ima li niakoi...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Аз също имам приятел, живял и работил в САЩ 5 години и след това дошъл в Канада. Там не е можел да се узакони, а тука е PR.
Казва че животът в щатите е много по-напрегнат и динамичен (живял е в Чикаго), работи се по-яко, а в Канада е по-спокойно и канадците са по-харни хора (работодателите).
Иначе и тука не е много лесно. Мисля че трябва да имаш сериозна причина, за да се преместиш в Канада. Аз тази година се преместих от една провинция в друга и пак си беше като започване от нулата..
:) :beer:
Embrace your climate change!
canat

Мнение от canat »

ami prichinata e che sme na F1 viza, koiato ne e vechna...
a pak posle ne ni se vrashta v Evropata :(
predpochitame tazi chast na okeana...
pop

Re: ima li niakoi...

Мнение от pop »

canat написа:ima li niakoi, koito da e zhivial v USA i sled tova v Ca?
да.
canat

Мнение от canat »

Pop, kakvi sa ti vpechetleniata - prilikite i razlikite mezhdu US i CA?
CA po-prilicha na Evropa ili na US?
Kak se otnasiat kam emigrantite v CA?
pop

Мнение от pop »

canat написа:Pop, kakvi sa ti vpechetleniata - prilikite i razlikite mezhdu US i CA?
CA po-prilicha na Evropa ili na US?
Kak se otnasiat kam emigrantite v CA?
от личен опит NYC и Boston vs. Montreal:
- разликата в disposable income е много осезаема, отначало като се преместих в Монреал ми се струваше че съм се върнал в България - особено ме разбиха ръждивите дърти таратайки по пътищата (а и самите пътища - не само качеството на настилката, а самата организация с ужасно грозните elevated highways от 50-те години).
Колкото до отношението към емигрантите, определено има ксенофобски настроения у местното кебекуа население, най-вече по отношение на (не)говорене на език (френски) и даване на детето си в английско училище.
другото което ми направи впечатление е че поради по-малката конкуренция или направо монопол (алкохол) или пък по някаква друга причина много от нещата (кабел, телефон, интернет, cell, бира, вино, концентрат, дрехи, обувки, електроника, коли, градски транспорт, поща и пратки) са по-скъпи в Монреал. Естествено има и по-евтини неща като ток и пресни зеленчуци (в определени периоди на годината).
от друга страна хората в Монреал не се стремят толкова болезнено да бъдат "politically correct"(ей това ако може да ми каже някой как да го кажа с 2 думи на български :roll: ) и са много по-европейски в това отношение. Шансът да те съдят за някоя глупост в Монтреал е многократно по-малък от САЩ (съответно и ти да си потърсиш правата като те ебават).
canat

Мнение от canat »

mai neshto kato vrashtane nazad vav vremeto, a? :? :?
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ако ви влече стилът на живот на американският континет и не искате да учите и да говорите френски, не идвайте в Монреал, за остатъка за от провинция Квебек да не говорим.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
canat

Мнение от canat »

ne stava vapros dali iskame ili ne da govorim frenski, tova - TRIABVA!
Ezikat ne e goliam problem, za men shte bade 4 -ta smiana na ezik i kultura, ezik s koito zhiveia, ucha, rabotia i dezata mi izrastvat. Toi e nai-malkata "zhertva".
Stava vapros dali se otnasiat s teb kato raven (koeto go niama v EU vseoshte) i dali imash vazmozhnost za profesionalen rastezh.
bateto

Мнение от bateto »

Поп тук вече ме разби,верно е ,че Мтл. е един от най старите градове на континента и една от магистралите му е на кокили,но аз когато бях преди 2 год. в НЙС имах чувството,че се връщам не в Бг. ,а в Бг. п;реди 50 год. наслаждавайки се на прекрасната архитектура и прекрасните магистрали на Манхатън,Бронкс и Харлем.Казвал съм го и преди НЙС е едно от най отвратителните места на Америка,може би пред него дърпат конците Детройт,Балтимор,Чикаго и големи части от ЛА. :o
pop

Мнение от pop »

bateto написа:Поп тук вече ме разби,верно е ,че Мтл. е един от най старите градове на континента и една от магистралите му е на кокили,но аз когато бях преди 2 год. в НЙС имах чувството,че се връщам не в Бг. ,а в Бг. п;реди 50 год. наслаждавайки се на прекрасната архитектура и прекрасните магистрали на Манхатън,Бронкс и Харлем.Казвал съм го и преди НЙС е едно от най отвратителните места на Америка,може би пред него дърпат конците Детройт,Балтимор,Чикаго и големи части от ЛА. :o
По принцип си прав за Ню Йорк, макар че няма кокили на острова Манхатън с изкл. на малки части от Westway, като и тя слиза постепенно (сравни с острова Монреал).
Аз живях в Бостън преди и след Big Dig и мога да ти кажа че трансформацията е невероятна - не само за самото пространство под повдигнатите магистрали (дето вече ги няма) но и целият даунтаун и оушънфронт се преобразиха невероятно. Естествено не очаквам в Монреал (или въобще в Канада) да се реализира някога проект от величината на Big Dig (който е най-скъпият публичен проект в света), макар че инженерните предизвикателства да се заровят цялата Ville Marie и 10-ката биха били къде по-малко...
Колкото до Монреал, около повдигната част на Ville Marie е практически гето (само се огледай като минаваш следващия път), за развитието на района около 10-ката няма нужда да говорим.
Също трябва да се има предвид че Монреал е значително по-малък от Бостън или Ню Йорк и има сравнително много добре развита система за обществен транспорт.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

pop написа:.
Също трябва да се има предвид че Монреал е значително по-малък от Бостън...
e нешо си се объркал здраво- Бостън е поне 5 пъти по-малък от Монреал
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
survivor

Мнение от survivor »

canat написа:mai neshto kato vrashtane nazad vav vremeto, a? :? :?
Честно казано, от пътуванията ми до Ню Йорк (посредния път се върнах преди 1 седмица) не оставам с такова впечатление. НЙ е фантастичен град, ама там има старшно много безкрайно остарели и занемарени неща наред с модерните и лъскавите. За връщане назад във времето специално ако става въпрос за НЙ не бих говорила. Това е субективно мнение.

А аз искам да питам - в какъв смисъл работата в Щатите е по-напрегната и динамична? Според мен работата си е работа - докато си на работа, работиш толкова колкото можеш. И други са ми го казвали това, ама не мога да схвана.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

сега се връщам от щатите - там е истината хора. за съжаление обаче документите ми са канадски. ако сте на ф-1 пробвайте първо да си намерите работодател а като резервен вариант си пускайте за канада, вземете си гражданство тук и ако не ви харесва се връщайте пак в щатите след 4 години.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

survivor написа: А аз искам да питам - в какъв смисъл работата в Щатите е по-напрегната и динамична? Според мен работата си е работа - докато си на работа, работиш толкова колкото можеш. И други са ми го казвали това, ама не мога да схвана.
В смисъл много е дълга работната седмица. Доста хора работят по 55-60 часа и това им е в договорите т.е не се плаща като извъредни. Не знам как успяват да роботят така с години . Аз в България съм го правила това и съм се зарекла ,че никога повече нама да го правя. То не ти остава време за личен живот. :?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

canat написа: Stava vapros dali se otnasiat s teb kato raven (koeto go niama v EU vseoshte) i dali imash vazmozhnost za profesionalen rastezh.
Ха- ха ! Ами да - като с равен се отнасят ! Само не е ясно като с равен на какво :lol:

И за професионален растеж има възможности. Е, стига да няма някой местен връзкар да те превари ..( а за хубавите работи такива винаги има и то не един и двама ).
Заключено