Като чета такива неща винаги ми идва да напиша гневно опровержение,но в повечето случаи се сдържам-време нямам достатъчно,пък съм и нова,не е красиво от вратата за краката,но сега ми дойде много ,а и се засегна страна,която немалко познавам и имам някакъв попит с нея.Айде за езика,дето някои за 4 месеца са го научили -нищо,хора всякакви,ама за сравнения м/у Европа и канада,и то в полза на Европа -айде де!
Та,моето семейство живя няколко години в Италия,в Тоскана/това за тези,които не познават Италия-един от най-хубавите и богати райони на Италия.Там живеят зет ми/италианец,на средна възраст и не зле материално/и сестра ми.Проблеми с работа,навлизане в реалния италиански живот почти нямахме.професионално се занимавам с езици,та и италианския го понаучих,е,не за 4 месеца,ама скромно мога да кажа,че сега ми е много по-добър от доста канадски италианци пъ
рво,а за второ поколение да не говорим.Дъщеря ми,щото е по-черничка,всички казват ,че е италианка/италианците/,даже,че е тосканка.Съпруговският италиански не е лош,с братята от юг комуникира на италиански,а те на испански/много са испаноговорящите в Вашингтон и Орегон,за Калифорния пък няма какво да се говори/.Аз като по-страдаща без Европа/и като по-мързелива,всяка година си ходя до Италия.СИ ходя казвам,защото много я обичам и се чувствам там в много случаи по-вкъщи отколкото в Бг.Откакто загубих кучето си преди 2 години,в Бг.почти нищо не ме задържа-приятелите са по чужбина,ние бяхме тия,дето се натуткахме последни и ,образно казано,изгасихме лампата.Почти само родителите останаха.Мъжът ми също и двата пъти ,когато си ходи в Европа по-дълго стоя в Италия/той е по-темерутест и много ,много не познава носталгията/Защо ги пиша тия неща-за да не прозвучи,че говоря наизуст,или давам желаемото за действително.Въпреки,че понякога,когато ми писне от тази мрачна зима и гледам ,или чета нещо за Италия/Тя тук е на огромна почит/ме прихващат дяволите и почвам да вадя мъжовата душа/все за нещо трябва да се мърка,

нали /да се връщаме в Италия.Но даже мрънкайки съм сигурна,че за нас Канада е по-добрият вариант.Да,обичам Европа,да,като се приземя в Мюнхен/любов моя,Германия!/съм в еуфория и почвам да досаждам на граничарите,вече имам познати,на които всеки път показвам ,колко съхранявам немския си в трудни англоезични условия.Да,навсякъде в Европа /където съм била/съм като на празник,В Италия съм като на среща с любовник-страсти,все не ми стига времето,не мога да се надишам на въздуха на Флоренция,обикалям почти денонощно Пистоя,ходя като пияна лунатичка в пек и студ по улиците на Сиена....Уф,мога такива обяснения в любов да наредя,на човек така не бих се обяснявала.
НО се връщам при съпруга Канада.Да,веднъж по време на депресия осъзнах много ясно-Канада е съпругът-няма горещи сцени,равни спокойни топли,но сигурни чувства.Италия,може би Европа-любовникът-горещи мигове,екстаз,но за кратко,след месец знам,че ще се върна при съпруга.И двамата го знаем и се стараем да използваме всяка секунда заедно.И така до следващата среща.Сега съм почти в мир със себе си и се наслаждавам на "съпруга",вярвайки,че ще я има и срещата с "любовника".
А защо е само "любовник"?Защото и 10 канадски паспорта да имам там,в Европа съм чужденка,и само нюансите в различните страни са различни.Тук съм КАНАДКА.Както в оня руски виц"Бьют по морде,не по паспорту"А останалото в спор с Дог:[
Според теб къде е по-добре:
Канада -------------------------Европа
Процедура
ДА------------------------------------------не А КВЕСТУРАТА ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е?
Разходи преди заминаване
Големи-------------------------------------Малки НЕ БИХ КАЗАЛА,КОГАТО НЕ Е ЗА ГУРБЕТ
Варианти за пътуване до там
Самолет-----------------------------------Самолет, кола, автобус, влак...ТУК ДАСЪГЛАСНА СЪМ
Работа
Квебек-трудно се намира--------------има достатъчно ХА-ХА-ХА МАСЛИНИ ПОРТОКАЛИ ОРАНЖЕРИИ
Възможност за събиране с родителите
най-рано след 3 години----------------Веднага?Т.Е. КАК ВЕДНАГА ,ДА ТРЪГНАТ С ТЕБ ЛИ?
Получаване на гражданство
След 4 години---------------------------не е нужно от 1 януари не си чужденец СТАВАМ ИТАЛИАНКА ЛИ?СЛЕД 5 ГОДИНИ
Езици
Френски, Английски---------------------Езика на страната НЕ ЗНАМ КЪДЕ БЪЛГАРСКИЯТ Е ЕЗИК НА СТРАНАТА,НО В ИТАЛИЯ С МОЯ ИТАЛИАНСКИ/НЕ МНОГО ЛОШ МЕ ГЛЕДАХА КАТО АЛБАНКА,НЕ МИСЛЯ,ЧЕ СЛЕД 2 СЕДМИЦИ ЩЕ Е ДРУГО.В КАНАДА МЕ ОКУРАЖАВАТ,КОГАТО УСПЕЯ ДА ПРОЛОМОТЯ НЕЩО ПРАВИЛНО
Годишни отпуски
започваш от 14 дена-------------------1месец+ В ДЪРЖАВНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДА-НА МАСЛИНИТЕ И ПОРТОКАЛИТЕ НЕ СЪВСЕМ
Климат
+40 до -40 -------------------------------някъде липсва зима НЯКЪДЕ Е УЖАСНО ВЛАЖНО +40
Къщи (цени еднакви)
дървени-----------------------------------тухла, бетон АХА АКО ИМАШ ПАРИ ДА СИ КУПИШ НЕЩО
Хубаво е човек да има избор, ние нямахме.
Канада беше единственото място където можеше да се замине легално.
Много хора не са на ясно какви ще бъдат възможностите в Европа след 1 януари 2007
Когато веднъж си направил избора си и си заминал, установил си се някъде, децата са научили езика и са влезли в системата, ти си се преборил до някъде, не е удачно да се местиш въпреки че не си сляп за новите по-добри възможности в Европа.[/quote]
Извинете за дългото писание