canat написа:Pop, kakvi sa ti vpechetleniata - prilikite i razlikite mezhdu US i CA?
CA po-prilicha na Evropa ili na US?
Kak se otnasiat kam emigrantite v CA?
от личен опит NYC и Boston vs. Montreal:
- разликата в disposable income е много осезаема, отначало като се преместих в Монреал ми се струваше че съм се върнал в България - особено ме разбиха ръждивите дърти таратайки по пътищата (а и самите пътища - не само качеството на настилката, а самата организация с ужасно грозните elevated highways от 50-те години).
Колкото до отношението към емигрантите, определено има ксенофобски настроения у местното кебекуа население, най-вече по отношение на (не)говорене на език (френски) и даване на детето си в английско училище.
другото което ми направи впечатление е че поради по-малката конкуренция или направо монопол (алкохол) или пък по някаква друга причина много от нещата (кабел, телефон, интернет, cell, бира, вино, концентрат, дрехи, обувки, електроника, коли, градски транспорт, поща и пратки) са по-скъпи в Монреал. Естествено има и по-евтини неща като ток и пресни зеленчуци (в определени периоди на годината).
от друга страна хората в Монреал не се стремят толкова болезнено да бъдат "politically correct"(ей това ако може да ми каже някой как да го кажа с 2 думи на български

) и са много по-европейски в това отношение. Шансът да те съдят за някоя глупост в Монтреал е многократно по-малък от САЩ (съответно и ти да си потърсиш правата като те ебават).