** Какво представлява:
Получавате от доставчика рутер който се включва към вашият домашен интернет, а телефонният ви апарат от своя страна се включва в рутера. Набирате и говорите по обичайния начин. НЕ Е НЕОБХОДИМО да има включен компютър за да ви работи телефонът.
** Какво препоръчвам:
Идеята набира все повече последователи (разбирай доставчици) но цените далеч не са уеднаквени. Предлаганите екстри са в по-голяма степен уеднаквени. Аз препоръчвам Vonage защото не е махленска фирма а гигант който оперира в Щатите и Канада. По-долу ще добавя подробности.
**Технически данни: Необходимата честотна лента за нормален разговор е 90 килобита/с. Това се вписва във всички не-дайъл-ъп интернет планове предлагани в Канада. Някои хора имат първо телефон, после по него интернет. Аз мисля че по-хитро е обратното - първо интернет и после телефон през интернета. Споменатите 90кбпс може да ги намаляте ако сметнете за нужно (не виждам защо, освен ако нета ви е силно ограничен по трафик и говорите като разпрани по цял ден).
**Недостатъци: Ако тока или интернета спрат - спира и телефона. Това се случи веднъж за 4 месеца и след 10 минути всичко беше отново на линия.
**Предимства:
- * хората са културни и помагат при проблеми (пробвано)
* забравяте за простаците от Бел
* Плащате 20 долара на месец срещу което получавате:
-- безплатен рутер, с 4 ЛАН порта (тоест от него може да изкарате жици към 4 компютъра)
-- говорите с други клиенти колкото си искате независимо къде са
-- говорите лонг-дистанс до 500 минути на месец (на кой му трябват повече ?). Има и други планове, но на нас минималният ни е свръх-достатъчен.
-- телефонен секретар (рутера мига с жълта лампичка като имате съобщения)
-- Caller ID (Идиотите от Бел искат за това и за другите екстри по 5 долара за всяка, ако не се лъжа)
-- Информация за разговорите - кога с кого, колко.
-- Ако да речем лятоска заминете за България (или където и да е), слагате рутера и телефона в куфара, като пристигнете, закачате рутера към интернет и си говорите по телефона все едно че сте си в Канада, съответно приемате позвънявания на канадския си номер, все едно че сте си в Канада.
-- В Щатите, Канада и няколко (развити) Европейски страни има локални номера на Vonage, които могат да се използват от ваши приятели за да ви звънят на цената на градски разговор (т.е. за Северна Америка - нулева цена).

Ако пък някой се обади - добре дошло и за мен и за новия абонат.