Увеличиха основния лихвен процент

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Клечка За Чистене На Уши

Мнение от Клечка За Чистене На Уши »

Е, ти много бейсик го даваш :D Като ги вземеш тия курсове, обади се да ти пратя една книжка на тема пране на пари. Тя по принцип е за противодействие де, ама кой ти гледа. Става за наръчник. 8)
Alina

Мнение от Alina »

Клечка, я стига се бъзика, ами вземи да ми намериш тези книжки по-тънко, щото като сложа и макрото към тях, и има-няма 300-400$ ша ма отмахат.

:oops: :oops:
Alina
Аватар
Клечка За Чистене На Уши

Мнение от Клечка За Чистене На Уши »

Alina написа:Клечка, я стига се бъзика, ами вземи да ми намериш тези книжки по-тънко, щото като сложа и макрото към тях, и има-няма 300-400$ ша ма отмахат.

:oops: :oops:
Мога да ти пратя книги на такава тематика но са електронни издания. Но не и точно от твоя автор.
Ако искаш мога да ти пратя и такива като US ARMY - COURSES - Interrogation Course - Approaches или Cia Psychology Of Inteligence Analysis :D Може да ти свършат работа в някои житейски ситуации, знаеш ли.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:
ами ТОЧНО когато ти приказваше за покачване на лихвата цената на бензина ПОЕ НАГОРЕ, а лихвата НАДОЛУ, а сега когато бензина тръгна надолу още НЕ ВСИЧКИ банки са вдигнали лихвата.
Когато аз ИНФОРМИРАХ, че лихвите са паднали 4 човека ми се обадиха (ако искат нека да си кажат) и си "затвориха" лихвата за 5 години на 4.5% за 90, а дори и 120 дни. Ти по това време убеждаваше, че лихвата ще стане като бензина - т.е. поскъпване с 30%, ДА АМА НЕ!!! ОСНОВНАТА лихва се качи с 0.25%, т.е. поскъпване с по-малко от 6% (5 (ПЕТ) пъти по-малко).

Както някой се е опитал да ти обясни по-горе - единствения резултат от покачването на бензина е ... нищожното увеличение на основната лихва.

Малеее, пък не си и траеш поне! :shock:

Абе човек, тези хора за това ли си затвориха лихвата, защото ПАДАШЕ? Егати и логиката! :lol: Ама това е от много професионализъм...

Извинявай, но колко струва един финансов съветник, който не може да предвиди евентуално покачване И на лихвите в това число при една тотална инфлация която приближава?
Джой може нищо да не разбира, но изказа предположението, а ти не само дума не обели, ами изсипа един куп епитети в мой адрес!

Я да ми цитираш къде съм споменавала покачване на лихвата с 30%! :lol:
скъпа Жой, когато спориш с някой имай куртоазията да се запознаеш с това за което спориш.
Незнаенето на елементарни неща не ти позволява да се съмняваш в чуждата компетентност.
Никой няма да се съмнява в твойта компетентност, ако ТОЙ си мисли, че на тъщата трябва да се инжектира циан калии, а ТИ твърдиш, че не трябва.
Така и ти остави данъците и лихвите на мира или прочети нещо по въпроса кое е "заключване" на лихвата, кое е "затворена лихва", кое се прави за 90-120 дни и т.н.
Нека да поднасяме инфо, а не да блестиш отправяйки съмнения в чуждата компетентност, при липса на всякаква лична такава.

ПП ПОВЕЧЕТО финансови институции не обърнаха нужното, та дори и никакво внимание на основната лихва!

Горе с червеничкото съм ти подчертал отговора на въпроса, надявам се да знаеш, значението на ТОТАЛНА :idea:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
survivor

Мнение от survivor »

Ами защо не дадете линка на темата, в която сте разисквали вече това и сте си правили прогнозите, пък ние сме достатъчно интелигентни за да си направим изводите.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

survivor написа:Ами защо не дадете линка на темата, в която сте разисквали вече това и сте си правили прогнозите, пък ние сме достатъчно интелигентни за да си направим изводите.
Мисля че спора започна в тази тема:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=15289
survivor

Мнение от survivor »

Видях и се ориентирах. На 3 септември непрофесионалистката Джой обявява че има слухове че ще вдигат процентите по моргиджа и пита за коментар, на същия ден Бгмонреал й отговаря следното:

Всички банки и финансови институции от 2. Септември ПОНИЖИХА лихвените проценти по ипотеките.

Това твоето е описано в учебниците по икономикс като ИНФО НА УХО.

В отговор на подписа ти ще ти кажа, че никой в този форум не взима пари за съветите които пише, както и никой не е пускал толкова дезинформация във формата на ИНФО НА УХО.

Много ми е интересно как така аз специализирам в данъци и ти се яви най-най спец по данъците и ме учеше как се приспадат учебниците от данъци, сега същото става и с ипотеките?

А на 8 септември, в настоящата тема, Бгмонреал обаче изненадващо обявява че все пак са увеличили основния лихвен процент ...
survivor

Re: Увеличиха основния лихвен процент

Мнение от survivor »

bgmontreal написа:Увеличиха основния лихвен процент (Prime rate) с 0.25% на 4.50%.
The Bank of Canada raised its key interest rate a quarter point to 2.75 percent on Sept. 7

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... fer=canada
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

и какво го правим този лихвен процент,
моля не ми давайте линкове към икономически книги, а кажете с 2 думи
добре - зле и защо
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Aз вече нищо не очаквам от тази тема.Сигурна съм, че никой нищо няма да обясни.Пък уж на камара хора им е супе ясно....
survivor

Мнение от survivor »

Който изплаща къща и когато лихвеният процент се покачи, по принцип месечните вноски за изплащане се покачват. Когато покачването е голямо, обикновено хората започват да продават къщите си и цените им падат, това някой го беше споменал преди мене. Лично мое предпочитание е да си купя имот когато лихвеният процент е висок и цените на къщите са ниски, защото лихвеният процент един ден пак ще падне, при него се наблюдава цикличност. Ама подчертавам - лично предпочитание. Най-голямото набутване е да купиш къща когато цените на къщите са най-високи, непосредствено преди лихвеният процент да се покачи и цените на имотите да паднат. Сега имаше един дълъг период на ниски лихвени проценти, когато в Америка и Канада се купиха много къщи и цените скочиха безумно, особено на някои места. Надявам се че няма да има сътресения.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

добре де, къщите, та къщите - ок
ами този % щом е основен не ще да е само за къщите,
как ще ни се отрази или ние ще му се отразим :)
в ежедневието

бгмонреал, уж е супер-специалист, а както винаги тайнствено мълчи и очаква може би да му станем клиенти, за да изкаже супер-специализираното си мнение или пък се мотае из форума само за да се закача с Джой
Joy

Мнение от Joy »

survivor, трябва много, ама много да се покачи лихвения процент за да падне цената на недвижимото имущество, което едва ли ще стане. :roll: (надявам се)
А лихвата си е лихва. Т.е. това са РЕАЛНИ пари платени НА БАНКАТА, а не за имота. Каква е логиката да даваш на някого два пъти повече просто ей така? :shock: Ако можеш да платиш кеш цялата сума на имота и няма да плащаш лихви- супер, ами който не може?

И пак по слухове, бинките никога не вдигали процента рязко- обикновенно по 0,25 на сесия за да успяват хората да реагират. Това повишение, обаче може да продължи дълго време. Поевтиняването на недвижимо имущество е било по времето,когато лихвения процент достигнал 18%. :shock: survivor, по-добре да не ни стига подобно нещо.
Колко са хората, които погасяват кредита си за 5 год.? И колко са тези,които цял живот изплащат? А тези, на които им изтича срока на замразени лихви, нали ще се сблъскат с нови? И какво ще стане,когато няма да са в състояние да изплащат новия моргич? Ще продават. Ами ако не дай боже лихвения процент е достигнал точката, при която цените на недвижимото имущество падат?
Какво става? Къщите им излизат златни. :roll: Ако някой се е успокоявал с мисълта,че с течение на времето печели от имота си, в един момент печалбита може да се превърне в огромна загуба. :roll:
survivor

Мнение от survivor »

Само да поясня според скромните си възможности какво означават замразени лихви. Понеже както споменахме лихвеният процент може да се вдига (и съответно месечните ти вноски), предлага се за известно време да ти замразят лихвата, т. е. да не я променят, но тя да е на по-високо ниво. Един вид си плащаш за сигурността. Ако в това време основният лихвен процент се покачи, печелиш, ако не се покачи, може да си на загуба.

А непрофесионалното ми тълкуване на покачването на лихвения процент - като увеличават лихвата, фирмите ще взимат по-малко заеми и ще инвестират по-малко, икономическата активност ще намалее, безработицата ще се увеличи и инфлацията трябва да намалее. Ама разбира се, това е крайният теоретичен вариант. Зависи с колко ще увеличат лихвата. Това може да е съвсем кратко явление и с незабележими последици.
Лека нощ от мен и лека седмица!
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

ЕЕЕе доживях нещо да ми се обясни с думи прости! :D Не болеше, нали? така както го обяснявате - всичко ми стана ясно.Мерси!
Заключено