Milenka написа:... в докс., които трябва да нося на интервюто е и удостоверение за ползване на отпуск по майчинство за двете ми деца, издадено от работодател или нои.
До тук - нищо неразбираемо и съвсем лесно за изпълнение. Представяш препис-извлечение или копие на заповедта на работодателя ти за ползване на допълнителния платен отпуск за бременност и раждане (чл.163 от КТ) както и този за отглеждане на малко дете до 2-годиша възраст (чл.164 от КТ). В заповедта си е записано какъв е срока, както и каква е величината на обезщетението, което да ти се изплаща през съответния срок.
Но всичко това няма нищо общо с казаното по-нататък:
Т.е. трябва да си защитя трудовия стаж.
Смесват се неща, които нямат нищо общо помежду си. Т.нар. "майчинство" включва два компонента: 1 - допълнителен платен годишен отпуск за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, които са регламентирани от КТ и 2- обезщетение при бременност и раждане и при отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, които се определени от КСО.
И казано е в КСО следното:
Чл.9
.................
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане;
С две думи - майчинството се зачита за
осигурителен стаж и той ще бъде прибавен към останалият осигурителен стаж при пенсиониране, но никъде не е казано, че се зачита и за
трудов стаж. Това са две съвсем различни понятия и който не го разбира, а ги смесва произволно, сам си създава главоболия. Примерно ако майчинството е явно декларирано в молбата за селекция с очакването, че ще бъде признато за трудов стаж, то това е голяма грешка.
Що се отнася до това:
По време на майчинството съм имала много граждански договори, тъй като съм преводач и не съм спирала да работя.
....................
Има ли някой да е защитавал трудов стаж с граждански договори?
Няма никакъв прооблем да се докаже трудов стаж с граждански договор. Той има същата доказателствена сила каквато и трудовата книжка, която доказва сключването на съответните трудови договори. Не разбирам защо се придава някак си по-различна тежест на тези два договора - граждански и трудов.