? за моргиджжа

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

speedy написа: От друга страна, ако през тези 5 години си плащал наем по 800 на месец, ще си вътре 48к и накрая няма да имаш нищо в джоба.
Аз това имах предвид :oops: Иначе не ми се вижда невероятно за 5 години цената да се повиши 10-15 К ?
А ако направим сметката и в по-дългосрочен план - например 20 години изплащаш къща и накрая имаш екуити (поне за колкото си я купил, най-вероятно за много повече) срещу 20 години под наем...
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Няма спор, че е хубаво да имаш къща и т.н. Но има и обратна страна на медала, и това са двойните месечни разходи в сравнение с наема и съответно пропуснатите ползи от неинсвестирането на тези пари, с други думи къщата в никакав случай не е асет, а си е чисто лиаблилити. Така че човек трябва да си направи много добра сметка, за да не се окаже накрая, че си е пропилял живота заради изплащането на едната къща.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
speedy

Мнение от speedy »

Lub0 написа:Няма спор, че е хубаво да имаш къща и т.н. Но има и обратна страна на медала, и това са двойните месечни разходи в сравнение с наема и съответно пропуснатите ползи от неинсвестирането на тези пари, с други думи къщата в никакав случай не е асет, а си е чисто лиаблилити. Така че човек трябва да си направи много добра сметка, за да не се окаже накрая, че си е пропилял живота заради изплащането на едната къща.
Зависи от гледната точка. Аз предпочитам да живея добре сега, в къщата, и това да ми струва известна сума пари, отколкото да слагам всичко в инвестиции и като стана на 50 години да мога да си купя къща с пари кеш. Точно когато децата са пораснали и са излезли от дома. :idea:
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Pepon

Мнение от Pepon »

Tochno taka, v Canada bogati sa ne tezi, koito jiveiat v kashti, a tezi, koito sa si izplatili kashtite. Ama tova mnogo hora v BG ne go razbirat, zashtoto tam vsichkite im apartamenti sa bili izplateni oshte ot bashta im.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

speedy, имах в предвид така да инвестираш, че инвестиците да ти изплащат къщата, а не заплата, че после да не се окаже, че робуваш за тази заплата и се събуждаш с кошмари, че са те уволнили и къщата си е заминала.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
huba

Мнение от huba »

miteto написа:Хуба, ти колко къщи си купила и продала че само го размятваш това калкулаторче - ми айде дай ги тея сметки да видим. То иначе на думи всички са големите спецове и всеки върти поне по 300000 КАД на година :evil: :evil: :evil:
miteto az ne sam tolkova glupava , che da kupia i prodam n- broia kashti za 5 godini.Parvo znam da smiatam, vtoro kalkulatora mi e osnoven raboten instrument i treto sam varzala gashtite s konsultacia s niakolko dushi deto tochno tova im e rabotata.
А ако направим сметката и в по-дългосрочен план - например 20 години изплащаш къща и накрая имаш екуити (поне за колкото си я купил, най-вероятно за много повече) срещу 20 години под наем...
Vav vaprosa nai-gore ne stavashe vapros za dalgosrochen plan, nali taka? Shtoto moga i da cheta, osven da smiatam,za razlika ot niakoi drugi koito skachat kato ujileni ako im kajesh neshto deto ne im se nravi. :)
Taka che kupete si kalkulatorcheta.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

abe koftito e che tuk baby-boomerite shte izmrat i populaciata niama da raste taka kakto e rastiala
demek, niama da ima koi da kupuva kashtite osven ako puskame poveche imigranti
a koi iska da jivee v imigrantski kvartali?
izvoda e che jivota v ogromnia grad ili v sistemata e otvrat
Lubo ima nai pravilnata ideia - s lodka iz okeana sled pravilno investirane
drugata vazmojnost e da fanesh gorata ili kakto az sam reshil - planinata
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

speedy написа:
miteto написа:Хуба, ти колко къщи си купила и продала че само го размятваш това калкулаторче - ми айде дай ги тея сметки да видим. То иначе на думи всички са големите спецове и всеки върти поне по 300000 КАД на година :evil: :evil: :evil:
Huba е права за калкулаторчето. Ето ти една примерна сметка.

Купуваш къща общо 220к, като имаш готови 20к за downpayment и ипотеката ти е 200к (приемаме че вътре са и парите за CHMC).

За двайсет и пет години ще я изплатиш, като общата сума на плащанията в зависимост от лихвения процент ще отиде към 350к.

На 5-тата година решаваш да продадеш къщата. За тези пет години плащанията ти са били общо 70к. От тези 70к, 20к са отишли за главницата и 50к за лихвите.

Ако продадеш къщата, ще имаш да връщаш на банката 180к останали от главницата. 50-те к платени лихви също можеш да ги сложиш в графата "минус". Общо - 230к

Ако си продал къщата за 230к, имаш 50к в джоба - 20к от първоначалния downpayment, 20к допълнително натрупано equity и 10к от повишаването на цената на имота. Ако я продадеш за по-малко от 230к реално си вътре. Тук не смятаме и към 15к общински данък, който си платил през това време...

От друга страна, ако през тези 5 години си плащал наем по 800 на месец, ще си вътре 48к и накрая няма да имаш нищо в джоба.

И изводът е, че ако гледаш само паричната страна на въпроса, си на червено при всички положения, освен ако цената на къщата не скочи неразумно високо. Обаче към плюсовете можеш да си сложиш усещането за собствена къща.
при варианта с къщата пропускаш "пропуснатите ползи" от инвестирането на downpayment-a и разликата между наема и ипотеката, а те за 5 години в твоя случай/пример са над 5000, да не говорим и за това че понякога е гот да си свободен и се местиш.
Изобщо совите не са това което са!

Имам доста опит и като ипотечен агент и като комсуматор и съм се отказвал от няколко на вид прекрасни сделки, но просто като използваш повече калкулатора толкова повече виждаш че нищо не си знаел :wink:
нещо от рода на Айнщайн които е казвал, че физиката му е била най-ясна в училище (там той едвам е взимал тройки 8)
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Lub0 написа:Няма спор, че е хубаво да имаш къща и т.н. Но има и обратна страна на медала, и това са двойните месечни разходи в сравнение с наема и съответно пропуснатите ползи от неинсвестирането на тези пари, с други думи къщата в никакав случай не е асет, а си е чисто лиаблилити. Така че човек трябва да си направи много добра сметка, за да не се окаже накрая, че си е пропилял живота заради изплащането на едната къща.
Какво имаш предвид под двойни месечни разходи в сравнение с наема? Наема на един апартамент в Торонто (говорим за такъв на прилично място и поне с 2 спални) е от порядъка на 1500 - става въпрос за нормални условия на живот на семейство с дете. За къща дори на стойност половин милион, месечните изплащания са по-малко от 3,000$ (без данъците).
Та аз ако имам къща малко трудно ще ме убедиш, че е лайъбилити - не забравяй, че живота има повече страни от чисто финансовата!
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

huba написа:Vav vaprosa nai-gore ne stavashe vapros za dalgosrochen plan, nali taka? Shtoto moga i da cheta, osven da smiatam,za razlika ot niakoi drugi koito skachat kato ujileni ako im kajesh neshto deto ne im se nravi. :)
А тези дето могат да четат прочетоха ли внимателно това:
От друга страна, ако през тези 5 години си плащал наем по 800 на месец, ще си вътре 48к и накрая няма да имаш нищо в джоба.
Аз това имах предвид Иначе не ми се вижда невероятно за 5 години цената да се повиши 10-15 К ?
А калкулаторчета не смятам да си купувам, има си в Ундоуса, пък и в МЕИ-то съм писал парсер за постфиксен калкулатор, така че няма нужда да си ги мерим кой колко е навътре с калкулаторите, ок ? Продължавай да връзваш гащите и нас не ни мисли :P
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

beckythomas9 написа:
Какво имаш предвид под двойни месечни разходи в сравнение с наема? Наема на един апартамент в Торонто (говорим за такъв на прилично място и поне с 2 спални) е от порядъка на 1500 - става въпрос за нормални условия на живот на семейство с дете. За къща дори на стойност половин милион, месечните изплащания са по-малко от 3,000$ (без данъците).
Та аз ако имам къща малко трудно ще ме убедиш, че е лайъбилити - не забравяй, че живота има повече страни от чисто финансовата!
ами същата къща/апартамент за който плащаш 1500, в Торонто ще струва над 250000, което с данъците излиза над 2200 ипотека + ремонти и др.

Аз съм последния дето ще прокламира не си копувайте имот, но да се прави без цел си е живо самоубийство!

Забравяте варианта с няма работа, т.е. доходи и къщата се продава от банката на търг за 75% от пазарната цена и си се набутал толкова яко, че само фалит те оправя.

Любо е много прав да изчаква и се грижи за спестяванията си!
speedy

Мнение от speedy »

bgmontreal написа:
при варианта с къщата пропускаш "пропуснатите ползи" от инвестирането на downpayment-a и разликата между наема и ипотеката, а те за 5 години в твоя случай/пример са над 5000, да не говорим и за това че понякога е гот да си свободен и се местиш.
Изобщо совите не са това което са!
Сигурно съм пропуснал още десетина неща. Като сметки за ток, вода, газ. Мисълта ми е, че всеки сам си прави сметката, за това кое му е важно. Едни живеят за да правят пари, други правят пари за да живеят. Дано всеки си постигне желанията.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

bgmontreal написа:
Забравяте варианта с няма работа, т.е. доходи и къщата се продава от банката на търг за 75% от пазарната цена и си се набутал толкова яко, че само фалит те оправя.
mda, на мен на практика това ми беше "задната" мисъл :D 20 години са много време-всичко се случва, може да те изгонят от работа, не дай си боже се разболееш нещо сериозно... и тогава какво- отиваме на улицата...
huba

Мнение от huba »

sasho71 написа:
bgmontreal написа:
mda, на мен на практика това ми беше "задната" мисъл :D 20 години са много време-всичко се случва, може да те изгонят от работа, не дай си боже се разболееш нещо сериозно... и тогава какво- отиваме на улицата...
ti ne mu misli, samo sled po-malko ot 2 petiletki shte pravish po polovin mlion. :)
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

miteto написа:
huba написа:Vav vaprosa nai-gore ne stavashe vapros za dalgosrochen plan, nali taka? Shtoto moga i da cheta, osven da smiatam,za razlika ot niakoi drugi koito skachat kato ujileni ako im kajesh neshto deto ne im se nravi. :)
А тези дето могат да четат прочетоха ли внимателно това:
Аз това имах предвид Иначе не ми се вижда невероятно за 5 години цената да се повиши 10-15 К ?
А калкулаторчета не смятам да си купувам, има си в Ундоуса, пък и в МЕИ-то съм писал парсер за постфиксен калкулатор, така че няма нужда да си ги мерим кой колко е навътре с калкулаторите, ок ? Продължавай да връзваш гащите и нас не ни мисли :P
нормално за да вземеш нещо което е равно по стандарт на наем от 800
да имаш ипотека + данъци 1300. Ако инвестираш тия пари (500) + парите дето си отделил за начална вноска, ще се съберат доооооста над 15К, да не говорим че лихвите за тоя период ще са над 30К и нещата стават не толкова ясни.
Не е важно да знаеш как да боравиш с калкулатора, а какво да вкарваш в него, т.е. как да го използваш :wink:

Ако си спестил 30К, минеш ги през РРСП, вземеш 10К обратно данъци, а после след 2 години рефинансираш и вземеш 50К заем с който да си вземеш бизнес - ЕТО ТОВА Е ДАЛАВЕРА
Но ако едвам свързваш двата края и "спестяваш" от закупуване на къща, то ще плачеш рано или късно!

Къщата е лаябилити за хора дето са на чертата и инвестиция или инструмент за бъдещи инвестиции на хора които знаят кога да купуват и с колко разполагат.
Заключено