ИМА ЛИ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ В КАНАДА?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
em

Мнение от em »

Ок, благодаря

с шофьорлъка горе долу нещата са ясни

предполагам и в английската част нещата са подобни
bateto

Мнение от bateto »

Там даже са малко по разтропани,тук са по консерви.Има и значително по вече работа ,саответно търсене,съответно заплащане.
bateto

Мнение от bateto »

Аватар
em

Мнение от em »

бате ти направо можеш да направиш фен клуб на тая тема .много си си готин.Явно си харесваш много работата.Ако се ориентирам в тая област ще ти досаждам повече за съвети.
bateto

Мнение от bateto »

Абе харесвам силно казано,но от двете злини избрах по малката ,понеже нямам възможност да се занимавам с това което ми е на сърце поне се задоволявам с факта ,че сам все сред хора ,не съм от хората които могат да изкрат по 8 часа на ден затворен на едно место.Целият ми съзнателен живот е минал на улицата ,като започнеш от ресторантьорство,бутици за дрехи,чеиндж и финанси.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

az sam si mislil po toia vapros - otvariane na shuttle bus (marshrutno taxi)ot condotata do downtowna
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
bateto

Мнение от bateto »

И аз съм си мислил ,но не знам как се прави.
Аватар
em

Мнение от em »

и аз минах през много неща тук в БГ , ама вече се уморих.Мечтая си за по-спокоен живот.Иначе пари се правят навсякаде по света, въпроса е какво ти струва това на теб, на семейството, на здравето.

До преди две години се занимавах с транспорт.Започнах през 93 та с бусове на договор към предприятие, после предприятието спря да плаща, долара скочи, с парите които имах да взимам за 5 месеца назад вече можех да купя само една гума....
После се захванах с международен товарен транспорт / гърция,италия,русия/ за същинска европа не ставха камионите, бяха старички и щяха да ме скъсат от глоби.
Та така допреди две години когато разбрах че нещата се променят доста и или трябва да извадиш пари да купиш влекачи с евро3 или по-добре да се откажеш.Аз това направих.
Та навремето приятели които започнаха с по една латвия с пътнически транспорт направиха досто до-добри финансови резултати.Затова ако има начин - този пътническия тарнспорт е за предпочитане поне в БГ.
За маршрутка трябва да питате в общината.Сигурно ще изцъклят очите, едва ли някой ги е питал за такова нещо.Предлагате им марщрут който примерно не е осигурен от към градски транспорт.
Все трябва да имат и закон пък и правилник за движение по пътищата.Министерство на транспорта.
Там трябва да са уредени нормативно нещата.Все ги забравям и професионалните ви сдружения - сигурно и те трябва да са съгласни знам ли? то някой докато не се разходи по всички инстанции - няма да стане.

Да-а, финанси, Магурата, хубаво време беше, хайки на куките, тротоарите и кошчетата позеленяваха.Ама мина.

Сега има едана хубава игра в БГ но незная до кога ще продължи - кзва се БЪЛГАРКА ФОНДОВА БОРСА. за последната година повечето акции скочиха с по500- 1000 процента, печалбта е необлагаема - чисти,законни пари. Не се иска голямо умение /говоря за БГ/ Каквото и да купиш - рано или късно върви само нагоре .

виж това
http://www.investor.bg/Companies/Quotes ... 1&Period=5

та се оказа че по-важно е да уцелиш правилния за момента бизнес, отколкото да блъскаш в една посока без достатъчен резултат./имам впредвид себе си/

Та давим ви една идея на всички в Канада ако имате свободни парички, замислете се!!Пирамидата си струва за сега!! :lol:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
mecan

Мнение от mecan »

ем, освен обикаляне по инстанции ще ти трябва и друго - местна шофьорска книжка. Българската не я бръснат въобще, ако ще да имаш категории от "а" до "я". А да се сдобиеш с право да превозваш хора ще ти коства доста време тук.Започваш от нулата. Питай батето колко време му било необходимо да си изкара професионална категория, а пък за местната "Д" представа си нямам от срокове. Така че проучи го и това.
Ако чак толкова ти е легнало на сърцето -дерзай и успех
Според учението на философа Ли Тин Уидъл хаосът се намира в най-голямо
изобилие там, където някой се стреми да въведе ред. И хаосът винаги
надмогва реда, защото е по-способен организатор.
Аватар
em

Мнение от em »

така е Мецан,
нищо българско никъде не признават.Иначе мечтата не ми да съм шофьор, ама ако се наложи по-добре е от нищо.Чел съм по форума за курсовете и канадска шоф. книжка.
В България за да управляваш транспортна фирма искат и завършен курс за превозвачи.

Но шофьорската тема е доста изчерпана, щеше ми се да чуя нещо различно.
bateto

Мнение от bateto »

Мецан,това дето го пишеш се отнася за Квебек,в Онтарио например не е така,там като си изкараш любителска веднага можеш да вземеш директно най високата категория стига да изкараш изпита ,която ти дава право да управляваш всичко.Проблемаът не е в това,проблемът специално за пътническите превози/градския транспорт/ без такситата е ,че е държавен монопол,в тая ниша частната инициатива е задушена .В междуградския транспорт оперират няколко мултикомпании и между тях не можеш да пробиеш,факт е че това е доходен транспорт и малки играчи няма,да не мислите ,че тук няма желаещи с милиони които не искат да правят пари,но явно са необходими не само милиони ,а стотици милиони и още нещо.
А транспортна компания за товари може да организира всеки,трябва му един офис и два компютъра и двама яки диспечера да купуват товарите ,останалото е организация да се транспортира товара.Тук обаче по важната инвестиция не се измерва в материя ,а във връзки и контакти и много добро познаване на материята и механизмите на деъствие на този бизнес.За пример има компании които нямат ни един камион собствен ,взели са 50-60 под наем и само организират работата ,такъв е случая с руската Интермаркет,трима човека въртят нещата.Има компании които поддържат авто парк 30% останалите са собственници със собственни камиони,за компанията е по изгодно да не прави инвестиция ,а да печели въздушно пари от тях без никакви разходи и главоболия.Ако в една такава компания дойдат 1000 собственници на всички ще намери работа ,товарите се купуват с едно натискане на бутона в нета образно казано.Има други компании които работят на договор с директен производител които обслужват само неговите товари,нещо като вътрешно ведомствен транспорт,ей тия най са на далавера ,но и най трудно се реализира.Има други компании които работят от всичко по малко от горе описаните схеми,общо казано колкото компании толкова и политики.
Но за да реализираш такава компания най малкото необходимо е да поработиш известно време като наемен шофьор, като собственник на камион ,да минеш и през диспечер и тогава след като си опознал занаята и си направил контакти можеш да стартираш,но реалистично казано това можеш да го реализираш ,не по рано от 8-10г.Това са ми наблюденията от хора минали по тоя път,всъщност в нета има инфо. за по вечето компании как са стартирали преди години/40-50/ и тяхната история сочи точно този път.
За сега толкова ,по натък по вече.
monny

Мнение от monny »

батето май е единствения оптимист, експериментатор, който си споделя опита
- бус 5-10 к не означава ли често ходене на сервиз
- при лиценз за таксита :shock: /поне такава простотия в бг няма/ е логично да има лиценз за маршрутки
- естествено че спедиторската работа е най сладка, но трябват и най сериозни контакти, какво означава купуване на товар
bateto

Мнение от bateto »

На бус за 5-10 сигурно по често ще му се наложи ходене в сервиза отколкото на нов,но савсем не означава ,че е развалина.Аз съм гледал например Фордове 99г. 6цил ,4,3куб. по на 200-250к км.в много приличен вид,сядаш и караш за около 6,7к без таксите.На колетните пратки се върти около 200км. на ден,то има хора дето ги правят на отиване и връшане на работа.
Такова чудо маршрутки тук няма ,заинтерисувах се за едни др. маршрутни ванове Мтл-То Мтл-Отава,Мтл-Ню Йорк,карат ги руснаците ,но май работят нелегално,щото им трябва лиценз,а със него цените им стават некункорентни спрямо големите автобуси.
Тук организацията на транспорта не се двиги от спедиторски фирми.Собственника на товара контактува с брокер,който продава товара на транспортната фирма ,като цена на товара имам навпредвид цената на курса от тА до т.Б.Собственника на товара дава цена на брокера ,която може да плати ,а брокера я обявява в нета ,има няколко специализирани сайта.От там диспечерите в транспортната фирма си избират товари .Това какав товар ще вземе транспортната фирма зависи в какво се е специализирала ,т.е дали кара хладилни ремаркета с храни,пром. стоки и др. и зависи в какъв периметър и дестинация оперира.В тоя случай има и момент на пазарлък за цената .Производителят също може да обяви товара в нета без да работи с брокер.Това са няколко сайта както казах американски и канадски в които всеки може да влезе ,но имат месечна такса 25-50д.,например на всеки трук стоп в щатите си вървят по екрана и шофьори -свободни електрони от там си вземат товарите.За да можеш да вземаш товар обаче трябва да имаш камион и една регистрация ,тук също се води едно досие на хората с тая регистрация ,нещо подобно на кредитния рехтинг при кредитните карти,и ако ти е лошо досието може и да ти откажат товара,свободен пазар.
Друг пример почти в 90% от случаите тръгвайки от Канада за УСА си без осигурен товар на връщане,каква е схемата ,след като стигнеш до клиента и разтовариш се обаждаш на диспечера и той почва да ти търси товар за връщане от нета,дава ти координатите и ти отиваш да го вземеш.Няма лъжи и измами с плащането,стандартно се заплаща до 1мес. макс. от извършване на услугата ,измамиш ли някой си извън играта,нещо като бад кредит.
Разбира се има и др. форми на уреждане на товарите ,както в предния постинг писах ,когато производител и транспортьор работят директно,но тази е наъ масовата.
Друг пример ,има малки производители които изпращат малки товари или само една машина и не могат да напълнят едно ремарке,за тази цел и подобен вид превози големите транспортни фирми имат складове/уерхауси/ където събират малки товари и като се съберат за едно ремарке в една посока ги изпращат.Ако се разходите из някоя пром. зона 1/3 от постройките са точно това ,а не фабрики както някой си мисли.Материята с превозите е доста сложна и за да са и трите страни печеливщи трябва много гъвкавост,която бизнесът ея е наложил.
Хляб има за всички,но както навсякъде името на фирмата купува товара и по вече пари правят тия с утвърдени вече имена ,има например няколко много крупни които действат на континента ,те са цели индустрии с хиляди камиони и персонал,като Шнайдер,Дж.Дж.Хънт,Суифт,Йелоу,както и монтреалските Транс Уест и Робер.
monny

Мнение от monny »

bateto написа: Хляб има за всички,но както навсякъде името на фирмата купува товара и по вече пари правят тия с утвърдени вече имена .
е това е важното, като си никой дали може да си осигуриш достатъчно работа
камион ще купиш, да не се окаже че само ще ръждясва

за измамите- сега писах в другия постинг за тях на БФБ, тук все още те смята за луд, ако можеш да направиш измама и не го сториш. внимавай да не попаднеш на българин :D :beer:
Заключено