Бивш имигрант написа книга

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
jovani

Мнение от jovani »

AlexAA написа:Аз пък продължавам да твърдя, че в Канада можеш да бъдеш какъвто искаш, стига да си достатъчно упорит. Някои неща стават по-бързо, някои неща стават по-бавно.
Твърдя още нещо-НЯМА ПРАВИЛЕН ОТГОВОР на въпроса "Къде е по-добре да се живее? България или Канада".
Сега да изкоментирам малко прословутата книга.
Значи пичът правилно е сметнал разходите в Торонто (според мен де). Но интерпретацията му и изводите му са меко казано грешни, да не кажа, че са чиста манипулация. Само си представете какво ще си помислят новобранците/кандидат имигранти в България като видят, че 35000 долара не стигат. Ужас....
Аз бих интерпретирал въпросната заплата от 15 кинта/час така:
За такива пари в Канада работят т.нар. работещи бедни (working poor). В повечето случаи това са dead-end jobs. Еквивалентната заплата в България, на тези 15 кинта/час, е около 250-300 лева/месец.
Та ето и моят въпрос към форумците ( в Канада и България).
Какво могат да ти купят 300 брутни лева/месец в София?
Или пък - Колко брутни кинти/месец трябва да има човек в София, за да си позволи нещата, които могат да се купят с 15 кинта/час в Торонто? И тези кинти в София (не онези 300 лева) кой ги изкарва?
Наздраве
Алекс, въпреки че споделям твоето мнение по много въпроси в интерес на истината бих искал да ти опонирам в този случай. Правя го с надеждата бъдещите кандидат-имигранти да имат по ясна представа с какво ще се сблъскат, като на мен лично не ми пука какво ще си мислят моите познати за мен в амплоато ми на "Канадец".

И така: автора на книгата (чиито лични качества не искам да коментирам) вероятно говори за Торонто и следователно би било нормално да се сравняват доходите и разходите в съответен голям БГ град, например София. В Торонто, Онтарио минималната работна заплата е 8 долара на час, а не 15. По мои лични наблюдения м/у 10 и 15 % от населението на този град работят на минимална почасова ставка или по-ниска (например просят или получават уелфеър, който мисля че е около 520-540 долара/месец за Онтарио - лично аз никога не съм получавал помощи и не знам със сигурност). Това може би отговаря на доход от 250-300 лева в София. Доход от 15 долара на час в Торонто е стартова заплата за касиер в Банка, секретарка, машинописка, квалифициран работник във фабрика и т.н. - т.е. работа изискваща някакъв квалификационен или образователен ценз (без да коментирам изискванията за езикови познания, приравняване на дипломи, конкуренцията за подобни позиции в Торонто). В София еквивалента на подобна работа в момента би бил около 500-600 лева на месец (ще вметна само че имам познати в София, които твърдят че не могат да си намерят продавачки в магазините си за 500 лева на месец). В момента за инженери, програмисти, икономисти в София не е проблем да получават 800-1200 лева на месец, като лично аз познавам служител в Гръцка банка и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. Това не са изключения, вероятно има много хора които получават високи заплати, които аз не познавам. При частният бизнес пък никой мой познат не се е оплакал в последните 2 години - някои успяват да припечелят 300-400 хиляди евро на година - говоря за хора, развиващи бизнес в Информационните технологии, комуникациите, търговия или медии. В Торонто естествено подобни бизнеси биха могли да докарват и по-големи доходи (ако имат подходящите връзки и познават добре местният пазар - както навсякъде по света).

С това ми мнение се надявам да дам малко повече яснота на кандидат-емигрантите, с надеждата да има по-малко заблудили се овчици (каквито напоследък щъкат по форумите), въпреки че съм наясно, че хората са така устроени, че единственият начин да разберат някои истини е да ги изпитат на свой гръб. Лично мен не ме интересува какво е мнението на света за Канада - дали е просперираща държава или не, но бих бил по-щастлив ако чета повече весели истории и по-малко тъжни по форумите, с които отвреме-навреме се развличме.
Последно промяна от jovani на Пет Дек 29, 2006 1:19 pm, променено общо 1 път.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

AlexAA написа: Аз бих интерпретирал въпросната заплата от 15 кинта/час така:
За такива пари в Канада работят т.нар. работещи бедни (working poor). В повечето случаи това са dead-end jobs. Еквивалентната заплата в България, на тези 15 кинта/час, е около 250-300 лева/месец.
Е чак пък dead-end jobs :shock: Еми тия дето работят за $9-10/час на бяло, те кви са - работещи живи-умрели (working dead-alive) :lol: $14-$15/час взимат касиери в банките и много junior позиции които не са мъртво-крайни (dead-end) :wink: Но е верно че за Торонто ако работи само единия в семейството на $15/час положението не е ултра-пачанга :roll:
Обаче доколкото разбрах автора на книгата е бил сам (ерген) и тоя наем $1100 за сам човек в Торонто е бая луксозен, напр. бачелор апартамент на едно много централно (и купонджийско) място (Yonge & Eglinton, познато още като Young & Eligible :lol:) е $850-$900.

П.С. Добавка - Алекс, Канада не е само Торонто, Монреал, Калгари и Ванкувър. Я иди в някое градче със 100,000 жители дето например няма фабрика на Форд (с профсъюзи и ставки от $25/час и нагоре) и им кажи че $15/час е dead-end job :D Например в Нова Скоша или Нюфаундленд :wink:
Последно промяна от miteto на Пет Дек 29, 2006 1:19 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani, къде се беше изгубил, младий ЧеГевара :D Как дела, товарищ - все хорошо ?
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

AlexAA написа:Аз пък продължавам да твърдя, че в Канада можеш да бъдеш какъвто искаш, стига да си достатъчно упорит. Някои неща стават по-бързо, някои неща стават по-бавно.
Твърдя още нещо-НЯМА ПРАВИЛЕН ОТГОВОР на въпроса "Къде е по-добре да се живее? България или Канада".
Значи пичът правилно е сметнал разходите в Торонто (според мен де). Но интерпретацията му и изводите му са меко казано грешни, да не кажа, че са чиста манипулация. Само си представете какво ще си помислят новобранците/кандидат имигранти в България като видят, че 35000 долара не стигат. Ужас....
Или пък - Колко брутни кинти/месец трябва да има човек в София, за да си позволи нещата, които могат да се купят с 15 кинта/час в Торонто? И тези кинти в София (не онези 300 лева) кой ги изкарва?
Наздраве
Не зная откъде черпиш информация, но за страната, median income е 22,000$ на индивид или 62,000$ на семейство. Като цяло, в Канада има грубо 23.5 млн работещи. От тях, 8 млн. получават над 35,000$ годишно. т.е., почти 3/4 от работещите в Канада са working poor. :shock:
Освен това да се сравнява 300 лева заплата в България с 35,000$ годишна заплата в Канада е абсурдно! Преди 14 години живеех във Варна със заплата от 300 лева на месец. Не ми стигаха за нищо, при това имах собствено жилище. В Канада живях 2 години със заплата малко над 35,000$; работех не dead-end job, a прилична работа, за която ако не бях със статут на обучаващ се (иначе вършещ същите функции) бих получавала 2-3 пъти повече. През това време имам 5 пътувания в чужбина, 4 до Западна Европа и едно до Япония; ежемесечни пътувания между Торонто и Монреал, и много други неща, за които няма да издребнявам.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

beckythomas9 написа:В Канада живях 2 години със заплата малко над 35,000$; работех не dead-end job, a прилична работа, за която ако не бях със статут на обучаващ се (иначе вършещ същите функции) бих получавала 2-3 пъти повече. През това време имам 5 пътувания в чужбина, 4 до Западна Европа и едно до Япония; ежемесечни пътувания между Торонто и Монреал, и много други неща, за които няма да издребнявам.
Все пак е хубаво да уточниш сама ли си се издържала с тези пари или семейно :wink: Щото едно е да плащаш сам наем за бачелор $750, друго е семейство да плаща за 2-бедруум $1000 с две заплати.
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

miteto написа:
beckythomas9 написа:В Канада живях 2 години със заплата малко над 35,000$; работех не dead-end job, a прилична работа, за която ако не бях със статут на обучаващ се (иначе вършещ същите функции) бих получавала 2-3 пъти повече. През това време имам 5 пътувания в чужбина, 4 до Западна Европа и едно до Япония; ежемесечни пътувания между Торонто и Монреал, и много други неща, за които няма да издребнявам.
Все пак е хубаво да уточниш сама ли си се издържала с тези пари или семейно :wink: Щото едно е да плащаш сам наем за бачелор $750, друго е семейство да плаща за 2-бедруум $1000 с две заплати.
Помислих си, че се подразбира - сама, естествено. Плащах 550$ за бачелор в малко блокче със супер спа център и нямах кола - живеех в центъра, на 10 минути от работата си.
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

totev написа:абе не разбрахте ли че човека просто иска да се похвали че е успял в Канада, пък и факта ,че е ерген направо го прави доста търсен като мъж.
За мен това са глупости, ама кво знам аз, живях 10 дни в Канада и се върнах, ако искате мое мнение Канада е супер :thumbsup:
За 10 дни на сякаде е супер -:)
:beer: :beer: :beer:
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

Наздраве
и аз мисля, че се изхвърли доста с 15-те долара :shock: не знам ти къде си, но наистина в по-малките градове (а явно и в големите е така) това никак не е ниска заплата! тук минималната заплата от Януари става 7.95$, досега беше 7.5 и нещо си, значи 15$ е почти двойно. като изключим работещите на север в нефтените и газови проекти, които взимат много пари, в градовете на юг такава заплата е доста прилична :roll: а за малките градчета пък няма смисъл да говорим, хората и на 10$ се радват :?
ka

Мнение от ka »

krimon написа:
ka написа:Pak ti kazvam nai-obi4am da mi kazvat nemoje! kade sa mi postingite,neznam,tova li ti e problema?
с теб проблеми нямам, ти имаш проблеми явно с мен :wink:
ако искаш можеш да ми звъннеш по телефона да ги споделиш вместо да се правиш на червената шапчица във форума :lol: Прекалено отдавна съм във форума, за да знам как "изчезват" постинги. Могат да бъдат (само)изтрити, могат и да не бъдат виждани. Ако са изтрити стои темата и може да се види къде си писал и как си помагал /нали за това пледираш :thinkerg:

А за Онтарио аз говоря, защото автора е писал за Онтарио, там е ставал строителен инженер. И негови са думите, че е започнал след 4 години като инженер, а не моите. И други много уточнения, които нямам намерение да преповтарям, можеш да си ги прочетеш сам в цитатите на съфорумниците, които преписват пасажи от книгата му.

K,niamam problem s teb,a s tova koeto si pisala v prednite si postingi i mi se struva me barka6 s niakoi.Kolkoto do pomo6ta,moga da ti kaja 4e nikoi ne mi e pomognal(a imah tuka 4len na semeistvoto mi ot pove4e ot 40 godini).Kolkoto do men bih pomognala na vseki.Pak ti kazvam nemoje da me zasegne6 kolkoto i da ti se iska.
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:jovani, къде се беше изгубил, младий ЧеГевара :D Как дела, товарищ - все хорошо ?
Ами бачкам Мите, в момента дори съм доста зает, ще се опитам да се включа късно тази вечер. Весела коледа междувпрочем.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
jovani

Мнение от jovani »

Само да вметна - сетих се че 12-15 долара на час е стартова заплата за бууккипър (младши счетоводител, дето се грижи да попълва бумагите, извършва някои разплащания и т.н.); помощник в юридическа кантора и др. Кандидат-емигрантите от БГ могат да напишат каква е заплатата за подобни професии в София в момента (не преди 10-12 години).
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

адвокатска кантора 500 -750 лв е средната заплата за неадвокат 8ч

а младши счетоводител в счет. къща стига и до 1200 лв, но там са много работните часове, срокове се гонят и тн..и идва почти за двоен работен ден

това е за София
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
Pepon

Мнение от Pepon »

15$/chas e OK za mesten i to samo kato za nachalo /ili za krai/. Imigranta v 90% ot sluchaite pochva ot nula. Na nego i 25$ trudno shte mu reshat problemite. V kraina smetka izpluvat samo tezi, koito uspeiat da se dokopat do 30$/chas and up /po moi nabliudenia okolo 10% ot imigrantite/. Te sa i dovolnite ot Canada. Drugite malko ili poveche duhat taratora.
Az sum sam i rabotia za 16.50/chas. Edvam izkarvam meseca, a na restorant ne sum hodil poveche ot godina. Smiatam sebe si za working poor ./AlexAA - :beer:/.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:... като лично аз познавам служител в Гръцка банка и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. ...
Товарищ Иванюк поразил смертельно всю рыбу в океане. :rotfl:
Такъв доход на програмист в София е възможен само ако премиите са от продажбата на добре познат и търсен бял прашец, товарищ Иваненко. :lol: :rotfl:
Аватар
totev

Мнение от totev »

Marginal39 написа:
totev написа:абе не разбрахте ли че човека просто иска да се похвали че е успял в Канада, пък и факта ,че е ерген направо го прави доста търсен като мъж.
За мен това са глупости, ама кво знам аз, живях 10 дни в Канада и се върнах, ако искате мое мнение Канада е супер :thumbsup:
За 10 дни на сякаде е супер -:)
:beer: :beer: :beer:
за мен е достатъчно време да напиша книга, даже може и трилогия...
в този един живот братчет, кой както се уреди..
...мразя мастика без айрян...
Заключено