Кандидастсване за Канада от САЩ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
diddy
Обратна връзка:

Кандидастсване за Канада от САЩ

Мнение от diddy »

Здравейте,

Направили сте си чудесно форумче тук и аз ще се опитам да се възползвам от него. Най-после се захванах и аз сериозно със събирането на документите, но имам няколко въпроса, дано някой да може да ми отговори.

1. Образование - В Checklist-a за необходимите документи който намерих на сайта на имиграционния офис в Бъфало пише, че искат академична справка запечатана в плик от университета. Въпросите ми са:
- някой изпращал ли е скоро транскрипт който не е в запечатан плик и върнали ли са го за това?
- от Щатите като изпращате дипломи необходимо ли е да са легализирани или проста норатиална заверка е достатъчна?
- свидетелство за следдипломна квалификация може ли да се смята за Professional qualifications certificate, въпреки че няма академична справка към него?

2. Семейни връзки. По какъв начин се доказват? При положение че ги нямам, струва ли си да напиша в обяснително писмо, че имам приятели там и да дам копия от техните визи и паспорти?

3. Work experience
- липсата на визитни картички от човека, който ми е подписал документите може ли да бъде причина да не ги приемат? Ако сама си напечатам визитните картички тук мислите ли че би имало проблем?
- Биха ли приели факс със писмото че съм работила в съответната компания или само оригинали?

4. Свидетелство за съдимост
- освен letter of clearance от FBI искат ли и сертификат от полицейското или само FBI ми стига?
- свидетелството за съдимост от България как го превеждате и изобщо какво приемат за licenced translation? Имате ли идея какво е лицензиран превод и как се прави в Щатите?

Предварително ви благодаря за помощта, наистина в момента се чудя как точно да действам. Поздрави на Лиска и всички останали участници тук :)
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Re: Кандидастсване за Канада от САЩ

Мнение от mirkaa »

Здр, скоро минах по твоя път, въпреки че е за Квебек, е подобно.... но ето какво знам
diddy написа: 1. Образование - В Checklist-a за необходимите документи който намерих на сайта на имиграционния офис в Бъфало пише, че искат академична справка запечатана в плик от университета. Въпросите ми са:
- някой изпращал ли е скоро транскрипт който не е в запечатан плик и върнали ли са го за това?
да, пратих го отворен, нямаше проблем, но пък защо не си го вземеш в плик, след като е толкова лесно?
diddy написа: - от Щатите като изпращате дипломи необходимо ли е да са легализирани или проста норатиална заверка е достатъчна?
защо е нужно всичко това?? нито едното. Само копие от дипломата е достатъчно. Оригинала дръж в теб.
diddy написа:- свидетелство за следдипломна квалификация може ли да се смята за Professional qualifications certificate, въпреки че няма академична справка към него?
за това не знам :(
diddy написа:2. Семейни връзки. По какъв начин се доказват? При положение че ги нямам, струва ли си да напиша в обяснително писмо, че имам приятели там и да дам копия от техните визи и паспорти?
семейни връзки с кого?? В Канада? За приятел мисля има готова форма, не е нужно да даваш персонал инфо като паспорт, а е и противозаконно :)
diddy написа:3. Work experience
- липсата на визитни картички от човека, който ми е подписал документите може ли да бъде причина да не ги приемат? Ако сама си напечатам визитните картички тук мислите ли че би имало проблем?
не е проблем, само е препоръчително, но задължително трябва писмото да е на официалния letterhead на компанията.
diddy написа: - Биха ли приели факс със писмото че съм работила в съответната компания или само оригинали?
НЕ изпращай оригинали, те трябва да са в теб. Факс е ОК. Също така можеш да приложиш копие от W2 като доказателство, че си работила еди-къде-си, като зачеркнеш персонал инфо като SS Номер.
diddy написа:4. Свидетелство за съдимост
- освен letter of clearance от FBI искат ли и сертификат от полицейското или само FBI ми стига?
ФБИ стига
diddy написа: - свидетелството за съдимост от България как го превеждате и изобщо какво приемат за licenced translation? Имате ли идея какво е лицензиран превод и как се прави в Щатите?
вади се само от града, в който си живяла в БГ, превежда се при лицензиран преводач, сиреч фирма, и някой ти го праща в УСА.
diddy написа:Предварително ви благодаря за помощта, наистина в момента се чудя как точно да действам. Поздрави на Лиска и всички останали участници тук :)
Нали си aware колко време ще ти отнеме Федереланата процедура? :)
Успех и късмет!!
Аватар
mecan

Мнение от mecan »

Само едно уточнение - свидетелство за съдимост от България се издава от районния съд по местораждане,т.е. ако си роден в София от Софийски районен съд ако си от място където няма такъв, трябва да проучиш кой районен съд отговаря и да си извадиш свидетелството от там.Свидетелсво за съдимост може да ти бъде извадено и от един от двамата родители.
Според учението на философа Ли Тин Уидъл хаосът се намира в най-голямо
изобилие там, където някой се стреми да въведе ред. И хаосът винаги
надмогва реда, защото е по-способен организатор.
Аватар
diddy
Обратна връзка:

Канада от САЩ

Мнение от diddy »

Аз си извадих свидетелство за съдимост, получих си го тук в САЩ, въпроса е тук какъв е този лицензиран преводач при който да го занеса и от къде да го намеря?

Наясно съм колко отнема, ама за Квебек не мога да кандидатствам, не знам думичка френски.
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Re: Канада от САЩ

Мнение от mirkaa »

diddy написа:Аз си извадих свидетелство за съдимост, получих си го тук в САЩ, въпроса е тук какъв е този лицензиран преводач при който да го занеса и от къде да го намеря?

Наясно съм колко отнема, ама за Квебек не мога да кандидатствам, не знам думичка френски.
за съжаление, единственото място където можеш да го завериш, че е истински превод, е консулска служба на БГ - New York i Washington D.C. Ако питаш мен, по-лесно ще ти е да си извадиш ново, преведеш в БГ, и да ти го пратят. Освен ако имаш път към Ню Йорк.

И аз не знам грам френски, но ще го науча... :rotaeye: Ще ти кажа как съм минала, стига да стигна до интервюто!! :wink: :lol: :lol:
Аватар
diddy
Обратна връзка:

Канада от САЩ

Мнение от diddy »

Това не е проблем, вече си имаме консул и в Чикаго, предполагам че ще могат да го направят

Проблема с транскрипта е че трябва някой да ми го извади в Бг да ги накара да го сложат в плик в университета и да го подпечатат - няма нищо лесно в това. А тук си имам готов траскрипт просто не е в плик. Не разбрах дипломите да ги легализирам ли или обикновен превод с нотаризация тук ще ми стигне - не вярвам да приемат само копие на българската ми диплома без превод.
niu

Мнение от niu »

diplomite i academichnite spravki ot bg si gi izprashtai otvoreni i hich ne se pritesnjavai. diplomata ot usa njama nujda da ja zaverjavash notarialno. academichnite spravki ot usa -- officialni i te si idvat zapechatani v plik vinagi -- prosto kaji na universiteta ti da ne gi mailva, a ti da si gi vzemesh i prilojish v paketa s documentite.

otnosno svudetelstvoto za sudimost -- az pratih i ot mestnata policia i ot FBI. otidoh v mestnata policia i im kazah da mi napishat pismo, che njamam record pri tjah. na pismoto pishe, che e for Canadian Immigration. Stana za 5 min. -- dadoh im shofiorskata si knijka i sled 5 min, i 5 dollara imah pismoto. bulgarskoto si go izvadih i prevedoh v bg.

otnosno pismoto dokazvashto trudov staj -- az ne rabiram za staj ot usa li stava vupros ili za staj ot bg. pismoto nezavisimo otkude, trjabva da bude na officialen letterhead i original (v kraina smetka companiata moje da ti dade poveche ot edin original, nali taka -- tova ne e diploma???), a ne fax ot companiata. ako dokazvash trudov staj ot bg prati i copia na trudovata ti knijka, ako ot usa moje bi w2 form kakto te beshe posuvetvala mirkaa.

za Quebec e po-burzo, no az sushto sum candidatsvala za Federalnata chast. pusnah january, vurnaha mi documentite, zashtoto ne bjah slojila njakakuv INS formuljar, pratih gi pak prez february i poluchih file number predi sedmica. dokolkoto znam v momenta Federalnata procedura e mejdu godina i polovina i dve, no razbira se vseki sluchai e dosta individualen.

moi suvet e da izpratish vsjakakvi formuljari ot INS, vizi, i drugi usa immigration documenti (copia, razbira se) immigration, za da ne ti vrushtat documentite kato pri men. javno durjat na tova.

uspeh
Аватар
diddy
Обратна връзка:

Мнение от diddy »

Благодаря ви :)
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Здрасти, diddy.
Нашият файлов номер от Бъфало е от юни 2003, но не вярвам нещата да са се изменили много. Всички документи които сме пращали са били ксерокопия с изключение на свидетелствата за съдимост. Ксерокопия бяха и всички академични справки и други документи за образование (естествено на преведените и легализирани оригинали).
Сроковете са по кратки от тези за федералната програма в Букурещ.
Ние минахме без интервю и направихме медицинските април 2004. От тогава почти година чакаме да ни мине secutity check-a.
Разгледай и този форум:
http://www.immigration.ca/discussion/fo ... FORUM_ID=4
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

за сащ свид за съдимост - доколкото знам, зависи от щата в който си. за някои щати искат и от местната ченгеджийница, за някои - само от фбр. но както казва някой по-горе - вместо да си губиш времето да проверяваш дали точно от твоя щат искат (и пак да не си 100% сигурна), ако става толкова бързо, направо си вади и пращай.

другото за свидетелствата за съдимост - имай предвид, че отнемат време (преди 2-3 месеца от фбр отне около 5-6 седмици). от друга страна, не е хитро да си ги извадиш сега, пък да ги подадеш след година - ще ти искат ъпдейтед.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
lilu1304

Мнение от lilu1304 »

Drifter, имам въпрос към тебе. След колко време си получи Initial Assessment? Аз си мислех, че нещата стават по-бързо и се учудвам че толкова много те бавят. Аз си пуснах документите през юли и от оттогава ни вест ни кост. На immigration.ca има хора които приключват целия процес за година и половина. Е, има и такива които чакат с години, ама не ми се иска ние да сме от тях.
Силен е не този, който не пада, а този който като падне става!
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Ето всичките ни дати:
пратени документи края на март 2003
IA 3 юни 2003
Медицински април 2004
Допълнителни документи май 2004
Police setrificates юни 2004
....
и това е за сега.
Аватар
zmeitshe

Мнение от zmeitshe »

landidatstvane ot usa moje da otneme i poveche ot kandidatstvane ot bukurest. az sam podal dokumenti prez april 2001 i oshte chakam. imah interview mai mesetz minalata godina, pratih meditzinski february 2003 i triabvashe da gi povtariam pak minalia mesetz (sthoto parvite bili veche s iztekla godnost).
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Можеш ли да се уточниш, че нещо не рабирам в твоите дати. Излиза че си правил за първи път медицински година и три месеца преди интервюто? За първи път чувам за медицински преди интервюто. По коя програма си?
Аватар
zmeitshe

Мнение от zmeitshe »

po federalnata programa. meditzinskite mi gi pratiha zaedno s pismo prez june 2002 che fila mi se prehvarlia ot buffalo v new york i shte triabva da attendvam interview. biah v consulstvoto v new york decmvri 2002 da pitam dokade sa s moia case i mi kazaha che shte me izvikat za interview mart ili april 2003, so i decided to napravia meditzinskite. hubavo, ama interviewto "malko" se zabavi - izvikaha me mai 2004 i since meditzinskite sa good za edna godina only, mi dadoha novi formuliari da gi pravia nanovo.
Заключено