Торонто или Монреал - частен случай

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
trab

Торонто или Монреал - частен случай

Мнение от trab »

Здравейте,
в най-общи линии въпросът ми може да прозвучи така: "Сега пристигам, къде да кацна - в Торонто или в Монреал?". Знам, че въросът е задавам многократно. Затова искам да помоля тези от вас, които смятат да ми отговорят с нещо от рода на "Има много инфо по въпроса, потърси по другите теми" да не го правят. Прерових всички теми няколко месеца назад и наистина намерих много отговори. Всички те обаче ми дадоха само обща представа за нещата, а аз искам да разбера вече съвсем конкретно как стоят нещата в моя случай.

А моя случай е следния: на 30 години съм, компютърен специалист с бакалавърска степен "Информатика". Имам следните сертификати - MCP, MCSA и MCSE едновременно за Windows NT, 2000 и 2003. Колегите знаят какво представлява това, за останалите ще кажа, че това са международно признати професионални сертификати, които, от опит знам, са по-ценени в чужбина от университетските дипломи. Имам 7+ год. стаж по специалността, последните 2 от които в голяма (по наш стандарт) фирма. Не знам никак френски. Английският ми е на ниво над средното, общувам свободно разговорно, справям се добре и писмено.
Женен съм, нямаме деца. Жена ми е на 28, вишист, "Лингвистика" с англисйки, немски и руски. Има няколкогодишен стаж като преводач от и на тези езици, вкл. и кръстосани преводи (тук е въпроса да попитам има ли търсене за такива специалисти?). Една особеност - с жена ми смятаме аз да замина веднага, а тя по-късно, след (и ако) аз се уредя. Смятаме, че така ще е по-лесно.

Кандидатствахме и получихме визи по Квебекската програма. Аз бях водещия кандидат. Знам, че ще има въпроси, затова обяснявам предварително - минахме, макар и на косъм, без аз да обеля и думичка на френски, само на английски. Жена ми се представи по-добре, изкара 4 точки и в крайна сметка г-н ЛаРю ни "пусна". Сега се колебаем къде да кацнем и да се установим. От наша гледна точка нещата стоят така (поне доколкото разбрах от форума):

Монреал:
плюсове - имам добър познат, бивш колега и съученик, който ще ме поеме в началото. Това май е най-важното. Освен това останах с впечатление, че новодошлите имат повече социални придобивки - помощи, курсове за преквалификации, език, финансова помощ, ако решиш да учиш (Така ли е наистина? В другите провинции наистина ли ги няма тези неща?). По-ниски цени на храна и квартири
минуси - езикова бариера (в нашия случай), по-студено, по-ниски заплати и по принцип по-трудно намиране на работа.

Торонто:
плюсове - повече работа, особено за компютърни специалисти, по-високи заплати, по-голям град и стандарт на живот. Нямаме проблем с езика.
минуси - по-скъпо като цяло, нямаме лични познати, макар че със сигурност ще намерим познати на наши познати, пък и съм сигурен, че много от вас ще предложат помощ и подкрепа, ако се наложи :). До колкото разбрах, по-късно и по-трудно отпускат социални помощи, отколкото в Монреал. Нямам никакво намерение да разчитам на тях, дошъл съм да постигна нещо, но не се знае, всичко се случва. Добре е човек да знае на какво може да разчита.

Според нас най-важното е да си намеря колкото може по-бързо добре платена работа, желателно по специалността. Затова Торонто като че ли е избора за нас, още повече че няма да губим време с френския.

Още нещо - разбрахме, че при кацане в Торонто трябва да покажа повече пари, отколкото в Монреал. Тук сме измислили два варианта - първо, обяснявам, че тъй като като начало жена ми остава в БГ, съм й оставил половината пари, за да може тя да ги покаже, когато пристигне. Това достатъчно убедително ли ще е? Между другото си е самата истина.

Второ, и май това е най-правилния вариант според нас, кацам в Монреал и отсядам при моя познат първите няколко дена. Започвам да си оправям документите, като давам неговия адрес за кореспонденция с властите. Когато мога да се откопча, отивам в Торонто. Намерих поне една ж.п. и две автобусни линии Торонто-Монреал, пътя е между 4 и 7 часа, като цените започват от около 70$, което ми се вижда приемливо. Още повече че в самото начало ще съм сам и няма да ми е абсолютно никакъв проблем да си стегна сака и да се преместя от единия град в другия.

Това е в общи линии. Как смятате, тези ли са осовните фактори, които трябва да определят решението ни? Сещате ли се за други плюсове или минуси в полза на единия или другия град? Вие самите как бихте ги оформили и степенували? Виждате ли грешки и заблуди в разсъжденията ни?

В идеалния случай във форума ще се намери някой участник в същото положение - женен, без деца (т.е. лесно подвижен), компютърен специалист, знаещ английски, но не и френски, живял и в Монреал, и в Торонто. Точно мнението на този човек ме интересува най-много.

Още нещо - моля, давайте конструктивни мнения, подкрепени с факти или личен опит. Не искам темата да се превърне в арена за сражение на привържениците на единия и другия град, както се е случвало с много други подобни теми.

Благодаря ви предварително!
bateto

Мнение от bateto »

Ами долу горе това което си написал като събрана информация е така ,само една забележка -Торонто по висок стандарт на живот,стандартът на живот навсякъде в Канада е еднакав,личният ти стандар на живот зависи изключително от доходите ти ,ако имаш добра работа в Мтл.ще имаш по висок станарт отколкото с лоша в Торонто и обратното образно казано.Значи опираме до най важният момент в цялото мероприятие,ако можем да изведем така нещата -квалификация,знание на езици и по голям трудов пазар -по логика ти си за Торонто,но понеже нещата в това отношение са малко нелогични и зависят в много от случаите от известна доза късмет точен отговор никой не може да ти даде.Трябва от двете добрини да избереш едната ,а именно по голямата сигурност която ти дава варианта Мтл. за първоначално оцеляване докато си намериш желаната работа и риска да поопъваш каиша в Торонто с някоя не дотам желана и лека работа за да оцелееш докато стигнеш до намирането на твоята работа.
Моето лично мнение неподкрепено от факти е ходи в Торонто,може в началото да ти е по трудно,но периспективата ти ще е по голяма с така наречената ти ;лична характеристика;,не си заслужава да губиш време в ученето на френски и успиването на социал и стипендии,за мен Мтл. е вариант за хора пристигащи с по малко пари,незнаещи езиците и нямащи ориентация и идея какво да правят.Всъщност в Торонто докато намериш работата ти по специалноста може да започнеш и по лека и интелигентна работа ,не е задалжително да ти се случи ;да опъваш каиша; както се изрзих.
Варианта с приятеля в Мтл.и последващо преместване в То. в твоя случай никак не е лош ,щом си сам и с един сак багаж.,обаче какав е смисала да се размотаваш ,ако преди това си взел решение за Торонто,ако твоя приятел е с възможности нещо да ти уреди за работа тук след като сте от един бранш,ако има и такъв вариант идвай тук.
Аз съм от Мтл. и мога да посоча едно предимство на града ,лично мнение,града е по занемарен на външен вид от То.,но е по приятно и лесно за живеене,Торонто е огромен, ежедневно преодоляване на големи разстояния ,трафик ,ядене от личното време и другите неудобства на големият град ,които могат да се усетят и разберат само като си на место не са за подценяване.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Батето за много неща е прав. Искам само да допълня, че ако си решил да идваш в Торонто е безсмислено да си вадиш документи в Монреал - двата града са в различни провинции и документите са различни, да не ти се наложи накрая да ги вадиш 2 пъти. Можеш да постоиш няколко дни в Монреал и без да подаваш за документи.
Ние сме от тези, дето след година и малко живот в Монреал се преместихме в Торонто. Езика беше основна причина, работата - втора. Откъдето и да го погледна - не сме сбъркали в избора си.
Изображение
Noname

Мнение от Noname »

Ще си позволя да ти отговоря въпреки, че профила ми не съвпада с описания от теб "идеален отговарящ" ;-) защото: 1) дойдох преди 7 месеца с цялото семейство (жена и 2 деца) и 2) пристигнах направо в Торонто (кандидатствах по федералната програма). От друга страна съм MCSE и може би мнението ми ще те заинтересува:
- кацай направо в Торонто, както са направили мнозина минали по програмата за Квебек (мнения си прочел в архивите и всеки познава лично такива); Торонто е място, където по-лесно ще си намериш квалифицирана работа, знаейки САМО английски - в Монреал почти задължително е да знаеш и френски (така съм чувал от познати); и както каза Снежи (а нейните мнения са винаги много точни) не си струва да си вадиш документи на 2 пъти
- идвайте двамата, това ще помогне за по-бърза адаптация и от друга страна по-лесно се преживява промяната; разходите за 2 човек няма да бъдат много по-високи отколкото за 1, освен ако не си решил първите месеци да живееш в някое мазе, в лош квартал или със съквартирант
- относно парите не мога да те посъветвам дали да излъжеш, но мога да ти кажа да НЕ декларираш повече отколкото ти искат; не забравяй, че трябва да си готов да изкараш поне 6 месеца тук без работа; аз лично познавам много малко хора, които са започнали работа в този бранш преди 6-ия месец; казвам го не за да те отчайвам, а за да ти спестя някои заблуди, които аз имах относно бързото намиране на квалифицирана работа;

Мисля, че въпреки, че съм отскоро тук мога да ти дам някои полезни съвети. Ако решиш, че искаш повече инфо пиши ми ЛС с координатите ти - мейл, телефон, Skype ...
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Re: Торонто или Монреал - частен случай

Мнение от sasho71 »

trab написа:... Затова искам да помоля тези от вас, които смятат да ми отговорят с нещо от рода на "Има много инфо по въпроса, потърси по другите теми" да не го правят...
има много инфо по въпроса, потърси на търсачката :wink:
майтап де.
иначе кацащ без проблем, намираш още първия месец работа и си вързал гащите. 12 хил.$ ще ти искат да имаш, няма начин. ама ако имаш апартамент с данъчна оценка им го покоажи ако много се надърви ситуацията. в най лошия случай ще те качат на самолета за Монреал, а ти на другия ден ще драснеш насам. то не е че кой знае какво тука де, ама щом си решил...
pantata

Мнение от pantata »

Мисля, че щом не знаете френски - няма какво да правите в Монтреал. Вярно - имате приятели там, те ще ви посрещнат, ще ви подслонят за малко (семица, месец). И после какво? Не могат да ви помогнат с работа - ще се помотаете там търсене на такава няколко месеца и пак ще стигнете до решението за Торонто. Резултатът - загубено време и пари. За това според мен - направо посока Торонто.
Успех.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Щом не знаете фреснки, в Торонто имате по-голям шанс.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Tany

Мнение от Tany »

РАБОТА това според мен е най-важният фактор улесняващ емиграцията като процес.
Ние пристигнахме в Торонто по две причини: там имахме познати, които да ни посрещнат; там смятахме че съпругът ми ще си намери по-лесно работа (също с IT).
Окза се че си намери работа в Отава и се преместихме. Наши приятели от тук се преместиха наскро в Монтреал, защото там им предложиха работа(те не знаят фрнски).
Тъй като и вие тепърва ще си търсите работа мисля, че и Монтреал, и Торонто са подходящи за начало.
Езикът е важен, но познавам оше двама души, които не знаят френски и работят в Монтреал.
Извода ми е че има голяма доза КЪСМЕТ в целия процес на установяване в Канада. Аз на ваше място бих избрала Торонто, но решението си е ваше и никой не знае какво му носи бъдещето. Нали затова е интересно, бъдете готови за промени!
trab

Мнение от trab »

Благодаря на всички за мненията и препоръките!
Явно Монреал ще отпадне като вариант, още повече че там наистина е доста по-студено, отколкото ни се иска. Точно заради климата се заинтересувахме и от варианта "Ванкувър", тъй като там климатът е доста по-приятен дори в сравнение с Торонто, поне по данни от Интернет. Затова променям малко въпроса - Торонто или Ванкувър?
Надявам се, няма да сметнете това за много нахално :D
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

И ние си задавахме същия въпрос преди 4-ри години. Тъй като работата тук е основен фактор - Торонто.
Лично мнение.
Изображение
bateto

Мнение от bateto »

Аз сега ако трябваше да избирам м/у Мтл. и То. щях да избера То. точно и единственно заради работата ,но вече ми е късно,лека полека си нагласям работите тук,а и ш.. френски вече ме обласка в главата,а и фактора Мтл. по приятно место за живеене,ме кара да не се ядосвам както в началото за То.А ако трябва да отида в Онт. да живея това ще е Отава.Торонто голяма лудница бе и много дългоооо.
toncho

Re: Торонто или Монреал - частен случай

Мнение от toncho »

траб,

един от малкото тук които са седнали да помислят преди да захапят клавиатурата.....

не отговарям 100% на профила ти защото съм с дете и не съм бил в монреал, но все пак ще си позволя да дам лично мнение.

хубаво е да имаш приятели там където отиваш - на нас ни помогнаха много, но най-вече за детето. с другото и сам ще се оправиш.

споделям мнението по горе, че за успешната интеграция има 2 фактора: късмет и работата. нека оставим късмета настрана защото с късмет можеш да уцелиш и джакпот-а който беше $20 мил. миналата седмица.

малко статистика:
в торонто съм от 1.5г. първите 10 месеца - нито едно интервю. от 4 месеца работя като програмист. сега ми звънят по 5-10 пъти на седмица, но по добро предложение от това което имам за сега не изпада.

за да намеря работа ползвах (ЕЖЕДНЕВНО!)
1. workopolis
2. hotjobs
3. monster
4. tor.jobs google group - тук ще намериш и много писания по темата работа, съветвам те да ги прегледаш също.

обявите за квебек са несравнимо по-малко и са най-вече в монстер. прегледай сайтовете и ще успееш сам да вземеш решение.
чувал съм и за хора които след телефонно интервю си стегнаха багажа и отпрашиха за квебек. имам и приятел които му правиха телефонно интервю за правителствена позиция в някъв град на 4 часа от торонто за $75000/y, но той отказа.
та в този смисъл лесно подвижен тук не значи нищо, т.е. това не е проблем. под наем си - палиш колата и отиваш където искаш.

другото според мен не малко по важно е ако дойдеш в торонто да можеш да си вземеш кола. интервютата са на различни краища на града и с транспорта може и 3 часа да не стигнеш - истински случай.

познавам хора които се оправят и без кола разбира се, но познавам и хора които имат работата която искат още на 1вия месец в най-голямата криза. както и да е, това решение ще го вземеш на място.

а ванкувър е много готино - имам приятели там.
за съжаление от както съм дошъл не съм намерил нито една подходяща обява за мен там. за сисадмини сигурно е по различно - търсят се навсякъде където има компютри докато с програмирането не е точно така.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Тончо, на какво програмираш ако не е тайна ?
Между другото имаше за Монреал едно предложение в "Малки обяви" http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=9256 и ми се струваше много добро (само дето не беше в Торонто) ...
toncho

work

Мнение от toncho »

мерси мите,
занимавам се с лотус домино - екзотично си е и с по малко търсене сравнение със джава, ц и т.н. но и предлагането е значително по малко.
Аватар
Val

Re: work

Мнение от Val »

Oops, toia posting beshe greshka, sorry. :oops:
Заключено