първия учебен ден

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
krimon
гугуле

първия учебен ден

Мнение от krimon »

Чета тук една статия в Стандарт, как в България първолаците тръгват на училище с лаптопи, издокарани като манекени, с лични шофьори и таксита, мобилни телефони и реших да ви запитам как ще "издокарате" тук вашите деца за първия учебен ден, който изобщо не е такова събитие както в България. Моите деца все много официално ги обличах до сега за първия учебен ден, та чак като пораснаха почнаха да се притесняват от съучениците си (обикновено по къси гащи, тениска и маратонки). Цветя само ние носим. Такива мити работи. В България с лаптопи, а сега по новините говорят че за бедните семейства в Квебек събират помощи, за да ги подпомагат в стягането на учениците - купуват чанти, тетрадки, пособия .... разни организации, асоциации и тъй нататък.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Най-големият хит е детският лаптоп, който улеснява уроците по роден край и английски език. Миникомпютърът се продава за 100 лева.
Да бе егати лаптопите за по 100 леава ИзображениеИзображение Изображение
Е тия като почнат да пишат глупости спирачки нямат Изображение
Joy

Мнение от Joy »

:D Не е смешно, Ира. Моята дъщеря получи детски лаптоп за втори или трети клас ако не се лъжа и струваше към...почти 200 лева играчката...Още се подмята тук-донесохме го, защото е много добро помагало за учене на английски. Пълно е с думички, които детето трябва да повтаря...Абе, за малки деца е чудно, само че ние отдавна минахме тази възраст, та сега е ненужна стара играчка. :)

Ние тази година сме в ново, страхотно училище, само че детето ми ще пропусне първия учебен ден, защото ще пристигне от България по-късно. Днес я записвахме, платихме 210 дол. за учебници, разведоха ни на екскурзия из училището и аз съм адски впечатлена. Спортната зала представлява 4 игрища залепени с възможност за преграждане- аз такова чудо не бях виждала до сега, библиотеката е 3 пъти по-голяма от моята-университетска, театралната зала е като в истински театър, а да не говорим за класовете...Музикалното образование е по 6 инструмента, само че ние избрахме art plastique. Особенно ме впечатлиха класовете по биология и естествени науки. Както изглежда, ще имаме униформи за които попълвахме формуляр за желание за цвета (избрахме бургундско) и място на логотипа. Децата ги снимаха за ученическа карта, а ние получихме гардеробче. Аз определено се загубих из лабиринтите на училището- как се оправят тези деца? :shock: Зърнах на едно място приготвените учебници, които ще им бъдат раздавани по-късно и си глътнах граматиката. Страшни! :D
Толкова съм впечатлена аз от това училище, че нямам думи направо. То не са социални активитета, не е чудо! Собствено ученическо радио, ученически съвети, театрални постановки, танцови колективи, шефства над животните в класовете по биология (там е като джунгла)...абе какво ли не! :shock:

Още не съм купувала канцеларски принадлежности, но щерката доколкото разбрах си е изнакупила в София някакви лъскави тетрадки, че даже и за приятелката си. :D Май ще изчакам да видя какво си е купила и как се е облякла и после аз ще купувам. Определено София и действа положително на чувството за женска суета-дано само забрави най-сетне тези маратонки и си купи прилични обувки, че направо не мога да понасям този начин на обличане! :roll:
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

JOY написа:... ново, страхотно училище...
Ako niakoj moje da prepora4a hubawi kwartali i u4ili6ta, mnogo 6te mu bada blagodaren.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Не бе JOY не си ме разбрала,мен ми в смешно че му викат лаптоп. Същото чудо го купих от тук за 40 далара преди такси де (на далавера) и го занесох на племеницата от тук,че и тя е първи клас. И аз мисля че е много удобно нещо,просто заглавието е такова че кой знае какво ще решиш че са купили. :lol:
А вие знаете ли каква лудост е записването на първокласник в София. Незнам защо :conf: кварталното училище (32 на Христо Ботев) е станало супер популярно и тези които не са от квартала се редят по 2 нощи пред училището да си запишат децата там,правят се списъци ,почти до бой се стига :shock: и после децата пътуват по 3 часа :? .
Аватар
petia4444
Обратна връзка:

Мнение от petia4444 »

Странни неща прочетох в постингите ви!Възхищавам се на описанието за училище в Канада,но тук в БГ и след 100 години няма да го имаме това!!!Работя от 3 год в начално училище и материалната база е ужасна,горките деца,Какви игрища,какви радия и тем подобни!Днес цял ден се ровя по прашните ,изпочупени шкафове, отделях неща като книги и тетрадки, все още що годе здрави ,ама почти нищо не е останало!!!Опитах се да украся стените, да наредя игротеката,и искам да ви кажа че ми е жал,за всичко,което се руши ,не се подържа ,защото в държавните училища парите се отпускат от министерството,и все няма пари!!!!А колкото за това ,че в някакво училище имало опашка за записване....да бе!!!!няма деца,Има съкращения на Педагози, вие ми говорите за опашки!!!То това беше ама по живково време,когато жените раждаха по 2,3 деца и в класовете стигаха до 30 ,че и повече!!!Сега ако имаме 20 Първокласника,радост!!!За лаптопите...............Ами като навсякаде има родители с по големи възможности,но чак да имат всички мобилни телефони и да ги карат с лъскави коли????? :shock: Само в частните училища,които никак не са много!!!Просто таксите са убииствени!!!Та по вестниците нека си пишат каквото искат,но аз знам каква е голата истина за училищата ни тук в БГ!!!
Всичко идва ,за да си отиде!
Остава само кристалната форма на онова,
което е било и никога няма да се върне!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

petia4444,не казвам че няма места по училищата ,а че голяmа чяст от родителите искат да си запишат децата в едно училище въпреки че в последствие те(родители +деца) ще пътуват до въпросното училище 2-3 часа,докато кварталните седят празни.Това ми е странно :roll: .Защо точно това училище :conf: ,преди хич не беше толкова реномирано.
Joy

Мнение от Joy »

И нашето бивше училище в София беше много желано и с приемен изпит за първи клас. Тълпи от възбудени родители по цяло лято обикалят списъците с приети....

Ех, Петя, далеч не всички училища са като това, което описах. Предишното бих нарекла "скромничко, но с вкус". Ето един клас от бившето ни училище. Не е много различно от българско:

Изображение

При сегашното вкусът е неоспорим, но съвсем не е скромничко. :D
Joy

Мнение от Joy »

Mark написа:
JOY написа:... ново, страхотно училище...
Ako niakoj moje da prepora4a hubawi kwartali i u4ili6ta, mnogo 6te mu bada blagodaren.
Абе, Марк, твоята красавица не е ли още бебе? :shock:

А за елитните училища не малко е изнаписано. Търси в архивите! Частни или интернационални- има за всякакъв вкус и джоб. :D
Аватар
petia4444
Обратна връзка:

Мнение от petia4444 »

JOY ,добре изглежда на снимката!!!А и като гледам броят на чиновете е доста.....прозорците са големи със щори....наистина е доста уютно!!!Мерси за снимката!!!
Всичко идва ,за да си отиде!
Остава само кристалната форма на онова,
което е било и никога няма да се върне!
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

JOY написа:Ето един клас от бившето ни училище. Не е много различно от българско:
Много хубави спомени имаш за българските училища.
Може би защото по наше време не бяха така както са сега.
Ето ситуацията в 33-то у-ще (Люлин, София).

кликни за hires (1024x768) картинка:

Изображение Изображение Изображение
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

optics написа:Ето ситуацията в 33-то у-ще (Люлин, София).
Абе Optics, откъде изкопа тези снимки? :shock:
Аз като гледам, като нищо може и да разчета собствените си драсканици отпреди -найсе години! :roll:
И за да не съм съвсем "оф", само да спомена, че ситуацията е подобна не само по училищата, а и по държавните университети. Тогава, ако някое училище предлага маааалко по-добра база (в смисъл измазани стени, здрави чинове), няма нищо чудно, че родители и ученици се редят на опашки и пътуват с часове, само и само да се вредят там.

Божееее, като се сетя аз как съм си мечтала за закачалка за палтото в класната стая. Нашите горни дрехи ги премятахме през столовете, ама ако е по-дълго, обира всичката мръсотия по земята. От друга страна, ако е толкова студено, че да си носиш палто, то значи и в класната стая не е по-топло, така че палтата не се задържаха много по столовете. Айде да не започвам пък за отоплението, че иначе....
agnesa terzyiska

Мнение от agnesa terzyiska »

Joy, koe e novoto u4ili6te na dashteria ti ?
Joy

Мнение от Joy »

Прави сте. :? И най-най-скромното местно е по-добро от най-добрите български държавни (за частните нямам мнение...). Но аз имах повече впредвид това, което ще се види на снимката. :roll: Изрових тук още една стара от архива, но повече нямам... :?
Аз ще се опитам да наснимам новото някой ден и ще ви покажа какво се нарича училище. :)

Изображение
Joy

Мнение от Joy »

agnesa terzyiska написа:Joy, koe e novoto u4ili6te na dashteria ti ?
Новото е "Луи-Филип Паре" в Шатоге. Точно срещу болницата Анна Лаберж. То отскоро е интернационално. :roll:

Май като гледам това не ти говори нищо особенно...Нали си в България? Кварталът ни не е за новоемигранти. :roll:
Заключено