Търсене на работа on-line от БГ преди кацане в Торонто?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Мнение от Pepon »

http://www.ottawabusinessjournal.com/28 ... 972153.php

While we are seeing a general increase in high tech employment, many highly skilled individuals remain unemployed. As our technologies rapidly change, so too are the skill sets required to service them," says OCRI president and CEO Jeffrey Dale. "Though this type of growth brings us close to where we were at the height of the boom, we now need to manage that growth carefully."

Niamam kakvo da dobavia poveche.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
taralej
Мнения: 701
Регистриран на: Нед Яну 16, 2005 4:01 pm
Местоположение: GTA

Мнение от taralej »

survivor написа:Таралеж, на мен и предполагам на много други ще ни бъде интересно да видим пример за "живо" резюме и за страндартно такова.

Не мисля, че иронията е уместна.Аз се опитвам да помогна на хората с инфото което имам.Мисля, че го казах достатъчно ясно....ако резюмето е в стил "бях на курс са писане на резюме" процентите му спадат...изключвам случайте на супер впечатляващ местен опит и образование, които както е ясно за идващите от БГ не важат.
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
Shona
Мнения: 18
Регистриран на: Вто Яну 17, 2006 8:11 am

Мнение от Shona »

Благодаря на всички за изказаните мнения и препоръки! Ще се опитаме да се придържаме към съветите и дано успеем в начинанията :) На всички желаем също много успех!
------------------------------------------------------
Когато стигнеш до там, че да не можеш да направиш и една крачка,
бъди сигурен, че не си направил и половината от това, на което си способен!
Аватар
Kirilius
Мнения: 510
Регистриран на: Чет Окт 23, 2003 10:41 am
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Shona, според мен е възможно да се търси работа от БГ, но не се надявайте много. Най-добре е мъжът ти да почне да търси сериозно около месец преди заминването. Това с канадския номер е добре, ама трябва voicemail, че има голяма часова разлика.

Това, че хората в БГ наричат всички IT професии "програмист" е много неправилно!
Важно е да се има предвид, когато се търси работа в Канада, че тук позициите са строго профилирани и за всяка от тях се пише отделно resume (не CV!!!).

Само в случай че някой не знае: в CV-то се изброява всичко: целя опит, знания, образование и др. Пращаш го и все едно казваш "Ето това съм аз, изберете си нещо, ако ви харесва".

За ралика от това в resume-то се пише (акцентира) САМО образованието/опита/знанията, които имат някаква връзка с позицията, за която се кандидатства! Resume се пише едва ли не за всеки отделен работодател и позиция. Това е доста трудоемка задача и изисква сериозно смучене от пръстите понякога (особено ако се кандидатства на много места). :)

Моят съвет е мъжът ти да си направи едно мноооого внимателно проучване на пазара: къде какво се търси, колко плащат, има ли голямо предлагане и т.н. Не е задължително да си търси същата работа както в БГ, защото тук тази работа може да не се търси много.

Иначе в момента в Канада има доста ниска безработица според официалната статистика. Според мен тя се дължи най вече на т. нар. underemployment - това значи да работиш нещо, което ти е много под възможностите/квалификацията за малко пари.
В IT-сектора до колкото виждам яко се работи, но е много динамично. Големи фирми затварят цели отдели, а в същото време други не могат да си намерят кадърни хора.

Със сигурност времената не са каквито са били около 2000-та година! Тук се шегуват, че тогава само да кажеш, че си виждал компютър и получаваш работата :lol: Сега опреденено не е така. Въпреки това има много голямо търсене, НО на определени професии.

Мога да дам пример с фирмата, в която работя: за последните 6 месеца са наели около 40 човека и още търсят. Има работа, а няма кой да я свърши. Само че от 20 кандидати взимат един! С една дума търсят кадърни хора с много опит. Oбластта, в която със сигурност знам, че има голям глад за специалисти е Data Warehousing. Аз самият преди да дойда в Канада (преди 6 месеца) имах 7-8 години опит с Oracle. Тук обаче съм на не-техническа позиция. Освен това Oracle не е толкова разпространен сред местните фирми, колкото в Европа (местните не знаят къде е истината :D ).

С една дума има доста специфики на пазара. Нека мъжът ти да проучи първо и да се концентрира върху нещо конкретно. Грешно е да се тръгва с нагласата "Здравейте, аз пристигнах... таковата... ако някой иска, да работя за него, да казва" :P

Ако мъжът ти има солиден опит и умее да се говори добре, едва ли ще има проблем. Само не е ясно кога ще почне работа, а с тези 6000$... може и да ви е трудно. Един приятел дойде сам, а като намери кваритра и работа, след месец дойдоха жена му и детето. Може и при вас това да е по-добре...

Имай предвид, че ако нямаш работа може да не ти дадат апартамент под наем или да ти поискат 6 наема (по 800-1000$) депозит!!!

Аааа... и последен съвет: тук много държат на комуникативността. Трябва да можеш да говориш (много) да се продаваш! Никакъв проблем няма, ако имаш акцент (в Торонто 60% имат акцент), важното е да не те е стах да говориш и да си fluent.

Успех!

Ето това също може да помогне:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... t=paskalev
Заключено