Данъци при частна фирма....

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
konstanta

Данъци при частна фирма....

Мнение от konstanta »

Здравейте , интересува ме ако имаш частна фирма (entreprise) , какви данъци се плащат ? Например имаш сделка за 10 000 $ , след отчитане на разходите по сделката (материяли , наем за помещение , ток , транспортни разходи ...и т.н.) ти остават примерно 6 000 $ . Коя част се облага с данък и колко процента? Надявам се въпроса ми да е правилно изложен и да е разбираем !
Благодаря !
Аватар
yahoo

Re: Данъци при частна фирма....

Мнение от yahoo »

Има значение дали фирмата е инкорпорирана или не е. Ако работиш като самонает работник нещата ще зависят като цяло от общия ти доход. Ако е регистрирана като корпорация и има печалба до $500к се таксува с преференциален федерален данък за малък бизнес от 11% и отделно за Квебек, който е 8% (грубо става към 20% за по-лесно смятане). Но след плащане на този данък парите не са твои, а на корпорацията и за да влезнат в твоя джоб се плаща и данък според общия ти доход. Има много варианти и е най-добре да се посъветваш с финансов специалист, защото всяка ситуация е твърде индивидуална как да се вземе максимума от тази печалба(според мен това би трябвало да е по-съществения въпрос).
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

konstanta написа:Здравейте , интересува ме ако имаш частна фирма (entreprise) , какви данъци се плащат ? Например имаш сделка за 10 000 $ , след отчитане на разходите по сделката (материяли , наем за помещение , ток , транспортни разходи ...и т.н.) ти остават примерно 6 000 $ . Коя част се облага с данък и колко процента? Надявам се въпроса ми да е правилно изложен и да е разбираем !
Благодаря !
Според мен най-точният отговор на този въпрос е - зависи колко е добър счетоводителя на фирмата.
Повече информация за това може да се намери в уеб-сайта на Ревеню Канада

Corporation tax rates
http://www.cra-arc.gc.ca/tx/bsnss/tpcs/ ... s-eng.html"
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
konstanta

Мнение от konstanta »

Благодаря за отговорите. Ако фирмата е инкорпорейтит , тогава как стоят нещата? Нямам представа до колко зависи от счетоводителя. Може ли малко по-конкретно инфо спрямо въпроса ми ... :) Нямам икономическо образование и някои неща са ми чужди. Благодаря Ви !
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Мисля че отговорих конкретно на въпроса и остана само една проста сметка с процент за което не е чак нужно икономическо образование. Облага се само печалбата и ако тя е до $500,000 за корпорация регистрирана в Квебек се ползва преференциална данъчна ставка от 19% (11% федерална и 8% провинциална такса). За горния пример може да се сметне че от $10,000 сделка и останали $6,000 чиста печалба без други врътки ще се плати $1140 данък и ще останат $4860 във фирмата. Отделен е въпроса, че в разходите влизат и заплатите на служителите(и на собствениците на бизнеса) и най-често това свежда печалбата на малките фирми до 0 и почти не се плаща корпоративен данък (а само на лично ниво като доход от заплата). Ако печалбата нарастне доста тогава нещата стават различни и е нужен добър счетоводител за да минимизира данъците.
konstanta

Мнение от konstanta »

Благодаря за поясненията , yahoo ! А по-какъв начин счетоводителя може да намали данъците , без да наруши закона (евентуално) :D |( ??? Все пак почти винаги се плаща с чек , било то за консумативи , заплати и други разходи.....
Лек и успешен ден !
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Константа,без да кихнеш на някой счетоводител няма да минеш,не разбра ли ? :)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

konstanta написа:Благодаря за поясненията , yahoo ! А по-какъв начин счетоводителя може да намали данъците , без да наруши закона (евентуално) :D |( ??? Все пак почти винаги се плаща с чек , било то за консумативи , заплати и други разходи.....
Лек и успешен ден !
Начина е следният - предполага се че счетоводителя знае кои разходи се признават за данъчни цели и в какви размери. Това че нещо е платено с чек не го прави обезателно признат разход за данъчни цели, а от друга страна фирмата може да има разходи за които няма чек (амортизация например), но въпреки това са признати (напълно или частично).

Наемеш ли хора на работа, трябва добре да знаеш закона - какви са данъците и осигуровките които трябва да им удържаш и привеждаш на държавата, както и какви са санкциите ако не правиш нещата по закон.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Това е официалната версия. Другото се научава с много практика и минати проверки за да знаеш всичко което стига до ръба на законното, кое го подминава, но в разумни граници е все още допустимо и се пропуска при проверки и т.н. Не очаквай някой да ти каже всичко безплатно, особено ако с това си вадят хляба. Моя съвет е човек да се концентрира основно в нещата в които е най-добър за да успее да изкара достатъчно и да може безпроблемно да си плати на тези които са спецове в счетоводството.
Публикувай отговор