Получихме най-накрая това толкова очаквано писмо, че документите ни са пристигнали във Виена. На 07.09.2006 видяхме, че в пощенската кутия има нещо и малко по-късно се оказа, че е точно писмото, което толкова много чакахме. С трепетни сърца го отворихме и... тогава дойде първото и то много голямо разочарование. В писмото, подписано от Iréne Blechner, беше написано, че документите ни са получени, но в изпратената от нас сума не достигат 35 CAD. Подобни случаи изобщо не са рядкост и във форума се е изписало доста по темата (виж http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... B%E0%F0%E0), но до последно си мислех, че съм направил всичко възможно за да избягна подобен казус. Може би неслучайно банката беше същата - ЦКБ, но развитието на нещата в нашия случай беше малко по-друго. При изпращането на сумата аз си мислех, че съм добре подготвен затова и поисках служителката да ме увери, че парите наистина ще пристигнат във Виена толкова, колкото съм написал в платежното нареждане както и ЧЕ ВСИЧКИ РАЗХОДИ ДЕЙСТВИТЕЛНО ЩЕ СА ЗА МОЯ СМЕТКА. След като ме увери в това, служителката пусна SWIFT съобщение, в което наистина пишеше, че разходите са за сметка на банката. За всеки случай по сметката си оставих още около 30 CAD, просто за всеки случай. Уви, не стана така, както го мислех. В последствие, след като вече получих писмото, отидох в банката и направих микро скандал (става дума за Варна). Зададох въпрос защо са удържани такси от сумата, която съм изпратил при условие, че съм посочил изрично всички разходи по трансфера да са за моя сметка. Служителката едва не ме уби с поглед и ме уведоми, че банката изпълнява точно нарежданията на клиента и че е само негово задължение да си проверява коя банка какви такси и комисиони взема. Това просто ме разби и за няколко секунди стоях онемял от възмущение и от наглостта на тази служителка. :madgo: Попитах я простичко какво трябва да направя, за да изпратя например 1000 долара до определен адресат и там в края на краищата наистина да пристигнат 1000 долара. На което служителката нахално ми вдигна рамене и каза, че няма никаква гаранция колко долара ще пристигнат в ответната банкова сметка. Това е. :confused2: Може и да е права и кореспондентската банка наистина да не зачита SWIFT съобщението на ЦКБ, но те са длъжни да уведомят клиентите си за условията, при които трансферират валута в чужбина. В карая на краищата аз съм просто един клиент, желаещ да изпрати определена сума до дадена сметка в чужда банка, а не финансов експерт с познания за банкови такси, SWIFT съобщения, вальори и т.н. Просто не знаех какво да отговоря. Реших обаче да не се хабя повече и заявих на въпросната служителка, че искам да пратя остатъка от липсващата сума с чек. Попитах я отново в този случай има ли гаранция, че във Виена ще пристигнат 35 CAD, на което отново ми бе отговорено, че гаранция няма и е възможно отсрещната банка да си удържи някаква комисиона. С надежда и едновременно стова и с растящо възмущение я попитах за каква сума следва да е чека, ако искам чистият остатък да е 35 CAD, но отговорът беше, че банката няма тази информация. Примирен временно, реших чекът да е за 40 долара, па каквото ще да става. Утре, понеделник, ще го взема и ще го изпратя с куриер и дано си изпълни предназначението. А ЦКБ я чака една здрава жалба от мен, може и да изглежда безполезна, но може и да свърши някаква работа.
Та съветът ми към всички, които са решили да плащат първоначалната такса до Виена чрез банков трансфер - интересувайте се предварително за всяка подробност. Искайте уверения, че сумата, която пращате ще стигне там толкова, колкото желаете да бъде. Поискайте да знаете преводът директен ли ще е или чрез още няколко банки посредници (всяка от тях си взима комисиона) и какви суми ще бъдат удържани от всяка банка. Ако може нека тази информация ви бъде дадена в писмен вид. При всички случаи си оставете малко повече пари в сметката за покриване на евентуални разходи, за които не сте уведомени предварително. Ако нямате тази информация, по-добре се откажете и изпратете парите с чек. Процедурата, вкл. изпращането на чека е по-бавна от банковия трансфер, но се оказва, че е много по-надеждна и сигурна, имайки предвид крайния резултат, спестените нерви и време. Това е засега от мен. Дано парите стигнат навреме и в достатъчно количество :luk:
Пожелавам много здраве и късмет на всички!