Ех, как беше преди в Канада...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
ivaiilo

Ех, как беше преди в Канада...

Мнение от ivaiilo »

Откакто съм тук имах възможност да общувам с много хора и най-интерестно ми е било винаги да си говоря със стари имигр., не бг., такива които са дошли през 50те и 60-те год. Всички те, а и по-стари канадци, разказват как е било тогава. Колко по-лесно е било да се намери работа - мини, дърводобив, рибарство и производство, добър стандарт на живот - надниците са стигали за всичко необходимо, цените са били много по-ниски, дори и да загубищ работата си без проблем можеш да започнеш друга и то съжсем скоро. Разказват ми колко по-лесно и по-евтино е било да се купи къща, колко по-добра е била пенсионната система, колко повече соц. програми е имало и т.н.
През тези години са идвали много европейци, които са бягали от следвоенна Европа, и тук са намирали истински рай в сравнение с това което са оставяли в Европа. Обаче нещата вече далеч не са такива каквито са били.

Знаете ли как кан. икономисти изучаващи иконом. история на страната наричат 1976г. - The last good year! Оттогава нататък нещата вървят надолу, нищо че иконом. постоянно расте, какт е и в БГ...

Типичните кан. пенсионери, които след като се пенсионират си купуват каравана и обикалят из сев. и южна америка са почти на изчезване. От 1983г. насам пенсионната система върви надолу. Какво означава това ли, ами че като се пенсионират хората взимат много по-малко пари сега отколкото тогава. И то не понеже не са спестявали, ами понеже правит. ги облага с какви ли не данъци и др. Аз си направих труда да прочета някои книги за пенс. система тук, всеки може да ги намери в библ., и сам да се убеди. там авторите показват нагледно ако си пестил през 50 - 70-те и след това , как в единия случай ще имаш примерно 200 000$, като се пенсионираш, а в другия 120 000 приерно. Къде отиват тези пари? Ами в правит. фондове.

Соц. програми??? Ами доколкото все още те съществуват тук, то те са на изчезване! Това което е било преди, тези соц. програми които са държали Канада на 1-во място по стандарт на живот доста години наред вече почти ги няма или са бледо подобие на това което са сега. Не случайно Канада сега е 4-то място по стандарт на живот!
Предишмият премиер Кретиен, постоянно е парадирал, че кан. е най-доброто място за живот, и през това време е режел субсидиите са соц. система, и сега когато той вече не е на власт... Канада вече не е най-доброто място, и тенденцията е да слезе дори по-надолу в класацията. Ами наскоро едни приятели, които карат безпл. курс за имигр. по англ., казаха, че тук вече няма да има такъв, просто го спират. е, ще го има само в някои квартали, но едва ли ще е за дълго, щом като най-богатита квартали като Даунатаун и Норт Шор режат парите и другите ще ги последват. А и защо да има... та нали ако имигр. учат англ., после ще искат да учат в университети, след това пък ще поискат и хубави позиции за доста пари... тогава какво ще правят децата на сегашните канадци. Пък и в такъв случай кой ще работи за по 8 - 12$? Пък и уроците по англ. в колежите са доста солени, но нищо те имигрантите иат пари... пък и как иначе учителите по англ. ще взимат от 20 до 80$...!!! аз лично познавам такива, а другите по 8,50$?

Колкото до самото учене офиц. статистика сочи, че таксите за учене са нарастнали ТРИ ПЪТИ за последните 10г!!! А иначе по тел. постоянно вървят реклами, че Брит. Колумбия е нй-доброто място за учене и за живот на Земята..., че за следващите 10г. в паров. ще се открият хиляди нови места за учене в колежите и унив., а колко раб. места ще има за тези които завършат...? Вчера четох във в-ка, че през посл. месец били закрити яколко си там хиляди фул тайм раб. места, но разбирате ли бии открити пак толкова парт тайм, таака, че безр. не е нарастнала...хе-хе-хе. Питайте тези които са загубили фул тайм работата си и работят парт тайм - най-вероятно за много по-малко пари, по-малко часове и да не забравяме ако сипарт тайм, найвероятно ... НЯМА ОСИГУРОВКИ.

Но нищо важното е рекламата да върви. Не е само БК, ами Саскечуан, и те имат такива реклами - колко е хубаво там, как има всичко, роботика, машиностроене, земеделие и т.н., а видиш ли, хора които идват в хотела където работех, от тази провинция разправят как се затварят ферми, зем. работници фалират и малди хора мигрират в други пров. Но правит. реклами вървят.

Някои беше писал наскоро в една от темите, че няма беднотия поне... според Статистик Канада (които са правителствени и винаги представят нещата по-добре отколкото са) за 2000г. 16% от децатта в канада са живели под границата на бедността, а за 2002 - 19,6%!!!
Някои ще каже тя бедността там не е като в бг. или други държави. Ами не знам, границата на бедността в Алберта е 19300$, а средната заплата е 25000$, не е голяма разликата.

Като заговорих за Алберта, там правит. търси няколко хиляди начални учители, така че който иска може да отива, не ви трябва и добър англ., понеже ще работите с много малки деца. Обаче, ... да не избързваме, надниците започват от 6,50$ !!! до 12$, е вярно че там имат само един данък, и имотите са по-евтини, обаче тези надници са си супер мизерни, иначе работа има, да не е посмял да каже някои, че няма работа. Е сега, била тя за малко пари, вие пък какво. милионери ли ще ставате тука?? :?: А между другото тези заплати са преди данъците, чисто се взимат по-малко.

В началото говорех за моите познайници, стари имигранти, та те и не толкова стари имигр. разказват как през последните 10-15г. надниците почти не са мръднали, а цените са се увеличили средно 3-4 пъти, аз съм тук от 8 месеца и го виждам с очите си. Всичко това само реже от стандарта на живот, а не го увеличава.

Нещо друго, което се споменава масово в разговорите е колко корупция има в Канада! Инфо. за това има колкото си искаш, всеки може да се поразрови и да се убеди сам. Колкото повече корупция има, толкова по-лоша е средата за бизнес.

Пак някой беше писал, че в бг. много се пушела трева - в Канада 44,5% от населениета пуши трева, поне няколко пъти в годината.
като стана въпрос за тревата , онзи ден по тв., показа полиц. статистика сочеша, че в Абъдсфорд (това е едно от предрадията на Ван.) имало поне 700 grow-ups, т.е. места където се отглежда трева - по домове, по гаражи и т.н. Не знам колко хора ги притежават тези 700, обаче като знам колко пари се правят от тея неща не се учудвам, че има толкова много хора с огромни къщи, лъскави колки и т.н., а средната заплата е 23500$ във Ван. - а къщите вурвят от 400000$ нагоре. И тези 700 grow ups са само в това предградие, колко са в целия ван. не ми се мисли... и цените ще се покачват още повече като има хора с толкова много пари - нелегални, без данъци, а тези които начкат за по 8,50 - 15$ примерно да се спасяват.

Дълго писание стана. Спирам.
Ивайло
снимки от Ванкувър.
http://ivaiilo.myphotoalbum.com/albums.php
Аватар
No667

a

Мнение от No667 »

"...............Дълго писание стана. Спирам.
Ивайло"

Ne e dalgo i ne e palno pisanieto i nikoi v Bg niama da ti poviarva i nikoi tuka ne iska da vijda hubavoto i loshoto.
A hubavo i losho ima i v Bg i v Canada i navsiakade.
Za sajalenie kanadskata deistvitelnost e mnogo po surova ot tova koeto si opisal,no vsichki sme vavlecheni po techenieto i se nosim kum vodopada.
Imam chustvoto che vsichko varvi po inercia i edin den ste bade kasno.
Nie ne mojem da promenim nishto,promeniat nas dokolkoto mogat,a za decata ni,te sas sigurnost ste badat chast ot deistvitelnosta na novia sviat.
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
survivor

Мнение от survivor »

A da ste chuvali za "30-te slavni godini" za Zapada, koito za sazhalenie prodalzhavat do sredata na 70-te godini? Za welfare-state? I za zamenyashtiya go neoliberizam. Naistina li mislite che tova e problem samo na Canada :roll:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

tova e svetoven problem s malki izkluchenia...sistemata skoro shte se razpadne zashtoto ne e bazirana na solidni principi.
A tuk v Toronto starite imigranti kazvat che nie novite sme doshli na "obran bostan"...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Silistra

Мнение от Silistra »

Не се кахьри , то и тук в Германия е сьщото. Заплатите са на ниво 1988/1991 ама цените са се покачили 2 до 5 пьти от тогава . А Канада и тук я дават все за пример , например вчера казаха по телевизията , че вашето образование в училищата било по напред от немското .
Ама имам познати след 4г. Канада *Торонто* се вьрнаха в Германия и им прилошава като чуят за Канада , казват по добре БГ , отколкото да се вьрнат обратно. Толкова от мен .
Ако правиш само това което вече можеш, ще останеш завинаги това което си!
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Silistra написа:Ама имам познати след 4г. Канада *Торонто* се вьрнаха в Германия и им прилошава като чуят за Канада , казват по добре БГ , отколкото да се вьрнат обратно. Толкова от мен .
Mnogo mi e interesno kakvo sa rabotili v Kanada, respektivno v Germania vaprosnite tvoi poznati???

Az lichno sam blagodarna i na Germania i na Kanada, zashtoto mi davat vazmojnost da jiveia kato normalen chovek. Bez izhvarliania, no i bez da si broia stotinkite. Verno e, rabotia mnogo...a parite sa po-malko ot kolkoto si mislia che zaslujavam...No pak nikoi ne me e sprial da ida da izkaram oshte...i shte stane edin den, samo da e jivot i zdrave...Tuk tavan niama...vsichko si zavisi ot men....Vsiaka (razvita) darjava si ima pliusovete i minusite...Fakt e obache che v Bg takiva kato men niamat shans v blizkite 20-30 godini...

I izobshto...kakvo ste sednali da se trashkate kakvo bilo predi 20-30 g. v Kanada??? Minalo svarsheno! Bezplaten obed nikade niama, navsiakade e spored zavisi i koito kakto si go napravi...

Mdammm...mnogo zle bilo v Kanada..pitam se kolko ot Vas imat vazmojnost da otidat drugade??? I s kakvo sravniavate v kraia na kraishtata? S Rаia??? Chovek shte reshi che vsichki tuk sa otrasli v Bakingamskia dvorets...Aide da gledame malko po-pozitivno na neshtata, a?

Sas zdrave!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

А пък ако знаете какво е било преди 200 години в Канада, тц-тц, как да не го е яд човек, че не е дошъл тогава да купи половината център например... А тревата защо я намеси, честно казано не разбрах, какво лошо има в пушенето и в правенето на пари?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

ikonomikata e ciklichna, sega sme v cikal bogatite zabogatiavat, bednite obedniavat (da go ventilirat tai da se kaje)...
za tova edna revolucia ot vreme na vreme da razbarka neshtata e dosta healthy neshto ama ne go vijdam skoro tuk na tozi kontinent.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
borsay

brrrr

Мнение от borsay »

da ma v afrika predi edin traktor se e kupuval za 50 cuvala kakao, a sega za 250. ta sveta e mnogo shiroko myasto, i neka da se poradvame che ni puskat v po-dobrata mu chast!!!poradi tazi prichina az si mislya che umereniya realist bi tryabvalo dae dovolen na "MOGESHE I DA E PO-ZLE"
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Re: brrrr

borsay написа:da ma v afrika predi edin traktor se e kupuval za 50 cuvala kakao, a sega za 250. ta sveta e mnogo shiroko myasto, i neka da se poradvame che ni puskat v po-dobrata mu chast!!!poradi tazi prichina az si mislya che umereniya realist bi tryabvalo dae dovolen na "MOGESHE I DA E PO-ZLE"
tova e problema na chovechestvoto - che se primiriava i svikva s vsichko.
Ako v Africa edin tractor e struval 50 chuvala cacao to togava 50 chuvala sa bili po cenni, zashtoto e niamalo tractori. V tozi smisal, nie ne napredvame na nikade zashtoto podobreniata ot tehnologiata se iziajdat ot inflacia. DOkato edno vreme edin maj e mojel da izdarja cialo semeistvo dovolno sega i jenata raboti i pak edva svarzvat dvata kraia.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Silistra написа:Не се кахьри , то и тук в Германия е сьщото. Заплатите са на ниво 1988/1991 ама цените са се покачили 2 до 5 пьти от тогава . А Канада и тук я дават все за пример , например вчера казаха по телевизията , че вашето образование в училищата било по напред от немското .
Ама имам познати след 4г. Канада *Торонто* се вьрнаха в Германия и им прилошава като чуят за Канада , казват по добре БГ , отколкото да се вьрнат обратно. Толкова от мен .
Ето това е разликата.Хората са критични за себе си. Няма начин да е по лошо от Канадското.Както започнах в Concordia така и престанах ,просото беше отвратително някакъв арабин ми говори безполезни глупости и ми губи времето и на всичко отгоре трябва да плащам от dgoba si.Тоз чивек си преподаваше все едно още е в Египет.Че аз ако исках да уча в Египет ,там щях да отида.Ако ти се изтьпанчи някои китаец още по зле,щото не можеш да го разбереш и какво приказва.Все едно си в Китай .Абе ужас.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Maverick

Мнение от Maverick »

Ивайло,с теб винаги сме разсъждавали по близък начин,може би защото сме сродни души.И сега мисля ,че пак си дал просто една умерена оценка.Така е както казваш.
Аз и за това не обвинявам България или Канада.Всеки да си живее там където си се чувства добре.
ivandi

Мнение от ivandi »

IRA написа:Както започнах в Concordia така и престанах ,просото беше отвратително някакъв арабин ми говори безполезни глупости и ми губи времето и на всичко отгоре трябва да плащам от dgoba si.Тоз чивек си преподаваше все едно още е в Египет.Че аз ако исках да уча в Египет ,там щях да отида.Ако ти се изтьпанчи някои китаец още по зле,щото не можеш да го разбереш и какво приказва.Все едно си в Китай .Абе ужас.
Tolkova li e zle v universitetite tuk. Veche chuvam za dosta hora, koito sa zapochnali i sa se otkazali. Men me prieha za master degree v Laval i zasega zapisah samo edin kurs. Da probvam predi da se nabutam sas zaemi. Spodelete poveche info, che da ne se iznenadam nepriatno prez januari.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
todor73

Мнение от todor73 »

ufff losha rabota e canada samo nadolu i nadolu. :D
pensionna sistema, idvash tuk na 55 god. poluchavash social do 65 i se pensionirash zastoto si se preumoril :D davat ti 900 $ pensia i imash pravo na jiliste za pensioneri 3 1/2 za 200cad mesechno tout compris.
imash pravo 6 meseca da si izvqn stranata, te milite ti prevejdat parite, pqk ti si piesh kafeto (ili rakiikata za fenovete :twisted: ) s naborite v bg, deto pensiata im 160 max
tc, tc, tc ne e istinaaa :shock:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

ivandi написа: ........
Tolkova li e zle v universitetite tuk. Veche chuvam za dosta hora, koito sa zapochnali i sa se otkazali. Men me prieha za master degree v Laval i zasega zapisah samo edin kurs. Da probvam predi da se nabutam sas zaemi. Spodelete poveche info, che da ne se iznenadam nepriatno prez januari.
А за другите не знам.На мен специално в мойта област не ми хареса Concordia, но това лично мнение. Просто бях почнала работа когато започнах да уча и не видях смисъл да им плащам .Може би зависи от областта в която имаш намерение да учиш.За този в Лавал нищо не знам. Ако нямш работа има полза от гледна точка че в CV-то ти пише учил ,а не подпирал стената. Пък и може да ти помогне в търсенето на работа,евентуално.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Заключено