Turshia

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
rbc

Turshia

Мнение от rbc »

Hei, davaite niakakva izpitana recepta za turshia ama da stava po-barzi4ko 4e neshto mi se e prialo naposledak s rakiika :lol:
Аватар
Agi

Мнение от Agi »

веднага давам
мммммммм царска туршия - магазин София или Букурещ
около 6$ големия буркан
достатъчно ли е бърза рецептата?
People they come together
People they fall apart
No one can stop us now
'Cause we are all made of stars ...
Аватар
dog

Мнение от dog »

Ако имаш наблизо "Super C" търси 3 литров буркан с трушия от моркови и карфиол и зелени чушки, леко е люта но е супер, около 7$
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Тази според мен най-се доближава до българските туршии.
Има я в големите супремарките и в почти всички арабски магазини

Изображение
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Па аз до колкото знам че купуваш сол за маринати ( която не е рафинирана или йодизирана ), слагаш зеленчуците в буркана с вода и солта и чакаш -:)
:beer: :beer: :beer:
Аватар
Lyubima
Обратна връзка:

Мнение от Lyubima »

Нека споделя многогодишния си опит и аз. Ето една много сполучлива и изпитана рецепта, адаптирана към канадските условия, защото доколкото разбирам това е целта на питането, защото в нета има толкова много кулинарни сайтове, че да се пита за рецепта тук просто би било меко казано наивно :wink:
И така: За 17 кг зеленчук се приготвя марината от следните продукти:

Марката е чаена чаша или 250мл.

2 чч сол - най-добре е да е морска, нейодирана, но аз съм я правила и с най-обикновена готварска
6 чч оцет 6%,
14 чч вода,
2 чч олио,
2 чч мед - може да се замени и със захар, но с мед е по-вкусно и по-полезно.
Слагат се още: чер пипер и бахар (all spicies) на зърна и листа дафинов лист .

Аз слагам при зеленчуците и нарязани на парченца около 1см дръжките на една връзка магданоз и няколко стръка целина и те нарязани на по 1 см (може и глава целина нарязана, но тогава тя се вари с маринатата) . Към изстиналата вече туршия добавям листата на магданоза заедно с една глава чесън, като по-големите скилидки ги срязвам на две.

Завирате маринатата и с нея заливате добре измитите и нарязани по на едричко зеленчуци. Покривате съда и го оставяте за едно денонощие да изстине. На другия ден прибавяте магданоза и чесъна, разбърквате добре и натъпквате в буркани или оставяте в съда, ако не го ползвате за нещо друго. В този момент туршията е готова за ядене. Аз я приготвям в една голяма кофа, която има знак, че става за хранителни продукти и като изстине я пълня в буркани и ги слагам на хладно, може и в хладилника. Туршийката е хрупкава и много вкусна и понякога си похапваме с удоволствие туршия с хляб.

Искам да допълня, че аз обикновено правя половин доза и като се изяде я повтарям. За половин доза взимам две глави зеле от това с тънките листа, то е най-близо до нашенското. Внимавайте да не вземете от това с дебелите листа. Не че няма да стане, но няма да има познатия ни вид. Слагам също един пакет малки (бейби) морковчета, една глава карфиол и 7-8 по-дебели (месести) червени чушки от дългите (не камби, кабмите ги правя пълнени със ситно нарязано зеле и моркови, също става превъзходно мезе). Вие можете да сложите каквито зеленчуци обичате, важното е да се спазва мярката.

Съжалявам, ако рецептата ви се е сторила трудна, но това е защото се опитах много подробно да обясня всичко, за да може дори и начинаещ да се справи. Като оставим настрана икономическия ефект, защото той не е кой знае колко голям, предполагам от порядъка на 30 до 50 долара, но туршийката си става хем много бързо хем много вкусна и съм сигурна, че в никой магазин няма да могат да ви предложат нещо подобно. Само като си спомня по студентски бригади как сме чистили умрели плъхове и боклуци от зеленчуците и плодовете за консервиране и дори и не си помислям за купечка туршия. Ще се радвам , ако ви хареса, затова си я запишете в тефтера с рецептите като "Парена туршия - Любима" :D
Последно промяна от Lyubima на Сря Фев 07, 2007 7:52 pm, променено общо 2 пъти.
Money can't buy you happiness, but it does bring you more plesant form of misery.
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Евала Любима -:)
:beer: :beer: :beer:
Аватар
rbc

Мнение от rbc »

Blagodaria ti Lubima, tova beshe naistina kakvoto tarseh :beer:
Заключено