Kreditna karta ot BG

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Chris

Kreditna karta ot BG

Мнение от Chris »

привет на всички,
на мен и супругата ми ни предстои надявам се през април или май заминаването за Канада.
знам, че доста се писа по въпроса с кредитните карти (по-точно издадена в БГ от българска банка) и аз изчетох доста от старите постинги, но все пак.
Не мога да реша каква кредитна карта да си приготвя от тук преди тръгването.
Може ли да даде някой съвет кой са наи-често изполваните в Канада и по-конкретно в Калгари? С кои издадени в БГ кредитни карти има най-малко проблеми?
Благодаря.
Аватар
Rainmaker

Re: Kreditna karta ot BG

Мнение от Rainmaker »

Nai chesto polzvanite karti sa 3 osnovni Visa, MasterCard i AmericanExpress mislia che te se polzvat po celia sviat. Az lichno ti preporuchvam nikaoia ot purvite 2 na poveche mesta gi priemat.
Ne viarvam v Calgary da polzvat niakakvi razlichni karti. Taka ili inache kato pristignesh e nai dobre da is izvadish karta na mesto ot canadska banka. No oshte po neobhodima shte ti e bankova smetka.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

В Канада, както и по цял свят, най използваните кредитни карти са VISA и Master Card - приемат се навсякъде*. American Express също е доста популярен, но не се приема навсякъде. Diners е най-малко популярна, приема се на много малко места.

* Има магазини които имат спогодби и приемат само един вид карти (например Costco приемат само American Express ), но те са по-скоро изключение.
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Hi Chris,
Calgary ne e po-razlichen ot drugite canadski gradove. Nai-razsprostranenite credit cards sa Visa and MasterCard. Posle idva AmEx.Kato dojdesh tuk e dobre da si izkarash po edna ot trite- zavisi kakvi offerti i ot kakvi banki. No tova e kato dojdesh. Za parvata credit card v Canada shte se naloji da pochakash 2-3 mesetza, veroyatno shte tryabva da ostavish 500-1000CAD kato garantziya dokato natrupash credit history. Pri dobar kasmet, moje da si izkarash karta dori bez da imash rabota, no vsichko tova shte go mislish kato dojdesh tuk.
Sega za creditnite ti cards of BG. Dokolkoto znam v BG nyama credit cards, t.e. da harchish pari, koito nyamash. Bi li obyasnil kakvi sa tezi credit cards v BG.
Anyway, ne ti preporachvam da gi nosish tuk. Mislya, che shte imash samo problemi. Ako BG credit cards sa naistina takiva, ako gi polzvash v Canada, kak shte si plashtash balansite v BG? Shte tryabva da prehvarlyash pari ot Canada v BG postoyanno. Bg bankite pozvolyavat li veche da se pravyat plashtaniya po Internet? Ami taxite po prehvarlyaneto......
Cheers
Alex
pumpy

Мнение от pumpy »

в БГ кредитни карти в истинския смисъл издава ОББ ( VISA or MC ) и аз лично при нето приход месечен от 230 лева имам отпуснат кредит от 1000 лева при лихва между 17,5 и 19,5 % в зависимост дали плащам в магазин или тегля от АТМ. оправянето на баланса става ако оставиш пари тук и някой има грижа да ти ги внася като се налага - това си мисля че поне за първите няколко месеца върши работа, поне докато пътуваш и си извадиш от канадска банка. Иво
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

poumpy написа:в БГ кредитни карти в истинския смисъл издава ОББ ( VISA or MC ) и аз лично при нето приход месечен от 230 лева имам отпуснат кредит от 1000 лева при лихва между 17,5 и 19,5 % в зависимост дали плащам в магазин или тегля от АТМ. оправянето на баланса става ако оставиш пари тук и някой има грижа да ти ги внася като се налага - това си мисля че поне за първите няколко месеца върши работа, поне докато пътуваш и си извадиш от канадска банка. Иво
Napulno si prav shte ti vurshi rabota v nachaloto. Osven tova shte ti e po lesno da si izvadish credit card tuk na mesto ako imash karta ot bg.
Nazdrave!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Rainmaker написа:Napulno si prav shte ti vurshi rabota v nachaloto. Osven tova shte ti e po lesno da si izvadish credit card tuk na mesto ako imash karta ot bg.
Nazdrave!
Притежанието на чужда кредитна карта не помага за получаването на канадска кредитна карта. Канадските банки не признават никаква кредитна история извън Канада, дори и от щатите...
poumpy написа:.... оправянето на баланса става ако оставиш пари тук и някой има грижа да ти ги внася като се налага - това си мисля че поне за първите няколко месеца върши работа, поне докато пътуваш и си извадиш от канадска банка. Иво
Наличието на кредитна карта в началото наистина е полезно, но е добре ако може да се ползува като истинска кредитна карта, т.е. да я ползуваш, а после да и плащаш баланса от Канада. Няма много смисъл да оставяш пари в България от които някой да ти плаща баланса, по-добре да зарежеш картата и да си вземеш въпросните пари с тебе.

:beer: :beer: :beer:
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

VanBC написа: Притежанието на чужда кредитна карта не помага за получаването на канадска кредитна карта. Канадските банки не признават никаква кредитна история извън Канада, дори и от щатите...
No i ne prechi ako ia imash.
Osven tova moje da se polzva za rentvane na koli filmi rezervacii na hoteli samoletni bileti i drugi.
Chris

Мнение от Chris »

благодаря на всички.
общо взето моята идея е следната:
част от парите, с които ще пристигна в Канада ще ги вкарам на кредитна карта, която ще издам от банка в БГ. Аз лично не смятам да я ползвам като истинска кредитна, т.е. да харча от нея пари в аванс, които после да връщам разсрочено за някакъв период.
Просто тази СС (credit card) има вид на истинска и с нея могат да се резервират хотели, самолетни билети и др. Мисля си, че така ще ми е поне малко по-лесно през първите 2-3 месеца, а отговорите го потвърждават. Естествено ще си направя и сметка в канадска банка на място, а по-нататък и истинска СС.

за AlexAA: можеш да видиш инфо по темата на линка по-долу благодарение на poumpy:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=1407

by the way някой от вас живее ли в Калгари?
pumpy

Мнение от pumpy »

VanBC написа:
poumpy написа:.... оправянето на баланса става ако оставиш пари тук и някой има грижа да ти ги внася като се налага - това си мисля че поне за първите няколко месеца върши работа, поне докато пътуваш и си извадиш от канадска банка. Иво
Наличието на кредитна карта в началото наистина е полезно, но е добре ако може да се ползува като истинска кредитна карта, т.е. да я ползуваш, а после да и плащаш баланса от Канада. Няма много смисъл да оставяш пари в България от които някой да ти плаща баланса, по-добре да зарежеш картата и да си вземеш въпросните пари с тебе.

не съм съвсем съгласен, ако ти останат в БГ остатъчни приходи като последна заплата, неизплатени хонорари, приходи от наем, дивиденти, лихви по банкови депозити и т. та тези пари може да се вкарват в тази смитка и така си на нула без да пращаш пари от канада и върши добра ралота до издаването на канадска кредитна карта.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Rainmaker написа:No i ne prechi ako ia imash.
Osven tova moje da se polzva za rentvane na koli filmi rezervacii na hoteli samoletni bileti i drugi.
Абсолютно вярно! Кредитната карта определено улеснява живота в Канада.
:beer: :beer:
poumpy написа:не съм съвсем съгласен, ако ти останат в БГ остатъчни приходи като последна заплата, неизплатени хонорари, приходи от наем, дивиденти, лихви по банкови депозити и т. та тези пари може да се вкарват в тази смитка и така си на нула без да пращаш пари от канада и върши добра ралота до издаването на канадска кредитна карта.
Да, за такъв вариант съм съгласен. Важното е нещата да се правят разумно и според конкретната ситуация. :)
Chris написа:... общо взето моята идея е следната:
част от парите, с които ще пристигна в Канада ще ги вкарам на кредитна карта, която ще издам от банка в БГ. Аз лично не смятам да я ползвам като истинска кредитна, т.е. да харча от нея пари в аванс, които после да връщам разсрочено за някакъв период.
Просто тази СС (credit card) има вид на истинска и с нея могат да се резервират хотели, самолетни билети и др. Мисля си, че така ще ми е поне малко по-лесно през първите 2-3 месеца, а отговорите го потвърждават. Естествено ще си направя и сметка в канадска банка на място, а по-нататък и истинска СС.
Добър план. Тази карта за която говориш, на практика е дебитна, а не кредитна, но носи знака на VISA и на външен вид и по начин на ползуване не се отличава от кредитна карта. И наистина с нея ще ти е по-лесно в началото.
Joan

Мнение от Joan »

Мога да изкажа мнение за Visa картите на ОББ - със сигурност работят в чужбина вкл. в Щатите и за безналично разплащане вкл. и Интернет. Имам предвид истинската кредитна (левова) и такава, която е на практика дебитна и е в щат. долари. Неудобното на кредитната им карта е, че нямаш индивидуална разплащателна сметка и не можеш да превеждаш пари по банков път, а на гише или допълнително трабва да си разкриеш сметка и да сключиш с банката договор за да инкасират от нея.
Булбанк също издава Виза и Мастер, като дебитни в евро и щат.долари. Инг банк - също в левове. Издава се и Виза електрон, но снеа не можеш да плащаш по Интернет, а мисля и при търговец навън.
Аватар
Petia

Мнение от Petia »

Аз съм от тези, които са "за" издаването на такава карта - както на "кредитната", така и на дебитната Visa Electron.
На мен лично ми харесва повече втората, защото харчиш без да плащаш комисионна. Колкото до първата - тази, която предлага Булбанк - Виза Класик трябва да плащаш 0.5% комисионна при всяко плащане, а за теглене кеш е повече. За мен е удобство, защото мъжа ми така ми превежда пари и в началото ми помогна да си извадя първата кредитна карта от магазин.
Неудобството на Виза Класик или поне лошия опит, който имам аз с нея, е при плащане да поискат оторизация два пъти за едно плащане и така едната сума остава висяща в системата на виза 45 дена, освен ако търговеца изрично не се обади да каже, че няма да тегли парите. Когато е малка сумата става незабелязано, но когато е голяма е неприятно, защото на практика не можеш да си ползваш пари, които имаш по сметка. Това ми се случи два пъти - при плащане на самолетен билет и при плщане на хотел. Другото неудобство е, че Булбанк няма е-банкинг или не можеш да си видиш салдото по сметката по интернет. С лични уговорки може да ти изпращат движенията по сметката по електронна поща. Което е благодарение на благоразположението на някоя служителка.
Последно промяна от Petia на Вто Яну 06, 2004 10:16 pm, променено общо 1 път.
pantata

Мнение от pantata »

а не е ли по-лесно да си извадиш от тук т.н. secured credit card?
може да го направиш веднага щом пристигнеш. "замразяваш" в тукашна банка 500-1000 долара и имаш кредитна карта от Канада, обслужането на която е много по-удобно от колкото карта издадена в БГ. просто този вариант ми се вижда по-удачен. при мен поне е така.
поздрави.
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

A realno sled kolko vreme (ot pristiganeto) moje6 da si izvadi6 canadska CC?
To Live Is To Die
Заключено