posle stavash mladshi ingener, pravish 6 mestesta special staj pri naikoi starshi, polagash izpita po frenski (toi moje da se polaga dalgo vreme ) i ti naznachavat spetsialnia izpit za profesiata (zakoni i drui takiva bozi). polagash go i izlizash kato bezraboten na ulitsata, obache s dokument. Tsialoto udovolstvie moje da ti izleze kam 3-4 000 dolara...
I zashto oseshtam ironia v glasa ti...neshto losho li sam napravil kato sam stanal ingener...ili iskash da si skaniram pechata za da mi poviarvash...
Хората питат,отговарят им такива,които дори не са инженери(себе си имам впредвид),а пък тези дето са вече членове си мълчат...Разкажи повече на човека като се интересува!Пък и статия можеш да напишеш за портала "Как се става член на тукашен ордер" Щото такива като теб няма много-нали знаеш...
Аз знам,че такива като теб (с по-дълъг емигрантски стаж имам впредвид) хич не обичат да дават инфо,ама като си казал "А",няма мърдане,казвай и "Б"!
Или по-точно разкажи подробности,които няма да ги прочетат хората в сайта на Ордера (а такива не ми казвай,че няма...)!
Искам специално да поздравя Мечо Пух за желанието и упоритостта му, както и за това, че споделя с нас опита си за ставане на член на някой от Оредрите!
Досега само четяхме колко е трудно (да не кажа невъзможно) емигрант да стане инженер.
Ама явно си зависи от емигранта!
Сигурно, сигурно е много трудно в началото да бачкаш яко нещо неквалифицирано и тежко, за да свързваш двата края, да учиш френски и да учиш наново инженерната си специалност. Да четеш специализирана техническа литература на чужд език не е най-добрия начин да си прекараш весело, повярвайте ми. Всичко, което си учил в БГ, с което си свикнал да работиш и знаеш наизуст (е, почти наизуст ), там е с други означения и т.н...
Разбира се, същността на материята е една и съща, но формата и е толкова различна, че ти трябват много време и усилие да влезнеш в час.
Но, ако наистина искаш, можеш да се справиш.
Без да надценявам себе си и ВИАС, и без да подценявам канадското образование, все някак си ще взема 5-6 шибани изпита по това, дето тук съм го учил 4 години в техникум, 5 години във ВИАС и съм го работил 6 години.
Ако не успея, значи или не съм имал нужда да го правя, или най-доброто ми качество е изфирясало...тогава ще си мия чиниите и ще знам, че за това ставам и там ми е мястото, а не при хората с акъл, образование и добра професия.
Идеята на Joy - Мечо Пух да пусне една статия, в която подробно да опише всичко около ставането му на член на Ордера, е чудесна!
Дано, Мечо Пух, да имаш време и желание да напишеш такава статия - аз лично ще ти бъда безкрайно задължен и, като стана член на нашия Оредр, ще ти извършвам безплатно всякакви геодезически услуги!
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
NIama loshso da se optame da napravim neshto po vaprosa. Dokolkoto razbiram Mecho e zaet (vapreki che vse pishe dokato az sam na rabota... ). Ideiata e dobra, no triabav da se obimsli dobre i da vidim dali shte varshi rabota samo za ordera na injenerite ili mojem da ia dopalnim kato otdelna statia za orderite kato tsialo. Az sashto veche sam "navatre" v protsedurata i moga da spodelia interesni momenti...samo che i az sega se gotvia za izpiti i neshto s vremeto sam nazad...
mnogo se se radvam da spodelite za procedurata v Qc, a susto ako ima nekoi eng i ot druga provincia se e interesno, za da se napravi sravnenie.
Ot moi poznati sum cuval ce v ontario taia procedura otnema 6mes do 1 godina, a tuka ide rec za 3-4 godini - there's a slight difference, ama sigur ima i nesta, koito ne znam.
TIA
Сигурно пишман ще станеш, че писа по темата Да не си си подавал ръката, сега...цялата...
Ние тук с една приятелка ще борим ордера, имаме вече предписани изпити. Ако можеш наистина да помогнеш с материали (а и със съвети, ако искаш и можеш да отделиш време) за изпитите (конспекти, сламки и каквото още се сетиш и пазиш), ще сме ти много благодарни. Става дума за genie industriel et genie mecanique.
И един принципен въпрос : като се озова на улицата дипломиран инженер, какво стана?
Rosi написа:Eto za tova stava6e vupros.4 godini sa stra6no dulug period.3-4000$ su6to ne sa malko pari za spestiavane, koito prez tezi 4 godini edva li 6te raboti za pove4e ot 10$/4as.Za 4 godini se vzima nova noveni4ka kanadska diploma + v niakoi universiteti i master.Ina4e na tozi sviat vsi4ko e vuzmojno.Zavisi na kakava zena.
Bez znachenie kakva diploma imash izpita po frenski i spetsialnia shte go darjish. Osven tova shte platish parvonachalnaata taksa (460.10 CAD).
Ako slojim i ucheneto i zagubenoto vreme...ami oshte 1000 CAD pone+ oshte edna godina. minimum. Dokolkoto razbiram Mecho Puh kaza 4 godini obshto...osven tovva ne e utochnil kolko se e "motal" i drugi "tanki" podrobnosti .
spored mene ucheneto ne e nai-dobria variant (ako mojesh da rabotish neshto e po-dobre) za vlizane v ordera. A i 3 ispita se vizmat nai-mnogo za 2 sesii (nai-mnogo godina). POsle izlizash bez dalgove, imash po-malko za uchene i osven tova izpitite mai sa po-leki (priznavat ti "minal" pri 50% i ti davat da si polzvash vsiakava literatura za izpita)