Koi sa nai tarsenite profesii v Quebec?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Гост

Мнение от Гост »

sasho71 написа:aaaaa JOY !!!
NE E TRUDNO NEEEEEEE :lol:
Ти първо ела, пък тогава обяснявай кое е трудно и кое не. Като си толкова информиран, защо не ни светнеш колко лесно пускат лекари и медицински сестри в тукашните среди ? Май на всички е ясно, че се учи наново. Като те гледам - на едни и същи години сме :? , като завършиш тук ще бъдеш точно за трудовия пазар ... Положението е абсолютно същото както в България и навсякъде по света. Нали питаше за приравняването на дипломата ? Да не мислиш да работиш с нея, а ? 8)
Joy

Мнение от Joy »

ClaireIv написа:Zdraveite Di ana and Joy, :D

az pisah otnosno edin takyv profesionalen kurs(toest razpitah gi otnosno uslovia,admission i tn.) do College de Maisonneuve,otgovrihi mi,che za takyv kurs triabvalo da me preporychat ot CLE,izpit po fr niamalo ,no za povecheto kursove imali iziskvania da imsh min. opredelen broi chasove po maths ot ecole secondaire(za vsichki technicheski kursove bili min 538 chasa obshto).

Joy,imash li ideia dali tova sa usloviata za povecheto kursove kum CEGEP-i v Montreal-toest da bydesh preporychan ot CLE i dali te biha go napravili?

thanks and good luck 8)
Клер,най-вероятно си питала ускореното обучение за мед.сестри там...Не е ли така? Което не е 3 год.,а 2 и за хора имащи вече висше образование.Такова обучение в Монреал съществува в 2 Сежепа.Втория е "Андре-Лорандо".Условията им са отвратителни.Писмото от КЛЕ е задължително,защото заплащането на обучението се поема изцяло от тях+транспортни разходи.Дори да не става въпрос точно за този курс,това което ще кажа за КЛЕ-то важи за всякое едно обучение,където искат писмо от там. Да си го изпросиш е много трудно.Първо трябва да си на социал,и второ,за да го получиш за мед.професия,трябва и бившата ти професия да е медицинска.Чух много хора,които ми се оплакваха.че такова писмо им е отказано.
Специално за тази програма кандидатстват изключително лекари-емигранти.С мед.сестри-емигранти не става,защото имат изискване за призната от MRCI оценка на дипломата "DEC+1 год".Има и други шентави условия за тази програма конкретно,но който се интересува,ще му обясня в лич.съобщение.
Не за всяко обучение искат такова писмо от КЛЕ,а за някои специални програми за търсени професии.Може да си питала за някоя друга програма,не знам,но специално за тази има 3 приемни изпита+събеседване и конкурса е приличен (от 300 човека приблизително,трябваше да вземат само 18 )

Става,Сашо,но много трудно и само с местна диплома.Но с теб съм се зарекла,че ще си говорим на тази тема като имаш стаж тук поне 1 година...Сега си Тома-неверник.
ivaiilo

qqq

Мнение от ivaiilo »

ddd
Joy

Мнение от Joy »

Една обява за работа без коментар:

365 RUE ST-JEAN, BUREAU 207
LONGUEUIL (Québec)
J4H2X7

Main functions

CONCEIVE(DEVELOP) AND DEVELOP SECONDARY SCHOOL DIPLOMA DATA PROCESSING APPLICATIONS/ TECHNICAL SUPPORT FOR the USERS / NETWORK KNOWLEDGE /

Requirements and working conditions

Education : college finished, OR EXPERIENCE. EQUIVALENT *

Description of qualifications : TRAINING OR RELEVANT EXPERIENCE / AUTONOMOUS / SENSE OF RESPONSIBILITIES / BE ABLE TO TO WORK IN A TEAM. VERY BIG MOTIVATION TO BE LEARNT. *
Language(s) asked for : French : basic knowledge

Salary offered : 0$ - per hour

Number of hours per week : 35
Job status : casual or temporary
full time
day
Length of the employment : To be determined
Job start date : 26-Nov.-2003
Аватар
shnorhela
Лисодав
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

Vsichki tezi high demand profesii sa za emigranti sa edin fars, sakun imame nujdqa ot vas. Ako poglednesh ot drug ugul shte vidish nie imame nujda, ne vie t.e. nakude bia vsichki tezi profesii sa dostatuchno pokriti v sektora taka che ideiata e kolkoto poveche hora ima s tova umenie tolkova poveche se smukva cenata na truda, tuk nikoj ne vi luje samo vi podmamva. Naj mnogo se tursiat gotvachi no Canada ne iska gotvachi zashtoto tehnia trud dostatuchno nisuk i gotvach se stava lesno. Drug e primera s sglobchicite na samoleti v Quebec te vzimat min 20 $ (a do kakvi sumi se stiga s overtime i stag chak na lekarite advokatite shte im se izpravi kosata)na chas a ot minalata godina ima nad 5 000 sukrateni v sektora, parodiata e che CLE tata produljavat da preporuchvat profesiata kato high demand. Prozrachnata im logika che e ako ima 10 000 ili 15 000 chifta ruce izlishni v sektora to cenata na truda im moje i na 15 $ da padne ili pone da ne se povishava nad 20$ . Havata e otvariajte si ochite na 4 da ne vi podlujat s niakoe obrazovanie i da ostanete v rezerva kato drugite. Drugoto koeto e sigurno ako umeesh dostatuchno dobre edno neshto to sus sigrnost shte si namerish rabota nezavisimo situaciata bez znachenie kolko sa kandidatite za nego - profesionalizma mu e majakta.
bateto

Мнение от bateto »

Po kratko i yasno nyama kak da se kage ,bravo za Shnorhela,sintezira cyalata istina za Canada /trudovo prof. realizaciya / samo s nykolko izrecheniya .Bez konkurenciya nyama pazarna ikonomika i razvitie,no chudno zashto li tuk konkurenciyata im e neobhodima za poddargane na nisko platena rabotna raka ,za smetka na dgoba na nyakogo ili zaradi razvitieto,ako e vtoroto bi tryabvalo da imame primeri za nyakoi produkti nalogili se kato svetovna marka ,no az lichno ne se seshtam ,t.e. ne savsem seshtam se pone za dva -Niagarskiya vodopad i Imigracionnata politika ,neshto kato zapazena marka .
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

АБЕ КЛЕР! Я НАПРАВО ЗАПИСВАЙ УНИВЕРСИТЕТА И ГИ МАНИ ТИЯ СЕЖЕПИ И КОЛЕЖИ......
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

КАМ ОМБУДСМАН:
ЗА ДИПЛОМАТА ПИТАМ ПО ПРИНЦИП, ИНАЧЕ СМЯТАМ ДА ЗАВЪРША МАКГИЛ ЗА МЕДСЕСТРИ НАПРАВО ЗА МАГИСТЪР.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

И ДА ПРЕСКОЧА ВСЯКАКВИ ТЪПИ КОЛЕЖИ
Аватар
ClaireIv

Мнение от ClaireIv »

Joy , mersi za poiasneniata, az vsyshtnost pitah za tehnicheska programa,zashtoto fisheto mi e MEI i smiatah,che edin takyv kurs bi mi pomognal da si nameria malko po-kvalifitsirana rabota, a pyk i syshtevremenno niama da triabva da polagam tolkova mnogo usilia ,za da go izkaram,zashtoto shte e blizko do tova ,koeto sym uchila dokato sledvah.
No iavno shte trriabva da nameria CEGEP,kydeto da ne iskat pismo ot CLE sled kato e tolkova trudno da se vzeme,az taka i predpolagah,che nai-veroiatno shte se dyrpat i sigyrno go davat v super izklujchitelni sluchai.

sasho71,pone za sega mi se struva,che izkarvaneto na takyv sykraten kurs v CEGEP ili College shte mi otneme po-malko vreme i vse pak shte mi e ot polza za namirane na po-sviastna rabota.S universitet ne mi se zahvashta,zashtoto triabva da e otnachalo,koeto pravi 4 godini,ako pyk se spra na maitrise(2 godini) samo,neznam kolko shte mi e ot polza ,zashtoto V saita na OIQ pishe,che priznavat za injeneri samo ako Bac-a ti e ot Quebec,v druugite primerno moia sluchai maitrise -BG i eventualna maitrise-Quebec pak niama da mi pommogne mnogo,mnogo da vliaza v ordera(pak shte mi naznachat izpiti),a drugoto e,che i za rabota sigyrno niama mnogo,mnogo da mi e ot polza samo shte im izlizat s izvinenieto,che sym tvyrde kvalifitsirana ,primerno.Syshto za 4 godini uchene na "pret et bourse " se pritesniavam,che shte mi se natrupa zaem ,koito vse niakoga shte triabav da se vryshta...
Pone tova sa moite vijdania ot BG i infoto ,koeto sabiram i razuchavam za Quebec.
Carpe Diem!
Di ana
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

ClaireIV,
i moite motivi da se interesuvam ot tezi profesionalni kursove sa absolutno sashtite.
Mislja che shte uspeesh da namerish kolez ,kadeto ne iskat pismo ot tova CLE.
Az prodalzavam da prouchvam i ako popadna na neshto shte te uvedomja.
Аватар
ClaireIv

Мнение от ClaireIv »

OK diana :D :D

thanks predvaritelno :)
ako az syotvetno otkria neshto interesno syshto shte pisha
do skoro 8)
Carpe Diem!
Гост

Мнение от Гост »

ClaireIv написа:Joy , mersi za poiasneniata, az vsyshtnost pitah za tehnicheska programa,zashtoto fisheto mi e MEI i smiatah,che edin takyv kurs bi mi pomognal da si nameria malko po-kvalifitsirana rabota, a pyk i syshtevremenno niama da triabva da polagam tolkova mnogo usilia ,za da go izkaram,zashtoto shte e blizko do tova ,koeto sym uchila dokato sledvah.
No iavno shte trriabva da nameria CEGEP,kydeto da ne iskat pismo ot CLE sled kato e tolkova trudno da se vzeme,az taka i predpolagah,che nai-veroiatno shte se dyrpat i sigyrno go davat v super izklujchitelni sluchai.
sasho71,pone za sega mi se struva,che izkarvaneto na takyv sykraten kurs v CEGEP ili College shte mi otneme po-malko vreme i vse pak shte mi e ot polza za namirane na po-sviastna rabota.S universitet ne mi se zahvashta,zashtoto triabva da e otnachalo,koeto pravi 4 godini,ako pyk se spra na maitrise(2 godini) samo,neznam kolko shte mi e ot polza ,zashtoto V saita na OIQ pishe,che priznavat za injeneri samo ako Bac-a ti e ot Quebec,v druugite primerno moia sluchai maitrise -BG i eventualna maitrise-Quebec pak niama da mi pommogne mnogo,mnogo da vliaza v ordera(pak shte mi naznachat izpiti),a drugoto e,che i za rabota sigyrno niama mnogo,mnogo da mi e ot polza samo shte im izlizat s izvinenieto,che sym tvyrde kvalifitsirana ,primerno.Syshto za 4 godini uchene na "pret et bourse " se pritesniavam,che shte mi se natrupa zaem ,koito vse niakoga shte triabav da se vryshta...
Pone tova sa moite vijdania ot BG i infoto ,koeto sabiram i razuchavam za Quebec.
На висшист няма да дадат писмо от КЛЕ да ходи да учи в СЕЖЕП. Освен ако не е на социална помощ от дълго време.

Струва ми се, че виждаш нещата добре от България. Ученето тук е нож с две остриета: заема, който трябва да се връща /не се заблуждавайте, че е = на социалната помощ+/ и прекалената квалификация без канадски опит. Като добавиш факта, че не си местен, се оформя и заключението кои хора от по-квалифицираните ги наемат на работа. Защото това обикновено означава по-високи заплати /университетското образование/. А имигрантите обикновено ги наемат, защото са нито рак, нито риба: хем с дипломи, ама не тукашна, хем знаят нещо, но не по тукашните стандарти, хем са готови да работят за по-малко пари от местен. А какво става с имигрант, които изкарва една тукашна висока университетска степен /се пита в задачката/ ?
Последно промяна от Гост на Пет Ное 14, 2003 9:08 am, променено общо 1 път.
Гост

Мнение от Гост »

sasho71 написа:КАМ ОМБУДСМАН:
ЗА ДИПЛОМАТА ПИТАМ ПО ПРИНЦИП, ИНАЧЕ СМЯТАМ ДА ЗАВЪРША МАКГИЛ ЗА МЕДСЕСТРИ НАПРАВО ЗА МАГИСТЪР.
Ами пожелавам ти успех. Дано да не се окажеш после прекалено квалифициран, за да си намериш работа, особено без канадски опит.
Аватар
ClaireIv

Мнение от ClaireIv »

aha,Ombudsman thanks za infoto
Carpe Diem!
Заключено