Информация за шоф. изпит за full G?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
becks

Информация за шоф. изпит за full G?

Мнение от becks »

Моля ако някой се явявал скоро да ме светне малко по въпроса за кормуването за получаване на G категория в Онтарио.

Аз не смятам да взимам часове при инструктор, така че информация и всякакви тънкости при изпита ще са ми от полза.

Гледат ли нещо специално по колата, щото аз смятам да ходя с кола под наем?

Не съм се явявал на G2, отивам направо на последния изпт и останах с впечатлението, че само те карат да се качиш на магистралата и да излезеш от нея. Ама дали е толкова просто?
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Тц, не е толкова просто. Колата трябва да ти е чиста, да ти светят всички светлини, чистачки, клаксон. После - колан, мигач, оглеждане при всяка маневра. Докато те изкара на магистралата, ще те повози из малките улички, странично паркиране, 3 ю търн, внезапно спиране. Ще гледа дали си следиш трите огледала, горе-долу през равни интервали, дали си проверяваш мъртвите точки и т.н. Май Оптикс, беше пуснал копие на протокола от изпита - какво точно гледат. Ако питаш мен, най-добре си вземи един час при инструктор, да ти е мирна главата. :wink:

Намерих темата с протокола, успех! :beer:
: http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... ht=#295006
Let it go...
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Beks, ела в наше село, за по една :beer: трима души ще ти се изредят. :D
Имам предвид ... с ценни съвети...скоро явявали се и с пресни акъли.
Късани, некъсани, всякакви. Само един ходи да плати на инструктор и по всеобщо мнение - напълно нахалост.

Ако са малко може и четвърти да намерим.
:D
kralimarko

Мнение от kralimarko »

мен лично ме скъсаха когато отидох за фулл Г директно.а се подготвих добре ,Прошетох книгата 3 пати и тн ..но изпитваштата беше коза и се държа с мен като със ништожество,сега съм в процес на оплакване до DRIVE TEST и ми званят манаджери да се извиняват но аз съм решил да не спирам и следваштата стапка е да пиша до министера на транспорта ---.искам си парите дето платих а бех третиран лошо което допринесе до нервно каране и така..................(аз съм идиот) междувременно се яавих в друг град и взех г2 без проблем..но зависи на кои ше попаднеш.много се заяждат с blind spot ..uspeh :beer:
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Явявал съм се в Албърта, но предполагам че е подобно.
След първия опит всичко ще ти се изясни.
Заяждат се за всичко. Не била тяхната кола - айде пак. Тва да караш с ръчни скорости - било някакъв каприз, автоматика било само колата.
Трябва да караш близо до макс. разрешената скорост; много бавно - водачите отзад щяли да се пищисват. Правилника много е важно пунктоално да се спазва, разни там училищни зони, плейграунд, мигачи, спиране, оглеждане. Има инструктори, дето давайки ти уроци, те прекарват па маршрута на изпитващия с който играят.
Най-хубавото е, че ако те скъсат ти дават 1 лист, дето си виждаш всички грешки и удържаните точки за тях.
Успех!
becks

Мнение от becks »

Мерси на всички за отговорите. Ше видим кво ще стане другата седмица. Май и аз като Крали Марко ще ходя в някое онтарийско село да карам G2 :D

optics, то хубаво че има бира, ама този Кингстън ми е на две туби бензин, за един шофьорски изпит толкоз път бие ли се ;) Аз най-далечното на което се навих е Оуквил, ама то си Торонтска околия :D :D

А този протокол за G2 ли е или за G?
kralimarko

Мнение от kralimarko »

Beks ..ela v London s Robert Q --az shte ti dam moita kola da se iavish
becks

Мнение от becks »

kralimarko написа:Beks ..ela v London s Robert Q --az shte ti dam moita kola da se iavish
мерси :thumbsup: , ама и Лондон ми е далече
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Протокола който съм дал е конкретно от явяване за Г, но предполагам, че формата е една и съща, само дето не всичко влиза в г2-то.
Иначе това дето Георги е казал и тук е точно така - ако ограничението е 60, ти трябва да си с 59, иначе изпитващия се нерви. Ако си с 65 имам чувството че по-се приема. Но не залагай на това. Сигурния начин е да си ачик-ачик под разрешената.
Другото което е - едно е да те изпитват на hw401 насред Торонто и съвсем друго на hw401 по нашите вилаети. Ако около тебе гъмжи от трафик и ако си притеснен, издънката ти е вързана.
А за колко напред се намират дати в Торонто ? Една позната се кани от сума време, но още не се е записала.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

С две думи: всичко, което в книжката (Road Guide или както там се казва правилника в Онтарио) е дадено като съвети/пожелания, трябва да се спазва дословно и задължително!
Примерно, при каране с ръчните скорости: Смяна на по-високи обороти (най-добре както е в спецификацията на колата, примерно за 5-скоростна 25-45-57-70 или повече km/h за всяка следваща предавка, смяна надолу в обратен ред с понижаване на скоростта, на завой не се превключва, по инерция (неутрална) - в никой случай не се кара.
becks

Мнение от becks »

optics написа: А за колко напред се намират дати в Торонто ? Една позната се кани от сума време, но още не се е записала.
Трябва само упорство на телефона или онлайн. На мен в един и същ ден за един и същ изпитен център ми дадоха часове за след 2 дни, 2 седмици или 2 месеца, зависи от късмета. Като не ти харесва датата - звъниш след 5 минути - постоянно има хора, които се отказват от датите си.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Аха, тя мойта позната се записала за 30-ти ноември, явно не бърза много.
За книжката за учене -- сравнения на очевидци сочат че същото го има и в интернет, тоест който не иска да дава пари за книжката - може да си чете (или печата първо) от интернет.
За ръчните - това е възмутително, сигурно щеше да ми дойде много на зор. Аз бях свикнал в София да си карам предимно по инерция. :D
Да речем по Цариградско шосе от най-високото място в двете посоки - към Орлов мост или към хотел Плиска :)
Аватар
7George

Мнение от 7George »

А пък "книжките за учене" в Албърта са безплатни, има ги насипно във всяко едно реджистри, всеки взима колкото му трябват.

Сигурно я има и вашата някъде в интернет. Примерно тая за Нюфаундленд си я бях издърпал и научил още преди да дойда в Канада:
http://www.gs.gov.nl.ca/gs/mr/pdf/roadguide.pdf
:D
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

7George написа:А пък "книжките за учене" в Албърта са безплатни, има ги насипно във всяко едно реджистри, всеки взима колкото му трябват :D
И тук е така, а ето и линка: http://icbc.com/licensing/lic_utility_resource&man.asp
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Тук е онтарийския вариант на книжката - http://www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/handbook/
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Публикувай отговор