Kak da si tarsq rabota na 4erno v Montreal?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

roni написа:
Alina написа:Здравей Рони

И аз през Август - Ноември карах КОФИ и работих - НА бЯлО , на чек, и изкарвах над 1000$ на месец, и нито цент не са ми удържали от КОФИ. Когато започвах попитах служителката, която ми донесе за подпис формуляра, където ти пише по 115$ на седмица, дали ако работя, това ще ми попречи да взимам парите от КОФИ. Тя ми каза, че преди е било така, но от някое си време 2004 парите от КОФИ са си отделно от всичко останало, и какво работиш тях не ги интересува, стига да нямаш много отсъствия, заради които да те принудят да напуснеш КОФИ.

Е, това е добра новина за пристигащите! Не знаех,че има такива промени и се извинявам за грешната информация.На нас преди две години не ни разрешаваха и много се ядосвахме.А и работа на черно се намира по-трудно и почти винаги(с малки изключения) е толкова гадна,че може да отчая и най-големия оптимист.
Друга възможност за подработване след кофито:
Ако се справяте добре с езиците обиколете кварталните магазини,кафенета,депаниори. Много често има обяви че търсят персонал.Графика е доста гъвкав и се съобразяват със заетостта извън работата,защото работят предимно учещи. Не се страхувайте и не се притеснявайте,че никога не сте правили еди какво си. На тях им е ясно и са доста търпеливи и толерантни,докато обучават новопостъпили.
Смело напред и успех!
тогава за какво им е КОФИ ????????
roni
Мнения: 106
Регистриран на: Пон Окт 20, 2003 11:27 am
Местоположение: Montreal

Мнение от roni »

Това е една идея какво може да се търси като начало,докато намериш работата,която ти харесва, а не конкретно и само за тези които са на кофи.
А на въпроса ти какво ще научиш от кофито: може много да се научи,а може и нищо да не се научи.Зависи на какви учители ще попаднеш,колко желание и възможности имаш и т.н. Не всички,които пристигат са с езикови гимназии, и не всички са гении да научат за една година(когато са взели решение за емиграция) един,че и два езика,затова се налага да се ходи на кофи.Да не говорим,че там се получава доста информация за различни сфери от живота в Канада,която трудно се намира,ако нямаш приятели тук.
Въпросът беше да се даде инфо за работа в началото,а не да философстваме кой, къде и защо учи и работи.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Мнения: 3297
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:38 pm
Местоположение: град Кралски хълм
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Abe tuk stoi oshte edin vapros - minalata godina pristigashtite mart mesec triabvashe da chakat za COFI okolo polovin godina!!! ne znam sega kak e - ama nikoi ne e milioner, ta da doide s tolkova pari i spokoino da si chaka da mu doide red za COFI...E tam stava mnogo interesno...Ako chovek ne znae ezicite - predpolagam, che samo na social...Ili mnogo kasmet za rabota, kadeto ne e nujno da govorish mnogo...
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
milla
Модератор
Мнения: 1115
Регистриран на: Чет Фев 19, 2004 3:09 pm
Местоположение: BG, Пловдив, вече в Монреал

Мнение от milla »

eva-vet-eva, успех, приятели!!! Дано бързо и успешно да си намерите нещо подходящо!!! :roll: :thumbsup:
Мечтите се постигат, когато се потрудиш за тях, така както вятърът гони облаците, докато се покаже слънцето!
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

А на въпроса ти какво ще научиш от кофито: може много да се научи,а може и нищо да не се научи.Зависи на какви учители ще попаднеш,колко желание и възможности имаш и т.н. Не всички,които пристигат са с езикови гимназии, и не всички са гении да научат за една година(когато са взели решение за емиграция) един,че и два езика,затова се налага да се ходи на кофи.Да не говорим,че там се получава доста информация за различни сфери от живота в Канада,която трудно се намира,ако нямаш приятели тук.
Абсолютно съм съгласна! Учих френски почти 3 години в София- смених няколко различни курса и няколко частни учители. Това ми даде много,но повече като теория...Добре се учи език когато е достатъчно "набит на слух",а той няма как да е такъв у нас,т.к. "квебенсикият" си е достатъчно различен като звучане,мелодика,акцент,да не говорим за конкретни,често доста фрапиращи различия... И после...френският си е труден език по принцип -колкото по-навътре навлизаш,толкова по-дълбоко става... :D Допълнително обучение и практика никога не е излишна,още повече,когато смяташ да се бориш с Ордери и прочее глупости,където успехът до голяма степен се крепи на езиковите ти умения (не само знания).
Още с пристигането си реших,че няма да работя каква да е работа,а ще си преследвам своята професия до дупка! Благо за това съществува достатъчно развита социална подкрепа за новопристигащи емигарнти. И докато си чаках решението за курс от Ордера, Кофи-то беше идеалното решение. След достатъчно солидна подготовка по френски,никак не ми се видя безполезна работа ходенето на Кофи.То започна почти веднага с пристигането ни и попивахме всяка дума и израз от местното наречие,независимо дали по време на урок или междучасие. Кофи-то беше идеалното място за общуване с кебекуа и адаптация към местните условия. Не съм пропуснала нито една минутка от положените там уроци. Точно обратното-общувахме с повечето учители (поне 2-ма) и в извънкласно време. С някои си останахме добри приятели. Имахме късмет-попаднахме на двама изключителни преподаватели, които мога да сравня само с една моя учителка от България, която в момента преподава в Кофи-то в Квебек (Здрасти, Миме! :wink: )

Не веднъж съм казвала, и пак ще повторя...Сменила съм и тук не малко курсове, включително вече цяла учебна година взимам курсове по френски за напреднали в UdeM. НЯМАШЕ ПО-ДОБРИ ОТ КОФИ-ТО МИ! Не може и сравнение да става! В Университета само ми губят времето за мои не малки пари при това.
eva-vet-eva
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Ное 01, 2004 4:19 pm
Местоположение: Пловдив,от 29.03.05-Монреал

Мнение от eva-vet-eva »

Mnogo blagodarq za vsi4ki otgovori :) Dнес же4е разгледах руските жестници и някои не6тица не са за изхжарляне.
Ние сме тук от 2 седмици.Не смятаме да 4акаме КОФИто,за6тото е 4ак август.От 2 маи сме се саписали на фр. кам едно у4или6те за вазрастни.Аз сам на 5 ниво,а маж ми на 2.Наистина трябва да у4а и да се боря с ордери,а трябжа и да се йижее някак си :roll: За след 3 месеца 6те ползвам социал и затова ми е необходима работата на 4ерно.
Отново благодаря
dakel1
Мнения: 177
Регистриран на: Съб Май 29, 2004 11:21 pm
Местоположение: Ve4e dale4 ot Qc.!

Мнение от dakel1 »

poumpy написа:
roni написа:Елиа,жената е обяснила защо търси работа на черно.Когато си на КОФИ нямаш право да работиш или ако работиш на чек, има таван на сумата която можеш да получаваш. А парите от КОФИ-то доникъде не стигат! Това го знам прекрасно от личен опит! Аз чистих еврейските къщи след кофито от 17.00 до 22.00-23.00 два-три пъти в седмицата. Зависи как ще се спазариш със собственичката. За тази работа ми помогнаха рускини от съседен курс, с които вече нямам никаква връзка. Ева,имаше обява в руския вестник,ако те интересува ще я потърся,но са смъкнали заплащането от 8$ на 7$. Съпругът ми обиколи две-три агенции и започна работа само в събота,защото така не надхвърляше сумата от КОФИ(той работеше на чек).За съжаление и двете работи бяха много тежки и много гадни,но това е само временно явление. Затова не се отчайвайте,ами стискайте зъби и мислете за бъдещето! В началото е трудно и тежко,но след време идва хубавото и разбираш че си е струвало усилията. Успех и късмет!!!

не, че се заяждам но защо неси научите езика в БГ и тук да не треперите за пустите 500 долара от кофито, които за нищо не стигат ?
научава ли се нещо според вас ако пасивно присъстваш и спиш на кофито и после бачкаш вечер за да се издържаш ?
а езика научен в кофито стига ли за нещо ?
а загубеното време за цялото това упражнение ?
ей започвате нещо ново -това ли е начино - пак да се заблуждаваме ?

иначе идея и от мен :
каране на вестници сутрин рано преди кофито, но трябва кола, но пък и се изкарват добри кинти
Абе що не се грамнете ужасно са нелубезни някои хора тук! А ти Pumpi сякаш не знаеш -МАСАТА ОТ БЬЛГАРИТЕ ПРИСТИГАТ ТУК СЬС СЛАБ ЕЗИК ИЛИ ПЬК ТИ ТРЯБВА 1-2 месеза да се оборавиш и да влезнеш в 4ас !!!А , ако си дошал с малко пари -какво правим....Трябва да се тьрси работа , а за да си оправиш и езика междувременно - трябва да се у4и...За туй СПОРЕД МЕН (колкото си щете ме нападайте!!!!!) се минава на созиал, у4и се яко език и се подработва на 4ерно-това е най-щадящият на4ин за закрепване на положението в на4алото, ако не знаеш език...Ина4е работа (на бяло ) и у4ене - накрая нито едното, нито другото-примери около мен много....А да добавя и още нещо МНОГО ОТ ХОРАТА ТУК СА СЬГЛАСНИ С МЕН, НО НЕ СИ ГО ПРИЗНАВАТ, СРАМ ГИ Е (4увала сьм го в приказки на живо!)Що ви е срам , бе ! Да не би да плащате даньк обществено мнение или какво! :oops:
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината
Мнения: 4829
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 4:52 pm
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от IvHaydu »

Всеки сам си избира пътя...
Ама като почнат разни надути дупета да се правят на много работни и велики, дето те плащали помощите на другите...
Пази Боже сляпо да прогледне и българин да успее - веднага стават по-католици и от Папата, Бог да го прости...
Според мен пътят минава през учене на език, учене за местна диплома и намиране на добра работа.
Ама всеки сам си знае...
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

dakel1 написа:А да добавя и още нещо МНОГО ОТ ХОРАТА ТУК СА СЬГЛАСНИ С МЕН, НО НЕ СИ ГО ПРИЗНАВАТ, СРАМ ГИ Е (4увала сьм го в приказки на живо!)Що ви е срам , бе !
ха ха ха аха ахаха, а бре??? що ви е срам, аааа :rotfl:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

dakel1 написа:се грамнете ужасно са нелубезни някои хора тук! А ти Pumpi сякаш не знаеш -МАСАТА ОТ БЬЛГАРИТЕ ПРИСТИГАТ ТУК СЬС СЛАБ ЕЗИК ИЛИ ПЬК ТИ ТРЯБВА 1-2 месеза да се оборавиш и да влезнеш в 4ас !!!А , ако си дошал с малко пари -какво правим....Трябва да се тьрси работа , а за да си оправиш и езика междувременно - трябва да се у4и...За туй СПОРЕД МЕН (колкото си щете ме нападайте!!!!!) се минава на созиал, у4и се яко език и се подработва на 4ерно-това е най-щадящият на4ин за закрепване на положението в на4алото, ако не знаеш език...Ина4е работа (на бяло ) и у4ене - накрая нито едното, нито другото-примери около мен много....А да добавя и още нещо МНОГО ОТ ХОРАТА ТУК СА СЬГЛАСНИ С МЕН, НО НЕ СИ ГО ПРИЗНАВАТ, СРАМ ГИ Е (4увала сьм го в приказки на живо!)Що ви е срам , бе ! Да не би да плащате даньк обществено мнение или какво! :oops:
извинявам се, че не съм от масата...
какво нелюбезно има даси кажа мнението и то различно от масовото ?
за мен ученето на език тук си е губене на време
второ ми се вижда смешно човек да не говори поне един от официалните езици тук
трето тези пикливи 500 долара от кофито са голяма грешка - не превръщайте тези пари в самоцел защото вримито и опита са много по-важни, а 500 долара се изкарват и за 4 или 5 дни работа и пак ти остават още 15-18 от месеца да си работиш като бял човек.
и още нещо ако бях дошъл с малко пари и без езици щях да се смятам за най-безотговорния човек на света...
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината
Мнения: 4829
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 4:52 pm
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от IvHaydu »

poumpy написа:
dakel1 написа:се грамнете ужасно са нелубезни някои хора тук! А ти Pumpi сякаш не знаеш -МАСАТА ОТ БЬЛГАРИТЕ ПРИСТИГАТ ТУК СЬС СЛАБ ЕЗИК ИЛИ ПЬК ТИ ТРЯБВА 1-2 месеза да се оборавиш и да влезнеш в 4ас !!!А , ако си дошал с малко пари -какво правим....Трябва да се тьрси работа , а за да си оправиш и езика междувременно - трябва да се у4и...За туй СПОРЕД МЕН (колкото си щете ме нападайте!!!!!) се минава на созиал, у4и се яко език и се подработва на 4ерно-това е най-щадящият на4ин за закрепване на положението в на4алото, ако не знаеш език...Ина4е работа (на бяло ) и у4ене - накрая нито едното, нито другото-примери около мен много....А да добавя и още нещо МНОГО ОТ ХОРАТА ТУК СА СЬГЛАСНИ С МЕН, НО НЕ СИ ГО ПРИЗНАВАТ, СРАМ ГИ Е (4увала сьм го в приказки на живо!)Що ви е срам , бе ! Да не би да плащате даньк обществено мнение или какво! :oops:
извинявам се, че не съм от масата...
какво нелюбезно има даси кажа мнението и то различно от масовото ?
за мен ученето на език тук си е губене на време
второ ми се вижда смешно човек да не говори поне един от официалните езици тук
трето тези пикливи 500 долара от кофито са голяма грешка - не превръщайте тези пари в самоцел защото вримито и опита са много по-важни, а 500 долара се изкарват и за 4 или 5 дни работа и пак ти остават още 15-18 от месеца да си работиш като бял човек.
и още нещо ако бях дошъл с малко пари и без езици щях да се смятам за най-безотговорния човек на света...
И какво сега, ако нямаш пари и не си ОК с езиците - да си седиш в България, а?
Не всички са дошли с бали пари и има хора, които разчитат на пари от КОФИ, за да свързват двата края...сигурно и това ти е смешно...
Абе хора, абе хора, абе хора...
Не знам канадците или квебекарите са тъпи, прости, селяни, проститутки или каквито и там да са, ама за едно се благодаря - че не мислят като някои от вас!
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Alina
Мнения: 1061
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 9:45 am

Мнение от Alina »

Приятели, моля ви, без войни и вадене на боздугани. Тук сме се събрали да си помагаме с каквото можем, нали. Е, и на раздумка и песен, но не в този форум :lol:

Сега по същество:

През ноември, когато спрях КОФИ това за стимулирането на трудозаетостта още го нямаше и от КОФИ по принцип плащат 115$ на седмица, които правеха по 23$ на ден. Но има много празници, които като не се учи, не се плащат. И почивките между нивата не се плащаха, защото не се учи. И така от няколко месеца нито веднъж не взех цялата сума. Дори имаше месеци в които взех около 250-260$. Средно ми плащаха около 360-400$ на месец. Което си е жива мизерия, и затова всички предпочитат да са на социал, вместо на парите на КОФИ, и аз напълно ги разбирам хората. Но при положение че аз работех мнооого преди да започна КОФИ на бяло, и не исках да си загубя работата заради тия мижави пари, или заради соушъла, продължих да си работя. Но през Ноември реших, че нещата вече вървят към открита пропаганда, свършихме с граматиката, и няма какво повече да ми дадат, и напуснах.

А това, щом както казва ДЖОЙ са го въвели за стимулиране на търсенето на работа, е супер. Защо не. Предложението на КАНАК е много добро. При това си седиш в офис на мек и удобен стол и си говориш със слушалчица и микрофонче, и ти плащат. И е предимно вечер, до около 8-9 часа. Не е необходимо хората да се трепят посред нощите и сутрин да учат. Това съм го пробвала и води само и единствено до депресия и намразване на Канада, до усещане за безизходица... не си струва.

За вестниците знам, че се вадят на черно хубави пари, но да ставаш в малките часове всеки ден.... не е лесно изобщо. Но пак е вариант, не е за изхвърляне.

Абе, баба знае 2 и 200. Всеки си преценява сам на какви компромиси е способен.

Успех, и не се притеснявайте да задавате въпроси. Нали затова е този форум.
Alina
todor73
Мнения: 1524
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:51 am
Местоположение: Квебек

Мнение от todor73 »

IvHaydu написа:И какво сега, ако нямаш пари и не си ОК с езиците - да си седиш в България, а?
Не всички са дошли с бали пари и има хора, които разчитат на пари от КОФИ, за да свързват двата края...сигурно и това ти е смешно...
Абе хора, абе хора, абе хора...
Не знам канадците или квебекарите са тъпи, прости, селяни, проститутки или каквито и там да са, ама за едно се благодаря - че не мислят като някои от вас!
:beer: :beer: :beer:
eva-vet-eva
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Ное 01, 2004 4:19 pm
Местоположение: Пловдив,от 29.03.05-Монреал

Мнение от eva-vet-eva »

Пак повтарям,че до КОФИ-то няма да стигна,но за начало ще си държа на социала-сигурни и редовни пари,докато закрепя езика и се поослушам за нещо около професията ми-аз съм вет.лекар,но ще ми трябват няколко години,докато се добера до истинската си работа.Спокойно мога да чистя в някой кучкарник или клиника и дори ще ми е приятно.
Как ще говоря по тел. като нямам говорим език?Иначе не е лошо предложение,но ще е за след 5-6 месеца поне.
Благодаря за инфото.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината
Мнения: 4829
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 4:52 pm
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от IvHaydu »

eva-vet-eva написа:Пак повтарям,че до КОФИ-то няма да стигна,но за начало ще си държа на социала-сигурни и редовни пари,докато закрепя езика и се поослушам за нещо около професията ми-аз съм вет.лекар,но ще ми трябват няколко години,докато се добера до истинската си работа.Спокойно мога да чистя в някой кучкарник или клиника и дори ще ми е приятно.
Как ще говоря по тел. като нямам говорим език?Иначе не е лошо предложение,но ще е за след 5-6 месеца поне.
Благодаря за инфото.
Няма да стигнеш до КОФИ????
Надявам се просто да си се изразила лошо, защото, според мен,КОФИ-то е доста полезно...
Не говоря за парите, просто ако случиш на преподавател - много добре се получава.
Разбира се, ако си тотално ОК с френския, няма да ти се налага да стигнеш чак до КОФИ-то, където жалки и презряни нещастници, имащи наглостта да не са с френска гимназия/филология или неучили във Франция и дошли тук, мизерстват за опиканите 500$ и се правят, че учат език...
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Заключено