Въпрос за социала
Добре, нека въпроса ми да е по-конкретен. Ние имаме пари, слава Богу, но въобще не искам да ги харча, щото трудно съм ги спечелил. Не може ли да се намери някаква part-time работа, с която да се покриват най-важните нужди: храна, квартира. И в същото време да се действа по намирането на по-сериозна работа, която отговаря на образованието ни или поне да е по-добре платена. Мисля, че това е оптималния вариант за новопристигналия.
Ако се разровиш назад из крилатите и опашати теми за социала и живота в кк, ще видиш че нещата протичат горе долу така:ts написа:Добре, нека въпроса ми да е по-конкретен....
1. идваш и/(за да) учиш = стипендия и/или социал
1.1. като научиш френски минаваш на т.2.1
или
2. идваш без намерение да учиш:
2.1-знаеш френски
2.1.1=>намираш си работа
2.2-не го знаеш
2.2.1 това те праща на т.1. В зависимост от степента на незнаене на езика ще имаш повече или по-малко време (респ. възможности) да пработиш нещо докато учиш
+/- различни вариации.

Но т.к. не те познавам - по принцип работа винаги може да се намери, количеството й е в зависимост от готовността ти да работиш каквото и да е докато си проправяш път към целите които си си поставил.
- Дякон Игнатий
От 'сичкото писаници до тука никой на даде отговор.
Нема ли кой да отговори на женицата,или е приоритет да се прави ветър на устата.
Тоя дава съвети да работи за 8-9 долара,оня разводнява темета , трети седи пред компютъра и си бърка в носа (и не знам къде още),но никой не казва нищо сериозно.
То верно свобода на словото ,ама .......
Нема ли кой да отговори на женицата,или е приоритет да се прави ветър на устата.
Тоя дава съвети да работи за 8-9 долара,оня разводнява темета , трети седи пред компютъра и си бърка в носа (и не знам къде още),но никой не казва нищо сериозно.
НАПРАВИ НЕЩО ЗА РОДИНАТА-ЕМИГРИРАЙ
- IvHaydu
- Хайдутин на годината
На кое никой не е дал отговор бе дяконе???Дякон Игнатий написа:От 'сичкото писаници до тука никой на даде отговор.
Вземи попрочети малко какво пишат хората, обмисли го мъничко и тогава пиши...
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Toва ако е отговор на каквото и да било аз съм трамвай!ами ние сме тук от няма и месец, още нямам документи и вече работя.И не сме свършили парите ама искаме да си купи свястна кола и изобщо да сме като нормалните хора .А мнението ми за тези, дето само социал им е в главата още от българия.......хайде да не разводнявам темата.IvHaydu написа:Мисля, че можеш.
Пробвайте се...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

-
Здравейте!Първо да дам малко обяснения-не съм с перфектен френски,определиха ме за 5 ниво в Комисион сколер,в момента уча фр. на дневни курсове.По наблюдения и съвети/вкл. и от форума/е почти невъзможно/неефективно е по-точната дума/,да се учи качествено,докато се работи.А аз без фр не мога да си изуча отново магистратурата тук,за да мога да работя по специалност/и да си плащам данъците,за да издържам следващите на социал
/.
Та просто искам да знам дали някой е правил постъпления за социал след декември 2004 и преди да са му изтекли 3-те месеца.Ако няой се притеснява,да не се разбере,че е на социал/за това не се бях сетила/,може и на ЛС,а може и мейл да прати.
Още веднъж предварително блаодарско.

Та просто искам да знам дали някой е правил постъпления за социал след декември 2004 и преди да са му изтекли 3-те месеца.Ако няой се притеснява,да не се разбере,че е на социал/за това не се бях сетила/,може и на ЛС,а може и мейл да прати.
Още веднъж предварително блаодарско.
YESmama_kenga написа: Toва ако е отговор на каквото и да било аз съм трамвай!ами ние сме тук от няма и месец, още нямам документи и вече работя.И не сме свършили парите ама искаме да си купи свястна кола и изобщо да сме като нормалните хора .А мнението ми за тези, дето само социал им е в главата още от българия.......хайде да не разводнявам темата.
Re: Въпрос за социала
докато не опитате няма да разберете дали ще ви дадат.eva-vet-eva написа:Здравейте!Посвършихме кинтите,дето си ги носихме от Бг-то,та въпроса ми е-мога ли да пробвам да изляза на социал,преди да са ми изтекли първите 3 месеца?Питам,защото след декември 2004 са затегнали нещо положението.Моля,споделете.И ако ми откажат,кога мога да отида пак да пробвам?
Предварителни благодарности.
тук всичко е доста субективно и за един и същи проблем всеки е получил доста различни решения.нямам представа от промените но си мисля че ако им докажете че сте изхарчили парите няма да ви оставят да умрете от глад.
Съединението прави силата!
Тук беше даден отговор на въпроса за социала преди 3-те месеца и предлагам да се затвори темата.
За работата....Работа има винаги и навсякъде. Ето да вземем пример България.
Живееш в град А и един ден отиваш в град Б. Имаш в себе си 2000лева. Никой не познаваш... взимаш една квартира веднага и купуваш мебели... Понеже Монреал е голям град това може да се смята за София или нещо подобно... сиреч скъп голям град. Тааа ако си закачил зимата и току ти останат 1000 лева само още първите 3 месеца (наемите не са много по различини от тукашните - като включиш всички разходи за месеца).
такааа.. и какво правиш... и в България има работа... и тук има работа... нищо че знаеш езика в България... пак ако не познаваш никой и нямаш жилище е трудно и първите месеци си е жива мъка. Какво остава ако не знаеш език!?
Давам този пример защото положението навсякъде е едно и също. Работа има за всички. На имигрантите се давали малки заплати - не е вярно .. просто имат проблеми. Ако говориш езика като тях, ако познаваш работата за която кандидатстваш ще получиш всичко каквото трябва и както трябва. Това че ни се разбира дали сме имигранти означава, че нещо не е както трябва.. еми следва и да не се мерим с останалите.
Има работа и черна, мръсна и тежка... плаща се с бърза амортизация на тялото ти. Ако пък работиш умственна работа и висиш като луд пред компютри и книги ти заминават очите и изперкваш.. Сиреч работата си е работа и не ми я хвали.
Всеки сам си прави избора по кой път да поеме в живота и ако е поел нанякъде не трябва да го хулим защото щом има път, значи има защо да съществува.. може и ти да го поемеш.
Пиша този постинг защото смятам въпроса ИМА ЛИ РАБОТА за реторичен и на човека който го е написал му е ясно всичко... просто това е начин да участваш в общественният социален живот на хората..
айде чао.... няма да отговарям на следващи задявки по мой адрес... ако има такива значи се потвърждава теорията ми че се пише просто ... казах го по-горе :Р
За работата....Работа има винаги и навсякъде. Ето да вземем пример България.
Живееш в град А и един ден отиваш в град Б. Имаш в себе си 2000лева. Никой не познаваш... взимаш една квартира веднага и купуваш мебели... Понеже Монреал е голям град това може да се смята за София или нещо подобно... сиреч скъп голям град. Тааа ако си закачил зимата и току ти останат 1000 лева само още първите 3 месеца (наемите не са много по различини от тукашните - като включиш всички разходи за месеца).
такааа.. и какво правиш... и в България има работа... и тук има работа... нищо че знаеш езика в България... пак ако не познаваш никой и нямаш жилище е трудно и първите месеци си е жива мъка. Какво остава ако не знаеш език!?
Давам този пример защото положението навсякъде е едно и също. Работа има за всички. На имигрантите се давали малки заплати - не е вярно .. просто имат проблеми. Ако говориш езика като тях, ако познаваш работата за която кандидатстваш ще получиш всичко каквото трябва и както трябва. Това че ни се разбира дали сме имигранти означава, че нещо не е както трябва.. еми следва и да не се мерим с останалите.
Има работа и черна, мръсна и тежка... плаща се с бърза амортизация на тялото ти. Ако пък работиш умственна работа и висиш като луд пред компютри и книги ти заминават очите и изперкваш.. Сиреч работата си е работа и не ми я хвали.
Всеки сам си прави избора по кой път да поеме в живота и ако е поел нанякъде не трябва да го хулим защото щом има път, значи има защо да съществува.. може и ти да го поемеш.
Пиша този постинг защото смятам въпроса ИМА ЛИ РАБОТА за реторичен и на човека който го е написал му е ясно всичко... просто това е начин да участваш в общественният социален живот на хората..

пътят в живота е едно огромно, равно поле оградено с непристъпни планини някъде там зад хоризонта.
- IvHaydu
- Хайдутин на годината
Не знам дали си трамвай, но да ти обясня някои нещица, чети малко и не бързай толкова...mama_kenga написа:Toва ако е отговор на каквото и да било аз съм трамвай!ами ние сме тук от няма и месец, още нямам документи и вече работя.И не сме свършили парите ама искаме да си купи свястна кола и изобщо да сме като нормалните хора .А мнението ми за тези, дето само социал им е в главата още от българия.......хайде да не разводнявам темата.IvHaydu написа:Мисля, че можеш.
Пробвайте се...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
На интервюто се подписва декларация, че първите 3 месеца няма да ги тормозиш хората тук с искане за социал. Това е факт.
Много хора обаче отиват преди края на тези 3 месеца и взимат социал. Това също е факт.
Има обаче и хора, които са върнати с думите "много е рано, елате след 1 месец". Аз познавам двама души такива. Така че това за мен също е факт (не знам за теб...).
Следователно, можеш да отидеш и да поискаш социал и по-рано, а дали ще ти дадат или не - това зависи главно от агента, на когото попаднеш.
На базата на тези данни отговора ми е съвсем резонен...
Дали си трамвай - не знам, но имате сходен маниер на мислене...
Работи си и си харчи торбите с пари от БГ и си карай колата, когато не си на релси...
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
- Lub0
- Обратна връзка:
Според мен подавайте за социал, най-много да ви откажат и да ви кажат елате пак като изтекът трите месеца - сиреч нищо не губите.
Колкото до вечната тема за социала, ами щом го има защо да не се възползва човек, социал + работа на черно като примерно пици или вестници и реално се получават над средните доходи и то без да се напъва човек по 8 часа на ден.
Аз лично съм против социала по принцип, както съм и против минималнита заплата, профсъюзите, високите данъци и против един куп неща още, но дайте да не влизаме в безмислени спорове.
Колкото до вечната тема за социала, ами щом го има защо да не се възползва човек, социал + работа на черно като примерно пици или вестници и реално се получават над средните доходи и то без да се напъва човек по 8 часа на ден.
Аз лично съм против социала по принцип, както съм и против минималнита заплата, профсъюзите, високите данъци и против един куп неща още, но дайте да не влизаме в безмислени спорове.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
- bis
- Обратна връзка:
Ta znachi otivate i podavate.
Kakto kazva Lubo niama da vi ostaviat na ulicata.
Dokato oficialno vi obiaaviat che ste prieti za social, bi triabvalo za vi dadat nesto kato bezvuzmezna pomosht kolkoto preceni agenta. I posle vi kazvat oficialno ot koga se schitate na social.
Ima takiva sluchai, taka che poburzajte i ne se shashkajte.
A i ot podavaneto na dok. minava vreme. Taka che dejstvajte.
Ako tolkova sa zategnali polojenieto naj mnogo da vi kajat da poizchakate ama ne viarvam.
Po vuprosa za sociala kato cialo.
Vmesto da si amortizirate tialoto za 7-8 $ mislia che sociala si e mn.dobur variant.
Lichno az mislia che toz kojto raboti za 7 $ i se bie v gardite che ne e na social ami vidish li raboti e meko kazano tup.
Ta pak ste kaja sociala vi dava vuzmojnost da se ogledate, da uchite ne samo ezici a i v college ili universitet napulno bezplatno, e za universiteta kursovete se plastat no ne zatuvate s zaemi.
Ima naj-razlichni kursove i programi koito sa sponsorirani ot emploiquebec.
A i kato porabotvate i na cherno smetkata se vurzva.
Na vsichki novodoshli kazvam - dajte si vreme, ogledajte se i se hvurlete na rabota samo ako tova e rabotata edva li ne za koiato cial jivot ste mechtali.
Znajte che pochnete li rabota kakva da e trudno ste izlezete ot tam.
ne mojesh da tursish nesto po-dobro, ne mojesh da se obajdash na rabotodateli, stoto si na rabota i niama kak.
Ne mojesh na nikoj da zvunnesh za kakvatao i informacia, zastoto si na rabota.
Ako sluchaino te izvikat na intervu triabva da si vzemesh pochiven den t.e. gubish nadnika si i t.n.
Aide che mi svurshi obednata pochivka i mi cepiat minutata da im........
Dokato oficialno vi obiaaviat che ste prieti za social, bi triabvalo za vi dadat nesto kato bezvuzmezna pomosht kolkoto preceni agenta. I posle vi kazvat oficialno ot koga se schitate na social.
Ako tolkova sa zategnali polojenieto naj mnogo da vi kajat da poizchakate ama ne viarvam.
Vmesto da si amortizirate tialoto za 7-8 $ mislia che sociala si e mn.dobur variant.
Lichno az mislia che toz kojto raboti za 7 $ i se bie v gardite che ne e na social ami vidish li raboti e meko kazano tup.
Ta pak ste kaja sociala vi dava vuzmojnost da se ogledate, da uchite ne samo ezici a i v college ili universitet napulno bezplatno, e za universiteta kursovete se plastat no ne zatuvate s zaemi.
Na vsichki novodoshli kazvam - dajte si vreme, ogledajte se i se hvurlete na rabota samo ako tova e rabotata edva li ne za koiato cial jivot ste mechtali.
ne mojesh da tursish nesto po-dobro, ne mojesh da se obajdash na rabotodateli, stoto si na rabota i niama kak.
Ako sluchaino te izvikat na intervu triabva da si vzemesh pochiven den t.e. gubish nadnika si i t.n.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
/Нобелов принцип на Рудини/
- IvHaydu
- Хайдутин на годината
bis написа:Ta znachi otivate i podavate.

мама му стара, с извинениеbis написа:Ta znachi otivate i podavate.
как става така че, бачкам средно 32 часа седмично и уча фул тайм в същото време и то не за 7 или 8 на час - просто не ми го побира ума, пък то можело и на социал да се живее, обаче как ли

а забравих, карам и вестници сутрин през седмицата - луд, а ?
хайде със здраве