Сложна дилема за обучението и работата в Канада за новодошли
Сложна дилема за обучението и работата в Канада за новодошли
Здравейте!
Приятелят ми и аз, ни предстои ни скорошно заминаване за Канада и сме пред следната дилема:
Имаме желание да учим при първа възможност в Канада. Поради това че сме одобрени по процедурата на Квебек, знаем че таксите в университетите за permanent residents на Квебек са значително по-ниски. Ние нямаме парите дори за ниските такси и по всяка вероятност ще се наложи да използваме заем и стипендия от държавата.
Тъй като английския ни е по-силен език, ще учим на него. Смятаме да тръгнем тази есен, а можем да започнем да учим едва след 1 година от пристигането ни в Канада. Естествено предпочитаме да живеем и учим в английската част, защото това е по-силния ни език. Но заради по-евтиното учене в Квебек смятаме там да кацнем и да си уредим статута на Кебекари. Притеснени сме обаче защото става дупка от 1 година престой в Монреал до започването ни на учене. Не сме сигурни дали със слабия ни френски на ниво интервю ще успеем да се издържаме в Монреал до приемането в университета,а дори след това?!
Има ли вариант, при който може да кацнем в Монреал, да си уредим документите за permanent residents там,след което веднага да отидем и живеем в английската част за около 1 година и след това да се върнем като permanent residents на Монреал за учене на ниските такси?!
Междувременно можем да успеем да се спечелим стипендия за университет в английската част-дай Боже, но това ще се разбере най-рано на пролет 2006, защото още не сме си взели кандидат студентските изпити.
Благодарим ви предварително за помоща!
Приятелят ми и аз, ни предстои ни скорошно заминаване за Канада и сме пред следната дилема:
Имаме желание да учим при първа възможност в Канада. Поради това че сме одобрени по процедурата на Квебек, знаем че таксите в университетите за permanent residents на Квебек са значително по-ниски. Ние нямаме парите дори за ниските такси и по всяка вероятност ще се наложи да използваме заем и стипендия от държавата.
Тъй като английския ни е по-силен език, ще учим на него. Смятаме да тръгнем тази есен, а можем да започнем да учим едва след 1 година от пристигането ни в Канада. Естествено предпочитаме да живеем и учим в английската част, защото това е по-силния ни език. Но заради по-евтиното учене в Квебек смятаме там да кацнем и да си уредим статута на Кебекари. Притеснени сме обаче защото става дупка от 1 година престой в Монреал до започването ни на учене. Не сме сигурни дали със слабия ни френски на ниво интервю ще успеем да се издържаме в Монреал до приемането в университета,а дори след това?!
Има ли вариант, при който може да кацнем в Монреал, да си уредим документите за permanent residents там,след което веднага да отидем и живеем в английската част за около 1 година и след това да се върнем като permanent residents на Монреал за учене на ниските такси?!
Междувременно можем да успеем да се спечелим стипендия за университет в английската част-дай Боже, но това ще се разбере най-рано на пролет 2006, защото още не сме си взели кандидат студентските изпити.
Благодарим ви предварително за помоща!
- p4eli4ka
- Обратна връзка:
Темата е на 2 места, но веднага ще се погрижа за това. Махам я от Емиграция-та, там едва ли някой ще може да отговори.
А сега и моя отговор:
Прочетох внимателно въпроса и реших че имам мнение, което трябва да споделя.
Не е задължително да кацнете в Квебек, само за да си уредите документите и после да заминавате на другаде. Таксите за обучение в университет не зависят от това къде си кацнал. Зависят от това, дали имате сертификати за селекция за Квебек. И тъй като вие имате сертификати, можете да си кацнете където си искате в Канада. И когато дойде ред за учене, просто представяш сертификата, и плащаш по цени като за квебекари. Това не го знам от личен опит, но съм го чувала от приятели, които разучаваха този вариант за по-евтино учене.
Това е което знам, дано да ви е полезно. Хубаво ще е да ви отговори и някой друг, който да е по-наясно от мен в тая насока
А сега и моя отговор:
Прочетох внимателно въпроса и реших че имам мнение, което трябва да споделя.
Не е задължително да кацнете в Квебек, само за да си уредите документите и после да заминавате на другаде. Таксите за обучение в университет не зависят от това къде си кацнал. Зависят от това, дали имате сертификати за селекция за Квебек. И тъй като вие имате сертификати, можете да си кацнете където си искате в Канада. И когато дойде ред за учене, просто представяш сертификата, и плащаш по цени като за квебекари. Това не го знам от личен опит, но съм го чувала от приятели, които разучаваха този вариант за по-евтино учене.
Това е което знам, дано да ви е полезно. Хубаво ще е да ви отговори и някой друг, който да е по-наясно от мен в тая насока

Pour être heureux un an, gagnez au loto. Pour être heureux toute votre vie, aimez ce que vous faites 

Сертификатът за селекция за Квебек става валиден след като Immigration-Québec на летището или местния Carrefour d'immigration го заведе със съответния файлов номер.p4eli4ka написа:Таксите за обучение в университет не зависят от това къде си кацнал. Зависят от това, дали имате сертификати за селекция за Квебек. И тъй като вие имате сертификати, можете да си кацнете където си искате в Канада. И когато дойде ред за учене, просто представяш сертификата, и плащаш по цени като за квебекари.
Таксите за обучение в университетите на Квебек са различни за жители на провинция Квебек и жители от останалите провинции на Канада (приблизително 2 пъти по-високи).
Също така, при кандидатстване за университет ако искаш да се възползваш от сертификата е необходимо местожителство в Квебек.
мисля , че има и някакво условие за 3 месеца пребиваване в провинцията , за да се ползват съответните такси . четох в руския форум за хора , които от Монреал заминават директно в Торонто и там също плащат по таксите за резиденти за Онтарио , бяха написали , че просто не са стояли 3 месеца в Кебек и затова са успели да минат по ниските цени за другата провинция , доколко е вярно , може да ме поправите , защото беше отдавна .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
карлсон , който живее на покрива .
Спорен въпрос за намирането на работа... Зависи каква работа и за каква професия.huba написа:V Montreal moje bez nikakvi problemi da se jivee, raboti i uchi samo s angliiski.Daje samo s angliiski e po-lesno da se nameri rabota otkolkoto samo s frenski.

Конкретно по въпроса...Струва ми се странна и нелогична подобна "маневра". Не разбирам защо първата година от имиграцията е по-привлекателна в Торонто, а не в Монреал.
- p4eli4ka
- Обратна връзка:
krimon, позволи ми да не се съглася с теб. Мой приятел кацна в извън Квебек, но си има сертификат за Квебек. Когато реши да учи, разучи таксите и се оказа именно това, което писах в горния си постинг. Приеха го да учи в Монреал и щеше да плаща такса, каквато плащат местните. И именно защото има сертификат. Доколкото знам никой не го е питал дали е живял 3 месеца в Квебек. Все пак той не беше живял в Квебек нито един ден преди са дойде да учи. Но за съжаление се намериха причини, които да го върнат там, откъдето дойде. И с ученето нещата не се получиха. Но това е друга тема.
Късмет Angie1
Дано да ви е по-лесно да изберете, като прочетете мненията тук 
Късмет Angie1

Pour être heureux un an, gagnez au loto. Pour être heureux toute votre vie, aimez ce que vous faites 

Ne stava vapros za rabota kato medicinska sestra.JOY написа:Спорен въпрос за намирането на работа... Зависи каква работа и за каква професия.huba написа:V Montreal moje bez nikakvi problemi da se jivee, raboti i uchi samo s angliiski.Daje samo s angliiski e po-lesno da se nameri rabota otkolkoto samo s frenski.![]()
Конкретно по въпроса...Струва ми се странна и нелогична подобна "маневра". Не разбирам защо първата година от имиграцията е по-привлекателна в Торонто, а не в Монреал.

"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
- Lub0
- Обратна връзка:
Аааа, тука не съм съгласен, за по-големите фирми и за по-добре платената работа са важни знанията и опита, ако ги имаш и преводач ще ти назначът ако трябва...JOY написа:Същото важи и за по-големите фирми и по принцип за по-добре платената работа.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
- bgmontreal
- Обратна връзка:
по-големите фирми не знаят и че съществува френски, а за добре платена работа, чакай ти само на френскиJOY написа:НИМА?Ne stava vapros za rabota kato medicinska sestra.Аз пък реших, че новопристигнали някой ще ги вземе за мед.сестра.
![]()
Хуба, за която и да е работа на държавно ниво френския в Квебек е по-важен от английския. Същото важи и за по-големите фирми и по принцип за по-добре платената работа.
Колкото за сестрите виж какво пише във форума на Асен Пасков, а и мойта позната сериозно те оборват.
Изобщо както за ипотеките, така и за сестрите си има други пътища

http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;