vapros za podpravki

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
pol

Мнение от pol »

po niakoga se otvariat no ne se vzima nishto
Аватар
shark6286

Мнение от shark6286 »

petia4444 написа:Чубрица може да намерите в МАХI,Има колкото искате,а името е
Sarriette! :D :D :D
А какво е MAXI ? Има ли такова нещо в Калгари ?
Joy

Мнение от Joy »

Вносът не е забранен. Ако някой има възражения, да покаже къде е написано!

Джоджен тук НЯМА -носете си! Джодженът е вид мента, а такива има стотици видове. Често разликата между различните видове мента е почти неуловима за неразвит нос, а видовите разлики се получават в зависимост от мястото, където растат и съответните климатични и почвени особенности. Дори в България в различните краища на страната джодженът се отличава. Истински български джоджен тук няма да намерите. Аз съм пробвала поне 5-6 вида мента за 1 година докато се убедих, че няма да го открия и си поръчах от България.
Шарена сол и чубрица си внесох по 1 кг. без проблем и допълнително ми пращат.

Savory (или Sarriette- това е френското название) е всичко друго, но не и чубрица- не се заблуждавайте! :wink:
Това са си типично български подправки и не се намират със същия аромат по други части на света.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

абе вярно си е, че сариета е чубрица, само че няма да ви се стори като българската и то с основание ... Истината е (аз съм тази, която отговаря за истините :wink:), че на различна географска ширина и надморска височина подправките, билките и цветята, ако щете всички растителни видове имат различни свойства и качества. Това си е доказано от ботаниците преди ......... ехе, години. По едно време и мицелът на гъбите в някой региони на света нямаха отровни видове, но пък с промяната на климата видоизмененията изненадаха доста неприятно хората (например руснаците). Та сариета, с една дума си е чубрица, но не очаквайте да е същата като в България. Както тази от пазара на Георги Кирков (а.к.а. Женски пазар) не е същата като тази на мама, която я бере на 2000 м.н.в. Същото важи например за мащерката ... тук я използват за декорация на алпинеуми и уж мирише като нашенската, обаче българската такава има различни свойства-качества даже между поле-планина, пък какво да говорим за друг континент. Уф, та и положението с брането на гъби тук е доста сложно поради по-горе посочените причини. Хау !

Който има допълнителни въпроси да се обърне към притежателката на истини :lol:
Последно промяна от krimon на Нед Мар 12, 2006 10:34 am, променено общо 1 път.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Joy

Мнение от Joy »

Има още нещо, което внасям в индустриална количества- това са разтворимите сокчета с нутрасуит. :roll: Дъщеря ми лятото внесе около 500 пакетчета и тази година няма да са по-малко.
Казвам го като идея за тези, които ги харесват. Ние местните "натурални" сокове тъпкани със захар пием рядко, а местните разтворими сокчета с нутрасуит първо са скъпи (около 1, 25 за пакетче), и второ са с много малко разнообразие. В България са почти без пари и има какви ли не. :roll:
За нелюбители на химия, които вероятно ще подскочат, ще спомена, че в местните "натурални" сокове, химията е не по-малко.
Joy

Мнение от Joy »

Абе това, което мама го е събирала по балкана не е за изпускане. :D
Аз съм се затъжила за липов чай със шипки и попарка със сиренце. :lol: Тази година дано не забравя, ще си поръчам и липа да ми донесат. :) От Балкана разбира се. :D
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

beckythomas9 написа:...теглиш си необходимото количество.
Ами аз си го изтеглих от БГ - сега имам за следващите 5 години поне :-)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

JOY написа:Абе това, което мама го е събирала по балкана не е за изпускане. :D
Аз съм се затъжила за липов чай със шипки и попарка със сиренце. :lol: Тази година дано не забравя, ще си поръчам и липа да ми донесат. :) От Балкана разбира се. :D
JOY, липа имам - некупешка, съвсем от Балкана. И шипки. Колко даваш :wink: Попара правя, ама на децата :lol:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Може би мойта информация е била стара или съм повярвала на казаното без да проверя :)
Ето това намерих:
http://www.inspection.gc.ca/english/cor ... adae.shtml
Herbs, spices, tea, coffee, condiments Allowed
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
Заключено