VUPROS KUM BULGARITE JIVEE6TI V PROVINZIA QUEBEC

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
dobri4uk

VUPROS KUM BULGARITE JIVEE6TI V PROVINZIA QUEBEC

Мнение от dobri4uk »

BIHTE LI MI OBIASNILI KOLKO 4ASA E PULNIAT COURS COFI! KAKVO GORE DOLU PREDSTAVLIAVA VHODIA6TIAT TEST ZA OPREDELIANE NA NIVO ?PO KAKVA "SISTEMA" SE U4I? IAMT LI VAKANZIA PREZ LIATOTO? KAKVA DIPLOMA POLU4AVA6 SLED KATO IZDURJI6 IZPITA I ZA POSLEDNOTO NIVO OT PULNIA KURS? KAKVI PRIIMU6TESTVA DAVA DIPLOMATA( tova 4e znae6 perfektno frenski-VE4E e iAsno ot smosebe si)
ISKAT LI TI "TAZI KONKRETNA DIPLOMA "ZA DA PRODULJI6 DA U4I6 V UNIVERSITET ILI KAKUVTO I DA E KVALIFIKAZIONEN KURS ILI MOJE DA SE ZAPI6E6 SLED KATO IZDURJI6 VHODIA6T TEST ZA EZIKA V SAMIA UNIVERSITET?
S 2-3 DUMI KAKVO PREDSTAVLIAVA KRAINIAT IZPIT? ESTESTVENO NE ISKAM VUPROSITE A SHEMATA I !!!!!!! :wink: PRIMERNO :
-PISMENIA VKLU4VA: DIKTOVKA , RAZBOR NA TEKST, ESE NA NIAKAKVA TEMA , GRAMATIAKTA -OTMETKA NA PRAVILNIA OTGOVOR OT NIAKOLKO VUZMOJNI ILI IZPUSNATO V TEKSTA I NAPRAVO POPULVA6 PRAVILNOTO? PROSTO V TAZI SHEMA DA MI OBISNITE ILI PROSTO MI HVURLRTE LINK, ZA DA NE VI GUBIA VREMETO :?
:beer: :D
P.S.VSEKI ,KOITO E RE6IL DA MI OTGOVORI DA PRO4ETE I VTORIA PI POSTING PO-DOLU :beer:, ZA6TOTO IVANO IMAM OBURKVANE 6TO E T COFFI :shock: iI MOLIA DA NE SE ZAIAJDATE PO MEJDU SI A DA ME SVETNETE TOVA KOETO PITAM
Последно промяна от dobri4uk на Пон Окт 13, 2003 4:46 pm, променено общо 2 пъти.
DOBRI4UK( ne go durpaite za op6kata)
ZouZou

Re: VUPROS KUM BULGARITE JIVEE6TI V PROVINZIA QUEBEC

Мнение от ZouZou »

dobri4uk написа:....tova 4e znae6 perfektno frenski-VE4E e iAsno ot smosebe si......:D

Здрасти Добричкия!!!
Готини въпроси.....само нещо да изясня за себе си....цитирания по-горе момент от предишни разисквания сме го разбрали май различно....В съзнанието ми е останало, че КОФИ се приключва на доста ранно ниво на овладяване на езика....може и да не съм разбрала.
Моля Ви , я споделете нещо за яснота!!!
Plamen

Мнение от Plamen »

Не разчитайте на КОФФИ-то за да научите езика...ако до там сте опрели- лошо. Дипломин не съм чул да са дали на някой...още по-малко да са трябвали на някой такива...нивата са 5 за по 2 месеца. На интервюто ти задават въпроси и на базата на твойте отговори ти определят нивото...ако кажеш добър ден, аз съм добричък и отиваш 3-то ниво...направи си извода къкво е 5-то... :wink: ще имаш щаститето да се запознаеш с много китаец и да научиш малко френски /опа кебекарски/.
За другите въпроси немога да ти отговоря...никога не съм бил на КОФИ...но както казват хората "Научаването на френски език е в ръцете на самите учещи..."
Гост

Re: VUPROS KUM BULGARITE JIVEE6TI V PROVINZIA QUEBEC

Мнение от Гост »

dobri4uk написа:BIHTE LI MI OBIASNILI KOLKO 4ASA E PULNIAT COURS COFI! KAKVO GORE DOLU PREDSTAVLIAVA VHODIA6TIAT TEST ZA OPREDELIANE NA NIVO ?PO KAKVA "SISTEMA" SE U4I? IAMT LI VAKANZIA PREZ LIATOTO? KAKVA DIPLOMA POLU4AVA6 SLED KATO IZDURJI6 IZPITA I ZA POSLEDNOTO NIVO OT PULNIA KURS? KAKVI PRIIMU6TESTVA DAVA DIPLOMATA( tova 4e znae6 perfektno frenski-VE4E e iAsno ot smosebe si)
ISKAT LI TI "TAZI KONKRETNA DIPLOMA "ZA DA PRODULJI6 DA U4I6 V UNIVERSITET ILI KAKUVTO I DA E KVALIFIKAZIONEN KURS ILI MOJE DA SE ZAPI6E6 SLED KATO IZDURJI6 VHODIA6T TEST ZA EZIKA V SAMIA UNIVERSITET?
S 2-3 DUMI KAKVO PREDSTAVLIAVA KRAINIAT IZPIT? ESTESTVENO NE ISKAM VUPROSITE A SHEMATA I !!!!!!! :wink: PRIMERNO :
-PISMENIA VKLU4VA: DIKTOVKA , RAZBOR NA TEKST, ESE NA NIAKAKVA TEMA , GRAMATIAKTA -OTMETKA NA PRAVILNIA OTGOVOR OT NIAKOLKO VUZMOJNI ILI IZPUSNATO V TEKSTA I NAPRAVO POPULVA6 PRAVILNOTO? PROSTO V TAZI SHEMA DA MI OBISNITE ILI PROSTO MI HVURLRTE LINK, ZA DA NE VI GUBIA VREMETO :?
:beer: :D
Добричък, доста ме развесели с този постинг. Като дойдеш тук и учиш в КОФИ ще разбереш защо. :P :P :P Той Пламен ти е отговорил, ама да допълня. Аз съм била в КОФИ 4 месеца. Между всяко ниво има почивка от седмица до 10 дни. Входен тест не съществува. Отиваш там, където ще ти правят "теста" и си говориш със служителката: попълвате формуляр с имената, датата на раждане, от къде си и за какво се бориш. Евентуално може да те пита дали познаваш латинските букви и азбука. :roll: Тъй като си от славянски род, нали разбираш ? Ако речеш, че искаш да продължиш да учиш в университета - отиваш директно най-малко в 3 ниво. Разбира се, дипломата ти за висше образование оказва значение къде те разпределят. КАКВА СИСТЕМА ? Ами никаква - защото по принцип в Канада нямат система /Панорама, Сан фронтиер и т.н. за международно обучение по френски език не се прилагат единствено тук !!!!/. Системи за обучение няма и в училищата /за децата/, нито в университетите. Принципът е - всеки учител разработва собствена система. Ако попаднеш на добър учител всичко ще е ОК. Ще се научиш да се оправяш в магазина и на улицата. За квалифицирана работа ще трябва здраво да поучиш СЛЕД КОФИ. За писмен френски - забрави, нивото е повече от елементарно. Сега, зависи какви са ти изискванията. На някой това им стига, но не можеш да станеш например инженер и пишеш рапорти ... Просто изключено. Диплома не се издава. Ако имаш нужда ти дават един СЕРТИФИКАТ, че си ходил на КОФИ и си покрил съответното ниво. Това не може да ти послужи пред университетите за някакъво удостоверение за познание на езика. Ани от Квебек град вече писа - държи се един специален изпит TFI, но не е задължителен за всички университети и програми /особено тези за над бакалавърска степен/.

И за
tova 4e znae6 perfektno frenski-VE4E e iAsno ot smosebe si
забрави ... Ще имаш много проблеми с езика след завършване на КОФИ, дори да се скъсаш да учиш 10 месеца.

И сайт с изисквания, програми и методи няма да намериш. След завършване на 5-то ниво ще си минал всички основни времена, но няма да можеш да ги ползваш нито устно, нито писмено. :( Пускат те в пространството да се бориш както можеш. Ако не си знаел френската азбука в началото, ще имаш представата, че нещо си научил, но не повече.
kakapana

Мнение от kakapana »

Да се включа и аз по въпроса.Зависи наистина при кой преподавател се паднеш и къде естественно.Аз лично бях в колеж.И като направя една равносметка мисля че повече си понаучих добрият стар руски език отколкото френски.Понеже в групата ми бяха 60% рускоговорящи и самият преподавател така обесняваше че никой не разбираше и се налагаше да си доуточняваме на руски за да разберем за какво става въпрос.Това беше в 3 и 4 ниво.Две седмици преди изпита за преминаване в друго ниво ни даваше едни домашни-въпроси от рода на-Какво щеше да правиш ако не беше дошъл в Канада,какво ти е образованието и специалността,и куп въпроси които направо си бяха смешни-като следната ситуация-Вземаш книга от твой приятел ,пиеш кафе докато четеш и разливаш кафето.И напиши извинение.Или напиши поздравителна картичка за еди какъв си повод.Та две седмици писахме тези домашни,поправяхме ги и накрая на изпита ни ги дадоха дословно написани въпросите.И -ураааа всички имат високи резултати на писменият-а главите общо взето не много пълни с френски.На устният изпит също ни задаваха глупави въпроси.Иначе пък ти дават много странична информация на тези курсове.Всичко е много индивидуално и относително-ако искаш да го научиш езика трябва и после да поучиш някъде още.Курсовете имат предимства и недостатъци.Но ги разбираш когато вече си ги свършил-предимствата и недостатъците.Аз там срещнах много добри приятели. :D А на входният тест ми дадоха лист на който трябваше да си попълня адреса,телефона и името и от къде идвам.И хайде във 2 ниво.Общо взето така беше при мене.
Аватар
balbi

Brrr

Мнение от balbi »

S dve dumi - KAFE-to ops COFI-to e sukz...
:)
Motajte se iz grada vlizajte v magazini i zavedeniya i po-... ima veroyatnost da nau4ite ezik ;-)
:beer:
Аватар
Mark

Re: Brrr

Мнение от Mark »

balbi написа:S dve dumi - KAFE-to ops COFI-to e sukz...
:)
Motajte se iz grada vlizajte v magazini i zavedeniya i po-... ima veroyatnost da nau4ite ezik ;-)
:beer:
Ako postapite taka, nadali 6te progresirate mnogo :`)) s Frenskia.
Tezi, koito kazwat, 4e COFI-to e nula, prosto gi marzi ili niamat wreme w ka6ti da se zanimawat, bez koeto naistina niama da nau4ite mnogo !
Ina4e si e mnogo polezno.

Polagaemite 4asowe sa 1000, ako izberete UQAM - sa 960 - za 4 niwa, za razlika ot drugite mesta, kadeto sa 5 niwa.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
balbi

;-)

Мнение от balbi »

Mark ama to vinagi e taka be priyatelju:)
To dori i da trygnesh da se izakash, ako te myrzi shte kajesh 4e toaletnata ne e hubava:)
Znaesh kak e:P
Aj sys zdrave!
:beer: :twisted:
Аватар
dobri4uk

ubihte ribata

Мнение от dobri4uk »

Napravo me hvurlihte v orkestura :shock: Zna4iili az ne sum razbral ot sre6tite po baba Jaga! Re6ih 4e Coffito(organiziran ot pravitelstvoto na Quebec) e edinstvenia kurs za 4ujdenzi do6li da rabotiat ili u4at v Quebec ! Koito mu trabva visoko nivo -izkarva do kraia,na tozi na koito ne mu trabva- ne !Ne6to kato na6iat kurs v Institut za 4ujdestranni studenti, koito minavat vsi4ki do6li da u4at BG! Struva mi se neseriozno da niama sisitema ednakva zaq vsi4ki mesta v koito se izi4ava Coffi! "Vsiaka u4itelka sama da si izbira metod" :shock: :shock:
V takuv slu4ai iskam da zapitam kude v Quebec moga da zapi6a i da z6titia test ,koito mi udostoveriava, 4e znam ezika na takova nivo, kakvoto se iziskva za rabota kato injiner ili tehnik!!!!Ne sum vuv vuztorg ot sisitemata "Panorama" za6ototo po4ti ne e zastupen pravopisa :? Kakvo otgovaraia na 9 veto nivo vuv Frenskia Institut-priblizitelno 700hasa ?Ima li niakakvo pokritie s nivata v Quebec?
Tuk v BG mogat da se za6titiat slednite testove za koeto polu4ava6 diploma:
- DELF( diplom de etude de langue francais)
- TCF(test de connaissance de francais)
-DALF(diplom approfondie de langue francais)-durji se sled poslednoto12 nivo na Frenskia Istitut v BG!
Poznati li sa tezi diplomi v Quebec ????? Molia horata ot Quebec polzva6ti visoko nivo na frenski da me svetnat kude da si dousuvur6enstvam frenskia i kakva ot gorespomenatite diplomi moje da mi e ot polza v rabota iziskva6ta dobri poznannia po frenski :beer:
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Нед Фев 22, 2004 9:10 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Mark

Re: ;-)

Мнение от Mark »

balbi написа:Mark ama to vinagi e taka be priyatelju:)
To dori i da trygnesh da se izakash, ako te myrzi shte kajesh 4e toaletnata ne e hubava:)
Znaesh kak e:P
Aj sys zdrave!
:beer: :twisted:
Ami az ne znam, ama 6te se doweria na opitnite :`).
Az ne sam imal problemi ot tozi rod :lol:

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Разлики м/у Монреал и Квебек:
1. Тестът за определяне на ниво преди КОФИ: ако в предварителния разговор с изпитващия (освен да се представиш, те моли и да му разкажеш нещо, напр. какви са ти били приготовленията 2-3 дни преди тръгването, или как си пътувал и т.н.) употребиш глаголни времена, различни от презан, ти дават да попълваш тест. Тестътовете им са 3 вида: за начинаещи, средни и напреднали. В зав. от това ти определят веднага след теста нивото в КОФИ. На мен ми дадоха теста за средните и той съдържаше и текст с въпроси към него и отоговори, а така също и разказче какво ще направиш в еди каква си ситуация (обяснена с 5-6-7 изречения). Сложиха ме във второ ниво, явно не се бях справила с всичко в теста.
2. Познавам хора с отлично владеене на френския, които ги изпратиха в 4-то и 5-то ниво. И не са се правили на 3 1/2 на входящия тест.
3. Почти във свяка група има китайци, но макс. 3. Виж, испанофони и румънци дал господ. Обаче те не дърпат групата назад, за разлика от китайците.

Има залитане да се обясяват нещата и на испански, т.к. повечето учители го знаят. Но това си зависи от учителя. А и от групата. Напр. в нашата група аз доста успешно песякох тенденцията да учим френски през испански :P
И тук система няма. И КОФИто не е предназначено за чужденци, които ще учат, а за чужденци, които ще работят, и то не нещо особено специално. То не се и казва вече КОФИ. Това е курс по франсизация :lol: . Учат те и на мнго житейски ситуации. Повече се набляга наистина на говоренето, но наистина зависи от учителя. Аз имах огромен късмет да бъда при най-добрия учиел 3 нива и учих предимно граматика, барабар с изключенията. Но ако някой си мисли, че след 6-8-10 мес. учене ще научи френски, лъже се. Може да постигне голям напредък, но да си го говори свободно :roll: При който и да е даскал.

Изненадата за работещите в КОФИ беше, че хората веднага след него започнаха да се записват в унив., а не да мият чинии. Това започна тук миналата зима, когато от група 19 човека 17 започнаха да учат. Тази тенденция се запазва и досега. Учителите от КОФИ естествено са много доволни. Значи, възможно е със знанията от КОФИ да учиш после. Но трябва да ви кажа, че е изключително трудно, поне в началото на курсовете. Възможно е, хората се справят, но ако един франкофон отделя 10 часа седмично за съответния предмет, ние отделяме мин 15-20. Много труд...Почти няма време за спане :cry:
Сертификатуът за нищо не служи. Даже от КОФИто го казват. За учене в унив. Лавал искат ТФИ или еквиваланс от друг тест, но от какъв - не знам.
Добричък, ако прочетеш указанията в сайта на ТФИ, ще видиш, че точно това е тест за ориентиране на работодателите колко могеш да се оправяш. И е мегдународен.

Изпитите в КОФИ са 3 части: четене на статии с отбелязване на верния отогвор; писане на съчинение; и говорене: отговор на въпроси или размишления по тема, като се очаква да използваш граматиката, която си минал до момента. Във всяко ниво трудността на статиите и темите за писане и говорене се увеличава. За всяка част те оценят от 1-12. 12 е за франкофони, като и на тях им било трудно да я защитят на писане.
Обичам да преча
kroassan

Мнение от kroassan »

anito написа:Разлики м/у Монреал и Квебек:
.
Анито, ти си супер!!!
Cheers !
Аватар
dobri4uk

goliaaaaamooo merci

Мнение от dobri4uk »

Anito tova e nai-smislenia i iz4erpatelen otgovor, koito polu4ih !!! Abe hubavite hora mai sa v Quebec :dance: Blagodaria za informaziata :dogrun:
Гост

Мнение от Гост »

А грозните сме в Монреал. :P И даваме безмислени отговори.
Заключено