пак за трудовия стаж и майчинството

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Milenka

пак за трудовия стаж и майчинството

Мнение от Milenka »

Ех, не им омръзна значи.
Аз си рекох, че няма да ми зачекнат този въпрос, но в докс., които трябва да нося на интервюто е и удостоверение за ползване на отпуск по майчинство за двете ми деца, издадено от работодател или нои. Т.е. трябва да си защитя трудовия стаж. Давайте съвети какво точно да представя и какво да пише в този документ.

По време на майчинството съм имала много граждански договори, тъй като съм преводач и не съм спирала да работя. Ама нещо хич не ми харесва цялата тази работа.

Има ли някой да е защитавал трудов стаж с граждански договори?

Toва го изкопах от стара тема..ама май не помага..а моят случай точно такъв
Linko написа: Майчинството нистина се води за трудов стаж съгласно чл. 354, т.6 от КТ. Но имиграционните биха го признали като стаж по специалността, ако си излязла в майчинство по време на практикуването на специалността, записана в дипломата ти и в трудовата ти книжка не е отразено прекъсването на стажа. Което си е и така, защото майката се води в отпуск през това време, само дето по време на майчинството не й се плаща заплата, а обезщетение за отглеждане на малко дете по реда на КСО.
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Re: пак за трудовия стаж и майчинството

Мнение от Linko »

Milenka написа:... в докс., които трябва да нося на интервюто е и удостоверение за ползване на отпуск по майчинство за двете ми деца, издадено от работодател или нои.
До тук - нищо неразбираемо и съвсем лесно за изпълнение. Представяш препис-извлечение или копие на заповедта на работодателя ти за ползване на допълнителния платен отпуск за бременност и раждане (чл.163 от КТ) както и този за отглеждане на малко дете до 2-годиша възраст (чл.164 от КТ). В заповедта си е записано какъв е срока, както и каква е величината на обезщетението, което да ти се изплаща през съответния срок.

Но всичко това няма нищо общо с казаното по-нататък:
Т.е. трябва да си защитя трудовия стаж.

Смесват се неща, които нямат нищо общо помежду си. Т.нар. "майчинство" включва два компонента: 1 - допълнителен платен годишен отпуск за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, които са регламентирани от КТ и 2- обезщетение при бременност и раждане и при отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, които се определени от КСО.
И казано е в КСО следното:
Чл.9
.................
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане;
С две думи - майчинството се зачита за осигурителен стаж и той ще бъде прибавен към останалият осигурителен стаж при пенсиониране, но никъде не е казано, че се зачита и за трудов стаж. Това са две съвсем различни понятия и който не го разбира, а ги смесва произволно, сам си създава главоболия. Примерно ако майчинството е явно декларирано в молбата за селекция с очакването, че ще бъде признато за трудов стаж, то това е голяма грешка.

Що се отнася до това:
По време на майчинството съм имала много граждански договори, тъй като съм преводач и не съм спирала да работя.
....................
Има ли някой да е защитавал трудов стаж с граждански договори?
Няма никакъв прооблем да се докаже трудов стаж с граждански договор. Той има същата доказателствена сила каквато и трудовата книжка, която доказва сключването на съответните трудови договори. Не разбирам защо се придава някак си по-различна тежест на тези два договора - граждански и трудов.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
mborodin
Обратна връзка:

Мнение от mborodin »

Искам да попитам това удостоверение изрично ли са посочили,че трябва да се носи?Аз също съм майка и ми предстои интервю,но в писмото пише или трудова книжка или други документи от работодателя.Мисля ,че една трудова книжка върши чудесна работа,а отпуска по майчинство си е отпуск,а не прекратяване на договора или работата.Аз лично няма да нося никакво удостоверение за отпуска по майчинство.Ако има някой ,който е имал проблем за това-може да се включи или пък ако изобщо не е било проблем-също.Ще следя темата с интерес.Успех!
Изображение
nikito

Мнение от nikito »

проблемът при милена е че тя с майчинството и с трудовия стаж едвам стига години.
на нея са и нужни точки, затова те искат да направят справка, колко е работила точно и колко е била в майчинство.
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

Благодаря на всички включили се
на Линко, Никито и другите

да, наистина ми искат justicatifs sur la duree des conges de materite - и са посочени годините за раждане на децата..

аз наистина може би съм смесила двата термина, но според мен НЕ зачитат времето, което съм била по майчинство за трудов стаж...т.е. както съм казала и по-горе трябва да си защитя работа по специалността..
това с гражданските договори става тъпо, че те за 4г са към 50 бр. и по 5 лв да дам за нотариална заверка и превод излиза мам си джес, ама май това трябва да направя. Днес ходих до НОИ и НАП и съм в нервна криза.

не знам дали съм права, но гражданския договор не прави трудов стаж, то е за свършена работа, като се правят осигуровки за пенсия и др. докато трудовият ми стаж е поради майчинството...
ама работа по специалността ще защитя с гр. договори и изкараните пари, за които съм плащала данъци...ама че тъпотия, бумащина яка..
аз само трудова книжка засилих и си викам, трудовия стаж си е трудов стаж..да, ама не
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Milenka написа:но според мен НЕ зачитат времето, което съм била по майчинство за трудов стаж...
Съвсем правилно си разбрала. Няма и как да ти го зачетат, защото липсват каквито и да е правни основания за това в българското законодателство. А личните разсъждения нямат никаква стойност в случая.
Milenka написа:не знам дали съм права, но гражданския договор не прави трудов стаж, то е за свършена работа, като се правят осигуровки за пенсия и др. докато трудовият ми стаж е поради майчинството...
И за двете неща не си права, но не е момента сега да ти ги обяснявам. А и след като минеш през "школата" на съответните държавни институции при изкарването на необходимите ти документи, то сама ще разбереш кое и как е.
Желая ти железни нерви, бърз ход на нещата и успех!
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

Линко, благодаря!

Успех и на вас!
Заключено