Кондо или Semi detache?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

За кондо фее... лошото е, че това не е някаква сума дето си плащаш и си свиркаш и някой идва и ти ремонтира всичко...
Обикновенно собствениците в блока формират асоциация и парите се събират там за ремонти подръжка и т.н.
Проблема със това е, че обикновенно парите се събират само за текущата подръжка, ако се наложи някакав голям ремонт като покрив и т.н. кондо фее може да се вдигне от мнозинството в асоциацията примерно от 100 на месец на 500 и собственика няма избор ще трябва да плаща... и т.н.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
speedy

Мнение от speedy »

Pepon написа:Най-весело в Америка става като започнат да се вдигат лихвите по ипотечните заеми. Ох къща, ох кеф.... :D
Това като злорадство ли да се разбира?
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Пипон, освен лихвите, в Америка всяка година се вдига и стойността на къщите - в нашия край това е около 10-14%. При кондото мноооооого зависи от района - някъде цената ив се вдига с 5-7%, но на други места не само, че не се вдига, но и пада...
А тъй като в Америка къщата е стока, това никак не е без значение...
Pepon

Мнение от Pepon »

speedy написа:
Pepon написа:Най-весело в Америка става като започнат да се вдигат лихвите по ипотечните заеми. Ох къща, ох кеф.... :D
Това като злорадство ли да се разбира?
250000$ Mortgage
25 years
Mortgage Interest Rate - 4%
Monthly payment - 1300$

250000$ Mortgage
25 years
Mortgage Interest Rate - 6.5%
Monthly payment - 1700$

250000$ Mortgage
25 years
Mortgage Interest Rate - 8.5%
Monthly payment - 1980$

Koito razbral - razbral :D
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
speedy

Мнение от speedy »

Pepon, виждам, че можеш да използваш ипотечен калкулатор.

Не разбирам, защо си толкова доволен, че някой би плащал повече с увеличаване на лихвата. За теб специално има ли някаква полза?
Pepon

Мнение от Pepon »

Моето мнение е, че ипотечните кредити са най-ярката изява на съвременно робство. Вземайки дългогодишен заем за къща /а всеки имигрант е принуден да го направи/ ти се хващаш на една игра, в която едната страна /банката/ винаги определя правилата, а другата /имигранта/ трябва само да ги спазва. Не съм чул някога длъжника да има правото да определя условията на кредита. Нарочно си поиграх с кредитния калкулатор за да покажа колко много могат да се променят месечните вноски по един и същ заем, като промяната се прави единствено и само от банката без другата страна да има право да защити своя интерес в сделката. Ако наистина искаш къщата един ден да бъде твоя трябва да плащаш всеки месец, при това колкото банката поиска от теб. И накрая за по-любознателните една интересна диаграма, показваща средния лихвен процент по ипотечните кредити в Мисисага за последните 28 години:
Изображение

Средния лихвен процент за последните 25 години е бил 10.4%. Тази тема я пуска човек, които иска да знае колко ще му струва да притежава недвижим имот в Канада - най-краткият отговор, поне за мен е - МНОГО.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
speedy

Мнение от speedy »

Pepon написа:Вземайки дългогодишен заем за къща /а всеки имигрант е принуден да го направи/ ти се хващаш на една игра, в която едната страна /банката/ винаги определя правилата, а другата /имигранта/ трябва само да ги спазва. Не съм чул някога длъжника да има правото да определя условията на кредита.
Явно никога не си взимал ипотека, защото тогава би трябвало да знаеш, че основните условия на кредита се договарят между двете страни.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Мда определено Пипон не взимал кредит... Моето мнение е, че е по-добре да имаш да даваш, отколкото да имаш да взимаш... Просто човек трябва да се научи да борави с кредитите, могат да се използват много успешно за инвестиции и т.н... За стандарта на живот, ако живееш в къща, пък просто да не говорим...
Lub0 for President!
###############
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Аз пък искам да коментирам следното, казано малко по-горе :
"аналогията с автобуса е доста ефектна само дето не много точна, защото все още не съм виждал такива автобуси които да имат отделно заградени кабинки за всики пътници, и то в някои случаи кабинките да са по-големи от пространството в повечото малки коли"
Ммммдддддаааа - може би на автобус и да не прилича - но на влаков вагон с купета - напълно - заградено, има всико необходимо за да вегетираш, докато пътуваш /живееш/ в компанията с желани и не толкова желани спътници...
А това пък за лихвите, казано от Пипона /другото име на Пъпеша/ направо ме разсмива...Човече, ако се страхуваш от мечки, не ходи в гората! Какво значи "искам да знам колко ще ми струва"? Ще ти струва преди всичко истинско напрягане, труд и мислене, приятелю! Всичко останало са български приказки на корем за "далавери", безплатни обяди и т.н.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

За стандарта на живот, ако живееш в къща, пък просто да не говорим...

Ще ти струва преди всичко истинско напрягане, труд и мислене, приятелю! Всичко останало са български приказки на корем за "далавери", безплатни обяди и т.н.
Абсолютно сте прави последните двама.
Ако вземеш да ги събираш пари за къща - никога няма да можеш. В Канада или си вътре в системата или си извън нея (вънка от чадъра). Изборът си е твой.
Pepon

Мнение от Pepon »

7George написа:Ако вземеш да ги събираш пари за къща - никога няма да можеш. В Канада или си вътре в системата или си извън нея (вънка от чадъра). Изборът си е твой.
Точно в 10-ката. Ей това исках да обясня на кандидат имигрантите. Който иска собствено жилище без кредити да си наляга парцалите в България /тук това все още е възможно, макар и да става все по-трудно/. В Канада като изкараш един 1$, 50 цента са за теб, а другите 50 цента са за лихваря, дето ти дава покрив над главата. И затова ако заплатата ти е 45к годишно на книга, реално е 18к, защото 10к са данъци, а от останалите 35к, полвината отиват да си плащаш дълговете.. Да оставим настрана факта, че 75% от имигрантите заплата от 45к дори не са я сънували, а камо ли да я получават.

Winston Churchill
pantata

Мнение от pantata »

Pepon написа:
7George написа:Ако вземеш да ги събираш пари за къща - никога няма да можеш. В Канада или си вътре в системата или си извън нея (вънка от чадъра). Изборът си е твой.
Който иска собствено жилище без кредити да си наляга парцалите в България /тук това все още е възможно, макар и да става все по-трудно/. .
я да видим как става в БГ това със собственото жилище без кредит.. За семейство със среден доход (щото много хора имат склонност да сравняват добре печелещи в БГ със средно/малко печелещи в Канада)
Да речем семейният доход е 1200 лева (мисля разумен среден доход за семейства). От тях след данъци остават около 900 лева.. от тях да спестяваме за жилище по 400 лева на месец... и така - спестяваме..
Цената ка кв. метър сега е около 600 евро. Едно нормално жилище от 100 кв.м. ще дойде 60000 евро или около 120 хиляди лева.
120000 : 400 = 400 месеца, което е 25 години...
Значи си налягаме парцалите 25 години в БГ и си купуваме апартамент без кредит...
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Мда ако сравняваме с БГ-то я да видим колко високи са лихвите там за ипотека?
Lub0 for President!
###############
miko

Мнение от miko »

Аз не виждам място за сравнение. В Бг банките променят лихвения процент без предизвестие. Наскоро едни познати ми се оплакаха.
Тука поне го заковаваш за 4-5-10 години и знаеш колко ще плащаш.
Не твърдя,че познвам Бг заемите и не съм финансист.Споделям какво съм чул.
Pepon

Мнение от Pepon »

Ами да ти дам един жокер. 85% от населението в БГ има собствено жилище. Наследяваш 50% от апартамент за 60000Euro /напълно реалистично за тука/ слагаш малко свои пари и си готов. Има и други варианти, за тях можеш да се сетиш и сам. Дори да прибегнеш до кредит за 30-60% от стойността на имота не е като канадската схема, където масово се заема 80-90%.

Winston Churchill
Публикувай отговор