Ферми за ягоди?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Joy

Ферми за ягоди?

Мнение от Joy »

Някой ходил ли е за събиране на ягоди и къде? Дайте упътване за някоя ягодно-малинова ферма, моля!
Joy

Мнение от Joy »

Току-що се връщам. На 5 мин. от в къщи. За ласалци е удобно- в Мерсие. Пълно е с огромни ягоди на едри гроздове, които няма кой да събере. Направо сърцето ме боли като помисля, че така се скапва по полетата и като се сетя каква мижава продават по магазините. Лелката каза, че ще пускат да събират ягоди още не повече от 3-4 дни и край. След седмица ще пуснат малините.
Така че, успявайте докато още може!
feicheto
Обратна връзка:

Мнение от feicheto »

A kak da namerim tova Mercier ili kakto se pishe tam na kartata - ima li adres ili niakakvo upatvane? Izviniavam se za nevegestvoto, no vse oshte opoznavam Montreal i okolnostta :)
Koito iska, moge vsichko da postigne rano ili kasno
Joy

Мнение от Joy »

Фейче, погледни на картата Ласал и моста "Мерсие". Минавате моста и карате все направо без да отбивате от магистралата (138). Около вас ще бъде Канаваке, после ненаселено място, горички малко. В един момент там където от дясната ти страна остава Зелерс, означава че сте навлязли в Шатоге (моето село). Но пак не завивате никъде, а карате все направо. В един момент Шатоге свършва (там където пресечете 30-ката) и след кръстовището с 30-ката започва Мерсие.
Продължавате все направо по главната улица (по 138-ма). След първия светофар ,там където минават високоволтните жици по лявата ви страна ще забележите поле и събиращи хора. Няма начин да не видиш навес и там лелка (или чичко) ще ви дадат по едно кашонче като кошничка и ще ви упътят към полето.
Преди да стигнете мястото от дясно ще забележиш пазар и много цветя. После полето с ягодите е съвсем наблизо.

Дано да съм обяснила ясно, но ако има въпроси питай!

Събирайте в крайните редици-там явно никой не събира и е пълно с едри хубави ягоди и големи натежали гроздове. Ядене на корем. Моят мъж като л... на дъжд не хапна и една, щото не били мити и щял да дриска после. :lol: Аз преядох направо. Дребничка -в устата, едра-в кошницата. :D

Да предупредя...Една "кошничка" от 4, 55 литра струва 5 дол. Препълвайте я-не се тегли. Колкото е влязло, всичко е 5 дол. А събира непрепълнена не повече от 3 кг. според мен... :roll:
Joy

Мнение от Joy »

Ето карта:

http://maps.google.com/maps?q=Mercier+Qu%C3%A9bec&hl=fr

Фактически се пада някъде по средата между Шатоге и Мерсие така както се вижда на картата, но на практика е пълно с къщи по самия път, които си се водят към Мерсие.

Ето пресечката с 30-ката:

http://maps.google.com/maps?q=Mercier+Q ... &t=k&hl=fr

А ето и самото поле (вижда се високоволтната линия):

http://maps.google.com/maps?q=Mercier+Q ... &t=k&hl=fr

Препоръчвам ви разходката до Мерсие още повече, че там има български автосервиз и ще знаете за в бъдеще. :)
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

Аз не ви препоръ4вам този сервиз ( в 4астност т.нар. Вальо, не съм доволен от услугите му). Ина4е един италянец ми каза 4е имало ферми с ягоди и в Лавал. Ще го питам за адреса и ще пиша
"Най-добрият сред хората е оня, който е най-полезен" - А. ДЖАМИ
Joy

Мнение от Joy »

Ферми има навсякъде около Монреал-само трябва да се намерят.
Ние отбихме на едно пазарче в Мерсие да питаме и един дядка вика :"Ооо, няма вече ягоди! Минаха. Сега вече само от Квебек вкарват." :lol: Божее, викам си, тоя какви ми ги разправя? И полето..няма и на 100 метра от същото това място. Мръсник с мръсник! :evil: Забелязахме хората и спряхме. Отбихме да попитаме, а на нас направо ни връчиха кошничките. :lol:

А от Вальо и Митко сме много доволни-не сме и помисляли за други (внимавай какво говориш, че са ми съседи и приятели :D ). Само че са много претоварени напоследък, а сега и Митко го няма за лятото...Затова пък зет му (бивш съфорумник) му помага. :)
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

OК. Аз оба4е не съм доволен от Вальо. Трябва ли да го крия и други да съжаляват после?
Аватар
Jane

Мнение от Jane »

Stoynev написа:OК. Аз оба4е не съм доволен от Вальо. Трябва ли да го крия и други да съжаляват после?

Не! :idea: :)
Аватар
Optimist Creed

Мнение от Optimist Creed »

Stoynev написа:OК. Аз оба4е не съм доволен от Вальо. Трябва ли да го крия и други да съжаляват после?
Не ,обаче трябва да кажеш що не си доволен.
Иначе можем да си помислим ,че може би просто си много капризен.
Разкажи какво се е случило ( факти ) и остави форумците да си направят мнение. :wink: .
Не е лесно да си оптимист в Кебек, но ако въпреки това преуспееш там, може да се похвалиш, че си го направил по по-трудния начин. Евала и ашколсум!
Аватар
Optimist Creed

Мнение от Optimist Creed »

JOY написа:Фейче, погледни на картата Ласал и моста "Мерсие". Минавате моста и карате все направо без да отбивате от магистралата (138). Около вас ще бъде Канаваке, после ненаселено място, горички малко. В един момент там където от дясната ти страна остава Зелерс, означава че сте навлязли в Шатоге (моето село). Но пак не завивате никъде, а карате все направо. В един момент Шатоге свършва (там където пресечете 30-ката) и след кръстовището с 30-ката започва Мерсие.
Продължавате все направо по главната улица (по 138-ма). След първия светофар ,там където минават високоволтните жици по лявата ви страна ще забележите поле и събиращи хора. Няма начин да не видиш навес и там лелка (или чичко) ще ви дадат по едно кашонче като кошничка и ще ви упътят към полето.
Преди да стигнете мястото от дясно ще забележиш пазар и много цветя. После полето с ягодите е съвсем наблизо.

Дано да съм обяснила ясно, но ако има въпроси питай!

Събирайте в крайните редици-там явно никой не събира и е пълно с едри хубави ягоди и големи натежали гроздове. Ядене на корем. Моят мъж като л... на дъжд не хапна и една, щото не били мити и щял да дриска после. :lol: Аз преядох направо. Дребничка -в устата, едра-в кошницата. :D
Да предупредя...Една "кошничка" от 4, 55 литра струва 5 дол. Препълвайте я-не се тегли. Колкото е влязло, всичко е 5 дол. А събира непрепълнена не повече от 3 кг. според мен... :roll:
Ех Джой, казвам го с нескрита тъга и без каквато и де е идея за заяждане:
По-скоро мъжът ти е за медицинска сестра или доктор.
Казвам го с тъга щото такива са и канадските сестри и доктори.

Нагледал съм се на местни държащи без хартийка закуските си навън.

Учителката по предмета "Здраве и болестти" на една позната,която учи за дестка учителка преподава ,че ръцете трябва да се мият 2 пъти и 4 -те последователни начина на търкането им в сапунената пяна така ,че да се измият еднакво добре всички повърхностти на ръцете.
А в следващ момент , през междучасието, учителката си изважда сандвич и саладко сладко си го изяжда с голи ръчички. :? .

Еее ,питам аз, кое е по-силното ?Примера ли или това ,което тя преподава.
Представям си как така "добре научените" дестки възпитателки са възпитали в децата навиците за старателно миене на ръцете и в последствие същите тези деца след години отиват да учат за медсестри и доктори.
Преподават им за хигиена и стрерилност ,ама те май се учат в доста по-ранна възраст. :( :roll: :roll: .

(написано от Оптимист по повод на достта инфекции поради лечение и операции в канадските болници)
Не е лесно да си оптимист в Кебек, но ако въпреки това преуспееш там, може да се похвалиш, че си го направил по по-трудния начин. Евала и ашколсум!
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Стига сега и ти бе Оптимист!
Прав се да знаеш ама пък аз винаги съм казвал,че чистотата няма нищо общо със здравето.
Изключение-по време и след операции.
Като пример ще ти дам циганите.
Да си видял болен циганин или пометнала циганка.
А знаеш добре как живеят.
Ама няма да ми се обиждаш.
Виж ми мотото от долу!
Док..... :dance: :beer:
TROUBLEMAKER
Joy

Мнение от Joy »

Оптимист, обучението за старателно миене на ръце няма много общо с примера-може пък преди да си хване с ръка закуската, ръцете да са били старателно измити! :D Знаеш ли, аз винаги съм ЗА добрите хигиенни навици, но е много погрешно от медицинска гледна точка да се смята, че чистота и стерилност ще ни предпази от болести. Разбира се, когато става дума за болнични заведения, въпросът стои по различен начин. Но в повседневния живот има един голям фактор,който ни пази от инфекционни заболявания и той се казва ИМУНИТЕТ. Това е на практика вътрешни защитни сили на организма, изработени в отговор на външен агресор. Няма външен агресор- няма имунитет!!! Така че...срещата с патологични организми не просто не е вредна, но и полезна в определена степен. В това да откъснеш черешка от дървото, да избереш чист плод в полето, който не се търкаля по земята и да го хапнеш, не виждам нищо лошо!
А като става въпрос за мъжа ми, той затова е и толкова изнежен...А има и друга стана...Ягодките трябва да са му почистени и красиво поднесени с разбита сметанка. :D Така е научено царчето и за това вина имам и аз. :roll: :D
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Ааааа Джой там не знам!
Щом си го научила ще се оправяш!
Виж колко лесно и дотъпно ги обяснявам аз моите теории за имунитета.
Няма смисъл от сложни изрази щото хората почват да се одтегчават.
Док........ :lol:
TROUBLEMAKER
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

Оптимисте,
първо нямам време и желание да описвам тука един селски тарикат като Вальо (още по малко в темата за ягоди) . Както и не карам никой да ми вярва.
И второ ако намериш поне един доволен от него (който да си е оправял колата ли4но при него) - тогава ти обещавам да ти напиша до най-малката подробност какво ми се е слу4ило
Заключено