Първо искам да благодаря на организаторите и всички участници в този форум за духа на толерантност, разбирателство и взаимопомощ, който са изградили във взаимоотношенията тук!

Ние също сме в процес на подготовка на документите за Виена и колкото и да четох тук във форума и в официалния сайт, не можах да се ориентирам за някои неща

Първо, специалността "Финанси" (висше, 4 г., приравнено със ЗВО към Магистър) изисква ли попълването на Déclaration d'un candidat ou d'une candidate exerçant une profession régie au Québec par un ordre professionnel? Аз лично не я откривам сред професиите, изброени тук: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... order.html, но някъде из мненията в този форум прочетох, че завършилите "Финанси" и "Счетоводство" трябва да попълват такава декларация. Наистина, в списъка има счетоводни професии, които пряко кореспондират със специалност "Счетоводство", но никъде не виждам някаква професия, която пряко да води към "Финанси". Друг е въпросът, че всеки финансист (завършил "Финанси"), стига да има желание, би могъл в България да работи и като счетоводител, но не знам как стоят нещата в Квебек, а и лично аз нямам намерение и желание да работя като счетоводител. Затова се чудя трябва ли да попълвам такава декларация и ако да, то какво да пиша в графата "profession"?
Вторият ми въпрос е свързан пак със специалността, но касае точките. В таблицата с търсените професии в SECTION B, намирам нещо, което би могло да се зачете за близка до нашата специалност "Финанси" професия - Conseil en assurances et en services financiers (DEC - 3 ans), още повече, че моят професионален опит много се доближава до това. Проблемът обаче е, че тази професия е посочена в Niveau collégial technique. В такъв случай означава ли, че тя носи точки само на ниво средно образование, но не и ако си я завършил като висше?
Стана дълго, но дано да е разбираемо, защото много разчитам на помощ от тук!