Избегнете загубване на багаж

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Мнение от c200 »

Ааа, и чехите намират. Последния път бяха затрили един куфар и като им пратих факс че ще обичам по 100 пари на кило според най-последната конвенция на ИАТА и го намериха. Язък, щях да съм към 2 бона напред :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

balbi написа:
Така, 4е загубването както и по-горе са споменали не зависи от авиокомпанията!
"загубването" зависи от товарачите , демек кой е по-чевръст :lol: Засега не знам дали нашите или тези в Прага са по-големи "експерти" 8)
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
lordspace
Мнения: 22
Регистриран на: Пет Дек 02, 2005 11:29 am

Мнение от lordspace »

.... още ми го няма багажа :cry: , ще трябва и аз да приложа това със $100/кг.

c200, можеш ли да ми пратиш линк къде си го чел ?
Аватар
Maria
Мнения: 347
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 1:45 am
Местоположение: Sainte-Julie/Варна

Мнение от Maria »

lordspace, eто на този адрес можеш да проверяваш статуса на багажа ти.

http://www.worldtracer.aero/filedsp/ac_fr.htm

Аз имах същия проблем, но с Австрийските авиолинии - летях на 7 септември, имах около 30 мин престой на Виена и не са успели да ми натовaрят багажериите на самолета за Канада. Бях супер изнервена от ситуацията, тъй като нито един от 4-те ми куфара не беше налице. Този път, като за капак, не си бях сложила и етикети с името и адреса. Един път да не го направя и ей ти на слуЧка. Като се прибрах вкъщи запоЧнах да звъня нон-стоп на телефоните, които ми бяха дали, за да проверявам какво става, следях и по интернет на адреса, който съм дала (между другото инфото се актуализира). Е, накрая куфарите ми ги донесоха вкъщи, ден и половина по-късно, в неделя в 22:30. Единият от тях беше...мамата си трака - така го бяха разровили вътре, Че се Чудех моите неща ли са, не са ли.

В тази връзка искам да попитам дали на някой му се е слуЧвало да има щети по багажа, подавал ли е оплакване и има ли полза от това?
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ
Мнения: 3055
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 2:34 pm

Мнение от THC »

c200 написа:Ааа, и чехите намират. Последния път бяха затрили един куфар и като им пратих факс че ще обичам по 100 пари на кило според най-последната конвенция на ИАТА и го намериха. Язък, щях да съм към 2 бона напред :)
минал си се туй то.
на колегата като му изгубиха багажа и се обърна към няква канейдиън транспортейшън ейджънси и още преди 2-3 години му наплатиха кинтите.

ма те много голяма отговорност понасят бе нещо не ми се вярва...
Пари на заем - само взимаме.

http://www.thc-ministry.net/untoldstory/#INDEX
lordspace
Мнения: 22
Регистриран на: Пет Дек 02, 2005 11:29 am

Мнение от lordspace »

Благодаря ти Мария.

Все още нямам информация за моя куфар.

Преди няколко дни бях ходил в офиса а ЧСА и те ми казаха, че когато ми го донесат да го огледам от всички страни и ако има следи от отваряне и/или нещо липсва да се обърна към тях за да се попълнят други формуляри. Това трябва да направиш и ти.

Светльо
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Мнение от c200 »

http://www.csa.cz/en/czechia/cz_cestuji ... li_faq.htm
"CSA, acting as an air carrier, assumes liability for damage during air transportation to the extent set out in the Montreal Convention. Details are available in the “Conditions of Carriage for Passengers and Baggage in Air Transport”."
Също и
http://www.jus.uio.no/lm/air.carriage.u ... 99/22.html
"2. In the carriage of baggage, the liability of the carrier in the case of destruction, loss, damage or delay is limited to 1,000 Special Drawing Rights for each passenger unless the passenger has made, at the time when the checked baggage was handed over to the carrier, a special declaration of interest in delivery at destination and has paid a supplementary sum if the case so requires. In that case the carrier will be liable to pay a sum not exceeding the declared sum, unless it proves that the sum is greater than the passenger's actual interest in delivery at destination. "

Като се има предвид, че 1000 Special Drawing Rights са към 1500-1600 CAD.
Май на български му викат Специални Права на Тираж (един вид имаш право да играеш в тотото :) )
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Rhea
Мнения: 176
Регистриран на: Пон Юни 27, 2005 5:29 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от Rhea »

* The SDR (special drawing right) is the unit of account of the International Monetary Fund.
1 SDR = 1.55301 dollars at 31 December 2004.
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ
Мнения: 3055
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 2:34 pm

Мнение от THC »

ес ди ари му викаме ние джиемдиесес офисърите българи :)

с тях се смяташе трафика през сателита и в швейцарски франкове, корабите също си лимитират отговорността във спешъл дроуинг райтс
Пари на заем - само взимаме.

http://www.thc-ministry.net/untoldstory/#INDEX
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ
Мнения: 3055
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 2:34 pm

Мнение от THC »

а м/у другото вчера гледах хага визби рулс пак за корабните лимитейшънс ъв лайъбилити и се оказа , че е 666.67 есдиара на кг(а не на тон кактоси мислех) или юнит уичевър хайър , т.е. на самолетите не е много да ги е*а у фърчащите бойлери
Пари на заем - само взимаме.

http://www.thc-ministry.net/untoldstory/#INDEX
donykk
Мнения: 22
Регистриран на: Чет Ное 03, 2005 5:26 pm

Мнение от donykk »

Да, и на мен ми беше губен багаж от AlItalia - 1) багажа не беше доставен в срока, в който ми бяха казали първоначално, след каот беше установена загубата му и 2) куфарът беше скъсан и липсваха доста неща, когато ми го докараха. За цел писах оплакване до AlItalia с описание на всичко, което ми липсваше и ориентировъчни цени на вещите и след 2 месеца непрекъснато напомняне за проблема ми беше изплатено обезщетение, разбира се не в пълен размер от поисканата от мен сума,но около75% от нея.Така че моят съвет е "нека си знаем правата и да си ги искаме, за да получаваме каквото ни се дължи"...късмет при следващите полети и дано се подобряват тези услуги.[/quote]
Galadriel
Мнения: 92
Регистриран на: Вто Сеп 02, 2003 6:57 pm
Местоположение: Toronto, ON

Мнение от Galadriel »

jess написа:Един път ми се е случвало да остане чанта за следващ полет-пътувах тогава с Малев и имах само 30 мин.престой на Будапеща,та чантата ми се забави с 24 часа.Имат обаче страхотен сървис на Софийското летище-на следващата вечер ми я докараха на крака на една вила в Стара планина.
При мен се случи абсолютно същото. Пътувах с Малев и престоя в Будапеща беше кратък, а и ние имахме закъснение и трябваше да търчим за следващия самолет до България. Като пристигнахме, моя куфар и този на един познат от самолета (от Торонто също) не бяха пристигнали просто защото са нямали време да ги пренесат. Отидохме веднага там в офисчето за изгубен багаж - дадохме си номера на багажите от билетите, адрес и телефон в БГ и на другия ден багажа ми беше донесен в град на 1 час от София. Човекът ми се обади да провери дали съм вкъщи и ми го донесе, дори ми го качи до третия етаж. Не бях очаквала такова страхотно обслужване - евала на тия хора дето се занимават с това. Все пак не са българите виновни че багажа не беше пристигнал и толкова ми помогнаха. Дори в деня на кацането следобяд ми се обадиха, че багажа е пристигнал и ще го донесат на другата сутрин да не се притеснявам и че всичко изглежда в изправност. И така не се притеснявах докато дойде.
Аватар
(iliyana)
Мнения: 28
Регистриран на: Сря Авг 22, 2007 7:57 am
Местоположение: Варна

Мнение от (iliyana) »

Все още нямам информация за моя куфар.

здравей Lordspace! вече са минали 10 дни от както багажа ти го няма, вероятността да го намерят мисля, че е малка. Май найстина при такива случаи трябва да си търсим правата докрай!
Успех!!!
Публикувай отговор