samo dete Ca-Bg-Ca s Lufthasa

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
shark6286
Мнения: 229
Регистриран на: Нед Яну 18, 2004 5:17 am
Местоположение: Calgary

Мнение от shark6286 »

Благодаря, 7George !

Според информацията тук: http://www.voyage.gc.ca/main/before/faq ... l-en.asp#2

е препоръчително дете пътуващо с един родител да има Consent for International Travel with One Legal Guardian и на английски.

Значи човек за да се презастрахова трябва да има два документа - на Български и на Английски. При това може да има различни документи за самоличност - Български паспорт и Канадски PR Card. Освен това и въпросната декларация трябва да посочва датите на пътуване. Получава се малко сложно и скъпо. Ако има начин ми се ще да избегна цялата тази бумажтина.

В друга тема (http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=21305) тук се казва следното:
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
От Национална служба "Гранична полиция" напомнят на всички, че напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
По-нататък се цитира и емейл от гранична полиция:
Във връзка с постъпило Ваше запитване по електронна поща, с вх. № 40633/19.07.2006 г. на Главна Дирекция “Гранична полиция, за пътуване на Вашата дъщеря до Канада без представяне на декларация, Ви уведомявам за следното:
На органите за паспортно-визов контрол на гранично-контролно пропускателните пунктове е разпоредено да не изискват писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/и, настойник или попечител при пътуване на непълнолетен български гражданин, когато същият пребивава дългосрочно в чужбина и това е отразено в документите му за самоличност или притежава официален документ от съответната държава.
Следва да се отбележи, че е задължително изискването на писмено съгласие когато обстоятелствата отговарят на състава на чл. 43, ал. 3 от Закона за българските документи за самоличност: Забранява се напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител е български гражданин и не е дал писмено съгласие за пътуването му зад граница.
При положение, че Вашата дъщеря пътува с редовен български документ за задгранично пътуване и валидно разрешително за дългосрочно или постоянно пребиваване, издадено по надлежния ред от канадските власти, то при напускане на страната няма да й бъде изисквано писмено съгласие от родителите.
Според този текст е достатъчно детето да е постоянно пребиваващо в Канада, за да не се изисква декларация от липсващия родител. Има леко разминаване с първия текст където и родителите трябва да са постоянно пребиваващи.

Интересно е как се доказва, че липсващия родител е постоянно пребиваващ в Канада. Има ли я тази информация в компютрите на Гранична полиция?
"Life is the art of drawing without an eraser." - John W. Gardner
arci
Мнения: 257
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 8:44 am
Местоположение: Notre Dame de ile Perrot

Мнение от arci »

И аз да попитам нещо,не е точно по темата,за което се извинявам,но мисля ,че някой може да вземе отношение по въпроса.Та въпроса ми е ,деца под 12 год. на които единия родител е починал,трябва ли да представят друг документ на граничния контрол ,освен смъртния акт.
Благодаря предварително!
Аватар
Bubi
Мнения: 379
Регистриран на: Сря Окт 20, 2004 8:02 am
Местоположение: Montreal

Мнение от Bubi »

А може ли да ми кажете в тази декларация трябва да пише само, че единият родител е съгласен детето му да пътува само с другия или трябва да се пишат и някакви други подробности като дати на пътуване например и т.н. Ние ще правим за първи път такава, но в този формуляр няма никакви подробности, а някъде бях чела, че и такива се изискват.
Благодаря ви предварително.
Аватар
shark6286
Мнения: 229
Регистриран на: Нед Яну 18, 2004 5:17 am
Местоположение: Calgary

Мнение от shark6286 »

Bubi написа:А може ли да ми кажете в тази декларация трябва да пише само, че единият родител е съгласен детето му да пътува само с другия или трябва да се пишат и някакви други подробности като дати на пътуване например и т.н. Ние ще правим за първи път такава, но в този формуляр няма никакви подробности, а някъде бях чела, че и такива се изискват.
Благодаря ви предварително.
Виж тук: http://www.bgembassy.ca/Consular/Materi ... oditel.doc
"Life is the art of drawing without an eraser." - John W. Gardner
Аватар
shark6286
Мнения: 229
Регистриран на: Нед Яну 18, 2004 5:17 am
Местоположение: Calgary

Мнение от shark6286 »

Някой пращал ли си е детето с познат от Канада за България? В такъв случай изисква ли се декларация за да може детето да излезе от Канада с придружителя, който не му е роднина? Достатъчна ли е нотариус да си сложи подписа или трябва декларацията да се праща до Отава?
"Life is the art of drawing without an eraser." - John W. Gardner
pantata
Мнения: 547
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 10:33 pm
Местоположение: Oakville, Canada

Мнение от pantata »

ние скоро пътувахме с детето към България. Първо жена ми пътува с него към БГ, а на връщане аз се върнах с малкия.
На отиване към БГ жена ми и малкия не са имали никкви проблеми и на двете граници, никой не ги е питал за другия родител.
На връщане българския служител поиска да види, че аз и детето сме постоянно пребиваващи в Канада (моята PR карта и канадския паспорт на малкия показахме) и нямаше никакви други въпроси.
На канадската граница обаче служителят попита къде е майката и имам ли писмо от нея? Аз казах че нямам и майката ни чака на летището. Той каза, че друг път трябва да имам писмо от другия родител. На моя въпрос - ама и на влизане в Канада ли трябва да ви показвам писмо от другия родител, той каза "да, ние искаме да сме сигурни, че и двамата родители знаят къде им се намира детето в момента". Но ме пусна де, нямаше проблеми.

А, като слизахме от самолета във Виена (на път за канада летяхме през Виена) ме чакаше един полицай и ми поиска документите - моите и на детето. Нищо не каза - само ги прегледа. Може да са видяли, че в списъка на пътниците има сам възрастен с дете и да си правят проверки за "износ на деца".
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
shark6286
Мнения: 229
Регистриран на: Нед Яну 18, 2004 5:17 am
Местоположение: Calgary

Мнение от shark6286 »

Pantata, благодаря за информацията.
"Life is the art of drawing without an eraser." - John W. Gardner
Аватар
bat Nicky
Мнения: 116
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 1:08 pm
Местоположение: Canada

Мнение от bat Nicky »

След един месец ще пътувам с моето дете за БГ. Мои познати ме помолиха да изпратят детето си с мен. Подчертавам Става въпрос само за пътуване в едната посока!!! връщането ще стане по друг начин. Трябва ли ми декларация от жена ми, че е съгласна да изведа детето от Канада и какви документи трябват за другото дете ? Ако има и други деца за изпращане да се обадят докато е време :wink:
Животът е болест, предавана по полов път и със 100% смъртоносен изход. Лекарство все още няма открито !!!
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Потвърждавам написаното от Пантата. Скоро съпругът ми отиде с детето в Щатите, бяхме приготвили заверена от мен декларация че това става с мое съгласие, но тази декларация им беше поискана не на излизане, а на връщане в Канада :shock: И в хотела там :shock: :shock: На практика излиза че няма проблем едно дете да бъде изведено извън страната без съгласието на единия родител :?
Zarkov
Мнения: 48
Регистриран на: Пет Яну 28, 2005 7:28 am
Местоположение: New Westminster

Мнение от Zarkov »

детето излита на 29 Май в 16.00 за Frankfurt, там има престой 8 часа и след това за София.
Ние ще си платиме на стюардесата, колкото искат от Lufthansa за да се грижат за наго, но да питам има ли някои сънародник да лети по същото време?

по-спокойни ще сме ако има някои говорещ и български и английски на борда
Аватар
shark6286
Мнения: 229
Регистриран на: Нед Яну 18, 2004 5:17 am
Местоположение: Calgary

Мнение от shark6286 »

Днес извадих Declaration of parental consent. Останах доволен от услугите на нотариуса. Който се интересува може да прочете повече тук.
"Life is the art of drawing without an eraser." - John W. Gardner
Публикувай отговор