в най-общи линии въпросът ми може да прозвучи така: "Сега пристигам, къде да кацна - в Торонто или в Монреал?". Знам, че въросът е задавам многократно. Затова искам да помоля тези от вас, които смятат да ми отговорят с нещо от рода на "Има много инфо по въпроса, потърси по другите теми" да не го правят. Прерових всички теми няколко месеца назад и наистина намерих много отговори. Всички те обаче ми дадоха само обща представа за нещата, а аз искам да разбера вече съвсем конкретно как стоят нещата в моя случай.
А моя случай е следния: на 30 години съм, компютърен специалист с бакалавърска степен "Информатика". Имам следните сертификати - MCP, MCSA и MCSE едновременно за Windows NT, 2000 и 2003. Колегите знаят какво представлява това, за останалите ще кажа, че това са международно признати професионални сертификати, които, от опит знам, са по-ценени в чужбина от университетските дипломи. Имам 7+ год. стаж по специалността, последните 2 от които в голяма (по наш стандарт) фирма. Не знам никак френски. Английският ми е на ниво над средното, общувам свободно разговорно, справям се добре и писмено.
Женен съм, нямаме деца. Жена ми е на 28, вишист, "Лингвистика" с англисйки, немски и руски. Има няколкогодишен стаж като преводач от и на тези езици, вкл. и кръстосани преводи (тук е въпроса да попитам има ли търсене за такива специалисти?). Една особеност - с жена ми смятаме аз да замина веднага, а тя по-късно, след (и ако) аз се уредя. Смятаме, че така ще е по-лесно.
Кандидатствахме и получихме визи по Квебекската програма. Аз бях водещия кандидат. Знам, че ще има въпроси, затова обяснявам предварително - минахме, макар и на косъм, без аз да обеля и думичка на френски, само на английски. Жена ми се представи по-добре, изкара 4 точки и в крайна сметка г-н ЛаРю ни "пусна". Сега се колебаем къде да кацнем и да се установим. От наша гледна точка нещата стоят така (поне доколкото разбрах от форума):
Монреал:
плюсове - имам добър познат, бивш колега и съученик, който ще ме поеме в началото. Това май е най-важното. Освен това останах с впечатление, че новодошлите имат повече социални придобивки - помощи, курсове за преквалификации, език, финансова помощ, ако решиш да учиш (Така ли е наистина? В другите провинции наистина ли ги няма тези неща?). По-ниски цени на храна и квартири
минуси - езикова бариера (в нашия случай), по-студено, по-ниски заплати и по принцип по-трудно намиране на работа.
Торонто:
плюсове - повече работа, особено за компютърни специалисти, по-високи заплати, по-голям град и стандарт на живот. Нямаме проблем с езика.
минуси - по-скъпо като цяло, нямаме лични познати, макар че със сигурност ще намерим познати на наши познати, пък и съм сигурен, че много от вас ще предложат помощ и подкрепа, ако се наложи

Според нас най-важното е да си намеря колкото може по-бързо добре платена работа, желателно по специалността. Затова Торонто като че ли е избора за нас, още повече че няма да губим време с френския.
Още нещо - разбрахме, че при кацане в Торонто трябва да покажа повече пари, отколкото в Монреал. Тук сме измислили два варианта - първо, обяснявам, че тъй като като начало жена ми остава в БГ, съм й оставил половината пари, за да може тя да ги покаже, когато пристигне. Това достатъчно убедително ли ще е? Между другото си е самата истина.
Второ, и май това е най-правилния вариант според нас, кацам в Монреал и отсядам при моя познат първите няколко дена. Започвам да си оправям документите, като давам неговия адрес за кореспонденция с властите. Когато мога да се откопча, отивам в Торонто. Намерих поне една ж.п. и две автобусни линии Торонто-Монреал, пътя е между 4 и 7 часа, като цените започват от около 70$, което ми се вижда приемливо. Още повече че в самото начало ще съм сам и няма да ми е абсолютно никакъв проблем да си стегна сака и да се преместя от единия град в другия.
Това е в общи линии. Как смятате, тези ли са осовните фактори, които трябва да определят решението ни? Сещате ли се за други плюсове или минуси в полза на единия или другия град? Вие самите как бихте ги оформили и степенували? Виждате ли грешки и заблуди в разсъжденията ни?
В идеалния случай във форума ще се намери някой участник в същото положение - женен, без деца (т.е. лесно подвижен), компютърен специалист, знаещ английски, но не и френски, живял и в Монреал, и в Торонто. Точно мнението на този човек ме интересува най-много.
Още нещо - моля, давайте конструктивни мнения, подкрепени с факти или личен опит. Не искам темата да се превърне в арена за сражение на привържениците на единия и другия град, както се е случвало с много други подобни теми.
Благодаря ви предварително!