Здравейте!
Приятелят ми и аз, ни предстои ни скорошно заминаване за Канада и сме пред следната дилема:
Имаме желание да учим при първа възможност в Канада. Поради това че сме одобрени по процедурата на Квебек, знаем че таксите в университетите за permanent residents на Квебек са значително по-ниски. Ние нямаме парите дори за ниските такси и по всяка вероятност ще се наложи да използваме заем и стипендия от държавата.
Тъй като английския ни е по-силен език, ще учим на него. Смятаме да тръгнем тази есен, а можем да започнем да учим едва след 1 година от пристигането ни в Канада. Естествено предпочитаме да живеем и учим в английската част, защото това е по-силния ни език. Но заради по-евтиното учене в Квебек смятаме там да кацнем и да си уредим статута на Кебекари. Притеснени сме обаче защото става дупка от 1 година престой в Монреал до започването ни на учене. Не сме сигурни дали със слабия ни френски на ниво интервю ще успеем да се издържаме в Монреал до приемането в университета,а дори след това?!
Има ли вариант, при който може да кацнем в Монреал, да си уредим документите за permanent residents там,след което веднага да отидем и живеем в английската част за около 1 година и след това да се върнем като permanent residents на Монреал за учене на ниските такси?!
Междувременно можем да успеем да се спечелим стипендия за университет в английската част-дай Боже, но това ще се разбере най-рано на пролет 2006, защото още не сме си взели кандидат студентските изпити.
Благодарим ви предварително за помоща!
Сложна дилема за обучението и работата в Канада за новодошли
- mitko pitko
Аз не мисля, че слабия френски е причина да се махате от Монреал само за година. Все пак и тука английският е вървежен. Освен това трябва да си калкулирате и допълнителните неудобства свързани с евентуална смяна на местоживеенето след година. Както и спасителния пояс тука-социала.Притеснени сме обаче защото става дупка от 1 година престой в Монреал до започването ни на учене. Не сме сигурни дали със слабия ни френски на ниво интервю ще успеем да се издържаме в Монреал до приемането в университета,а дори след това?!