Какво да купим от Бг преди заминаване за Кб?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Nalex

Бисептол

Мнение от Nalex »

[Niakakuv antibiotik podoben na bulgarskia biseptol - moje li da se vzima bez recepta, na kakvi ceni, kakvo bihte mi preporychali?

Аналози на Бисептол(сулфаметоксазол+триметоприм), които предполагам може да се намерят в Кб:
Bactrim- na Roche
Berlocid- na Berlin Chemie
Eusaprim- na Wellcome
Sulfacet- na Sanofi Wintrop
Parkazole- na Parke-Davis
Просто изброените компании са много големи и не вярвам да нямам участие на канадския фарм. пазар.

Как мислите, има ли смисъл да си взимаме GSM-ите в Кб.Вярно ли е, че там те били на друга система?
Благодаря предварително. :lol:
Гост

Мнение от Гост »

Поля, Ребека и останалите почитатели на лекарствата. Вярно е, че всички се разболяваме, но подобни разговори за лекарства водят до вманиачаване. Аз също имам деца и от опит знам, че бързото смъкване на температура води до много опасни състояния в организма /ако си чувала, Ребека, температурен шок/. Точно това намирам за недостатък на тукашните лекарства - много силни, даващи бързи резултати и увреждащи впоследствие организма. Това го казва един неспециалист, който не обича да ползва лекарства и прибягва само в краен случай до тях. Канадците /или квебекците/ взимат страшно много лекарства - добавки, витамини, стимулатори, за болки и т.н. Та, вманиачаването, за което говоря, води до зависимост от лекарствата, а последствията са ненормален живот.

А струва ли ви се естествено фармацевтите да отброяват точен броя таблетки в еднообразни кутийки без надпис, само с името на пациента ? Знаете ли какво съдържат тукашните лекарства ? На някой хора им се случва да приемат лекарства дълго време, които са разнообразни. Често си объркват кутийките. :roll: Скоро видях репортаж по телевизията за това - една жена седи пред маса с над 10 еднообразни кутийки и не знае какво съдържат, а се вземат по различно време и в различни дози.

Ако се продава нещо в магазина /защото тук аптеките са по-скоро дрогерии/ свободно, то това е прочутия АДВИЛ или ТИЛЕНОЛ. Всичко се казва така. За хрема, за кашлица, за корем, за температура, за .... И има три степени: силно, по-силно, най-силно. Голямо улеснение за мисленето на обикновените хорица. :wink:

За витамините, които обикновено обичам да взимам през зимата, да изкажа едно мнение: не съм намерила течни - нито за деца, нито за възрастни. Има някакви боядисани разтворими, но нищо от рода на СУПРАДИН или МУЛТИСАНОСТОЛ. Всичко, което е разтворимо са някакви ампули, които явно съдържат освен витамини и някакви странни добавки като стимулатори :metro: . Много съм разочарована. Някой ако е видял нещо добро като разтворими витамини в Монреал да се обади, че вече свърши зимата. :(

Извинявайте, че се изказвам непрофесионално. Може и да не съм наясно с лекарствата. :idea:
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

imalizna4enie написа:...Az za hora deto niamat zna4enie ne si habia nervite da tropam po klaviaturata...
Ama kolko si nadmenna i naduta, samo - kak te tarpiat tezi, koito sa okolo teb, ne znam.

I si super ograni4ena - uj ne tropa6, a tropa6 ,..., ajde sega pomisli 2-3 4asa kakwo iskam da kaja. Hubawo, 4e takiwa kato teb sa na iz4ezwane.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
miloto
Обратна връзка:

bagage

Мнение от miloto »

Vseki si vzima tova, koeto preceni che shte mu varshi rabota.

Az ne sajaliavam, che si donedah epilatorat. Tuk raboti prekrasno s adaptor, i ne e viarno che e po-baven. Koito ima da si go vzeme, tuk izborat e malak i sa skapi.

Debeli drehi tuk ima, a pak i kanadtcite znaiat kakvi iaketa i shubi da napraviat. Az lichno si kupih strahotno, dalgo do sredata na glezenite i to na strahotna tcena, po-evtino ot BG. Sega, na -5, hodia s ena teniska pod nego. Za damski botushi, kakvo da vi kaja, ima i hubavi, nad 150$, evtinite sa izkustveni i ne struvat. Ako mojete si kupete hubavi, s debela podmetka.

Za domakinstvoto tuk ima vsichko. NI koito ima miasto, da si vzeme hubvite tendjeri i tigani.

Kozmetika tuk ima, skapi da kremovete, no pak sa kachestveni.

Iskam da kaja, che tuk v nachaloto chovek naistina misli, che vsichko e skapo i sajaliava che e e vzel neshto si ot BG, no s vremeto se svikva, prosto navlizash v kanadskia jivot i se spuskash po techenieto.

Lek polet na tezi, koito shte patuvat skoro.
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!
Joy

Мнение от Joy »

Иглика,зле си гледала...Supravit течен има в Жан Кутю ( на Personnele)Не е просто мултивитамини,а:

Витамини+Минерали+Кола+Женшен+Ехинацея+Спирулина

Има също ефервесцентни мултивитамини (гледах ги онзи ден във "Фармапри")

За "силните" лекарства и температурния шок ще си поговорим най-добре като се видим. :D Имаш нужда от лекция по този повод.Всяка майка трябва да е достатъчно добре информирана за да помага на детето си адекватно,пък и не само на него...Те и мъжете са в същата група...

За кебекуа едва ли е добре да се обобщава...Бабите в България и те по 15 вида хапове разпределят по масите...Ама и това е дълга тема ...
Вманиачена не съм.Само съм информирана и подготвена,а това са различни неща...

Пумпи,за вредата от аналгина и амидофена разказвай на пациентите си-не на мен! :lol:
Аз си имам една етърва-стоматолог.Достатъчна ми е да ми разказва за подобни открития...
И ако искаш не си носи...Тук лекуват много безвредно. :lol:
Нищо особенно-за най-малкото нещо-морфин! :shock:
За кийпъра:

Сулфаниламидите,както и антибиотиците са с рецепта.
Аватар
Niko

Мнение от Niko »

Le-le..., abe vie iadete li drugo osven hap4eta... :?: :shock:
Ia mu udarete po edna rakia za "dezinfekcia" i gi mahaite tezi bokluci. Kolkoto po-malko vzemate ot tiah - tolkova po-dobre.
Haide sas zdrave...

P.P. Joy, moje li, ako (ne dai si Boje) niakoi v ka6ti se razbolee da te pitam za nai-podhodia6tite lekarstva...? Za6toto az savsem se obarkah i ni6to ne zapomnih ot goreopisanite raboti... :oops: A, ti si kato "hode6t katalog". Ama, to daje niama i tolkova podrobni katalozi, mai... :wink:
sveto

Какво да носим и да не носим от Бг?

Мнение от sveto »

И моето мнение е, че трябва да си донесете бельо, но не мъжки чорапи. Тукашното бельо ми се струва доста некачествено и грозно. Може би това зависи от цената, която може да си позволим и на високи цени има и по-прилични неща? Но аз някак си не гледам високите цени :D

Донесете си кръгъл ластик, защото незнайно защо, ластиците тука се скапват много бързо от прането. Май перилните препарати са прекалено силни (щом перат и при ледено студена вода...)

Дебели дрехи май не са добра идея - жена ми, наплашена от студа дойде с много дебел кожух дълъг до петите и сега почти не го носи защото е страшно тежък, а всички се с канадки, които са леки като перо и ветронепропускливи (тук често духа бая силно). Има складове, в които се продават на заводски цени, като пристигнете,
вижте във форума на www.bgmontreal.org, там има адреса. Все се надявам и някой друг да пише къде има подобни складове, ама засега няма последователи на идеята да се издава ценно ноу-хау.

Освен това навсякъде е много топло (в метро, автобуси, магазини) и трябва да можете бързо и лесно да се съблечете, за да не плувнете в пот. Синът ми ходи на училище по фанелка с къси ръкави и едно качествено яке отгоре. Важното е да има хубава качулка и да не пропуска вятър от долу

Ботушите също май е по-добре да се купят от тука. За сняг има едни много груби, но добре топлещи ботуши с вътрешна обувка (малко като скиорските), които струват по 25 долара. Аз от Бг си донесох някакви много елегантни португалски ботуши с подплата, подметките на които се оказаха от много топло-проводима гума (всъщност студо-проводима е по-точния термин). Та ги ползвам за украшение. Тукашните ботуши са проектирани за -35оС

Добре е да си донесете все пак 1-2 тенджери, един походен набор чинии, прибори и всякакви други дреболии, че в началото ще ви писне да ходите до Доларамата, за да купувате безброй дреболии, от които има нужда една къща (всеки ден ще откривате, че кте забравили по нещо). Само си представете как се качвате в автобуса мъкнейки под мишница леген, кофа и парцал за миене на пода с дълга дръжка :P и още 20кг домашни потреби (още си го спомням каква гледка бяхме) Затова ако имате приятели с кола, планирайте пристигане в събота и ги помолете да ви закарат до някоя Доларама още в неделя (всички магазини работят и събота, и неделя)

Както се писа, не носете дебели завивки, апартаментите са топли и дори като се спре парното, остават топли дълго време. При температури около нулата даже няма нужда да се пуска отопление.
Ако ще купувате тукашни завивки обаче, няма смисъл от български чаршафи, защото са по-малки на размер. Леглата също тук са по-големи. Възглавниците са по-голям габарит, съответно българските калъфки не стават. Напоследък и в Бг май се появиха чаршафи и калъфки по амерички стандарт, ако имате такива, става

Патриотизъм според мене не ви трябва, макар че звучи добре. Трябва реализъм и ясното съзнание, че ще е много трудно и подтискащо, че се започва всичко от нула, че квалификацията ви никой няма да я признава и ще трябва да учите отначало, макар че знаете 3 пъти повече от местните, че ще получавате по-малко от местните, дето понякога почти не знаят да четат и да пишат, но са се уредили на синдикирана длъжност.

Затова пък ще ви трябва ракия - много ракия за срещи с приятели и завързване на нови познанства, както и за борба с депресията на третия месец (всички изпадат в такава като мине еуфорията на първите дни и грозотията на града плюс сивотата на зимата ви смачкат). А за цигарите, тук малко хора пушат. При минус 20оС проветряването става малко трудно, нали разбирате... :lol:

А първата зима май наистина повече се боледува, сигурно вирусите тук са по-различни. Като се прибави и стреса, който също намалява имунитета, пригответе се за 3-4 грипа. Ако имате обаче малки деца, помолете познатите си да ви потърсят още от сега детска градина , че се чака с години.

Още на тази тема може да намерите във форума на www.bgmontreal.org
Rosi

Мнение от Rosi »

Последно промяна от Rosi на Съб Апр 10, 2004 12:34 pm, променено общо 1 път.
Антон

Мнение от Антон »

Три имена синоними на качествени горни дрехи за студено : Berghaus, Eider, Millet. За съжаление няма да ги намерите нито тук, нито в Бг. Всичко и хубаво на Канадата, само тая думичка - качество - тука не я разбират, даже и срещу много пари. Виж, задоволителното такова е на почит. Това май ни устройва.
До Joy : Ставаше дума не за Суправит, а за Supradin - произвеждан от Hoffman-La Roche и признат за най-добрия мултивитаминен препарат, без каквито и да било невписани в указанието му псевдо-подсилки. Между другото, някой да е виждал подробно указан химичен състав на лекарство, продавано тук? И не ми отговаряйте "на кой му е нужно това", защото пак ще опрем до сравняване на образованието. В Европа е подсъдно да се продава разпечатана опаковка даже на витамини, а тук като им поискаш mode d'emploi те пращат при лекаря и те гледат гаче си им изял десерта.
imalizna4enie

Мнение от imalizna4enie »

Kanuk, sa marka, koiato akcentira na za6titata ot stud i to extremen stud.Iaketata sa mnogo skupi, ne za6toto sa krasivi, a za6toto izolirat i za6titavat ot izklu4itelno niski temperaturi.Tuy kato sa izklu4itelno ka4estveni, Kanuk se kupuva gore dolu edin put v jivota.Za tova i gi kupuvat predimno hora, koito prekarvat po- goliama 4ast ot vremeto si navun nezavisimo ot temperaturite.Koeto ne ozna4ava ,4e sa niakakuv etalon za kroika, model ili kakvato i da bila estetika. Ako iskate da imate vid na 50 god, kupete si Kanuk :lol:
Tova oba4e ne ozna4ava 4e sa edinstvenite topli i prigodeni za studa tuka iaketa.Ima Nord Pole, Gap, Tommy,Jackpot, Nautica,Polo i red drugi, koito praviat krasivi iaketa,s 70% duvet/down i 30% drugi pera. I koito predpazvat ne po-malko ot Kanuk, a sa zna4itelno po-evtini.
Rosi

Мнение от Rosi »

Последно промяна от Rosi на Съб Апр 10, 2004 12:34 pm, променено общо 1 път.
imalizna4enie

Zabravih da spomena, prosto mi se ubegna.Tri puti sum vzimala lekarstva ot aptekata s recepta, i trite puti mi di dadoha sus razpe4atana stranica, sustav, pokazanie, protivopokazanie, strani4ni efekti i t.n

Dimetapp
10mg de bromhydrate de dextrométhophane
2mg de maléate de bromphéniramine
5mg de chlorchydrate de phényléphrine
acide citrique,arômes,benzoate........t.n

Ne znam dali e dostatu4no podrobno , ne sum medicinski gramotna sujaliavam priznavam si, no tova e koeto ima.

Anton ti govori6 za marki sportni drehi i aksesoari, i to za ekstremni sportove. Ne moga da se razhodjam v centura na montreal c skiorsko iake vse pak :wink: Za Millet :
Millet Canada 10129 COTE DE LIESSE DORVAL H9P 1A3 QUEBEC (514) 420 1042 (514) 420 0545 lafuma@lafumacanada.ca
Za Berghaus i Eider niamam info, no i da ti kaja ne sum se razrovila iz magasinite ot tip outdoor activity

[/quote]
imalizna4enie

Rosi, iaketo mi e kupeno ot tuka i struva po-malko ot 500$, na sina mi e tommy i struva dosta po-malko ot 500, su6to i na muja mi. S tova iskam da kaja, 4e moje da bude6 sigurna 4e ne sum si kupila grozno iake :wink: Za ceni nad 500 $ govorim za Kanuk i Nord Pole i tiah gi vodiat mercedesi v iaketata, az li4no niamam idea za6to.No edin poznat kazva, 4e i na -40 moje navsiakude da ide s nego, ama iavno ne i v centura, 6toto togava si surka Gap-a :lol:
nick

za obuvkite i botushite

Мнение от nick »

A niakoi znae li kakvi botushi da si kupi chovek ot bg, taka che da si struvat za tam? Imam predvid kakuv tip podmetka, otgore s liceva koja li ili ot tezi, koito sa kato kojusite otvun i podplatata e primerno elenska koja, kolko visoki i t.n.? I sushto, az ot kachestvoto na bg obuvkite ne sum mnogo vuv vuztorg, no ako si kupim Salamander ili Gabor, tova sa si 200-300lv na chift. Struva li si da gi kupuvame ottuk? Ima edni drugi po-eftini, Adams, ama tiah ne gi znam kolko sa kachestveni.
Аватар
dobri4uk

mallllleeeeeeeee

Мнение от dobri4uk »

Ne razbrah kakvo da si vzema , no ne sum i o4akval da rabera!!!!!! :wink:
Dano ne mi se nalaga da turpia drebnavi ,esnafski, zaiadlivi ,sleski , zavistlivii du6i4ki v Canada!!!! Tia du6i4ki nikoga ne mogat da se oblagorodiat , za6toto vupreki 4e sa rasli v krasiva strana prosto nosiat v genite si gorespomenatite moralni zenosti!!!!! Tiahnata zennostna sistema e na po4it v Bg i e na4in na ozeliavane! Lo6oto e 4e po4va da viree i v Canada!

4eteiki tozi forum( a i kontaktuvaiki na jivo) edinstvenoto iasno ne6to za men e kak da se predpazia - za sujalenie :?
DOBRI4UK( ne go durpaite za op6kata)
Заключено