Внимание с изпращането на пари чрез банков трансфер ...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
userboard

Внимание с изпращането на пари чрез банков трансфер ...

Мнение от userboard »

Здравейте съфорумци,

Получихме най-накрая това толкова очаквано писмо, че документите ни са пристигнали във Виена. На 07.09.2006 видяхме, че в пощенската кутия има нещо и малко по-късно се оказа, че е точно писмото, което толкова много чакахме. С трепетни сърца го отворихме и... тогава дойде първото и то много голямо разочарование. В писмото, подписано от Iréne Blechner, беше написано, че документите ни са получени, но в изпратената от нас сума не достигат 35 CAD. Подобни случаи изобщо не са рядкост и във форума се е изписало доста по темата (виж http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... B%E0%F0%E0), но до последно си мислех, че съм направил всичко възможно за да избягна подобен казус. Може би неслучайно банката беше същата - ЦКБ, но развитието на нещата в нашия случай беше малко по-друго. При изпращането на сумата аз си мислех, че съм добре подготвен затова и поисках служителката да ме увери, че парите наистина ще пристигнат във Виена толкова, колкото съм написал в платежното нареждане както и ЧЕ ВСИЧКИ РАЗХОДИ ДЕЙСТВИТЕЛНО ЩЕ СА ЗА МОЯ СМЕТКА. След като ме увери в това, служителката пусна SWIFT съобщение, в което наистина пишеше, че разходите са за сметка на банката. За всеки случай по сметката си оставих още около 30 CAD, просто за всеки случай. Уви, не стана така, както го мислех. В последствие, след като вече получих писмото, отидох в банката и направих микро скандал (става дума за Варна). Зададох въпрос защо са удържани такси от сумата, която съм изпратил при условие, че съм посочил изрично всички разходи по трансфера да са за моя сметка. Служителката едва не ме уби с поглед и ме уведоми, че банката изпълнява точно нарежданията на клиента и че е само негово задължение да си проверява коя банка какви такси и комисиони взема. Това просто ме разби и за няколко секунди стоях онемял от възмущение и от наглостта на тази служителка. :madgo: Попитах я простичко какво трябва да направя, за да изпратя например 1000 долара до определен адресат и там в края на краищата наистина да пристигнат 1000 долара. На което служителката нахално ми вдигна рамене и каза, че няма никаква гаранция колко долара ще пристигнат в ответната банкова сметка. Това е. :confused2: Може и да е права и кореспондентската банка наистина да не зачита SWIFT съобщението на ЦКБ, но те са длъжни да уведомят клиентите си за условията, при които трансферират валута в чужбина. В карая на краищата аз съм просто един клиент, желаещ да изпрати определена сума до дадена сметка в чужда банка, а не финансов експерт с познания за банкови такси, SWIFT съобщения, вальори и т.н. Просто не знаех какво да отговоря. Реших обаче да не се хабя повече и заявих на въпросната служителка, че искам да пратя остатъка от липсващата сума с чек. Попитах я отново в този случай има ли гаранция, че във Виена ще пристигнат 35 CAD, на което отново ми бе отговорено, че гаранция няма и е възможно отсрещната банка да си удържи някаква комисиона. С надежда и едновременно стова и с растящо възмущение я попитах за каква сума следва да е чека, ако искам чистият остатък да е 35 CAD, но отговорът беше, че банката няма тази информация. Примирен временно, реших чекът да е за 40 долара, па каквото ще да става. Утре, понеделник, ще го взема и ще го изпратя с куриер и дано си изпълни предназначението. А ЦКБ я чака една здрава жалба от мен, може и да изглежда безполезна, но може и да свърши някаква работа.
Та съветът ми към всички, които са решили да плащат първоначалната такса до Виена чрез банков трансфер - интересувайте се предварително за всяка подробност. Искайте уверения, че сумата, която пращате ще стигне там толкова, колкото желаете да бъде. Поискайте да знаете преводът директен ли ще е или чрез още няколко банки посредници (всяка от тях си взима комисиона) и какви суми ще бъдат удържани от всяка банка. Ако може нека тази информация ви бъде дадена в писмен вид. При всички случаи си оставете малко повече пари в сметката за покриване на евентуални разходи, за които не сте уведомени предварително. Ако нямате тази информация, по-добре се откажете и изпратете парите с чек. Процедурата, вкл. изпращането на чека е по-бавна от банковия трансфер, но се оказва, че е много по-надеждна и сигурна, имайки предвид крайния резултат, спестените нерви и време. Това е засега от мен. Дано парите стигнат навреме и в достатъчно количество :luk:
Пожелавам много здраве и късмет на всички!
:beer:
DCS - 28.07.2006
Accusé de réception - 07.09.2006 (минус 35CAD)
Чек за 40 CAD - 11.09.2006 (5 CAD бонус за Québec)
Accusé de réception complémentaire - 03.10.2006
Писмо с отказ поради недостиг на точки -16.11.2006 г.
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Пичага, съжалявам, че се е получило така. За това много пъти съм казавал - ЧЕК. Напиши в търсачката на форума чек и Цкб и ще разбереш за какво ти говоря. Поне до сега проблеми с чековете няма и сумата, която получават наистина и точно толкова, колкото си написал на чека, т.е. - пращай 35 зелени. А и чекът е по-евтин.
Успех
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

Мале, мале..що ли се виждам и аз натам тръгнал, при мене беше още по тъпо, от ЦКБ ми се обадиха на другия ден след превода да ми кажат че след изходните такси на ЦКБ са ми останали 1 USA $ по сметка, защото банковата служителка не ожала да сметне добре кръстосания курс на амер. долар към канадския и ми внесли по малко пари!?!?!?!? :shock: , и това банков служител, зори го смятането с елка...та ходих да довнеса около 40 амер. долара по сметката си за да не стане гафа с недостигането...дано да съм се разминал, щото напревих проверка в края на тази седмица и са удържани някакви такси на австрийска територия, ама де да видим....
Гадната българска действителност....нищо не е наред в тази държава
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Аватар
kurta007

Мнение от kurta007 »

Така е тва е българия, аз като обикалях банките да си платя таксата повечето банки не знаеха кво е тва сертифициран чек дори сериозни банки като раифаизен и булбанк ,даже на едно място ми спореха след кратка консултация по телефона с некав техен банков експерт по чековете от централата им в софия че сертифициран чек бил 1 към 1 с персоналния което си е пълна глупост :roll: .
kristie

Re: Внимание с изпращането на пари чрез банков трансфер ...

Мнение от kristie »

"и че е само негово задължение да си проверява коя банка какви такси и комисиони взема. служителката нахално ми вдигна рамене и каза, че няма никаква гаранция колко долара ще пристигнат в ответната банкова сметка. Попитах я отново в този случай има ли гаранция, че във Виена ще пристигнат 35 CAD, на което отново ми бе отговорено, че гаранция няма и е възможно отсрещната банка да си удържи някаква комисиона."

Ма това са пълни глупости. Я питай тази служителка от къде са я изкопали, бивша служителка на Волф ли е, що ли? Че немогат да ти кажат каква би била таксата на другата банка ОК, така е, но при посочени разходи за превода OUR, означава че щом си наредил 1000 долара, толкова трябва да влязат в сметката на получателя, независимо в коя точка на света ги пращаш. Единственото, което трябва да направиш е да оставиш пари в сметката и за таксите плюс сумата, която превеждаш. Така, че вземи и пусни една жалба, защото заради некомпетенцията на банковата чиновничка сега реално плащаш два пъти такси по превода. Що щото няква спала в часа по банкови операции.
Успех в процедурата.
canat

Мнение от canat »

useboard, ti koga si podal dokumenti?
userboard

Мнение от userboard »

useboard, ti koga si podal dokumenti?
28.07.2006 8)
DCS - 28.07.2006
becks

Мнение от becks »

Вземи си SWIFT-а, но ги накарай да ти го разпечатат те и виж най-отдолу какво пише:

71А - Details of Charges: ........
Ако е OUR, то би трябвало всички разходи да са за твоя сметка. Няма не искам, няма не знам.

Ако не е OUR, а е SHA, питай защо се е получило така при положение, че в платежното нареждане, което си написал си посочил всички разходи (на твоята и на коресподентските банки) за твоя сметка ??!!??

Кажи на банковата служителка да се гръмне и иди говори с шефа й (но не с най-отговорните шефове все пак, че банката е на ТИМ :wink: ).
Аватар
oganche

Мнение от oganche »

Съжалявам, че така се е получило при вас userboard. И на нас ни се случи абсолютно същото, от абсолютно същата банка, в София централен клон и просто нямам думи. :evil: Изпратихме липсващите 35 долара с чек и след 1 седмица получихме писмо от същата дама, че сме ОК и започват разглеждане на документите. Няма никакви проблеми с чековете, затова не се притеснявайте и пращайте.
Късмет!
А към хората, които тепърва смятат да правят банкови трансфери им давам съвет ДА НЕ ХОДЯТ В ЦКБ!!!! Защото ще изпаднат в абсолютно същата ситуация. Само чековете нямат проблем от тази банка.
Докато се усмихнеш...се озъбиш!
Аватар
nasko29
Обратна връзка:

nasko i zori

Мнение от nasko29 »

nie niamahme takiva problemi pri nas vsi4ko mina mnogo gladko nie rabotihme s bulbank ,a parite za obrabotka na dosietata i vizite platihme s unionbank prevoda e 2$ uspeh na vsi4ki :D :D :D
comptable

Мнение от comptable »

Ами пробвайте и в други банки, драги ми съфорумци! Тя ЦКБ да не е единствена!Ако е за валутата, в която се извършва превода, мисля, че можете да извършите/банката де/ превод и в евро към австрийската банка, който се преизчислява/ ако е наложително/ при постъпването му в сметката.
desisa

Мнение от desisa »

Най-надеждно е с Bulbank, защото работят с Австрийска банка и си изпращате сумата направо в канадски долари.
Само те боравят с тази валута или поне за тях съм сигурна след два дни обикаляне по банките и една седмица след това възмущение от небрежността на банковите служители.:nenam:
Дръжте се малко остана!!! :thumbsup:
-------------------------------------------------------
George

Мнение от George »

Èñòèíàòà å,÷å íàèñòèíà òðÿáâà äåòàéëíî äà ñå èñêà è ïîëó÷àâà òî÷íà èíôîðìàöèÿ çà áàíêîâèòå îïåðàöèè íå ñàìî îò ÖÊÁ è ðåçóëòàòèòå äà ñà â ïèñìåí âèä,à æàëáàòà ñðåùó íåêîìïåòåíòíàòà ñëóæèòåëêà ñàìî ùå èì îòâîðè î÷èòå äà èì ïðàâÿò îöåíêà íà ðàáîòàòà ïî-÷åñòî è ñàíêöèèòå äà ñà ôèíàíñîâî ÷óâñòâèòåëíè,çàùîòî íÿêîé "åêçåìïëÿðè" ñà êðåùÿùî óìñòâåíî áåçôîðìåíè è òîâà ñè ãî ñìÿòàò çà êðàñèâà ÷åðòà îò õàðàêòåðà.Çàòîâà æàëáè,æàëáè,æàëáè è æàëáè è ñè èñêàéòå âõîäÿùèòå èì íîìåðöà,çà äà ñè íàïðàâèòå âïîñëåäñòâèå åäíà ëåêà ïðîâåðêà àêî íå ñà âè óâåäîìèëè ïèñìåíî çà ðåçóëòàòà.
userboard

малък скандал

Мнение от userboard »

Вземи си SWIFT-а, но ги накарай да ти го разпечатат те и виж най-отдолу какво пише:

71А - Details of Charges: ........
Ако е OUR, то би трябвало всички разходи да са за твоя сметка. Няма не искам, няма не знам.

Ако не е OUR, а е SHA, питай защо се е получило така при положение, че в платежното нареждане, което си написал си посочил всички разходи (на твоята и на коресподентските банки) за твоя сметка ??!!??
Днес отидох в ЦКБ да си взема чека и да изискам информацията относно гафа с моя превод. Малко преди това от BANK AUSTRIA CREDITANSTALT получих е-мейл с любезни и подробни обяснения, че сумата, която са получили е от банка-посредник - Royal Bank of Canada, Toronto. Последната банка си е позволила да удържи таксата си от сумата на моя превод, а не от сметката ми в ЦКБ. На всичко отгоре SWIFT съобщението беше променено в 71А - Details of Charges: от OUR (както е в оригиналното) на SHA. Показах разпечатка на писмото на служителката в ЦКБ и тя се притесни доста,може би от това дали грешката не е в тях. В интерес на истината това беше друга служителка и смятам, че направи доста за изясняване на случая. Причината за това след близо едночасово "разследване" по разните банки така и не стана известна. Накрая две служителки дойдоха при мен и ми се извиниха за причиненото неудобство (но не и за финансовата загуба) и казаха, че вината наистина не е в тях и че отскоро (аз съм бил 5-6 случай) Royal Bank of Canada, Toronto (и някои други канадски банки) си позволява да променя SWIFT съобщенията от ЦКБ. Дотук добре, но колко трябва да станат случаите като моя, за да си мръдне пръста ЦКБ и да запита горната канадска банка за причините за тези промени, а не просто да вдигат рамене пред клиентите. Накрая и двете дружно ме посъветваха занапред да си плащам таксите с чекове, за което много съфорумци нееднократно са съветвали и предупреждавали другите.
Та накрая си взех чека и го пратих с UPS. Дано само туй да са ми проблемите :D
Още веднъж искам да предупредя всички съфорумци, които тепърва ще плащат такси във Виена - ползвайте чек и само чек. Таксата е 9 евро, отделно таксата за куриер, ако ще ползвате такъв.
Това е.
Със здраве! :beer:
DCS - 28.07.2006
Заключено