първия учебен ден
първия учебен ден
Чета тук една статия в Стандарт, как в България първолаците тръгват на училище с лаптопи, издокарани като манекени, с лични шофьори и таксита, мобилни телефони и реших да ви запитам как ще "издокарате" тук вашите деца за първия учебен ден, който изобщо не е такова събитие както в България. Моите деца все много официално ги обличах до сега за първия учебен ден, та чак като пораснаха почнаха да се притесняват от съучениците си (обикновено по къси гащи, тениска и маратонки). Цветя само ние носим. Такива мити работи. В България с лаптопи, а сега по новините говорят че за бедните семейства в Квебек събират помощи, за да ги подпомагат в стягането на учениците - купуват чанти, тетрадки, пособия .... разни организации, асоциации и тъй нататък.

Ние тази година сме в ново, страхотно училище, само че детето ми ще пропусне първия учебен ден, защото ще пристигне от България по-късно. Днес я записвахме, платихме 210 дол. за учебници, разведоха ни на екскурзия из училището и аз съм адски впечатлена. Спортната зала представлява 4 игрища залепени с възможност за преграждане- аз такова чудо не бях виждала до сега, библиотеката е 3 пъти по-голяма от моята-университетска, театралната зала е като в истински театър, а да не говорим за класовете...Музикалното образование е по 6 инструмента, само че ние избрахме art plastique. Особенно ме впечатлиха класовете по биология и естествени науки. Както изглежда, ще имаме униформи за които попълвахме формуляр за желание за цвета (избрахме бургундско) и място на логотипа. Децата ги снимаха за ученическа карта, а ние получихме гардеробче. Аз определено се загубих из лабиринтите на училището- как се оправят тези деца?

Толкова съм впечатлена аз от това училище, че нямам думи направо. То не са социални активитета, не е чудо! Собствено ученическо радио, ученически съвети, театрални постановки, танцови колективи, шефства над животните в класовете по биология (там е като джунгла)...абе какво ли не!

Още не съм купувала канцеларски принадлежности, но щерката доколкото разбрах си е изнакупила в София някакви лъскави тетрадки, че даже и за приятелката си.

Не бе JOY не си ме разбрала,мен ми в смешно че му викат лаптоп. Същото чудо го купих от тук за 40 далара преди такси де (на далавера) и го занесох на племеницата от тук,че и тя е първи клас. И аз мисля че е много удобно нещо,просто заглавието е такова че кой знае какво ще решиш че са купили. 
А вие знаете ли каква лудост е записването на първокласник в София. Незнам защо :conf: кварталното училище (32 на Христо Ботев) е станало супер популярно и тези които не са от квартала се редят по 2 нощи пред училището да си запишат децата там,правят се списъци ,почти до бой се стига
и после децата пътуват по 3 часа
.

А вие знаете ли каква лудост е записването на първокласник в София. Незнам защо :conf: кварталното училище (32 на Христо Ботев) е станало супер популярно и тези които не са от квартала се редят по 2 нощи пред училището да си запишат децата там,правят се списъци ,почти до бой се стига

- petia4444
- Обратна връзка:
Странни неща прочетох в постингите ви!Възхищавам се на описанието за училище в Канада,но тук в БГ и след 100 години няма да го имаме това!!!Работя от 3 год в начално училище и материалната база е ужасна,горките деца,Какви игрища,какви радия и тем подобни!Днес цял ден се ровя по прашните ,изпочупени шкафове, отделях неща като книги и тетрадки, все още що годе здрави ,ама почти нищо не е останало!!!Опитах се да украся стените, да наредя игротеката,и искам да ви кажа че ми е жал,за всичко,което се руши ,не се подържа ,защото в държавните училища парите се отпускат от министерството,и все няма пари!!!!А колкото за това ,че в някакво училище имало опашка за записване....да бе!!!!няма деца,Има съкращения на Педагози, вие ми говорите за опашки!!!То това беше ама по живково време,когато жените раждаха по 2,3 деца и в класовете стигаха до 30 ,че и повече!!!Сега ако имаме 20 Първокласника,радост!!!За лаптопите...............Ами като навсякаде има родители с по големи възможности,но чак да имат всички мобилни телефони и да ги карат с лъскави коли?????
Само в частните училища,които никак не са много!!!Просто таксите са убииствени!!!Та по вестниците нека си пишат каквото искат,но аз знам каква е голата истина за училищата ни тук в БГ!!!

Всичко идва ,за да си отиде!
Остава само кристалната форма на онова,
което е било и никога няма да се върне!
Остава само кристалната форма на онова,
което е било и никога няма да се върне!
petia4444,не казвам че няма места по училищата ,а че голяmа чяст от родителите искат да си запишат децата в едно училище въпреки че в последствие те(родители +деца) ще пътуват до въпросното училище 2-3 часа,докато кварталните седят празни.Това ми е странно
.Защо точно това училище :conf: ,преди хич не беше толкова реномирано.

И нашето бивше училище в София беше много желано и с приемен изпит за първи клас. Тълпи от възбудени родители по цяло лято обикалят списъците с приети....
Ех, Петя, далеч не всички училища са като това, което описах. Предишното бих нарекла "скромничко, но с вкус". Ето един клас от бившето ни училище. Не е много различно от българско:

При сегашното вкусът е неоспорим, но съвсем не е скромничко.
Ех, Петя, далеч не всички училища са като това, което описах. Предишното бих нарекла "скромничко, но с вкус". Ето един клас от бившето ни училище. Не е много различно от българско:

При сегашното вкусът е неоспорим, но съвсем не е скромничко.

Абе, Марк, твоята красавица не е ли още бебе?Mark написа:Ako niakoj moje da prepora4a hubawi kwartali i u4ili6ta, mnogo 6te mu bada blagodaren.JOY написа:... ново, страхотно училище...

А за елитните училища не малко е изнаписано. Търси в архивите! Частни или интернационални- има за всякакъв вкус и джоб.

- Independent
Абе Optics, откъде изкопа тези снимки?optics написа:Ето ситуацията в 33-то у-ще (Люлин, София).

Аз като гледам, като нищо може и да разчета собствените си драсканици отпреди -найсе години!

И за да не съм съвсем "оф", само да спомена, че ситуацията е подобна не само по училищата, а и по държавните университети. Тогава, ако някое училище предлага маааалко по-добра база (в смисъл измазани стени, здрави чинове), няма нищо чудно, че родители и ученици се редят на опашки и пътуват с часове, само и само да се вредят там.
Божееее, като се сетя аз как съм си мечтала за закачалка за палтото в класната стая. Нашите горни дрехи ги премятахме през столовете, ама ако е по-дълго, обира всичката мръсотия по земята. От друга страна, ако е толкова студено, че да си носиш палто, то значи и в класната стая не е по-топло, така че палтата не се задържаха много по столовете. Айде да не започвам пък за отоплението, че иначе....
-
Прави сте.
И най-най-скромното местно е по-добро от най-добрите български държавни (за частните нямам мнение...). Но аз имах повече впредвид това, което ще се види на снимката.
Изрових тук още една стара от архива, но повече нямам...
Аз ще се опитам да наснимам новото някой ден и ще ви покажа какво се нарича училище.

Аз ще се опитам да наснимам новото някой ден и ще ви покажа какво се нарича училище.