И моето мнение е, че трябва да си донесете бельо, но не мъжки чорапи. Тукашното бельо ми се струва доста некачествено и грозно. Може би това зависи от цената, която може да си позволим и на високи цени има и по-прилични неща? Но аз някак си не гледам високите цени
Донесете си кръгъл ластик, защото незнайно защо, ластиците тука се скапват много бързо от прането. Май перилните препарати са прекалено силни (щом перат и при ледено студена вода...)
Дебели дрехи май не са добра идея - жена ми, наплашена от студа дойде с много дебел кожух дълъг до петите и сега почти не го носи защото е страшно тежък, а всички се с канадки, които са леки като перо и ветронепропускливи (тук често духа бая силно). Има складове, в които се продават на заводски цени, като пристигнете,
вижте във форума на
www.bgmontreal.org, там има адреса. Все се надявам и някой друг да пише къде има подобни складове, ама засега няма последователи на идеята да се издава ценно ноу-хау.
Освен това навсякъде е много топло (в метро, автобуси, магазини) и трябва да можете бързо и лесно да се съблечете, за да не плувнете в пот. Синът ми ходи на училище по фанелка с къси ръкави и едно качествено яке отгоре. Важното е да има хубава качулка и да не пропуска вятър от долу
Ботушите също май е по-добре да се купят от тука. За сняг има едни много груби, но добре топлещи ботуши с вътрешна обувка (малко като скиорските), които струват по 25 долара. Аз от Бг си донесох някакви много елегантни португалски ботуши с подплата, подметките на които се оказаха от много топло-проводима гума (всъщност студо-проводима е по-точния термин). Та ги ползвам за украшение. Тукашните ботуши са проектирани за -35оС
Добре е да си донесете все пак 1-2 тенджери, един походен набор чинии, прибори и всякакви други дреболии, че в началото ще ви писне да ходите до Доларамата, за да купувате безброй дреболии, от които има нужда една къща (всеки ден ще откривате, че кте забравили по нещо). Само си представете как се качвате в автобуса мъкнейки под мишница леген, кофа и парцал за миене на пода с дълга дръжка

и още 20кг домашни потреби (още си го спомням каква гледка бяхме) Затова ако имате приятели с кола, планирайте пристигане в събота и ги помолете да ви закарат до някоя Доларама още в неделя (всички магазини работят и събота, и неделя)
Както се писа, не носете дебели завивки, апартаментите са топли и дори като се спре парното, остават топли дълго време. При температури около нулата даже няма нужда да се пуска отопление.
Ако ще купувате тукашни завивки обаче, няма смисъл от български чаршафи, защото са по-малки на размер. Леглата също тук са по-големи. Възглавниците са по-голям габарит, съответно българските калъфки не стават. Напоследък и в Бг май се появиха чаршафи и калъфки по амерички стандарт, ако имате такива, става
Патриотизъм според мене не ви трябва, макар че звучи добре. Трябва реализъм и ясното съзнание, че ще е много трудно и подтискащо, че се започва всичко от нула, че квалификацията ви никой няма да я признава и ще трябва да учите отначало, макар че знаете 3 пъти повече от местните, че ще получавате по-малко от местните, дето понякога почти не знаят да четат и да пишат, но са се уредили на синдикирана длъжност.
Затова пък ще ви трябва ракия - много ракия за срещи с приятели и завързване на нови познанства, както и за борба с депресията на третия месец (всички изпадат в такава като мине еуфорията на първите дни и грозотията на града плюс сивотата на зимата ви смачкат). А за цигарите, тук малко хора пушат. При минус 20оС проветряването става малко трудно, нали разбирате...
А първата зима май наистина повече се боледува, сигурно вирусите тук са по-различни. Като се прибави и стреса, който също намалява имунитета, пригответе се за 3-4 грипа. Ако имате обаче малки деца, помолете познатите си да ви потърсят още от сега детска градина , че се чака с години.
Още на тази тема може да намерите във форума на
www.bgmontreal.org