ClaireIv написа:Zdraveite Di ana and Joy,
az pisah otnosno edin takyv profesionalen kurs(toest razpitah gi otnosno uslovia,admission i tn.) do College de Maisonneuve,otgovrihi mi,che za takyv kurs triabvalo da me preporychat ot CLE,izpit po fr niamalo ,no za povecheto kursove imali iziskvania da imsh min. opredelen broi chasove po maths ot ecole secondaire(za vsichki technicheski kursove bili min 538 chasa obshto).
Joy,imash li ideia dali tova sa usloviata za povecheto kursove kum CEGEP-i v Montreal-toest da bydesh preporychan ot CLE i dali te biha go napravili?
thanks and good luck

Клер,най-вероятно си питала ускореното обучение за мед.сестри там...Не е ли така? Което не е 3 год.,а 2 и за хора имащи вече висше образование.Такова обучение в Монреал съществува в 2 Сежепа.Втория е "Андре-Лорандо".Условията им са отвратителни.Писмото от КЛЕ е задължително,защото заплащането на обучението се поема изцяло от тях+транспортни разходи.Дори да не става въпрос точно за този курс,това което ще кажа за КЛЕ-то важи за всякое едно обучение,където искат писмо от там. Да си го изпросиш е много трудно.Първо трябва да си на социал,и второ,за да го получиш за мед.професия,трябва и бившата ти професия да е медицинска.Чух много хора,които ми се оплакваха.че такова писмо им е отказано.
Специално за тази програма кандидатстват изключително лекари-емигранти.С мед.сестри-емигранти не става,защото имат изискване за призната от MRCI оценка на дипломата "DEC+1 год".Има и други шентави условия за тази програма конкретно,но който се интересува,ще му обясня в лич.съобщение.
Не за всяко обучение искат такова писмо от КЛЕ,а за някои специални програми за търсени професии.Може да си питала за някоя друга програма,не знам,но специално за тази има 3 приемни изпита+събеседване и конкурса е приличен (от 300 човека приблизително,трябваше да вземат само 18 )
Става,Сашо,но много трудно и само с местна диплома.Но с теб съм се зарекла,че ще си говорим на тази тема като имаш стаж тук поне 1 година...Сега си Тома-неверник.