s dete na 5 godini

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
sense

s dete na 5 godini

Мнение от sense »

ZDrawejte! Obrystam se kym roditeli, koito sa pristignali w Quebec s dete na 5 godini. Ot informaciqta na portala razbiram, che... Децата, чийто матерен език не е френския и тръгват на 5 години на училище не посещават classe d’acueil, дори да не знаят френски език. Т.е. те са в редовен клас. Towa oznachawa, che dysterq mi ste e s deca, koito wladeqt mnogo dobre frenski. Nie planuwame da pristignem prez fewruari, w takyw sluchaj polowinata uchebna godina ste e minala weche, a prez awgust tq nawyrshwa 6. Ste sym mnogo blagodarna, ako nqkoj minal po tozi pyt, spodeli s men kak se e adaptiralo deteto mu w takawa situaciq.
Аватар
Agi

Мнение от Agi »

мисля, че това трябва да се чете така
нО посещават classe d’acueil, дори да не знаят френски език
не се притеснявай, този клас е специално за деца на имигранти, незнаещи езика
ние имаме съседчета. който дойдоха последната година от 5 до 14 годишни (бебетата не ги броя), много бързо се ориентираха с езика играят си с другите деца (не българчета) и нямат никакъв проблем с комуникирането
някои са в клас дакьой, други вече са в "нормален" клас
People they come together
People they fall apart
No one can stop us now
'Cause we are all made of stars ...
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Tova ne sum sigurna da e viarno. Pone v nasheto uchilishte si ima classe d'accueil maternelle - tamun za takiva brambazucheta!
Daje chuh, che imalo goliam napliv tazi godina - v drugo uchilishte otvariali 4ta paralelka za malkite!!!
Shto se trevojish bez vreme?
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Извинявам се, за писаното в статията на портала /имам ли(ри)чен принос/. Просто тя се появи там 2003 и такава беше ситуацията, която познавах. Моето дете тръгна на 5 г. в матернел без да знае френски език и без да бъде в клас дакьой, т.е. в редовен клас.* Съответно доста по-късно научих, че имало училища с оформени паралелки за матернел-клас дакьой. При нас все още няма, но явно се повече се разпространяват в Монреал. Във форума вече има доста учители в основно училище, могат да допълнят и променят статията на портала с нова информация.

* лично аз съм много доволна, че не мина през клас дакьой. Резултатът беше, че започна да говори свободно френски след първия месец. Другото ми дете посещава клас дакьой /2-ри клас/ и беше доста "особено" положението с преподаването. Децата бяха с различна култура, ниво на познания, възпитание, възраст. Освен езика, май се учеше малко математика. Не бях очарована де :roll:
Последно промяна от krimon на Сря Дек 06, 2006 9:51 am, променено общо 1 път.
Аватар
dog

Мнение от dog »

Няма място за никакви притеснения. Надявам се че няма да останете в БГ само защото предполагате че детето ще има проблеми с френския :lol:
Тук до 6ти клас си е истинска детска градина. Започват сериозно да учат чак в първи секондер, а до тогава детето ще говори по-добре от вас.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
sense

Мнение от sense »

Blagodarq wi za otgoworite! HUbawo e da se uspokoi chowek. To werno che decata swikwat po-byrzo ot nas s wsichko, ama nie wse gi mislim, roditeli kwo da ni prawish :)
Аватар
Bubi

Мнение от Bubi »

Zdravej, nie dojdohme tazi godina i sina ni be6e na 5 godini. Avgust mesetz tragna v classe maternelle d’acueil. I tova ne go re6ih az, kato go zapisah v Commission scolaire mi kazaha, 4e 6te bade v takav klas. Hodi s u4ili6ten avtobus.
survivor

Мнение от survivor »

dog написа: Тук до 6ти клас си е истинска детска градина. Започват сериозно да учат чак в първи секондер, а до тогава детето ще говори по-добре от вас.
Абе поне при нас не е така, има си сериозно учене след училище (писна ми вече!), ама и училището ни има име на добро.
Заключено