kroassan написа:
Искам да попитам нещо, което не ми стана ясно.
Какви са средните температури през лятото и зимата и ако е възможно с няколко думи ми опишете климата.
Ако пристигна със семейството си през месец май - 2004, доколко ще е възможно децата ( на 4 и 6 год.) веднага да започнат детска градина, респективно училище?Това е единствената възможност да започнем езиковия курс заедно с жена ми.
Колко често се сформират курсовете Cofi ( напр. 1 път месечно ... ) и каква е сумата, която получавам за изучаване на език?
Какъв е размерът на детските надбавки ?
Има ли големи търговски вериги в града ?

До скоро и дано да пием по едно на място ( дата 24.05.2004 г.)
1. За температурите: трудно ми е да обобщя, но ако знаеш какво са в Монреал , извади по 2-3 градуса и получаваш тукашните. Можеш да следиш времето тук:
www.meteomedia.com/Meteo/Villes/Can/Pages/CAQCO441.htm
Имаш време да проследиш зимните температури.
Има и други БГ семейства с деца на подобна възраст. Преживяха зимата и са живи и здрави. Даже май боледуват по-рядко отколкото в БГ. Но това те могат да го кажат по-точно.
2.Специално заради Форума поразпитах как стои въпросът с детските градини (за училищата няма никакъв проблем - детето го записват в най-близкото у-ще и готово). Та излезе, че зависи от много неща: може в квартала, в който се установите, да има свободни места в градината и детето да почне веднага ( не е рядкост). Ако пък трябва да се изчака, от Мултиетническия център предлагали някаква градина до записването на детето в истинска такава. Тези също уж били истински, но реално не обучавали децата, а само колкото да са под наблюдение - гледали тв и др. такива занимания. Имало и вариант да бъде записано на частна градина примерно по за 15 $ на ден, а пък правителството ти връщало 10$. Изобщо разни варианти, но ми казаха,че винаги се намирало начин - и други семейства се нуждаеха от КОФИ и си учеха едновременно. (Всичко зависи от много фактори, защото напр. ние сме без дете, и пак не можахме да учим заедно, та сега се разминаваме във всичко -абе гледай ми девиза отдолу и го приеми за свой

)
За децата над 12 год. има 2 у-ща с курсове по франсизасион за тях. След като го изкарат, ги записват в редовен сегондер по техен избор.
3. Детски надбавки: като в цял Квебек - по 250$ на детски калпак от Канада и по 250$ от Квебек. Докато сте на КОФИ, ви плащат и детската градина.
4. КОФИ почва горе-долу всеки 2 месеца. Ето датите за започване на следващите курсове:
16.12.2003
01.03.2003
Ако има някой в следващите нива на КОФИ, той ще получи календара със следващите дати и тогава някой може да продължи този списък.
5. Търговските вериги - същите като в Монреал (поне така си мисля след един разговор (повърхностен) по темата с познати, живеещи в Монреал). И да липсва тука някоя, ще е единичен случай. И не ни е залипсвала все още.
Дано да ти помогнах в ориентацията!
И пак да кажа: не можете да знаете всичко и да предвидите всичко! Това е друга страна все пак! И друг континент! Основните неща ( и даже много неосновни) вече ги има в този Форум, това е повече от достатъчно за пристигане тук. Според мене де.
Айде, чакаме ви!
И да кажете на кмето

кой му върши тук работата, и то като беневол