Ферми за ягоди?
Ферми за ягоди?
Някой ходил ли е за събиране на ягоди и къде? Дайте упътване за някоя ягодно-малинова ферма, моля!
Току-що се връщам. На 5 мин. от в къщи. За ласалци е удобно- в Мерсие. Пълно е с огромни ягоди на едри гроздове, които няма кой да събере. Направо сърцето ме боли като помисля, че така се скапва по полетата и като се сетя каква мижава продават по магазините. Лелката каза, че ще пускат да събират ягоди още не повече от 3-4 дни и край. След седмица ще пуснат малините.
Така че, успявайте докато още може!
Така че, успявайте докато още може!
Фейче, погледни на картата Ласал и моста "Мерсие". Минавате моста и карате все направо без да отбивате от магистралата (138). Около вас ще бъде Канаваке, после ненаселено място, горички малко. В един момент там където от дясната ти страна остава Зелерс, означава че сте навлязли в Шатоге (моето село). Но пак не завивате никъде, а карате все направо. В един момент Шатоге свършва (там където пресечете 30-ката) и след кръстовището с 30-ката започва Мерсие.
Продължавате все направо по главната улица (по 138-ма). След първия светофар ,там където минават високоволтните жици по лявата ви страна ще забележите поле и събиращи хора. Няма начин да не видиш навес и там лелка (или чичко) ще ви дадат по едно кашонче като кошничка и ще ви упътят към полето.
Преди да стигнете мястото от дясно ще забележиш пазар и много цветя. После полето с ягодите е съвсем наблизо.
Дано да съм обяснила ясно, но ако има въпроси питай!
Събирайте в крайните редици-там явно никой не събира и е пълно с едри хубави ягоди и големи натежали гроздове. Ядене на корем. Моят мъж като л... на дъжд не хапна и една, щото не били мити и щял да дриска после.
Аз преядох направо. Дребничка -в устата, едра-в кошницата. 
Да предупредя...Една "кошничка" от 4, 55 литра струва 5 дол. Препълвайте я-не се тегли. Колкото е влязло, всичко е 5 дол. А събира непрепълнена не повече от 3 кг. според мен...
Продължавате все направо по главната улица (по 138-ма). След първия светофар ,там където минават високоволтните жици по лявата ви страна ще забележите поле и събиращи хора. Няма начин да не видиш навес и там лелка (или чичко) ще ви дадат по едно кашонче като кошничка и ще ви упътят към полето.
Преди да стигнете мястото от дясно ще забележиш пазар и много цветя. После полето с ягодите е съвсем наблизо.
Събирайте в крайните редици-там явно никой не събира и е пълно с едри хубави ягоди и големи натежали гроздове. Ядене на корем. Моят мъж като л... на дъжд не хапна и една, щото не били мити и щял да дриска после.

Да предупредя...Една "кошничка" от 4, 55 литра струва 5 дол. Препълвайте я-не се тегли. Колкото е влязло, всичко е 5 дол. А събира непрепълнена не повече от 3 кг. според мен...

Ето карта:
http://maps.google.com/maps?q=Mercier+Qu%C3%A9bec&hl=fr
Фактически се пада някъде по средата между Шатоге и Мерсие така както се вижда на картата, но на практика е пълно с къщи по самия път, които си се водят към Мерсие.
Ето пресечката с 30-ката:
http://maps.google.com/maps?q=Mercier+Q ... &t=k&hl=fr
А ето и самото поле (вижда се високоволтната линия):
Препоръчвам ви разходката до Мерсие още повече, че там има български автосервиз и ще знаете за в бъдеще.
http://maps.google.com/maps?q=Mercier+Qu%C3%A9bec&hl=fr
Фактически се пада някъде по средата между Шатоге и Мерсие така както се вижда на картата, но на практика е пълно с къщи по самия път, които си се водят към Мерсие.
Ето пресечката с 30-ката:
А ето и самото поле (вижда се високоволтната линия):
Препоръчвам ви разходката до Мерсие още повече, че там има български автосервиз и ще знаете за в бъдеще.

Ферми има навсякъде около Монреал-само трябва да се намерят.
Ние отбихме на едно пазарче в Мерсие да питаме и един дядка вика :"Ооо, няма вече ягоди! Минаха. Сега вече само от Квебек вкарват."
Божее, викам си, тоя какви ми ги разправя? И полето..няма и на 100 метра от същото това място. Мръсник с мръсник!
Забелязахме хората и спряхме. Отбихме да попитаме, а на нас направо ни връчиха кошничките.
А от Вальо и Митко сме много доволни-не сме и помисляли за други (внимавай какво говориш, че са ми съседи и приятели
). Само че са много претоварени напоследък, а сега и Митко го няма за лятото...Затова пък зет му (бивш съфорумник) му помага. 
Ние отбихме на едно пазарче в Мерсие да питаме и един дядка вика :"Ооо, няма вече ягоди! Минаха. Сега вече само от Квебек вкарват."

А от Вальо и Митко сме много доволни-не сме и помисляли за други (внимавай какво говориш, че са ми съседи и приятели

- Optimist Creed
Не ,обаче трябва да кажеш що не си доволен.Stoynev написа:OК. Аз оба4е не съм доволен от Вальо. Трябва ли да го крия и други да съжаляват после?
Иначе можем да си помислим ,че може би просто си много капризен.
Разкажи какво се е случило ( факти ) и остави форумците да си направят мнение.

Не е лесно да си оптимист в Кебек, но ако въпреки това преуспееш там, може да се похвалиш, че си го направил по по-трудния начин. Евала и ашколсум!
- Optimist Creed
Ех Джой, казвам го с нескрита тъга и без каквато и де е идея за заяждане:JOY написа:Фейче, погледни на картата Ласал и моста "Мерсие". Минавате моста и карате все направо без да отбивате от магистралата (138). Около вас ще бъде Канаваке, после ненаселено място, горички малко. В един момент там където от дясната ти страна остава Зелерс, означава че сте навлязли в Шатоге (моето село). Но пак не завивате никъде, а карате все направо. В един момент Шатоге свършва (там където пресечете 30-ката) и след кръстовището с 30-ката започва Мерсие.
Събирайте в крайните редици-там явно никой не събира и е пълно с едри хубави ягоди и големи натежали гроздове. Ядене на корем. Моят мъж като л... на дъжд не хапна и една, щото не били мити и щял да дриска после.Аз преядох направо. Дребничка -в устата, едра-в кошницата.
По-скоро мъжът ти е за медицинска сестра или доктор.
Казвам го с тъга щото такива са и канадските сестри и доктори.
Нагледал съм се на местни държащи без хартийка закуските си навън.
Учителката по предмета "Здраве и болестти" на една позната,която учи за дестка учителка преподава ,че ръцете трябва да се мият 2 пъти и 4 -те последователни начина на търкането им в сапунената пяна така ,че да се измият еднакво добре всички повърхностти на ръцете.
А в следващ момент , през междучасието, учителката си изважда сандвич и саладко сладко си го изяжда с голи ръчички.

Еее ,питам аз, кое е по-силното ?Примера ли или това ,което тя преподава.
Представям си как така "добре научените" дестки възпитателки са възпитали в децата навиците за старателно миене на ръцете и в последствие същите тези деца след години отиват да учат за медсестри и доктори.
Преподават им за хигиена и стрерилност ,ама те май се учат в доста по-ранна възраст.

(написано от Оптимист по повод на достта инфекции поради лечение и операции в канадските болници)
Не е лесно да си оптимист в Кебек, но ако въпреки това преуспееш там, може да се похвалиш, че си го направил по по-трудния начин. Евала и ашколсум!
Стига сега и ти бе Оптимист!
Прав се да знаеш ама пък аз винаги съм казвал,че чистотата няма нищо общо със здравето.
Изключение-по време и след операции.
Като пример ще ти дам циганите.
Да си видял болен циганин или пометнала циганка.
А знаеш добре как живеят.
Ама няма да ми се обиждаш.
Виж ми мотото от долу!
Док.....

Прав се да знаеш ама пък аз винаги съм казвал,че чистотата няма нищо общо със здравето.
Изключение-по време и след операции.
Като пример ще ти дам циганите.
Да си видял болен циганин или пометнала циганка.
А знаеш добре как живеят.
Ама няма да ми се обиждаш.
Виж ми мотото от долу!
Док.....

TROUBLEMAKER
Оптимист, обучението за старателно миене на ръце няма много общо с примера-може пък преди да си хване с ръка закуската, ръцете да са били старателно измити!
Знаеш ли, аз винаги съм ЗА добрите хигиенни навици, но е много погрешно от медицинска гледна точка да се смята, че чистота и стерилност ще ни предпази от болести. Разбира се, когато става дума за болнични заведения, въпросът стои по различен начин. Но в повседневния живот има един голям фактор,който ни пази от инфекционни заболявания и той се казва ИМУНИТЕТ. Това е на практика вътрешни защитни сили на организма, изработени в отговор на външен агресор. Няма външен агресор- няма имунитет!!! Така че...срещата с патологични организми не просто не е вредна, но и полезна в определена степен. В това да откъснеш черешка от дървото, да избереш чист плод в полето, който не се търкаля по земята и да го хапнеш, не виждам нищо лошо!
А като става въпрос за мъжа ми, той затова е и толкова изнежен...А има и друга стана...Ягодките трябва да са му почистени и красиво поднесени с разбита сметанка.
Така е научено царчето и за това вина имам и аз.

А като става въпрос за мъжа ми, той затова е и толкова изнежен...А има и друга стана...Ягодките трябва да са му почистени и красиво поднесени с разбита сметанка.

- Stoynev
- Обратна връзка:
Оптимисте,
първо нямам време и желание да описвам тука един селски тарикат като Вальо (още по малко в темата за ягоди) . Както и не карам никой да ми вярва.
И второ ако намериш поне един доволен от него (който да си е оправял колата ли4но при него) - тогава ти обещавам да ти напиша до най-малката подробност какво ми се е слу4ило
първо нямам време и желание да описвам тука един селски тарикат като Вальо (още по малко в темата за ягоди) . Както и не карам никой да ми вярва.
И второ ако намериш поне един доволен от него (който да си е оправял колата ли4но при него) - тогава ти обещавам да ти напиша до най-малката подробност какво ми се е слу4ило
"Най-добрият сред хората е оня, който е най-полезен" - А. ДЖАМИ