През тези години са идвали много европейци, които са бягали от следвоенна Европа, и тук са намирали истински рай в сравнение с това което са оставяли в Европа. Обаче нещата вече далеч не са такива каквито са били.
Знаете ли как кан. икономисти изучаващи иконом. история на страната наричат 1976г. - The last good year! Оттогава нататък нещата вървят надолу, нищо че иконом. постоянно расте, какт е и в БГ...
Типичните кан. пенсионери, които след като се пенсионират си купуват каравана и обикалят из сев. и южна америка са почти на изчезване. От 1983г. насам пенсионната система върви надолу. Какво означава това ли, ами че като се пенсионират хората взимат много по-малко пари сега отколкото тогава. И то не понеже не са спестявали, ами понеже правит. ги облага с какви ли не данъци и др. Аз си направих труда да прочета някои книги за пенс. система тук, всеки може да ги намери в библ., и сам да се убеди. там авторите показват нагледно ако си пестил през 50 - 70-те и след това , как в единия случай ще имаш примерно 200 000$, като се пенсионираш, а в другия 120 000 приерно. Къде отиват тези пари? Ами в правит. фондове.
Соц. програми??? Ами доколкото все още те съществуват тук, то те са на изчезване! Това което е било преди, тези соц. програми които са държали Канада на 1-во място по стандарт на живот доста години наред вече почти ги няма или са бледо подобие на това което са сега. Не случайно Канада сега е 4-то място по стандарт на живот!
Предишмият премиер Кретиен, постоянно е парадирал, че кан. е най-доброто място за живот, и през това време е режел субсидиите са соц. система, и сега когато той вече не е на власт... Канада вече не е най-доброто място, и тенденцията е да слезе дори по-надолу в класацията. Ами наскоро едни приятели, които карат безпл. курс за имигр. по англ., казаха, че тук вече няма да има такъв, просто го спират. е, ще го има само в някои квартали, но едва ли ще е за дълго, щом като най-богатита квартали като Даунатаун и Норт Шор режат парите и другите ще ги последват. А и защо да има... та нали ако имигр. учат англ., после ще искат да учат в университети, след това пък ще поискат и хубави позиции за доста пари... тогава какво ще правят децата на сегашните канадци. Пък и в такъв случай кой ще работи за по 8 - 12$? Пък и уроците по англ. в колежите са доста солени, но нищо те имигрантите иат пари... пък и как иначе учителите по англ. ще взимат от 20 до 80$...!!! аз лично познавам такива, а другите по 8,50$?
Колкото до самото учене офиц. статистика сочи, че таксите за учене са нарастнали ТРИ ПЪТИ за последните 10г!!! А иначе по тел. постоянно вървят реклами, че Брит. Колумбия е нй-доброто място за учене и за живот на Земята..., че за следващите 10г. в паров. ще се открият хиляди нови места за учене в колежите и унив., а колко раб. места ще има за тези които завършат...? Вчера четох във в-ка, че през посл. месец били закрити яколко си там хиляди фул тайм раб. места, но разбирате ли бии открити пак толкова парт тайм, таака, че безр. не е нарастнала...хе-хе-хе. Питайте тези които са загубили фул тайм работата си и работят парт тайм - най-вероятно за много по-малко пари, по-малко часове и да не забравяме ако сипарт тайм, найвероятно ... НЯМА ОСИГУРОВКИ.
Но нищо важното е рекламата да върви. Не е само БК, ами Саскечуан, и те имат такива реклами - колко е хубаво там, как има всичко, роботика, машиностроене, земеделие и т.н., а видиш ли, хора които идват в хотела където работех, от тази провинция разправят как се затварят ферми, зем. работници фалират и малди хора мигрират в други пров. Но правит. реклами вървят.
Някои беше писал наскоро в една от темите, че няма беднотия поне... според Статистик Канада (които са правителствени и винаги представят нещата по-добре отколкото са) за 2000г. 16% от децатта в канада са живели под границата на бедността, а за 2002 - 19,6%!!!
Някои ще каже тя бедността там не е като в бг. или други държави. Ами не знам, границата на бедността в Алберта е 19300$, а средната заплата е 25000$, не е голяма разликата.
Като заговорих за Алберта, там правит. търси няколко хиляди начални учители, така че който иска може да отива, не ви трябва и добър англ., понеже ще работите с много малки деца. Обаче, ... да не избързваме, надниците започват от 6,50$ !!! до 12$, е вярно че там имат само един данък, и имотите са по-евтини, обаче тези надници са си супер мизерни, иначе работа има, да не е посмял да каже някои, че няма работа. Е сега, била тя за малко пари, вие пък какво. милионери ли ще ставате тука??

В началото говорех за моите познайници, стари имигранти, та те и не толкова стари имигр. разказват как през последните 10-15г. надниците почти не са мръднали, а цените са се увеличили средно 3-4 пъти, аз съм тук от 8 месеца и го виждам с очите си. Всичко това само реже от стандарта на живот, а не го увеличава.
Нещо друго, което се споменава масово в разговорите е колко корупция има в Канада! Инфо. за това има колкото си искаш, всеки може да се поразрови и да се убеди сам. Колкото повече корупция има, толкова по-лоша е средата за бизнес.
Пак някой беше писал, че в бг. много се пушела трева - в Канада 44,5% от населениета пуши трева, поне няколко пъти в годината.
като стана въпрос за тревата , онзи ден по тв., показа полиц. статистика сочеша, че в Абъдсфорд (това е едно от предрадията на Ван.) имало поне 700 grow-ups, т.е. места където се отглежда трева - по домове, по гаражи и т.н. Не знам колко хора ги притежават тези 700, обаче като знам колко пари се правят от тея неща не се учудвам, че има толкова много хора с огромни къщи, лъскави колки и т.н., а средната заплата е 23500$ във Ван. - а къщите вурвят от 400000$ нагоре. И тези 700 grow ups са само в това предградие, колко са в целия ван. не ми се мисли... и цените ще се покачват още повече като има хора с толкова много пари - нелегални, без данъци, а тези които начкат за по 8,50 - 15$ примерно да се спасяват.
Дълго писание стана. Спирам.
Ивайло