнение от Гост »

Rosi написа:iavno vsiako u4ili6te si ima svoi pravila.Nie do sega vse sme s "boite a lunch", i vinagi sme pla6tali po 2.50$/na den za pazeneto na obiad.I v dvete u4ili6ta kudeto sme bili.Izob6to daje ne sum 4uvala na ostrova da ima avtobusi da ostaviat dezata na obiad v ku6ti.Iska6, ne iska6 pla6ta6, ina4e si dlujen da hodi6 da go vzima6 naobed.Mai Iglike tova e samo vuv va6eto kitno "seltze". :D :D
Китно, китно, ама ела да видиш зимата. Това важи за цяло МОНТЕРЕЖИ - т.е. Лонгьой, китното селце Сент Ламбер, Бросар, Гринфийлд парк, Сент Юбер и т.н., които са към училищната комисия Мари-Викторан.

Може би е време да се напише и една статия за училищата, ама мен нещо ме мързи. Няма ли някой да се захване, а пък аз ще бъда коректив /обективен/ 8) :P 8) :P ?!
mariya

Мнение от mariya »

Otnosno babite kvebekarki-sygaliavam che taka go opredeliash ,no e viarno.Ne znaia dali im plashtat neshto roditelite ,no az poznavam dve takiva babi ,koito si pribiraha vnuchetata na obiad i posle sledobiad-vnuchetata biaha v edna grupa s moia sin v maternelle.A avtobus tuk v Quebec mogesh da polzvash ako giveesh n poveche ot 800m ot uchilishteto-az sym na 700m :D Ako si na po-malko syshto moge no ako si platish 130$ za uchebnata godina.Avtobusa e samo sutrin i sledobed sled 15:15.Niama avtobus ako deteto ti e sled tova na service de garde.Triabva ti da si go pribirash.Taka e v uchilishteto na moia sin i tazi informacia e napylno viarna.Ako niakyde drugade e po-drug nachin ,az niamam namerenie da sym izcherpatelna za vsichki gradove,zashtoto tova ne e vyzmogno.Tochno zatova vseki pishe kak e pri nego.
kroassan

Мнение от kroassan »

Благодаря за информацията!
Само още едно питане: каква сума ще получаваме с жена ми докато сме на Кофи-то?
Просто искам да си направя сметка дали ще можем известно време да караме само на парите за кофи-то, детските надбавки и ... скромните ни спестявания, така че да се съсредоточим само на езика. (За сажаление тука не ни стига времето да го учим сериозно.)
...Ей, ама така ми се иска да сме вече 24.май.2004 и да имам вазможност да ви почерпя на място за трите хубави повода: пристигането ни, чудесния български празник и годишнината от сватбата ни. ДАЙ БОЖЕ!
Е, всяко нещо с времето си! А дотогава бадете здрави и ... :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Cheers !
mariya

Мнение от mariya »

Parite sa 484 $ na mesec za vseki ,koito hodi na takiva kursove.Ako ima vakancii parite sa po-malko.Za vseki den vakancia poluchavash 24 $ po-malko.Tova e !!!
Sys zdrave! :D
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Ombudsman написа: Може би е време да се напише и една статия за училищата, ама мен нещо ме мързи. Няма ли някой да се захване, а пък аз ще бъда коректив /обективен/ 8) :P 8) :P ?!
Ами аз мога :wink: :lol: :roll: :shock:
Виждам, че съм много сведуща по въпроса. :wink:
Обичам да преча
Заключено