Данъци при частна фирма....
Данъци при частна фирма....
Здравейте , интересува ме ако имаш частна фирма (entreprise) , какви данъци се плащат ? Например имаш сделка за 10 000 $ , след отчитане на разходите по сделката (материяли , наем за помещение , ток , транспортни разходи ...и т.н.) ти остават примерно 6 000 $ . Коя част се облага с данък и колко процента? Надявам се въпроса ми да е правилно изложен и да е разбираем !
Благодаря !
Благодаря !
Re: Данъци при частна фирма....
Има значение дали фирмата е инкорпорирана или не е. Ако работиш като самонает работник нещата ще зависят като цяло от общия ти доход. Ако е регистрирана като корпорация и има печалба до $500к се таксува с преференциален федерален данък за малък бизнес от 11% и отделно за Квебек, който е 8% (грубо става към 20% за по-лесно смятане). Но след плащане на този данък парите не са твои, а на корпорацията и за да влезнат в твоя джоб се плаща и данък според общия ти доход. Има много варианти и е най-добре да се посъветваш с финансов специалист, защото всяка ситуация е твърде индивидуална как да се вземе максимума от тази печалба(според мен това би трябвало да е по-съществения въпрос).
Според мен най-точният отговор на този въпрос е - зависи колко е добър счетоводителя на фирмата.konstanta написа:Здравейте , интересува ме ако имаш частна фирма (entreprise) , какви данъци се плащат ? Например имаш сделка за 10 000 $ , след отчитане на разходите по сделката (материяли , наем за помещение , ток , транспортни разходи ...и т.н.) ти остават примерно 6 000 $ . Коя част се облага с данък и колко процента? Надявам се въпроса ми да е правилно изложен и да е разбираем !
Благодаря !
Повече информация за това може да се намери в уеб-сайта на Ревеню Канада
Corporation tax rates
http://www.cra-arc.gc.ca/tx/bsnss/tpcs/ ... s-eng.html"
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Благодаря за отговорите. Ако фирмата е инкорпорейтит , тогава как стоят нещата? Нямам представа до колко зависи от счетоводителя. Може ли малко по-конкретно инфо спрямо въпроса ми ...
Нямам икономическо образование и някои неща са ми чужди. Благодаря Ви !

Мисля че отговорих конкретно на въпроса и остана само една проста сметка с процент за което не е чак нужно икономическо образование. Облага се само печалбата и ако тя е до $500,000 за корпорация регистрирана в Квебек се ползва преференциална данъчна ставка от 19% (11% федерална и 8% провинциална такса). За горния пример може да се сметне че от $10,000 сделка и останали $6,000 чиста печалба без други врътки ще се плати $1140 данък и ще останат $4860 във фирмата. Отделен е въпроса, че в разходите влизат и заплатите на служителите(и на собствениците на бизнеса) и най-често това свежда печалбата на малките фирми до 0 и почти не се плаща корпоративен данък (а само на лично ниво като доход от заплата). Ако печалбата нарастне доста тогава нещата стават различни и е нужен добър счетоводител за да минимизира данъците.
Благодаря за поясненията , yahoo ! А по-какъв начин счетоводителя може да намали данъците , без да наруши закона (евентуално)
??? Все пак почти винаги се плаща с чек , било то за консумативи , заплати и други разходи.....
Лек и успешен ден !

Лек и успешен ден !
Константа,без да кихнеш на някой счетоводител няма да минеш,не разбра ли ? 

„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Начина е следният - предполага се че счетоводителя знае кои разходи се признават за данъчни цели и в какви размери. Това че нещо е платено с чек не го прави обезателно признат разход за данъчни цели, а от друга страна фирмата може да има разходи за които няма чек (амортизация например), но въпреки това са признати (напълно или частично).konstanta написа:Благодаря за поясненията , yahoo ! А по-какъв начин счетоводителя може да намали данъците , без да наруши закона (евентуално)![]()
??? Все пак почти винаги се плаща с чек , било то за консумативи , заплати и други разходи.....
Лек и успешен ден !
Наемеш ли хора на работа, трябва добре да знаеш закона - какви са данъците и осигуровките които трябва да им удържаш и привеждаш на държавата, както и какви са санкциите ако не правиш нещата по закон.
Be yourself - no one else is more qualified.
Това е официалната версия. Другото се научава с много практика и минати проверки за да знаеш всичко което стига до ръба на законното, кое го подминава, но в разумни граници е все още допустимо и се пропуска при проверки и т.н. Не очаквай някой да ти каже всичко безплатно, особено ако с това си вадят хляба. Моя съвет е човек да се концентрира основно в нещата в които е най-добър за да успее да изкара достатъчно и да може безпроблемно да си плати на тези които са спецове в счетоводството.