може и да се откажа

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
НИКИ
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 4:29 am

Мнение от НИКИ »

Абе хора! Че защо не казахте по-рано, ами трябваше да го разбера тук на място, че това в повечето случаи е една скъпа екскурзия. Наистина 3-4000$ не са малко пари(поне за мен). При положение, че на година идват най-малко 500 души( да не са и повече, и става въпрос само за Монтреал), то какво излиза - ако ги бяхме вложили тези 1,5-2 мил.$ в БГ ... КОЯ ИКОНОМИКА СПОРЕД ВАС Е ЗАГУБИЛА???????? Да не говорим за човешкия фактор.
То и зависи кой какво търси. Като гледам повечето от българите мислят за социал. Лошо няма! Ама това ли ви беше мечтата???
Иначе каква е разликата между Европа и Канада - в Европа просто ти казват че си "имигрант", а тук "човек без канадски опит". Което е все едно. Има само една разлика - тук като ти кажат, че си "без канадски опит", т.е. имигрант, ти се усмихват мааазно!!!!!!!!! И съответно можете да намерите само ниско квалифицирана работа. Това ли искате???
Но пък всеки трябва да опита, иначе после ще съжалява. А и човек се учи от грешките си.
А вие, които сте в БГ, помислете си какво бихте направили с 3-4000$ и къде бихте ги вложили. Особено ако имате и работа от която сте доволни.

НИКОЙ НЕ АНГАЖИРАМ С МОЕТО МНЕНИЕ. ТО Е САМО МОЕ.
Аватар
Petia
Мнения: 130
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 8:06 pm
Местоположение: Vancouver

Мнение от Petia »

Искам да споделя моя опит с теб, защото предполагам може да намериш общи неща.
Процедурата ми за имиграция започнах на 24. Млада и зелена. За федерална Канада. Докато получа виза станах на 27. Животът ми се беше променил коренно в последните няколко месеца и изобщо не исках да идвам - заради страх, заради нова любов, защото бях сама, защото щях да изхарча пари и т.н. Преценявайки нещата реших, че ако на 27 не го направя - цял живот ще ми тежи, че не съм. Аз съм голям авантюрист. Реших също, че пари се изкарват. Нито ще отворя бизнес (защото нямам такива намерения), нито ще се чувствам много богата с парите в банковата си сметка, които просто си стоят така.
Най-важното, което надделя, беше, че все пак имах приятели тук, на които разчитах, въпреки че не бях виждала цели три години. И така пристигнах тук все още на 27, зарязвайки любов (която ако е голяма ще оцелее), зарязвайки чудесна работа, която много обичах, чудесни родители и много, наистина много приятели.
На втората седмица тук си намерих временна работа - още не знаех от къде се купува билетче за автобус. Работата - секретарска. Да, но аз мога много повече, а както всички съм без канадски опит. Започнах да уча на втория месец. В областта, в която съм работила и в която имам опит. Не можах да се примиря със секретарската позиция. Реших, че ако ще живея тук, ще си работя това, което ми е интересно и няма да правя компромиси.
Сам се оцелява. В началото е трудно, тъжно. Но ако има приятелчета е ок.
Любовта стана съпруг. Още е в България. Даже бебе ще си имаме. Аз си бременея тук, той ми се радва през web камерата. Аз си уча ли уча. Имам възможността да не работя, а само да уча. Оцелява се. Изобщо не е толкова тежко. Ще дойде, само ако имам хубава работа, с която да мога да издържам и двамата(тримата), защото не искаме да падаме много надолу. Е, и за раждането ще дойде :).
Нито ден не съм съжалила, че съм тук. Има неща, които не ми харесват. Дори смятам, че в БГ са по-добре. Има неща, които твърде много ми харесват. Като цяло бих останала тук. Защото се чувствам спокойна. Животът е по-сигурен. Радвам се, че съм "употребила" правото си на избор. И още нещо. Както и друг път съм казвала - за мен България не е лоша приказка. Не ме е страх да се върна. И ако се наложи ще го направя. Без да се срамувам, защото съм опитала и съм преценила дали е добре или зле за мен.
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

v Evropa ni vikat imigranti,tukhora bez kanadski opit,ey za tova ne byah se setil i mnogo mi haresa.vchera me izhvarliha ot uchilishte kato parcal,nenugna vesht bez nikakva svyan i sagalenie,ne si napraviha truda da mi pomognat,makar i da imaha taya vazmognost ot poziciyata si,da ne komentiram ,che me podvedoha umishlenno.chovek bez kanadski opit se okaza mrasna duma ,ponege nyamam kan.opit 3g. kato lyub. shofyor me izhvarliha ot ucilishte,imam edin kolega haityanin roden tuk ,toy e na 21god. no ima tiya 3g. opit zashtoto se e rodil tuk,a az imama 21g. opit ,no v Bg.,az sam cherniya ,a toy beliya v sluchaya ,makar ,che az sam byal, a toy cher/bez da vlagam rasistki chuvstva ,samo primer/,fuckan imigrant,so.
Аватар
JoroF
Мнения: 796
Регистриран на: Нед Авг 10, 2003 12:51 pm
Местоположение: TORONTO-CANADA

Мнение от JoroF »

galita,shto za porajencheski nastroenia.stignalasi si do tuk i sega hop otkazvam se .zashto togava si pravi truda da se zanimavash s tova dvegodini.useshtam che si go napravila taka po mejdu drugoto/nadiavam se da ne sam prav/saglasensam s teb che tova e mnogo vajna stapka.triabva da si sigurna v pravilnosta na tova koeto pravish.kakvo te pritesniavat godinite chovek se uchi da JIVEE cial jivot.izbora si e samo tvoi i kakvoto i da reshish shte bade pravilno.dano ne sajaliavash za tova koeto shte reshish.
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Мнение от speedy »

bateto написа:v Evropa ni vikat imigranti,tukhora bez kanadski opit,ey za tova ne byah se setil i mnogo mi haresa.vchera me izhvarliha ot uchilishte kato parcal,nenugna vesht bez nikakva svyan i sagalenie,ne si napraviha truda da mi pomognat,makar i da imaha taya vazmognost ot poziciyata si,da ne komentiram ,che me podvedoha umishlenno.chovek bez kanadski opit se okaza mrasna duma ,ponege nyamam kan.opit 3g. kato lyub. shofyor me izhvarliha ot ucilishte,imam edin kolega haityanin roden tuk ,toy e na 21god. no ima tiya 3g. opit zashtoto se e rodil tuk,a az imama 21g. opit ,no v Bg.,az sam cherniya ,a toy beliya v sluchaya ,makar ,che az sam byal, a toy cher/bez da vlagam rasistki chuvstva ,samo primer/,fuckan imigrant,so.
Е да, но като поработиш две години в Канада проблемът "канадски опит" изчезва. В Европа не е точно така. И то не е само Източна срещу Западна Европа. Да не ти казвам как се чувстваше французин, когото познавам, роботещ в Германия за около година, при това във фирма, която не е германска.
Аватар
iliana
Мнения: 1714
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 5:21 am
Местоположение: Ottawa
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

zdravei, galita
seriozno triabva da obmisli6 kakvo 6te pravi6 ot tuk natatak.
ako ne si sigurna v re6enieto si, vse o6te moje6 da otloji6. sertifikata vaji tri godini, tova e dostata4en srok da re6i6 kakvo iska6. no ne izbarzvai. za6toto ot tuk natatak ne6tata stavat naistina seriozni. sloji6 li vizata v djoba si patiat ti napred minava samo prez kanada. zatova moia savet e da obmisli6 ne6tata spokoino, ako v situaciata e zamesen i maj - obmisleto go dvamata seriozno.
kakvoto i da re6i6 - uspeh i smelo napred
Аватар
miloto
Мнения: 426
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 7:58 am
Местоположение: Bulgaria, Sofia
Обратна връзка:

da ili ne

Мнение от miloto »

Галита, не искам да се повтаряем, но според мен наистина трябва да обмислиш добре нещата, какво искаш и на каква цена.
Наистина ако се колебаеш и дойдеш тук без желание, ще се разочароваш, но ако дойдеш с мисълта, че искаш да живееш по-добре, по-спокойно, тогава ще ти е много по-лесно.
Познавам хора, които се върнаха на 2 седмица, пътувахме заедно, тук не попаднаха на среда, не намериха това което искат и така.
Зависи човек с каква нагласа тръгва.

Но не отмятай с лека ръка това за което си мечтала!!! Нали знаеш, 3 пъти мери, 1 път режи.

Късмет!!!
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!
Chris
Мнения: 27
Регистриран на: Вто Окт 21, 2003 3:44 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от Chris »

привет на всички,
мотивите на всеки да тръгне по този път са различни. ако някой преди 4-5 години ми беше казал, че сега ще събирам пари от нищото, за да ги харча на другия край на света щях да му се изсмея. а и за себе си бях решил да не мърдам от БГ.
но живота се променя бързо и неусетно. имам син на 4 години и той е една от най-важните причини да искам по-добър живот за семейството си. бавно и постепенно осъзнавах, че съм отговорен за още някого и съм длъжен да му дам по-добър шанс в живота и повече възможности за избор. дано да ги имам в Канада!
а отговора на въпроса - дали си струва всичките усилия, време и пари е различен за всеки. И единствено от дистанцията на времето всеки от нас ще може да си отговори.
в едно обаче съм абсолютно убеден - не го ли направя сега, ще съжалявам цял живот.
Успех, galita.
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Не знам, Галита, съвет не мога да ти дам. Сестра ми днес ме попита същото и аз нищо не мога да я посъветвам. :(

Просто едно разсъждение на глас:
Според мен се иска бая кураж да си на една крачка от самолета за Канада и да не я направиш. Трябва да си доста добре мотивиран да останеш, и то без да си кажеш никога до края на живота си: "леле! А можех сега да съм ... " и никога да не съжалиш за избора си. Щото ако след година-две-пет-десет почнеш с "А можеше ..." ... не знам, не е много комфортна мисъл с която да живееш.
Та в тая връзка си мисля, че по-лесното решение е: "Ще отида да се пробвам за да не съжалявам после, да знам, че съм опитал", големия кураж се изисква да не го вземеш...

Моля само не приемайте това като предизвикателство или някакъв вид довод в една или друга посока. Наистна на сестра си не мога да дам съвет, пък камо ли на непознат.

От друга страна, ако смяташ да си останеш, остани. Живота е ("сурав и курав, ама треаасе джвака") дълъг, никога не се знае какво крие бъдещето, може би това не е последния път в който трябва да вземеш такова решение. Едва на 27 си ;)
Аватар
shnorhela
Лисодав
Мнения: 978
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 3:16 pm
Местоположение: Van, BC
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

Ako napravish nesht izlishno vinagi moje se izmuknesh sled tova, t.e. po-dobre da sujaliavame za neshta koito sme napravili a za takiva koito ne sme napravili. Kojto iska interesen jivot i prikliuchenie da napravi krqachkata (istinata che tova e za avantiuristi) ako si takava natura shte se nasladish obeshtavam ti. Moje v Bulgaria i BMW da karash no jivota shte ti e prosto sushtia - ne razlichen. Ako sumniavash i naj-malko nedej pravi krachkata. Tuk ako dojdesh i rabotish shte si izbiesh parite za okolo godina naj naj-kusno i shte imash vreme da reshish da se vurnesh bezbolezneno, no v nikakkuv sluchaj ne e zagubeno vreme. V Bulgaria imash strashnoooo mnogo vreme, no izpolzvash za da se uredish v jivota. Tuk bachkash iako, no kato imash vreme znaesh che si e za teb kolkoto i malko da e. Opredeleno si e vupros na lichen izbor, no kakto kazah predi ako si avanturist i ti omruznalo da te psuvat po ulicata, da gledash gnusotia, da te obslujvat losho, da mruznesh s chasove po spirkite, da ti se burkat v rabotite, da kliukarstvat po tvoj adres, DA TI PRECHAT razni biurokrati smo zashtoto vzimash poveche kinti ot iah, zakona da ti prechi da razvivash biznes to togava miastoto e za teb. Ne sa samo parite ima mnogo i drugi neshta. KAnada moje da ne se kotira mnogo po standart veche no nali se seshtate koj pasport se kotira pochti navsiakude v sveta sled shtatskia - Kanadskia mdaaa stava dosta lesno sled tova.
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Мнение от VanBC »

sasho71 написа:според мен има един съвет:
1. и последен- забрави че си учил тук нещо в бг , в канада почваш да учиш наново. дотогава- си на тръстиката, в завода, в кухнята с чиниите и т.н.
Хайде-е, още един "реалист" дето бърза да обобщава! Зависи какво си учил! Може и да учиш нещо ново в Канада, и през това време може и да миеш чинии, но това не означава, че българската ти диплома не е от полза. Ще ти дам само един пример (ако държиш, мога да ти дам и още много): За да караш програмата за CGA (Certified General Accountant) трябва да имаш бакалавърска степен. Няма значение дали си българин или канадец! И няма значение дали бакалавърската ти степен е българска или канадска! И даже няма значение в каква област ти е бакалавърската степен. И дипломите на почти всички български вишисти се признават за бакалвърска степен!!
А ако започна да ти разправям за българи дето си работят с българските дипломи ... форума няма да ми стигне :) .
galita написа: съгласна съм, трябва там да се учи ама хора - аз съм на 27 год.!!! не съм на 18!
Е-ех, и ние бяхме на 27. Някога ... :roll: .
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината
Мнения: 4829
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 4:52 pm
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от IvHaydu »

Почти всичко написано по-горе е вярно...
Затова ще си позволя да ти напомня това, което си говорихме миналия петък (когато се запознахме :D ), когато още нямаше и помен от сертификат за селекция...
Спомняш ли си?
Тогава знаеш какво да правиш.
Успех и доскоро! :D :D :D
:beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Speedy,obrashtam se kam teb,ne mi davat pravoto da rabotya tova koeto iskam ,tova e problema ,ne moga da napravya kanadski opit poradi taya prichina i izobshto dumata mi ne e za tova ,stava duma za yavnata diskriminaciya.dadoh primer za toya moy priyatel haityanina ,koyto e na 21g. i ima shof. knigka ot tri,a az sam tuk ot 3g. i imama shof. knigka ot 21,no ot bg. ,no ne me priznavat i prezumciyata ,e che tryabva da imam mesten opit ,kato dokazatelstvo,che ste sam po bezopasen,spored teb ,kato slogish na kantara vazrasta i opita /predpolagasht spokoystvie i uravnovesenost/koy e po bezopasen i koy po silata na shibanite im zakonoi utre ste izkjarva prilichni pari da givee dostoyno i koy ste hodi v manifakturite da si broi stotinkite,ami fuckaniya imigrant,zashtoto yasno e kazano kade mu e mestoto.Pisna mi ot doiskriminaciya i licemerie.
Plamen

Мнение от Plamen »

bateto написа:Speedy,obrashtam se kam teb,ne mi davat pravoto da rabotya tova koeto iskam ,tova e problema ,ne moga da napravya kanadski opit poradi taya prichina i izobshto dumata mi ne e za tova ,stava duma za yavnata diskriminaciya.dadoh primer za toya moy priyatel haityanina ,koyto e na 21g. i ima shof. knigka ot tri,a az sam tuk ot 3g. i imama shof. knigka ot 21,no ot bg. ,no ne me priznavat i prezumciyata ,e che tryabva da imam mesten opit ,kato dokazatelstvo,che ste sam po bezopasen,spored teb ,kato slogish na kantara vazrasta i opita /predpolagasht spokoystvie i uravnovesenost/koy e po bezopasen i koy po silata na shibanite im zakonoi utre ste izkjarva prilichni pari da givee dostoyno i koy ste hodi v manifakturite da si broi stotinkite,ami fuckaniya imigrant,zashtoto yasno e kazano kade mu e mestoto.Pisna mi ot doiskriminaciya i licemerie.
BATE, ZA OGROMNO MOE SAJALENIE TRIABVA DA SE SAGLASIA S TEBE...NAISTINA IMA DOSTA "ZAKONNI" NACHINI DA TE SMACHKAT...I PRI MENE E TAKA...SLOJILI SA MI 2 IZPITA PO ELEKTROTEHNIKA, PRI POLOJENIE CHE MOJESHE DA E EDIN...MISLIAT SI CHE SHTE ME ZABAVIAT TAKA...GORKITE HORA...NE SA VIJDALI IAVNO MNOGO BG-I... :P
oBACHE AZ GO PRIEMAM KATO PREDIZVIKATELSTVO I SHTE IM POKAJA KON BOB IADE LI...I TI NE SE OTCHAIVAI- SHTOM SI DOBAR SHTE IM GO DOKAJESH... :P
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Мнение от speedy »

bateto написа:Speedy,obrashtam se kam teb,ne mi davat pravoto da rabotya tova koeto iskam ,tova e problema ,ne moga da napravya kanadski opit poradi taya prichina i izobshto dumata mi ne e za tova ,stava duma za yavnata diskriminaciya.dadoh primer za toya moy priyatel haityanina ,koyto e na 21g. i ima shof. knigka ot tri,a az sam tuk ot 3g. i imama shof. knigka ot 21,no ot bg. ,no ne me priznavat i prezumciyata ,e che tryabva da imam mesten opit ,kato dokazatelstvo,che ste sam po bezopasen,spored teb ,kato slogish na kantara vazrasta i opita /predpolagasht spokoystvie i uravnovesenost/koy e po bezopasen i koy po silata na shibanite im zakonoi utre ste izkjarva prilichni pari da givee dostoyno i koy ste hodi v manifakturite da si broi stotinkite,ami fuckaniya imigrant,zashtoto yasno e kazano kade mu e mestoto.Pisna mi ot doiskriminaciya i licemerie.
Бате, не се съмнявам и за секунда, че като професионалист си класи над 21-годишния си колега. За някои неща си трябва време и зрялост. Съгласен съм, че пречки пред имигрантите има. Преодолими са, но се искат усилия. За себе си съм забелязал, че най-добрия начин човек да разбере някой друг е да си представи за момент, че е от отсрещната страна.

Когато си търсех първата работа в Канада, дори не ми се налагаше да минавам изпити, но и така не беше никак лесно да започна. Бях минал десетина интервюта с различни фирми за няколко месеца и резултатът беше едно голямо нищо. Интересното е, че никой не ми каза право в очите, че нямам канадски опит и затова няма да ме вземат. Първият човек, който го спомена беше имигрант от западноевропейска страна от около 15 години в Канада. Беше съвсем откровен - каза ми, че сигурно имам професионалните качества, само че си нямам и представа как работят хората тук и какви са отношенията между тях, което за фирмата щяло да бъде сериозен риск. А позицията все пак изискваше контакти с клиенти. Вече имали лош опит в човек от Югославия. И ми отказа.

Сега си давам ясна сметка колко е бил прав и колко зелен съм бил. Въпреки работата ми България в "западни" фирми. Имах голяма кошница и съм 100% убеден, че ако човек идва в Канада трябва да е така. Пълненето на кошницата с благини, обаче, си отнема време, точно както си трябва време и опит човек да стане добър шофьор :-)
Заключено