Защо Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Както и обратното - бояджия с квебекски лиценз не може да работи като бояджия без онтарийски лиценз ... Това обаче го знам от извора, няма начин да ме обориш.
Аз пък знам точно обратното, а и половината бояджии и изобщо строителни работници които забелязвам из Отава (онтарийската част) се квебекуа (много льольокат, няма как да ги сбъркаш)
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Не е много весело положението с медицинските сестри, честно казано.
Аз имам приятелка французойка, която дойде по така наречената "бърза процедура" с право да работи веднага. И работи. Но я задължават да вземе в срок от 2 години 3 тежки приравнителни изпити, които си и плаща - май около 500 долара на опит (защото може да не ги вземе от раз). И ако до 2 години не вземе приравнителните изпити - аут от социетето.

А Джой не се просто цели в по-горните нива, тя е била на такова ниво. Има си значи йерархия в тез среди и тя иска да си отиде на мястото. И ще си отиде, ама много мрънка напоследък, че на таз възраст е трудно да си пре-до-над-учваш.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

JOY написа:
Така че винаги имаш шанс (и то не малък) да се оправиш бързо.
АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ!

Шанс имаш дръжки! Каква си ти по професия и кога и как именно реализира своя шанс? Нито познати имам, реализирали бързо шанса си, нито пък нашия личен опит показва "бързо оправяне". Шанса, ако въобще има такъв си го взимаш с невероятни усилия и невероятна доза късмет. Слез на земята скъпа! НЕ всички са възпитателки в дет. градини или секретарки в центрове за имигранти.
Както някой вече каза, програмист съм. В Монтреал, някой да не каже нещо. За бързото оправяне съм писала не един път, не искам да се повтарям. За едни друг съфорумец (който не са е появявал от сто години във форума) знам, че приравни инженерна диплома за по-малко от година на канадска земя. За други хора (пак с инженерни професии) знам, че работят като "техници" по специалността си, не искат да приравняват по някакви техни си причини.

Как съм реализирала шанса си ли? Не искам да се хваля, ама получих първото си повишение след 8 месеца работа в една компания. Хайде сега тези, които са тук от по-дълго, да кажат каква е обичайната политиката на компаниите относно повишенията и в какви случаи са готови да я нарушат.

Хайде сега ти, скъпа, кажи, не е ли вярно, че скоро облекчиха процеса за издаване на лиценз за специализирани медицински сестри? М? Откакто съм тук, по медиите се тръби и за признаването на лекарски дипломи, нищо чудно и да стане.

Сега, и аз имам познати, които не са се "оправили бързо". Останала съм с впечатление, че те много добре знаят къде са им били грешките в процеса на приспособяване, какво е трябвало да направят, какво да не правят. Но никой от тях не хленчи и не мрънка, че видите ли, някой ги бил заблудил, друг премълчал нещо, Канада ги била излъгала или кой знае какво. Драпат хората и нещата се подреждат и за тях. Не чак толкова бързо, ама се подреждат.

Така че шансове има, стига да има кой да ги търси, а не да чака самички да дойдат при него. Някои ги откриват по-бързо, други по-бавно, зависи от много фактори и това е напълно нормално. Не е нормално обаче никога да не ги намериш - тогава трябва да се върнеш назад и да си потърсиш грешките, вместо да се нахвърляш на тези, които са успели да ги намерят.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

krimon написа: Ванка, много си го закъсал, гатисиму и работата предлагат във ВС, да не може човек да си пие бирата пред компютъра докато дискутира в бгканада :twisted: Ей ти две :beer: :beer:
Мани мани, направо взех да се замислям дали да не я сменям тая работа :roll:. Даже седнах и си направих списък с алтернативни професии :D! ... Едната от професиите беше бояджия, ама като разбрах, че за всяка провинция ще ми трябва различен лиценз и веднага я задрасках :evil:!!
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

iliana написа:
Както и обратното - бояджия с квебекски лиценз не може да работи като бояджия без онтарийски лиценз ... Това обаче го знам от извора, няма начин да ме обориш.
Аз пък знам точно обратното, а и половината бояджии и изобщо строителни работници които забелязвам из Отава (онтарийската част) се квебекуа (много льольокат, няма как да ги сбъркаш)
110 % кебекуата са си изкарали онтарийски лиценз, защото са добре ориентирани, освен това живеят в златоносния район Гатино-Отава. Тази тематика ми е позната, защото мой много близък роднина работи таквоз с онтарийски лиценз, но друг мой близък с кебекски такъв не може да работи при него, (освен на черно) без да си изкара тамошната тапия. Та информацията е проверена от първа ръка.

А навремето имиграционния служител, който ни посрещна в МРСИ в Монреал заяви на мъжа ми открито, че по-бързо и лесно ще си приравни инжинерната диплома, отколкото да влезе в тукашните строително-бояджийски професионални организации. Хаха ! :lol: :lol:
Последно промяна от krimon на Вто Юни 06, 2006 6:30 pm, променено общо 1 път.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

iliana написа: Никой не я кара Джой на сила да се цели в по-горните нива.
Mi taka de! :-) Otkoga ucheneto v Universitet iziskva fizicheska i psihicheska izdrajlivost??? Az si misleh che triabva da e udovolstvie... (pone za mene beshe...a i kato gledam dvete studentcheta, koito mi se motaiat naposledak iz krakata...a ednoto e Iranche i e na 36...i te ne mi izglejdat mnogo izterzani...)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Само да кажа, инженерите не приравняват обикновенно ,а се лицензират.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

VanBC написа:Даже седнах и си направих списък с алтернативни професии :D! ... Едната от професиите беше бояджия, ама като разбрах, че за всяка провинция ще ми трябва различен лиценз и веднага я задрасках :evil:!!
Ааааа, взе ми клавиатурата от устата :lol: И аз затова следя темата ... седнала съм и пиша лист с алтернативни професии. Обаче от 1-во до 10-то място стои програмист и вариации .... та нямам голям напредък в листа. :cry: Дали за ВС и Квебек искат един и същи лиценз за да програмираш :nenam:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ти па програмист, пиши се чистач в метрото.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Мен ме подтиска метрото, даже не искам и да му пътувам в гадните тунели !
Joy

Мнение от Joy »

iliana написа:
илианче, Джой не иска да става колежанска медсестра, а уни-медсестра ... наистина не си много наясно. Иначе тя може да си практикува отдавна на по-ниското ниво. Айде, Джой, какво си се размрънкала, свърши триместъра, скоро ще завършиш.
Никой не я кара Джой на сила да се цели в по-горните нива. Обаче щом веднъж се е прицелила ми се вижда нередно да обяснява на всички как нещата са АБСОЛЮТНО невъзможни
И какво сега, утре пристига някое момиче, което иска да почне от практикуваща сестра и да си се качва малко по мало нагоре в йерархията
Обаче чете Джой, която пише как това е АБСОЛюТНО невъзможно, как няма бързо оправяне и т.н. и т.н.
Като казвам НИКАКВА възможност за приравняване и получаване право на работа, това означава точно същото! Няма приравняване- НЯМАШ ПРАВО да работиш! Колкото до обучението, всеки е свободен да завършва каквото си иска. Дали сестринство или каквото и да било друго-без значение. Бъди сигурна, че никак, ама НИКАК не съм искала на стари години да уча наново. Защото със сигурност много по-лесно се завършва компютърна специалност, отколкото моя бак.
Otkoga ucheneto v Universitet iziskva fizicheska i psihicheska izdrajlivost??? Az si misleh che triabva da e udovolstvie... (pone za mene beshe...a i kato gledam dvete studentcheta, koito mi se motaiat naposledak iz krakata...a ednoto e Iranche i e na 36...i te ne mi izglejdat mnogo izterzani...)
:shock:
Така ли? Имам опит от 3 университета и НИКЪДЕ, в нито един обучението за НИКОЙ не е било удоволствие.
Този университет е милион пъти по-отвратителен, по-стресираш, по-идиотски и...всичко по-по- в най-лошия смисъл, което можеш да си представиш от Медицинска Академия.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

hehe, Джой, не знам дали се завършва по-лесно компютърна специалност от медицинска бакалавърска степен, обаче съм сигурна, че не всички са надарени да назнайват и да разбират в техническата област, еле пък жените. Тъй че всяка жаба да си знае гьола и да не обяснява как нейното блато е най-дълбокото и най-миризливото. Щото аз си приказвам, ама ако се захвана с нещо в техническата област направо ще се удавя.
Joy

Мнение от Joy »

Щото аз си приказвам, ама ако се захвана с нещо в техническата област направо ще се удавя.
Ще се удави всеки, който се захваща с нещо, което не го влече. Но това е друг въпрос.
А колкото до "дълбочината на блатото", то е лесно да бъде сравнено. Гледаш колко са кандадатствалите за дадена прграма, колко завършилите и колко от завършилите са ИМИГРАНТИ и ще се види ясно "нивото на миризливост на блатото".
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Откъде ги вадиш тези статистики ? Аз досега не съм виждала подобни - дай насам да измеря дълбочината на моето блато. Като имаме предвид и "привързаността" ти към Статистика Канада :wink:
Joy

Мнение от Joy »

Като имаме предвид и "привързаността" ти към Статистика Канада
:lol: :lol: Не понасям Статистика Канада. И не искам да боравя с официални статистически данни в живота- направо ми се драйфа от необходимостта да боравя с такива в Ун-та. Но пък, всеки студент има ясна и реална представа на собствения си шанс наблюдавайки ситуацията около себе си. Не вярвам, че нямаш представа колко хора са кандидатствали, колко са приети и колко от съкурсниците ти са отпадали покрай теб от програмата поради идиотщини целящи точно това-скъсване на всяка цена. Ако не си имала подобен опит, значи си късметлийка- избрала си си "по-немиризливо блато". :twisted:

Между другото...за последната си писмена работа цитирах официални научни данни за това, че трудоустройството на новоимигранти от Изт. Европа и развиващите се страни е много по-трудно отколкото за имигранти произлизащи от други страни в Европа или от Щатите.
Не се знае как ще се отрази това на "демократичните кебекуа" или по-точно как ще се отрази на мен. :evil: Нищо че научното изследване е дело точно на кебекуа и то от същия университет, но някои неща е по-добре да бъдат премълчавани. Тези пък, които искат да намерят някога мястото си, трябва добре да се научат да лицемерничат- ще им е много необходимо.
Заключено