Алекс, въпреки че споделям твоето мнение по много въпроси в интерес на истината бих искал да ти опонирам в този случай. Правя го с надеждата бъдещите кандидат-имигранти да имат по ясна представа с какво ще се сблъскат, като на мен лично не ми пука какво ще си мислят моите познати за мен в амплоато ми на "Канадец".AlexAA написа:Аз пък продължавам да твърдя, че в Канада можеш да бъдеш какъвто искаш, стига да си достатъчно упорит. Някои неща стават по-бързо, някои неща стават по-бавно.
Твърдя още нещо-НЯМА ПРАВИЛЕН ОТГОВОР на въпроса "Къде е по-добре да се живее? България или Канада".
Сега да изкоментирам малко прословутата книга.
Значи пичът правилно е сметнал разходите в Торонто (според мен де). Но интерпретацията му и изводите му са меко казано грешни, да не кажа, че са чиста манипулация. Само си представете какво ще си помислят новобранците/кандидат имигранти в България като видят, че 35000 долара не стигат. Ужас....
Аз бих интерпретирал въпросната заплата от 15 кинта/час така:
За такива пари в Канада работят т.нар. работещи бедни (working poor). В повечето случаи това са dead-end jobs. Еквивалентната заплата в България, на тези 15 кинта/час, е около 250-300 лева/месец.
Та ето и моят въпрос към форумците ( в Канада и България).
Какво могат да ти купят 300 брутни лева/месец в София?
Или пък - Колко брутни кинти/месец трябва да има човек в София, за да си позволи нещата, които могат да се купят с 15 кинта/час в Торонто? И тези кинти в София (не онези 300 лева) кой ги изкарва?
Наздраве
И така: автора на книгата (чиито лични качества не искам да коментирам) вероятно говори за Торонто и следователно би било нормално да се сравняват доходите и разходите в съответен голям БГ град, например София. В Торонто, Онтарио минималната работна заплата е 8 долара на час, а не 15. По мои лични наблюдения м/у 10 и 15 % от населението на този град работят на минимална почасова ставка или по-ниска (например просят или получават уелфеър, който мисля че е около 520-540 долара/месец за Онтарио - лично аз никога не съм получавал помощи и не знам със сигурност). Това може би отговаря на доход от 250-300 лева в София. Доход от 15 долара на час в Торонто е стартова заплата за касиер в Банка, секретарка, машинописка, квалифициран работник във фабрика и т.н. - т.е. работа изискваща някакъв квалификационен или образователен ценз (без да коментирам изискванията за езикови познания, приравняване на дипломи, конкуренцията за подобни позиции в Торонто). В София еквивалента на подобна работа в момента би бил около 500-600 лева на месец (ще вметна само че имам познати в София, които твърдят че не могат да си намерят продавачки в магазините си за 500 лева на месец). В момента за инженери, програмисти, икономисти в София не е проблем да получават 800-1200 лева на месец, като лично аз познавам служител в Гръцка банка и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. Това не са изключения, вероятно има много хора които получават високи заплати, които аз не познавам. При частният бизнес пък никой мой познат не се е оплакал в последните 2 години - някои успяват да припечелят 300-400 хиляди евро на година - говоря за хора, развиващи бизнес в Информационните технологии, комуникациите, търговия или медии. В Торонто естествено подобни бизнеси биха могли да докарват и по-големи доходи (ако имат подходящите връзки и познават добре местният пазар - както навсякъде по света).
С това ми мнение се надявам да дам малко повече яснота на кандидат-емигрантите, с надеждата да има по-малко заблудили се овчици (каквито напоследък щъкат по форумите), въпреки че съм наясно, че хората са така устроени, че единственият начин да разберат някои истини е да ги изпитат на свой гръб. Лично мен не ме интересува какво е мнението на света за Канада - дали е просперираща държава или не, но бих бил по-щастлив ако чета повече весели истории и по-малко тъжни по форумите, с които отвреме-навреме се развличме.